Надежда Михайлова: Категорично смятам, че интересите на страната могат да бъдат защитени само от "Синята коалиция"

09.06.2009

 

Интервю на Надежда Михайлова, водач на листата на Синята коалиция за Европарламент за предаването на Би Ти Ви, "Тази сутрин"


Водещ Николай Бареков: На първото полувреме от изборите, които това лято България ще има, осем бяха партиите и коалициите, които бяха и успяха да преминат 4-процентовата бариера. Разбира се, оттук насетне ние имаме всички основания да смятаме тези осем партии и коалиции за основни играчи в политическата действителност в България. Още повече българинът реши този път наистина да не дава прекалено голямо доверие никому от всички известни партии на политическата сцена. Новоизбраният евродепутат Надежда Михайлова, гост на нашето предаване. Добро утро.
Надежда Михайлова: Добро утро.
Водещ: Вие от "Синята коалиция" изпаднахте в голяма драма, защото дълго време се очакваше да имате двама евродепутати. Впоследствие, макар и с 300 гласа, НДСВ ви изпревари и сега на практика НДСВ има всички основания да смята, че в сряда ЦИК ще им присъди втори евродепутат. Какво целите с ръчното броене, което предлагате?
Н. Михайлова: Първо, ще кажа, че ние въобще не сме изпаднали в голяма драма, защото аз си спомням, че дори в това студио преди няколко седмици се говореше, че "Синята коалиция" няма да вкара изобщо евродепутат. Бих казала, че голямата изненада на тези избори, и понеже четох анонса за НДСВ, че са били голямата изненада, аз смятам, че не е голяма изненада да успееш да спечелиш изборите, когато си осем години на власт, т.е. да получиш добър резултат.
Голяма изненада е, че хората въпреки играта срещу "Синята коалиция", въпреки непочтените номера в съда, въпреки цялата атака, която беше проведена срещу нас, което не ни даде възможност наистина да проведем дебат, хората повярваха в това, че може да се печели по този начин, и 207 хиляди души подкрепиха "Синята коалиция". Така че "Синята коалиция" наистина има един евродепутат, но с приемането на Лисабонския договор, според преходните и заключителните разпоредби на този договор, ние ще получим още един депутат със сигурност.
Колкото до това, че ние искаме да се извърши повторно броене, това е нещо съвсем нормално като процедура. Разликата между нас и НДСВ е изключително малка.
Водещ: Само 300 гласа, казват.
Н. Михайлова: Бих казала, съмнително малка.
Водещ: Добре, как си го представяте да стане това ръчно броене, това, което каза Милен Велчев преди малко, не е ли прав, че те вече са броени един път ръчно тези бюлетини.
Н. Михайлова Няма лошо, това е практика, която не сме измислили ние.
Водещ: Сега трябва да се донесат чувалите в София и да се преброят тук.
Н. Михайлова: Да, ще ги преброят още един път. Това не е никакъв проблем. Смятам, че дори и за тях ще бъде полезно да са убедени, че са взели тези 300 гласа повече.
Водещ: Това ще стане ли според вас?
Н. Михайлова: Аз смятам, че трябва да стане. Аз слушах и в ЦИК, не виждам основание да не стане и смятам, че това нещо е въпрос и на политическа коректност. Когато има толкова близки резултати, навсякъде по света се прави повторно броене.
Водещ: НДСВ се проверили - не сте подали обаче официално искане в ЦИК. Това само политически ход ли е, или наистина ще има ръчно броене на бюлетините?
Н. Михайлова: Абсолютно. Освен това искам само да кажа нещо, защото слушах внимателно, самочувствието им, което, разбира се, е тяхно право. Те се оказаха една много практична партия и както и сега казаха, за тях идеите са без значение, те могат и в ляво, и в дясно да играят. Въпрос на гледна точка. Ще им кажа само едно, че на практика един милион подкрепиха тройната коалиция, но милион и 600 хиляди гласуваха срещу нея, което е много сериозен знак.
Водещ: Да, ама другата сметка показва, че тройната коалиция има девет евродепутати, а пък ГЕРБ плюс "Атака" имат шест.
Н. Михайлова: Не, не говоря за бройките. Говоря за бройката хора.
Водещ: Плюс сините, плюс вас имате шест, извинявам се.
Н. Михайлова: Говоря, че милион и 600 хиляди души бяха срещу тройната коалиция, и то на евроизборите. Така че за националните избори битката продължава.
Водещ: Смятате ли, че ще има драматично развитие на този вот, който беше даден за европейските избори, за национални след един месец, т.е. да отпадне някоя от тези осем партии, които минаха 4-процентовата бариера, някой да вдигне повече от това, да има някакви шокиращи разлики? Смятате ли, че е възможно такова развитие?
Н. Михайлова: Аз смятам, че е възможно.
Водещ: Вие сте опитен политик.
Н. Михайлова: Националните избори винаги са привличали много повече интерес от евроизборите.
Водещ: И избирателната активност не беше малка.
Н. Михайлова: Не беше малка, защото са много близко и в някаква степен наистина се преплетоха проблематиките на едните и на другите избори. Междувпрочем отварям една скоба да кажа, че управляващите упорито избягваха дебати и беше на тези избори по-скоро битка на пари, отколкото битка на идеи. В този смисъл за "Синята коалиция" беше важно да покаже на хората, че може и по друг начин. Ако сега осем процента от хората подкрепят другия начин, аз съм убедена, че все повече и повече хора ще подкрепят този начин, да го наречем, на европейските правила.
Водещ: Добре, но аз като гледам резултатите ви от 2003 година, извинявам се, от 2007 година, 2003 година вие бяхте кандидат за кмет на София.
Н. Михайлова: Може и тогава да ги сравняваме, ако искате.
Водещ: Тогава - не. Виждам, че вие имате като проценти всъщност сега по-малко, отколкото 2007 г.
Н. Михайлова: Явно не можете да смятате, не е така. Не е така.
Водещ: Не, не, събрани на СДС и ДСБ процентите са близо девет.
Н. Михайлова: Не е така. Имаме повече, 30 хиляди повече. Имаме повече като бройка гласове, но вижте, политиката не е чиста математика.
Водещ: Е, тогава беше по-малка избирателната активност. Въпросът е, че тогава бяхте СДС отделно и ДСБ отделно, имахте по 4.5, което, като го сметнеш, прави 9. Сега имате около 8.
Н. Михайлова: Обаче спрямо по-малка избирателна активност, нали? Ние трябва да говорим, защото точно там е манипулацията.
Водещ: Сега заедно със земеделците обаче ги имате тези проценти.
Н. Михайлова: Най-чистият израз на резултатите това са бройката гласове, не процентите, защото спрямо различна избирателна активност има различни проценти.
Водещ: Добре, колко гласа имате сега повече?
Н. Михайлова: 207 хиляди са в момента, изчислете ги, с предишните, означава около 30 хиляди гласа повече.
Водещ: 15 хиляди гласа - каза Иван Костов. 30, добре, 30 да ги смятаме.
Н. Михайлова: Така.
Водещ: Това обединение, което се чакаше от десет години да се случи, това ли е - 15, 30 хиляди гласа отгоре ли?
Н. Михайлова: Чакайте. Това да не е магическа пръчка? Вие си спомнете, пак казвам, точно в това студио всички бабувахте над това, че "Синята коалиция" няма да успее да влезе. Вие си спомняте какви неща бяха направени срещу нея. До последния момент хората не знаеха дали ще се регистрира, или няма да се регистрира. Няма политическа партия, която да е работила в
такива условия. И за мен това е ясно доказателство, че точно "Синята коалиция" се вижда като огромна заплаха за статуквото, защото, съгласете се, никой няма да проведе такова сражение, ама такова сражение срещу политическа сила, която се счита, че няма да бъде фактор. И в тези условия да се вземат, да има ръст и да има такива резултати, аз определено считам, че това е успех. Определено считам, че на националните избори "Синята коалиция" ще вземе много повече гласове.
Водещ: Днес колегата Явор Дачков в "Труд" казва нещо много интересно. Аз ще ви цитирам само есенцията на това, което е казал. Той казва - изборът на Надежда Михайлова за евродепутат е интимно унижение на ДСБ.
Н. Михайлова: Той ги разбира тези неща, при него винаги има някакъв интимен подтекст.
Водещ: Той познава доста добре ДСБ и Костов. Спомняте ли си защо напуснаха Костов и ДСБ, спомняте си сигурно?
Н. Михайлова: Знаете ли, тази тема ми е много интересна, защото за самата мен беше занимателно дали по време на кампанията някъде в тези безбройни събрания, които ние направихме, а вие знаете, че ние не заложихме на парите и на всичко това, на администрацията и на предприятията, ние заложихме на срещата с хората. На нито едно събрание, вярвате ли ми, за това има и ваши колеги журналисти, не се повдигна той. И знаете ли кой я повдигаше тази тема?
Водещ: Не са повдигнали темата. Знаете ли защо? Защото скандалите в СДС бяха толкова много през годините, че те се забравиха, отделните скандали.
Н. Михайлова: Не, недейте така. Единствените, които повдигаха темата, бяха журналистите. И то двама-трима журналисти, в никакъв случай нямаше кампания за това нещо. Което още веднъж показва, че хората си даваха ясна сметка, че това, което беше направено - обединението и "Синята коалиция", е наистина едно историческо решение. Аз смятам, че в него има огромен потенциал. Определено смятам, че то върна самочувствието на хората, както ми казват - има за кого да гласуваме.
Водещ: Сега, аз да ви върна пък към тези събития. Те напуснаха тогава, и аз пак си бях тук жив и здрав, водех си предаване, бяхте вие с г-н Костов на гости...
Н. Михайлова: Вие ме връщате към нещата, които са удобни.
Водещ:Не, напротив, позитивен въпрос ще ви задам.
Н. Михайлова: Сериозно?
Водещ: Те напуснаха тогава, защото вие загубихте изборите в София, преди това оттеглихте Орешарски. Вие се явихте в последния момент, наистина, то беше по-скоро...
Н. Михайлова: Това има ли отношение към евроизборите?
Водещ: Има. Тръгнахте към някаква предизвестена загуба.
Н. Михайлова: Така.
Водещ: И те напуснаха, защото след това вие не поехте отговорност за това, че сте загубили изборите. Чувствате ли сега това, че вие сте избрана за евродепутат и с техните гласове, като някаква лична ваша реабилитация в политиката?
Н. Михайлова: Аз го чувствам като потвърждение на пътя, по който сме поели. Аз смятам, че хората дадоха оценка на това, че сме способни да преодолеем много лични неща, много недоразумения в миналото и да поставим интересите на страната, аз категорично смятам, че интересите на страната могат да бъдат защитени само от "Синята коалиция". Смятам, че ние го показахме това във времето, взели сме си бележка от много неща, които не сме успели да направим през годините.
Водещ: Простихте ли им за това, което стана като скандал и тогава, и през годините?
Н. Михайлова: Аз бих казала, че хората простиха на десницата в голяма степен това, през което премина, и смятам, че това е голямата сила на "Синята коалиция". И в този смисъл съм абсолютно спокойна за перспективите и за бъдещето на "Синята коалиция", която не я направихме само за тези избори. Тя има бъдеще и хората искат да има бъдеще, и според мен това е най-силното послание.
Водещ: Да погледнем в краткосрочното бъдеще.
Н. Михайлова: Разбира се.
Водещ: Днес, вестниците правят една разбивка на Народното събрание, всички искахте избори две в едно, ако тези избори бяха две в едно, горе-долу то щеше да изглежда така - "Синята коалиция" - 19 депутати, ГЕРБ - 71. Кои са останалите горе-долу... "Лидер" - 13, РЗС - 10, НДСВ - 19, ДПС - 36, БСП - 46, "Атака" - 26. Как при такова Народно събрание "Синята коалиция" ще може да направи дясноцентристки кабинет? Кои виждате като ваши евентуални коалиционни партньори?
Н. Михайлова: Аз няма да вляза в ролята на политическа врачка. Нещо, което е много модерно в България.
Водещ: Добре, но освен ГЕРБ кои други са ви партньорите?
Н. Михайлова: Нормално е това да са партиите, членки на Европейската народна партия.
Водещ: Ами, то няма други освен вас и ГЕРБ.
Н. Михайлова: Аз съм убедена, че и ние, и ГЕРБ ще вземем много по-добри резултати на националните избори.
Водещ: Тоест това смятате, че ще имате над 120?
Н. Михайлова: Абсолютно, освен това ще се види, знаете, че и темата с мажоритарните кандидати е ключова. Аз смятам, че тя неслучайно беше въведена от тройната коалиция с опит да се извърши точно политическа търговия около мажоритарните кандидати. Много неща се случиха на тези избори, но смятам, че най-срамното беше именно преливането на гласове от една партия от тройната коалиция към друга. Имам предвид от ДПС към НДСВ. Защото самочувствието на колегите ми от НДСВ вероятно, така, е част от политическата им игра, но всички знаем, че точно от турските райони, където се загубиха, ДПС загуби 30 хиляди гласа, които по някакъв странен начин се преляха точно в НДСВ. Може да се каже, че ДПС вероятно се е влюбило в НДСВ.
Водещ: Вие искате мажоритарни кандидатури, общи с ГЕРБ?
Н. Михайлова: Да.
Водещ: Вчера Цветанов обаче каза, той донесе тук една разпечатка, която днес я има по вестниците, и каза така - ще решим. Значи, това не е решено. На този етап, казва, аз не виждам защо трябва да издигаме общи мажоритарни депутати, като ние навсякъде си печелим сами. Ако искат, да ни подкрепят. Подкрепяйте техните кандидати - Иван Петров... Вие никъде нямате по-висок резултат от ГЕРБ.
Н. Михайлова: Само за секунда, нали мога да кажа? В тези неща има чиста математика, и то това е и смисълът на преговорите. Ако те нещата са ясни отсега, няма да се правят преговори. Аз смятам, че ГЕРБ, ако иска да управлява, има много по-голям интерес от общи мажоритарни кандидати, отколкото всички нас, защото независимо че ние очакваме ръст, очевидно в момента те са водещата политическа сила вдясно.
Водещ: И то навсякъде са преди вас.
Н. Михайлова: Така че, логично е ГЕРБ да търси подкрепа за мажоритарни или да подкрепи други мажоритарни, които са определено...
Водещ: Защо да подкрепят други мажоритарни, като ГЕРБ навсякъде си печели преди всички десни партии? Аз не искам да съм адвокат на ГЕРБ, но това е математиката.
Н. Михайлова: Ами не, вижте защо, защото ГЕРБ има нужда от гласове. Логично е тези гласове да бъдат договорени, т.е. да се влезе в преговори с политически...
Водещ: Ама те където ще спечелят, и без вас ще спечелят, разбирате ли?
Н. Михайлова: Те ще спечелят много малко мажоритарни гласове без нас, което ще им отнеме възможността да бъдат управляващи. Това е истината. Ако те не желаят да бъдат управляващи, това е една добра тактика. Защото аз съм се срещала с много хора, които казват - ти сигурна ли си, че те искат да управляват? Задавали са ми този въпрос. Те могат да направят служебна загуба - искахме, обаче не можахме да вземем мнозинство.
Водещ: Добре, и защо да се хаби енергия в тази криза, която ще бушува в България само след няколко месеца, като опашка на кризата, може би.
Н. Михайлова: В какъв смисъл да се хаби енергия?
Водещ: Избираш една партия с 50 процента, даваш им властта и тя след шест месеца се е сринала вече заради кризата.
Н. Михайлова: Аз смятам, че първо, е много важно следващото правителство да бъде стабилно. Аз смятам, че в "Синята коалиция" има хора и е подкрепяна от хора, които имат голям авторитет и които могат да съберат голямо и обществен вот, т.е. периферия. Не става въпрос само за чисти партийни гласове.
Водещ: Добре, докога ще ги чакате ГЕРБ с отговора?
Н. Михайлова: Не, това трябва да стане в следващите дни.
Водещ: То няма и време.
Н. Михайлова: То няма и никакво време.
Водещ: Благодаря. Надежда Михайлова, новоизбран евродепутат от "Синята коалиция".


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...