Мартин Димитров: Добрият имидж на България в ЕС ще дойде с ново правителство

05.06.2009

 

Интервю за BPost.bg на  председателя на СДС Мартин Димитров

Г-н Димитров как се стигна дотам, че след 20 години демократичен преход отново викаме международни наблюдатели за изборите?

Когато управлява БСП и ДПС, България се връща тотално към комунизма. Виждате какво се случва. И Станишев, и Доган смятат, че са над закона, позволяват си натиск върху съдебни институции. Централната избирателна комисия действа като клуб на БСП и ДПС.

Освен това се прави опит да бъде завзет и медийния пазар. Това са неща, които не са се случвали никога и показва, че на тези хора мястото им не е нито в правителството, нито в парламента. Тези хора са вредни за България. Знаете има една хубава реклама: "БСП сериозно вреди на вашето здраве и на здравето на другите около вас".

Синята коалиция призова ОССЕ да изпрати наблюдатели за парламентарните избори. Това няма ли да навреди на имиджа на България.? Знаете БСП обвинява десницата, че през последните две години вреди на имиджа на страната в ЕС и световните медии.

Това е все едно да хванат човек, че краде телевизор от една къща и крадецът да каже, че са виновни хората, които са го заловили на улицата и са се опитали да предотвратят кражбата. Това е нелепо. Тази позиция е безогледно нагла.

Както от вас така и от другите опозиционни лидери се получава едно силно анти-ДПС говорене. По време на тези избори основна теза на Ахмед Доган е, че това застрашава така наречения етнически модел...

Това не е вярно. ДПС е мафия и това е очевидно. Българските турци нямат нищо общо с тази работа. Много ясно трябва да се направи това разграничение. СДС е партията, която донесе толерантност, която реално помогна много на българските турци да бъдат част от една демократична страна.

От друга страна, както вече казах, ДПС е една мафиотска структура, която на практика не представлява етническите турци в България, а обръчите от фирми около Доган. ДПС се опитва да превърне цяла България в обръч от фирми около себе си.

Допускате, ли, че ако ДПС излезе от властта може да се появи етническо напрежение?

Защо само ДПС да може да представлява българските турци? В нашата коалиция е сдружението на г-н Ергин Емин. Той е демократ. Защо смятате, че само ДПС може да представлява българските турци? Аз това не мога да го разбера.

Не аз, а ДПС твърдят така.

Те може да твърдят всичко. Виждате как се държат.

Докъде стигнаха преговорите за общи десни мажоритарни кандидати за националните избори?

Това е въпрос на отговорност от страна на ГЕРБ. Няколко пъти предлагаме общи мажоритарни кандидати. Те казват, да не бързаме, да изчакаме.

ДПС и БСП обаче ще играят заедно на мажоритарните избори и това създава опасност ГЕРБ да загуби много лошо. Единственият успешен модел е общи кандидати на Синята коалиция и на ГЕРБ. Имайте предвид, че единственият вариант да не сформираме заедно правителство е загуба на мажоритарните избори. Поради тази причина е критично важно да се явим с общи кандидати.

Готови ли са вашите предложения за мажоритарни кандидати?

Все още работим по тях, надяваме се до последно да се разберем с ГЕРБ за общи действия иначе се оставя врата БСП и ДПС да спечелят служебна победа. Искам да подчертая, че да се рискува бъдещото управление по този начин е глупаво.

Ние Синята коалиция не носим тази отговорност, защото сме направили нашите предложения няколкократно към ГЕРБ и чакаме обратна връзка от тях.

Вие бяхте представител в ЕП, какво успяхте да направите през тези месеци в началото на 2007 г. Посочете ми основните неща, за които сега се бори Синята коалиция.

Тогава групата на десните в Европейския парламент започнахме няколко много важни инициативи. Първата беше всяка страна сама да си определя акцизното облагане. Това би могло да намали цените на горивата в пъти. Това е много важен проблем днес, тъй-като се намираме във финансова криза.

Горд съм, че СДС заедно с няколко други партии в ЕП бяхме от пионерите, които поискаха това и поставихме този въпрос. Той бе придвижен доста напред. За съжаление след това бяха избрани други хора, които не работиха по темата.

Другото важно нещо, е, че участвах в комисията по бюджет на европейския парламент, по отношение на определянето на парите за България тогава и контрола по тяхното разходване.

Това ме навежда на мисълта, че бъдещите евродепутати ще имат отговорността да свършат тази работа и да определят добър бюджет за страната.

Основно предизвикателство пред българските евродепутати сега е да възвърнат доверието на европейските институции и респективно да работят за възстановяване на спрените средства от европейските фондове.

Тук обаче е моментът ясно да подчертая, без смяна на сегашното управление в България това е невъзможно. Ако министър-председателят на България след изборите се казва Сергей Станишев забравете доверието на ЕС към България да бъде възстановено.

Ако този човек дори само участва в следващото управление, това го забравете. Ако Доган по някакъв начин участва в управлението забравете и за европейските фондове.

Нека да поговорим за вътрешните проблеми на СДС, които така или иначе съпътстват тази изборна кампания. Онзи ден поредната жалба на вашият предшественик Пламен Юруков бе отхвърлена от ВАС. Неговият адвокат обаче се закани, че ще продължи да съди СДС, Синята коалиция и дори законността на изборите. Откъде очаквате следващите атаки?

Няма смисъл да се занимаваме с Юруков и Радонов. Те са обикновени пионки на Станишев и Доган. Цялата атака идва от БСП и ДПС. Това хората вече го виждат и разбират. Тези хора не искат честно състезание и честни избори. Те искат служебна победа, измама. Това са свикнали и това правят.

ЦИК беше задължен да регистрира Синята коалиция, но се чуха коментари, че тя може да има проблеми в секционните комисии. Очаквате ли такива неща и подготвени ли сте да реагирате?

Имаме работа с група разбойници, така че очакваме всичко. Поведението на Станишев и Доган е абсолютно непочтено, така че сме готови на всичко.


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...