Мартин Димитров: Очаквам мобилизация в последната седмица преди Евровота

02.06.2009

 

Лидерът на СДС Мартин Димитров в  интервю за БГНЕС

гледай видео с интервюто тук

Г-н Димитров на какво отдавате атаките срещу „Синята коалиция"- на БСП и на ДПС или и на приятелски огън?

За всички е ясно, че атаката идва от БСП и ДПС, които смятат, че са над закона, позволиха си натиск над съдебната система, лична разправа в Централната избирателна комисия - действия, нечувани и невиждани през последните години 20 години и абсолютно недопустими за една демократична и правова държава! Тези незаконни действия се съпътства от опити за контрол и превземане на медийния пазар. Очевидно е, че БСП и ДПС се опитват с нечестна игра да спечелят служебно, да останат във властта на всяка цена. Но няма да позволим това да се случи!

Колко евродепутати прогнозирате за „Синята коалиция"?

В момента имаме двама, но имаме и реални шансове за трети - зависи от кампанията тази седмица - последната преди изборите.

Какво смятате, че може да се промени през тази седмица?

Очаквам пълна мобилизация на нашите симпатизанти, тя вече се случва навсякъде в страната. Можем да получим допълнителна подкрепа, особено от партиите, които няма да прескочат 6 % бариера за евроизборите. Така че хората, ако разберат посланието да не пилеят своя глас, да не го хвърлят на вятъра и да гласуват за „Синята коалиция", смятам, че ще успеем. Ние сме едната от двете десни партии и коалиции от семейството на ЕНП, които ще бъдат представени в Европейския парламент. Другите няма да успеят да преминат бариерата.

Възможна ли е коалиция след парламентарните избори с ГЕРБ и на каква цена ?

Това е единственият добър вариант за България. Въпросът е тази коалиция да бъде направена по най-добрия начин, което означава ясни ценности, ясни принципи за добро управление. Не правителство на всяка цена, а правителство, което да върне доверието на Европейски съюз към България, да възстанови европейските фондове, да задейства силна антикризисна програма, която да запази работни места, да спаси хиляди предприятия от фалит. Около тези цели трябва да направим правителство. Те трябва да бъдат приети публично от ГЕРБ, за да сме спокойни, че ще бъдат изпълнявани.

Вероятно искате да участвате и в изпълнителната власт, един ден...?

Положително, не един ден, а след един месец.

Имате ли различия с ГЕРБ по отношение на атомната енергетика?

В тяхната програма виждам идея, която СДС защитава от доста години. А именно АЕЦ Белене да бъде реализирана с частни капитали. Рискът за изграждането й трябва да бъде поет и от частния инвеститор, не от мене и от вас, не от хилядите български граждани, а от частния инвеститор. Така че в този смисъл позициите са много близки и бих допълнил нещо, което в момента се изпуска. Проектът трябва да бъде екологичен, да изпълни всички изисквания за сигурност. Защото за Белене имаше един доклад, не знам дали си спомняте от 1990 година на БАН, който показваше сеизмични рискове. Този доклад е скрит и малко хора са го чели. Аз съм го чел. Затова обръщам внимание на този проблем.

Каква е позицията Ви по отношение на влизането на Турция в Европейския съюз ?

Турция трябва да изпълни всички критерии. Докато не изпълни всички критерии не може да бъде приета в ЕС. Това ще отнеме години , ще бъде дълъг период от време, но това е добрата перспектива и нас и за тях. В момента не са готови. Ние настояваме също така турското правителство да престане да се меси във вътрешната политика на България, и да подкрепя изборния туризъм.

Призивите на Атака - „Турция извън ЕС"- по някакъв начин дублират тази позиция, става дума, че при тях е вторично. Първоначално от ДСБ и СДС излезе идеята?

Вижте, Атака никога не са имали идеология. Ние имаме последователна и ясна позиция, далеч преди те да формулират своя.

Кой е най-важният приоритет, по който ще работите в ЕП ?

На първо място връщане на европейските фондове. Това е задача, за която трябва да работи и националното правителство, но и нашите бъдещи европейски депутати. Аз съм сигурен, че Надежда Михайлова, Светослав Малинов и Петя Ставрева ще възстановят доверието, ще работят достойно за България, ще допринесат съществено за размразяването на средствата, предвидени за България. Другият важен за страната ни фактор е новата бюджетна рамка за 2014 -2020 г. От изключителна важност е нашите представители в ЕП да отстоят интереса на България, което до момента не се случва. Искам да ви напомня, докато аз бях в ЕП, водих една битка всяка страна да определя сама своето акцизно облагане, което потенциално би намалило цената на горивата с пъти. Това трябва да продължи и ще бъде продължено. Ако говорим за основи има и други които са много важни. В областта на енергетиката трябва да има обща енергийна политика, която да е насочена към намаляване зависимостта от Русия. /БГНЕС

 

 

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...