Участието на Синята коалиция в следващото управление е гаранция, че България ще излезе от кризата

02.06.2009

 

Синята идея след обединението на ДСБ и СДС - разговор с Иван Костов, Мартин Димитров и Анастасия Мозер

Би Ти Ви, "Тази сутрин", 2 юни 2009 г., 08.36 часа

гледай видео тук

Водещ Николай Бареков: Добро утро. Продължаваме с темата "Кампания за европейски избори". При нас гостуват лидерите на "Синята коалиция". Г-н Мартин Димитров, започвам от вас, за да е най-удобно за колегите. Извинявам се г-жа Мозер, че ще я представя втора, но тя просто е по средата, и г-н Иван Костов. Те гостуват, за да направят своя анонс за предстоящия европейски вот и да направим един кратък анализ с тях, разбира се, за начина, по който те се представиха до момента в кампанията. С позволение на останалите започвам с г-н Димитров, защото там има една сага, която аз отдавна съм се отказал да следя, защото просто тя е доста неразбираема и доста усукана и оплетена, това е регистрацията. Вие имате регистрация за европейските избори. Там нещата са решени. Сега под въпрос беше регистрацията за парламентарните избори в частта "Регистрация на СДС".
Иван Костов: Не, на цялата "Синя коалиция".
Водещ: На цялата "Синя коалиция", защото СДС е част от нея. Докъде стигнаха нещата след решението на ВАС във ваша полза?
Мартин Димитров: Добро утро. Нося ви документи, заповядайте. Не знам дали ще се видят на камерата, но там пише вече, че "Синята коалиция" има регистрация, т.е. драмата свърши.
Водещ: Това е решение на ЦИК.
М. Димитров: Това е решение първо на Върховния съд, вече на ЦИК.
Водещ: Да, да, това е на ЦИК, ще покажа.
М. Димитров: Но, понеже казвате, че въпросът е неразбираем, ще позволите в едно-две изречения едно кратко разяснение.
Водещ: Дано не съм ви обидил, но той наистина е тотално неразбираем този въпрос, дори и за нас.
М. Димитров: Станишев и Доган смятат, че са над закона и ни въвлякоха в 10 съдебни дела в последните 5 месеца, от които ние спечелихме 7, а другите 3 ще ги спечелим до няколко седмици. Това е цялата работа. Тези хора решиха, че са над закона и че за тях правилата не важат, и това се вижда от няколко неща. Намеса в съдебната система, и то брутална. Силна политизация на ЦИК до степен, в която ЦИК гласува срещу решение на Върховния съд, което е наистина уникално. Освен това опит за тотално превземане на медийния пазар, което никога не се е случвало. Има опасност да не останат независими медии, имам предвид цялата афера "Ирена Кръстева", която се случва. Всичко това води до ситуация, при която те се опитват да няма битка, да няма състезание, да няма честно състезание, да няма честна игра, в която да се срещнем и да видим кой е по-добрият. Но това, което искам да кажа като успокоение на всички демократи, всички седесари: не се плашете, идваме и нашата цел е да бием ДПС на тия избори. Това искаме и ще го постигнем.
Водещ: Вие сега отговаряте и на втория ми въпрос, че всъщност целта, която "Синята коалиция" си поставя, е да вземе т.нар. бронзови медали на европейските избори, да бъде преди ДПС.
М. Димитров: Бием се за бронзов медал категорично.
Водещ: Добре, относно съда. Г-н Пенчев е човек, който, как да кажа, искрено се се възмути, той взе ваша страна буквално и като гражданин, и като съдия. Защо говорите тогава за намеса на политиците в съдебната власт?
М. Димитров: Всички почтени хора, г-н Бареков, са на наша страна в България, всички почтени хора до един. Това, което се случи обаче в градския съд, един съдия подава отвод. След два дена втори подава отвод. След два дена трети подава отвод и това продължава.
Водещ: Донякъде това е разбираемо, защото те при всяко едно решение щяха да бъдат подложени на много мощна атака.
М. Димитров: Само ме изслушайте, какво показа Върховния съд и неговия председател. Когато има такъв казус, който предизвиква обществени въпроси, лично председателят се заема с него.
Водещ: Да, това е логично между другото.
М. Димитров: Това трябваше председателят на градския съд да го направи. Няма оправдание, че до момента не го е направил. Явно в момента се интересува от своето преизбиране и това е основният казус, вместо да поеме делото и да се стигне до неговото решаване, а не да се губи 5 месеца. И, ако сте внимавали, точно това каза и председателят на Върховния съд. Не може 5 месеца една партия да се бави една ясна процедура по регистрация. Но важното е, че всичко това мина. Вървим напред. Залите са пълни. Има настроение, каквото не е имало от 8 години, от 8 години не сме били толкова силни и това ще го почувствате и затова толкова ги е страх. Затова е цялата тая нечестна игра.
Водещ: Г-н Костов, така да се каже, на стари години в политиката и вас ви спретнаха номер. Вие сте доста години в българската политика, един от най-опитните политици. Как си обяснявате тая драма в СДС? Вие сте човек, дето, каквото и да се каже за вас, при всички положения е вярно, че познавате идеално СДС какво представлява като организация, като организъм. Как си обяснявате този скандал там относно вашата коалиция?
Ив. Костов: Коалицията не трябва да бъде пусната на избори, защото от 10-те по-големи участника на изборите практически 5 ще влязат в Европейския парламент, най-вероятно натам отиват нещата, 5 няма да влязат, а след това ще се формира вотът дали ще има промяна на управлението, сегашното, или няма да има промяна. Ясно е, че "Синята коалиция" е антиподът, т.е. несъвместима е с БСП и ДПС. И ако бъде в парламента, практически ще бъде полюсът, който може да формира десноцентристко управление или да привлече управлението към себе си и по този начин да остави БСП и ДПС в опозиция, защото ГЕРБ все пак е по средата. Той е центристка формация. Както виждате, много пъти сме говорили, той може да върви и в другата посока. Аз вчера бях в Мездра например, където ГЕРБ е свалил десноцентристкия председател на общинския съвет и е сложил председател от БСП и управляват заедно. Така че за ГЕРБ ние сме изяснили въпроса и това е смисълът, това е смисълът.
Водещ: Вие между другото продължавате да бъдете сериозен скептик спрямо партия ГЕРБ. Вие единственият политик вдясно, който последователно говори по тази тема, без да се плаши.
И. Костов: Нека завърша. Възможно е изборите да не се решат, в смисъл да не стане ясно още на първия, европейския вот дали ще има категорична промяна в управлението. И е много важно от тази гледна точка тези пет формации, които ще останат извън Европейския парламент, ще бъдат около и под 4 процента, като РЗС, НДСВ, ЛИДЕР, "Напред" и "Зелените", те всичките са срещу това управление на БСП и ДПС, предполагам, такъв е избирателят им, много важно е техните лидери и техните ръководства с каква позиция ще застанат. Защото е възможно точно те, с техните общо дванайсетина, петнайсетина процента да решат следващия вот дали ще отиде категорично към промяна или не. И аз мисля, че това е цялата интрига, това е завръзката на тези избори.
Водещ: Вие твърдите, че от вас зависи. Вие сте, така, камъчето, което може да натежи везните вляво или вдясно.
И. Костов: Ние сме полюсът, който е точно срещу БСП и ДПС.
Водещ: ГЕРБ го слагате по средата.
И. Костов: ГЕРБ е по средата по обективни причини.
Водещ: Кои са те?
И. Костов: ГЕРБ е центристка формация със самите си позиции, с програмите си. По състав, по манталитет хората вътре са центристки настроени. Ето ги, вижте, дадох ви пример с Мездра и той е категоричен.
Водещ: Дадохте, но могат да бъдат давани и примери в други градовете, разбира се, в една или в друга посока.
И. Костов: Не може обаче нито един пример да се даде за нас. Партиите от "Синята коалиция" никога не са влизали и никъде не са влизали в коалиция с БСП.
Водещ: Само знам, че в Дупница бяхте направили една коалиция про братя Галеви, където бяха СДС, БСП и ГЕРБ. Значи, това със сигурност мога да го твърдя, но за повече не мога.
М. Димитров: Няма такова нещо, но няма значение. Вижте, това е както тази сутрин имаше заглавие, което вие прочетохте, че "Синята коалиция" е качила два процента, но заглавието беше - "Синята коалиция" пада, вие го прочетохте тази сутрин. Дупница е същата работа.
Водещ: Та така, аз минах отгоре, минах отдолу и накрая видях датите или датите са сгрешени, или има разлика в един процент. Един процент е смешен процент, това не е ни напред, ни назад.
М. Димитров: Въпросът е важен, защото качваме два процента за последния месец, това се вижда от изследването на "Скала".
Водещ: Това може да бъде и статистическа грешка, един или два процента.
М. Димитров: апротив, не е грешка. Ние сме единствените, които трайно качват. И това трябва да бъде казано на обществото. Те трябва да го знаят и хората да се успокоят. Две изследвания показват траен ръст на "Синята коалиция". Това, ако продължи така, бронзовият медал, бронзовия медал вече го виждаме.
Водещ: Аз мисля, че социолозите за първи път и тук г-н Костов доста дълго е ял попарата на българската социология, но за първи път социолозите единно дават, че вие растете нагоре. Няма социолог, който да каже противното.
И. Костов: Когато преди два месеца започна кампанията, аз казах в щаба - две седмици преди избора, помнете ми думата, социолозите ще ни дадат две места, че взимаме две места в Европейския парламент. И точно така стана. Но ние минахме през един дълъг период, в който се мачкаше самочувствието на нашите избиратели. Казваше се, че ще имаме два процента и три процента, че след вота симпатичната за вас "Ред, законност и справедливост". . .
Водещ: Тя и за вас е симпатична. Яне Янев кой го убеждаваше да прави коалиция с вас?
И. Костов: Шегувам се. Но се мина рез мачкане на самочувствието на нашите избиратели, за да признаят сега реалностите. Но това беше същото и на предишните избори.
Водещ: Между другото, ако бяхте поувеличили капацитета на коалицията може би нямаше да е толкова спорен въпросът за бронзовите медали.
М. Димитров: Капацитетът е доста висок. Ще го видите, той е доста висок.
Анастасия Мозер: Не, аз искам да започна с това, че на мен г-н Костов ми е казал, че ние ще имаме трима евродепутати.
Водещ: Ето, Бойко ви обеща евродепутат навремето, даде ви го.
А. Мозер: Да, да, да.
Водещ: Сега, г-н Костов ви е обещал, трябва да си търсите третото място отново.
А. Мозер: Да, и след това съжаляваше, но след това нашият евродепутат се оказа един голям плюс за България, защото тя беше толкова активна през тези две години, говоря за Петя Ставрева, и направи толкова много за България и в България, не само в европарламента, защото и там е важно, но важно е това, което тя направи тук, да обикаля страната и да разяснява правилата на Европейския съюз, за да могат хората да се възползват от тях. Но това е много важно, защото ние сме предложили, говоря за "Обединени земеделци", един човек, който вече се е доказал на тази сцена. И се надявам, че тя наистина ще влезе в европарламента, защото между другите няма друг, който да е специалист по земеделските въпроси. А вие знаете колко важни са те за Европейския съюз и за България.
И. Костов: Най-многото пари са там.
А. Мозер: Да, най-многото пари са там и затова това министерство беше взето от точно тези приятели, за които говорихме преди малко, както и министерството на екологията.
Водещ: Интригата, знаете ли къде е според мен? Вие сте човек, който най-добре познава дясното, защото бяхте коалиционен партньор на предните европейски избори с ГЕРБ. Макар че беше малко, така, смотано под килима, но беше ясно, че вие сте с тях. Сега се върнахте отново към вашия партньор г-н Костов, с който сте били заедно във властта и сте се подкрепяли през годините. Защо? И вие ли като него смятате, че там няма достатъчно гаранции?
М. Димитров: И към СДС, чакайте, г-н Бареков.
А. Мозер: Ние бяхме заедно и сега сме пак заедно, защото аз пак ще кажа - мястото на земеделския съюз е с демократичните сили. И ние не сме се отклонявали от това, защото всички други, с които сме били, са били от демократичното пространство.
Водещ: Имате ли някакви резерви спрямо ГЕРБ?
А. Мозер: И вие знаете тук, че точно във вашето предаване аз заявих много категорично, че земеделският съюз с БСП никога няма да бъде в коалиция.
Водещ: Когато бяхте ухажвани за коалицията.
А. Мозер: Да, точно така, е. Но аз не мога да правя такива компромиси с историята на земеделския съюз и с неговата позиция и затова сме си запазили авторитета. И затова и "Синята коалиция", синьо-оранжевата коалиция, защото, ако сте забелязали, под този мост има и една оранжева лентичка, която за мен е много важно.
Ив. Костов: Опора, опора.
А. Мозер: Да, точно така, опора, което е нещо много важно.
Водещ: Ето един въпрос, който може би Найо Тицин, който също е с вас тази сутрин, може да отговори по-правилно. Защо мостът слиза надолу, питат много от специалистите.
А. Мозер: Защото един мост, за да има някаква полза от него, трябва, като отиде нагоре, да слезе и надолу, за да могат хората да минат по него и да си вършат работата. Това е.
Водещ: Добре. Ето това е мостът, аз смятам, че няма да направим някаква реклама. Не знам, тук, ако трябва, аз ще поискам разрешение, за една секунда, ето го мостът как е - с оранжева, зелена и мисля, че това е тъмносиня, не е черна опора. Хайде, стига толкова, колеги, че ще искат след това пари за тази реклама от рекламния отдел на телевизията.
А. Мозер: Да. Така че аз съм много доволна от това, което стана, защото още от самото начало държах, защото ние имахме предложение от едното, от другото, така, за сътрудничество, но моята позиция беше, че ние трябва да бъдем заедно с ДСБ, СДС и Обединени земеделци, защото това е необходимото за българския народ, за да повярва той, че има шанс демокрацията в България. Вие говорихте за интрига, те вкараха и съдебната власт в интригата, политическата интрига. И аз навремето казах, обръщайки се към съдебната власт, да изтрият това петно, защото, когато няма независима съдебна власт в една държава, няма и
демокрация. Сега има някакъв шанс, че тук има някаква светлина в съдебния тунел.
Водещ: Медиите, съдебната власт, аз мисля, че това са едно от малкото безспорни достижения на демокрацията.
А. Мозер: Медиите, наистина, аз съм съгласна с господин Костов и с господин Димитров, че са наистина обявили война на "Синята коалиция", защото тези провокации. . .
Водещ: Така като се казва медиите, в България има десетки медии, госпожо Мозер, знаете го много добре.
А. Мозер: Да, така е. Но все пак това, което става сега в медиите, ми напомня онзи момент преди 2001 година, когато беше наистина срамна тази кампания, подета срещу управлението на Обединените демократични сили, което спаси България тогава от една страшна криза. И вие
знаете много добре, защото сте били, колкото и да сте млад.
Водещ: Много добре си спомням и двата периода.
А. Мозер: Да, точно така. И не бива да се забравя.
Водещ: Но тогава, господин Костов, имаше едни справедливи със сегашна дата според мен упреци към вас, че тогава СДС направи всичко възможно да затрудни регистрацията на НДСВ. Не се ли повтаря сега със задна дата историята? Тогава НДСВ спечели, разбира се, от това.
Ив. Костов: Не, не, не, ние никога не сме създавали препятствия пред регистрацията нито на НДСВ, нито на БСП, въпреки че сме можели да ги оставим, специално пък за БСП, можеха да останат извън изборите, защото даже и Върховният административен съд нямаше да ги спаси. Само че, знаете ли, аз искам да засегна още една тема, понеже казахте петата партия, която влиза, е "Атака". "Атака" влиза с едно основно послание, то е няма да позволим на Турция
да стане член на Европейския съюз. Ако може две думи да кажа по този въпрос.
Водещ: Разбира се, защото това е ключово послание, което се очертава със своята оригиналност пред останалите.

И. Костов: Точно това исках да кажа. Това е послание на "Демократи за силна България" от 2006 г. През март месец и през декември месец "Демократи за силна България", а сега това вече е позиция на цялата "Синя коалиция", обявиха позицията си по отношение поканването тогава на Турция. Тогава "Атака" още не знаеше, или може би е пропуснала, защото тогава те нямаха никаква позиция. Така че позицията, че ние ще се обявим за референдум, ако Турция завърши преговорите, вие си я спомняте, нали говорихме за дълги файлове предишния път. Това е наша позиция и ако "Атака" говори така сега, тя трябва да цитира. Тя трябва да казва, че, както казаха представителите на "Синята коалиция" още 2006 г. . . И трябва да бъде много по-цивилизовано поднесена тази позиция. Но никой не може да предяви претенции пред Турция
да изпълни човешките права, изобщо да се европеизира и да бъде демократична, ако не управлява, защото управляващите, правителствата водят преговорите с Турция за членство в Европейския съюз, преговори, които са с отворен край. Турция може да ги приключи успешно и да стане член, но може и да не ги приключи, но най-ключовите условия трябва да поставят нейните съседи. България трябва да иска категорично Турция да спре да се намесва във вътрешните ни работи, организирайки политически туризъм. България трябва да поиска категорична защита на интересите на беломорските българи, на наследниците на беломорските българи да бъдат компенсирани за отнетото им имущество от Турция, но това
може да направи правителство, а не двама депутати в европарламента.
Водещ: Тоест вие, ако станете част от слидващата конструкция в управлението, ще изтъкнете тази позиция за "не" на Турция в Европейски съюз като основна във външната политика?
И. Костов: Трябва да се прочете внимателно нашата програма, да се види точно каква е позицията.
Водещ: С определени условия, разбира се.
И. Костов: Тя е европейска позиция. Тя не е ксенофобска, тя не е антидемократична. Ние сме заинтересовани голяма, но демократична по европейски Турция да бъде на югоизточния фланг на евросъюза. Това е добре, но тя далеч не е такава в момента. Тя не изпълнява копенхагенските критерии, т.е. не съблюдава човешки права и свободи.
Водещ: Г-н Димитров, програмата на ГЕРБ вчера я погледнахте, предполагам, останало ви е време да видите това, което те изтъкват като своя програма, представена в секторни политики. Какво ви е общото мнение в икономическата й част? Става ли там коалиция между вас и тях?
М. Димитров: Няма как да не кажа, че нашата програма е много добра и мисля, че нашата програма ще бъде сериозен принос за следващото управление и ще убедим нашите колеги, включително от ГЕРБ, в предимствата и силата на това, което ние предлагаме. Особено в условията на финансова криза на първо място трябва да има нов бюджет, актуализация на бюджета, орязване на излишните разходи и тези неща още август месец по тях трябва да се работи. Нашето участие, на "Синята коалиция", в следващото управление е гаранцията, че ще измъкнем за трети път България от криза, криза, в която БСП я набута. Така че пак искам да кажа, хората трябва да бъдат спокойни.
Водещ: Добре, за тяхната програма, на ГЕРБ, какво ви е мнението?
М. Димитров: Значи, за последните две години ГЕРБ на няколко пъти прави големи промени в своята програма, което може би за центристка партия не е толкова неочаквано, но стабилната база, на която трябва да се стъпи, са хората в СДС и "Синята коалиция" и програмата на "Синята коалиция".
Водещ: Тоест, ако ще управлявате заедно с ГЕРБ, вие ще искате вашата програма да бъде в основата на коалиционния договор, не тяхната?
М. Димитров: И мисля, че ще успеем да го постигнем, мисля, че ще успеем да го постигнем по пътя на убеждението. По всеки конкретен казус ще имаме дебат, ще имаме един разговор. Знаете ли какво казват хората? Казват така, и това са неправителствени организации, това са обикновени граждани, те казват: участието на "Синята коалиция" в следващото управление е гаранцията, че ще се справи, че в тази тежка ситуация нещата ще се успокоят, икономиката ще
бъде овладяна и ще излезем от тази криза.
Водещ: Споделяте ли съмненията към ГЕРБ, че тази партия не разполага с експертен потенциал да управлява, макар че вчера те се опитват да докажат точно обратното, вадейки цяла палитра от личности - от ген. Аню Анев, ветеран, много уважаван военен, до примерно д-р Иван Костов, ваш съименник, който е шеф на "Шейново"?
М. Димитров: ГЕРБ е млада партия. Те няма как за толкова време да съберат необходимите хора. Така че в някакъв смисъл е нормално да нямат този пълен експертен потенциал, който ние притежаваме.
И. Костов: Искам само една реплика. Слоганът на ГЕРБ е да покаже, че България може. Тоест те го казват и за себе си - да покажем, че можем.
Водещ: Че и ние можем.
И. Костов: Да, че и ние можем. Само че не са показали, те тепърва трябва да покажат, докато ние и през 1990-1991 г. и 1992 г., и през 1996 и 1997 г. сме показали, че можем да се борим с кризи и да вадим България от криза.
А. Мозер: И аз искам да добавя нещо. Има голяма разлика между програми на партии и организации, които са били във властта, и такива, които досега не са били във властта. Защото едните могат да говорят неща малко по-свободно, другите говорят от опит и знаят какво може и какво не може, и това е много важно.
Водещ: Знаете ли избирателите какво харесват? Те казват - чакай сега да ги видим новите лица. Бойко може и да не може, казват част от тях, но е ново лице. Другите са се оляли, стояли са във властта и видяхме много.
А. Мозер: Ние видяхме и още едно ново лице в 2004 г. и видяхме какво стана, видяхме и някои стари лица след това, и видяхме докъде БСП докара тази държава.
Водещ: Но има една разлика тук, която аз смятам, че вас би ви притеснила, ама вие ще кажете. ГЕРБ изцяло е подкрепило вчера изграждането на АЕЦ "Белене". Сега друг е въпросът с условието да бъде частен проект. То няма кой друг освен руснаците да го купят.
И. Костов: Това е нашата позиция от последния месец. Ние казахме така - нека се развива ядрена енергетика, но да се намери частен инвеститор, който да поеме целия риск, който да инвестира парите, който да поеме риска да излезе на пазара на балканските страни в европейския регион, и на своя сметка нека да направи проекта.
Водещ: Макар и с руски реактори, това не ви притеснява?
И. Костов: Не, не, не. Без руски реактори, защото те са, те са второ поколение.
Водещ: Ами да де, но те вече конкурсът е приключил.
М. Димитров: Не, не, не, не е приключил, не е приключил. Искам да уточня, че още от 2006 г. това е позиция на СДС, която стана и позиция на "Синята коалиция". Имаме две условия. Рискът да бъде поет от частен инвеститор, не от всички нас - данъкоплатците, което означава не само финансирането да бъде от частен инвеститор, но да няма изкупуване на електроенергия с години напред на фиксирани цени, което означава пак прехвърляне на риска към данъкоплатците. И имаме второ условие - да бъде безопасно и екологично.
Водещ: Ако, ако руснаци спечелят, ако руснаци спечелят своеобразния търг, какво ще се случи?
М. Димитров: Ако отговарят на изискванията за екологичност и модерност, няма проблем, но няма как да спечелят при тези изисквания.
И. Костов: Трето поколение, даже трето плюс поколение реактор - тогава да.
Водещ: Последен въпрос към вас, господин Костов. Как вие виждате своето място и мястото на "Синята коалиция" в бъдеща коалиция с ГЕРБ? Ще искате ли министерски постове за вас, какво ще, на какъв принцип, какво сте склонен да отстъпите вие? Премиерът, приемате ли Бойко Борисов да е премиер?
И. Костов: Нека да кажем така - ключово за това дали ще има промяна може да се окаже поведението на лидерите на тези пет партии, които няма да влязат в Европейския парламент, вероятно няма да влязат и в следващия национален парламент. Много важно е в каква позиция те ще застанат, за да гарантират вече с абсолютна сигурност, че ще има промяна, и то голямо мнозинство за промяната. Най-сигурният начин, разбира се, е гласовете да бъдат насочени към "Синята коалиция" поради простата констатация, че ние сме другият полюс, който не търпи БСП и ДПС.
Водещ: Това за мене е новината, която вие казвате в студиото - вие сте полюсът, ГЕРБ е центърът, това казахте днес.
И. Костов: Това е много важна конструкция, защото това са изборите на практика. В първото полувреме и във второто полувреме.
Водещ: ГЕРБ е като нещо, което може да завие наляво, може да тръгне надясно, зависи кой магнит е по-силен да го привлече?
И. Костов: Поне така в момента го представят. Разбира се, ние сме по-силният магнит, защото е нужно ново доверие, нужно е да се върви към управлението.
Водещ: Защо смятате, че Бойко Борисов би се отметнал от думите си, че никога не би управлявал с БСП? Той го е заявявал това не един път.
И. Костов: Е, да де, ама нали и Симеон Сакскобургготски каза, че е алтернатива на БСП и че никога няма да управлява, кле се и след това каза - вотът, народът го поиска.
Водещ: Добре, някакви разговори водите ли? Тук беше един събеседник, който подсказа, че водите вече неформални разговори с Бойко Борисов.
И. Костов: Вижте, СДС даде една идея по отношение на ГЕРБ и на всички други десни какво да направим, за да елиминираме последния, последното изкривяване на кампанията - въвеждането на тези мажоритарни кандидати.
Водещ: Да издигнете общи кандидати мажоритарни, нали това беше идеята?
М. Димитров: Чудесна идея и надявам се, няколко пъти предлагаме на ГЕРБ, надявам се в крайна степен да. . .
Водещ: ГЕРБ може би ще каже - окей, подкрепете нашите.
М. Димитров: Защото, ако има риск следващото управление да не бъде демократично, това е да загубим мажоритарните избори. Пропорционалните ще ги спечелим. И проблемът е, че БСП и ДПС ще играят заедно.
Водещ: А, вече не е така. Гледам, по места излизат листите - няма да играят заедно, има райони, в които издигат силни кандидати и двете.
М. Димитров: Ще има фиктивни кандидати, това са фиктивни кандидати. БСП и ДПС ще играят заедно за мажоритарните избори. И е много важно, за да бъдат победени, трябва голяма дясноцентристка коалиция, която е "Синята коалиция" и ГЕРБ, иначе има риск. Това е единственият сигурен път към успеха.
Водещ: Благодаря ви. "Синята коалиция" на гости на предаването "Тази сутрин" по Би Ти Ви. Техните очаквания са да бъдат десният полюс в следващия парламент, виждат ГЕРБ в центъра, очакват и двама европейски депутати като минимум.
И. Костов: Дават ни двама.
Водещ: Дават им двама, очакват трима евродепутати. Изборите са в неделя - решавате вие.

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...