Надежда Михайлова: Винаги се бия честно, в политиката съм войник

01.06.2009

 

Интервю за в-к "Труд" на Надежда Михайлова - водач на листата на Синята Коалиция за Европейски парламент

- Поздравления за номинацията, г-жо Михайлова. Защо приехте да сте водач на евролистата на „Синята коалиция"?
- Създаването на „Синята коалиция" отговори на очакване за обединение на десницата като алтернатива за промяна на статуквото в България. Последните седмици навъртях над 5000 км из страната и това, което обединява всички срещи, е, че навсякъде хората изразяват желание за промяна. Откакто България стана член на ЕС, те не усещат да е станало нещо добро. И което е интересно, не търсят вина в Европа, а в сегашното управление. Те казват: „Между България и ЕС стои правителство, което ни пречи да хванем протегнатата ръка. Сменете го!"
- Добре, но съюзът с Костов няма ли да е проблем лично за вас? Нали неговите обвинения за лошото ръководство, когато вие бяхте председател на СДС, за „духа и тялото", за клиентелизма и по ваше време бяха причината той да направи своята партия ДСБ?
- Очаквах този въпрос, очаквах го и по време на предизборните срещи, на които с Костов се явяваме заедно и поотделно. Но той не ми беше зададен на нито една среща. И присъстващите журналисти могат да потвърдят това. Тоест хората приемат пътя, който сме извървели, с всичките му слабости и колебания. Приемат, че сме осъзнали, че единството е онова, което може да даде шанс на десницата. Че тази коалиция е естествена. Приемат всички нас като едно цяло. Може би и затова подкрепата за „Синята коалиция", освен рационална, е и много емоционална. Аз отдавна не съм виждала в залите толкова много хора. На срещата в Бургас, където залата се пръскаше и от правостоящи, коментарите бяха, че дори през 1997 г. не е имало толкова хора. Те наистина виждат сила в нас, а не в раздробената десница.
- Но не ви питат: „Не е ли това брак по сметка?" Вие самата казахте преди време в интервю, че ако Костов не даде обяснение за ситуацията, това ще изглежда като брак по сметка.
- Политиката не е кабинетна работа. От значение е мнението на хората. За мен беше важно как те ще възприемат това обединение и създаването на „Синята коалиция". Неслучайно на по-голямата част от местата, извън моите посещения с Мартин Димитров, бях с Иван Костов, с когото се изправяхме пред препълнени зали, без сценарий. Логично е журналистите да ни задават този въпрос, докато за хората, които дават подкрепата си, това, че се изправяме заедно пред тях, е най-големият тест. Те оценяваха стремежа ни да направим нещо сериозно и за първи път в тази кампания не се връщаха в миналото. Обяснявам си го с това, че те възприемат коалицията като органична и като знак, че онова, което се случва в България, е ужасно. След такова икономическо и политическо ограбване те търсят алтернатива и я виждат при нас.
- Но лично Костов е искал оставката ви след провала ви на кметските избори (2003 г.) и е казвал, че трябва да поемете отговорност. Днес обаче ДСБ ви предлага лидерство в листата. С какви аргументи, след като преди ви критикуваха именно за това?
- Не съм присъствала на преговорите, но на предизборните срещи получавам сериозна оценка за моята досегашна политическа кариера. VI в сферата на външната политика, и за онова, което съм направила във вътрешната, България да излезе от забвението и тежката криза, причинена от правителството на Виденов. В този смисъл моето водачество на листата е по силата на консенсус в коалицията и аз го приемам като признание за работата ми.
- След тези избори очаквате ли сливане на СДС и ДСБ и към какво развитие ще върви тази коалиция?
- Това, което се чува във всички зали, е „Единство!". Какво хората влагат в тази дума, предстои да разберем. Дебатът, доколко ще се задълбочи това единство, ще продължи. Надявам се тази коалиция да е дългосрочна,
защото се вижда, че това, което сме направили, дава резултат. А от печеливши модели никой не бяга.
- Вие самата казвате, че трябва да се дава път на младите, и сте го показала с включването на млади хора като Мартин Димитров. Не виждаме обаче същото при вашите партньори в ДСБ.
- Темата „нови или стари" лица в политиката никога не съм я приемала. Има можещи и неможещи. Има такива, които избирателите приемат, и такива, които не одобряват. Не вярвам в апаратните игри или в служебните победи. Вярвам в теста на избирателите. Тези дни силно ме подразни случващото се около регистрацията на СДС. Някой искаше да спечели служебна победа толкова елементарно, арогантно и безскрупулно както никой не си е позволявал досега. Аз съм войник в политиката и винаги съм искала да се явявам на честни битки. Дори и да падна, ще знам, че силите или професионализмът ми не е бил достатъчен. Но да се опитват да играят по нечестен начин, е архаично и много дивашко, ако щете.
-Това е великодушен отговор, защото срещу вас се игра такъв мач през 2004 г. Не само деленето на джанти и мишки, но и спирането на финансирането на СДС и отцепването на Костов не беше ли опит за служебна победа? Въпреки това вие получихта огромно мнозинство, а загубилите мача се окопаха във фондация „Демокрация" и направиха нова партия. Тогава лично вие не пострадахте ли от нечестна игра?
- Аз говоря за себе си и смятам, че в политиката такива трябва да са правилата. Никой не може да ме упрекне, че съм се опитвала да спечеля служебно. Напротив, явявала съм се мажоритарно и на вътрешни, и на външни избори. Явих се и сега, когато в СДС вреше и кипеше покрай проблемите с регистрацията. Много хора ми казваха: „Не се явявай, много е несигурна ситуацията. Може някой да се възползва от нея и да се опитат да те атакуват". Но аз не ги послушах и на първичните избори получих78% одобрение без какъвто и да е сценарий, без да съм в ръководството на СДС и с условностите на ситуацията. В крайна сметка всеки отговаря за собствените си действия.
- Насърчиха ли ви Петър Стоянов, Филип Димитров, Желю Желев - бившите председатели на СДС?
- До този момент никой от тях не е изразил несъгласие. А и аз не деля подкрепата на председателите от подкрепата на членовете на СДС.
- Кандидатурата на брата на Петър Стоянов в ГЕРБ няма ли да отправи и други послания?
- Всеки има право да прави свой избор и не бих искала да правя оценки на брата или сестрата на когото и да е.
- ЕНП застава категорично зад ГЕРБ. Това означава ли, че имате подкрепата на ЕНП, след като дори Мартенс препоръча Бойко Борисов?
- Това, че те виждат в ГЕРБ основна сила на десницата, не подменя факта, че ние сме традиционни партньори с ЕНП. Те очакват, че традиционната десница и новата в лицето на ГЕРБ, която в момента води социологическите проучвания, ще съставят дясно правителство след изборите. Логично е да се дава подкрепа в момента за тези, които водят, но всички знаем, че без традиционната десница стабилно дясно управление няма да е възможно. Поне социолозите не дават абсолютно мнозинство на ГЕРБ. И ако традиционната десница не се представи убедително, това ще изправи ГЕРБ пред сериозни предизвикателства. А по-важното е, че в ситуацията, в която се намираме, това може да даде опасна перспектива за страната ни.
- Традиционната десница има поне три представители на европейските избори - „Синята коалиция", ГЕРБ и ЗНС от коалиция „Напред". Това няма ли да раздроби резултата им?
- Единството винаги дава повече шансове от това да се излезе на няколко писти. Евроизборите ще са сериозен тест и ще дадат възможност на националния вот онези политически сили, които не успеят да влязат, да потърсят други формули.
- Кое е първото, което ще поставите, ако станете евродепутат, стискам палци и желая късмет за това?
- Най-важното в момента е да се възстанови доверието в България. Без него, особено в период на тежка криза, има много рискове за страната. Затова в България трябва да има смяна на управлението и да дойде правителство, което да извърши реформите и да създаде европейски правила. Когато питам хората: „С какво свързвате Европа?", те не отговарят „заплатите или пенсиите", а „правилата". Те казват: „Искаме законите да бъдат еднакви за всички, искаме да знаем, че с честен труд може да се успее в България". Това правителство ограби не само икономически и политически, но ограби и мечтите на хората. Добро дясно правителство с добро представителство в парламента ще даде възможност да се отпушат спрените пари по линия на евро-фондовете. Още по-важно е привличането на свежи инвестиции от ЕС... Другото е стимулирането на малкия и средния бизнес, който е много по-гъвкав в условията на криза. 99% от бизнеса в Европа е малък и среден.
- В коя комисия бихте желали да работите?
- По логичен начин темата за външната политика ще продължи да бъде актуална за мен. Имам желание да работя по четири въпроса: по дебата за икономическата политика и за мерките, които ще се вземат за кризата, демографската криза, борбата с организираната престъпност и корупцията, разширяването на ЕС. Изкушена съм да се включа в комисията по правосъдие и вътрешен ред.
- Вие сте последният популярен водач на СДС с най-високия рейтинг. Не се ли опасявате, че ви пращат на заточение в Брюксел?
- В политиката трябва да има движение и хората да имат възможност през различен период да изпълват със съдържание различни позиции. България се нуждае от това, в Европа да има силен глас на човек, които има популярност. Въпроси на „Труд": Десните партии ще преосмислят ли поведението си за националните избори при евентуален провал? Трябва ли да имат общи мажоритарни кандидати?
-Н. Михайлова: Това ще е решение на политическите сили, които не успеят да прескочат бариерата. „Синята коалиция" няма да е от тях. А мажоритарните кандидати трябва да са общи.


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...