Надежда Михайлова: Имаме сила за десен кабинет

02.06.2009

 

Интервю за в-к "Стандарт" на водачът на листата на Синята коалиция за Европарламент Надежда Михайлова

Г-жо Михайлова, притеснявате ли се, че скандалите около регистрацията на Синята коалиция може да отблъснат избиратели?
- Напротив, смятам, че именно нашите избиратели са най-силно мотивирани да гласуват и на едните, и на другите избори. Последните социологически изследвания го доказват.
- Казвате, че кабинетът "Костов" е най-силният след 1990 г. На последните няколко вота обаче се представихте доста неубедително. Какво е различното сега във вас самите и в избирателите ви?
- Промяната е голяма. Преминахме през много трудности, извлякохме поука. Смятам, че имаме ресурси за успех не само на изборите за Европейски парламент, но и за едно бъдещо дясно правителство. Синята коалиция е сплотила хора с еднакви виждания, които са решили да променят статуквото. България е променена - вече сме членове на Европейския съюз, тук важат европейските правила и законност, възможностите са равни.
- Какви ще са приоритетите ви в Брюксел?
- Моята амбиция е България да не е в периферията на Европейския съюз, не да е сред проблемите, а да предлага решения. Разбира се, на първо място трябва да се вземат мерки срещу финансовата криза. Важна е и борбата с организираната престъпност и корупцията, заради които получаваме толкова критики от Европа. Желанието ни е да вкараме във властта хора, които не са зависими от сенчестия бизнес. Сред приоритетите, разбира се, е и българската енергийна политика и независимост.
- На 7 юни влизате в пряка битка с един от наследниците си на поста външен министър - Ивайло Калфин, който е първи в листата на БСП. Как оценявате работата му?
- Ще се позова на лозунг от кампанията на БСП - "Защитаваме българските национални интереси". Според мен те като управляващи и Калфин като външен министър не защитиха добре българските национални интереси. Заложиха на старите рефлекси за едностранно робство на Русия, вместо на договори, взаимноизгодни и за двете страни.
***
Ще боря корупцията
Надежда Михайлова е най-неуморният депутат от Синята коалиция. Реши да се кандидатира за евродепутат, защото не приема България да бъде в "Б" групата на европейските отбори и въпреки усилията, които българските граждани положиха през изминалите 20 години. Счита, че най-важно, когато стигне до Брюксел, е да върне България на масата на големия европейски дебат, но не би пропуснала да държи пръста си върху пулса на вътрешната политика. Смята, че на 7 юни има смисъл да гласуваме, защото ЕС ще взима много решения, които пряко засягат България. Сред приоритетите й задължително ще бъдат мерките срещу икономическата криза и надвисналата безработица, мерките за подпомагане на фермерите, дребния бизнес, както и ефективна и безкомпромисна борба с корупцията, но в никакъв случай безсмислените пътувания до Брюксел и Страсбург.
Харесва ЕС, защото това е съюз на модерни и проспериращи държави, в които правилата и законите се спазват от всички и въпреки опитите на определени среди в България да оспорват смисъла на членството. В Брюксел би казала на всички, че България е достойна европейска страна, независимо от проблемите в управлението. За да си върнем доверието на Европа, смята да работи с цялото си сърце и професионализъм, надява се в съюз с едно дясно българско правителство. Но когато е в България, със сигурност ще се включва във вътрешната политика, като обикаля различните региони, за да се информира за проблемите и нуждите на хората. За каузите си смята да разчита на опита си, на контактите си и на подкрепата на хората, които са гласували доверие, но едва ли би потърсила подкрепа от хора с неясни интереси. А когато мандатът свърши, се надява да има сериозен принос за успеха на България.


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...