Мартин Димитров: Всяко управление на БСП започва с лъжа и завършва с криза

28.05.2009

 

Интервю за Агенция "Фокус" на председателя на СДС Мартин Димитров

Фокус: Г-н Димитров, какви мерки е заложила Синята коалиция в икономическата си програма за извеждане на България от ситуацията на криза?
Мартин Димитров: Нека започнем от дефинирането на кризата. Начинът, по който ми задавате въпроса, сочи, че тя е очевидна за всички - за медиите, за гражданите, които я усетиха по семейния си бюджет и несигурността в работата, за болните, които остават без лекарства, за работещите в сферата на образованието, което отново изпитва недостиг на средства. Единствено правителството на Тройната коалиция се държи като че ли няма криза и упорито бяга от публичен дебат върху нея и мерките за преодоляването й. Едва през последните седмици с половин уста министри започнаха да признават, че кризата ни застига. Дългото мълчание за кризата и нейното отражение върху икономиката, доведе до задълбочаване на негативните тенденции. Тройната коалиция пропиля 10 месеца да ни заблуждава за очевидното - а именно, че България навлиза в рецесия. Ценно време, през което можеше да се предприемат редица управленски стъпки. Вместо това ни грози провал на държавния бюджет. Износът вече е намалял с повече от 25 процента, а продажбите - с над една трета; производството се срина с над 20 процента, поръчките - с близо 40 на сто. От началото на годината стотици предприятия в строителството, шивашката промишленост, металургията, циментовите заводи, туризма и услугите спряха производство. Десетки хиляди българи вече загубиха работата си. Повечето от тях не получават дължимите заплати и обезщетения. Икономическата криза е емблема на всяко управление на БСП. Всяко управление на БСП започва с лъжа и завършва с криза. Тройната коалиция започна с лъжата, че се създава в името на европейското членство на България - резултатът беше пълно компрометиране на страната ни в Европа, защото управляващите не можаха да овладея крадците на еврофондове, предвождани от ДПС. Хората знаят, че след всяко управление на БСП, десницата е призвана да спаси страната от кризата. Като първа стъпка в антикризисната си програма Синята коалиция предложи незабавна актуализация на бюджета и съобразяването му с реалните приходи, но управляващите предпочетоха да прехвърлят отговорността за това на следващото управление, а финансовият министър направо каза, че за актуализация може да се говори през септември. Това е безотговорност, която българските граждани няма да простят. Програмата за управление на Синята коалиция, която представихме на обществото, е на практика първата истинска антикризисна програма на България. Нейното осъществяване от силно дясно центристко правителство ще гарантира излизането на спасителен бряг на страната - отвъд кризата и впоследствие ускорено наваксване на изоставането по отношение на останалите европейски държави в икономиката, доходите и качеството на живот на българите.
Фокус: Какви трябва да са мерките за българската икономика?
Мартин Димитров: В момента доверието е най-големит дефицит на българската икономика и най-големият ресурс за излизането от кризата. Говоря за доверието на българските граждани, че правителството може да управлява компетентно и да защитава обществения интерес, както и за доверието на европейските партньори в българските институции. Това доверие, което беше безвъзвратно загубено от БСП и ДПС, трябва да бъде възстановено от следващото правителство като най-важна крачка към възстановяването на икономиката. Ясно е, че Европейската комисия няма да преговаря с корумпирано българско правителство, чуждестранните инвеститори няма да дойдат в страна, където политическия „данък-рекет" е изведен на държавно ниво, българските граждани няма да влагат своите пари, докато институциите злоупотребяват с публични средства. Необходими са драстични мерки срещу политическата корупция, разследване на злоупотребите и осъдителни присъди за виновните. Синята коалиция заяви своята готовност да осъществи данъчна и бюджетна политика, която ефективно ще защити домакинствата и фирмите, като държавата поема част от тежестите на кризата. Програмата ни предвижда да ограничим бюджетните разходи под 38% от БВП. Сред конкретните мерки, които сме набелязали, са намаляване на ДДС, съкращаване на срока и плащане наказателна лихва от НАП при забавяне на възстановяването на данъчния кредит. Бързото освобождаване парите на фирмите ще спаси много предприятия от фалит. За да подкрепим домакинствата и да раздвижим пазара на имоти, предвиждаме освобождаване от ДДС на първия закупен жилищен имот на семейство. Ще намалим осигурителната тежест. Друга заложена мярка е да изравним облагането на едноличните търговци на 10 процента с това на гражданите и данъчното им третиране като самонаети лица. Така ще създадем по-добри условия за малкия бизнес. Ще се придържаме към най-ниските акцизни ставки, които позволява нормативната уредба на ЕС. В условията на криза е важно да се преразгледат и намалят значителна част от установените със закони и наредби такси и други задължителни плащания на гражданите. Най-важното условие, без което не може да се излезе от кризата, е да направим кредитите отново достъпни. Затова, съвместно с БНБ и Асоциацията на търговските банки, ще осигурим намаляване на минималните задължителни резерви на търговските банки до 6%, като предвиждаме БНБ да плаща лихви за резервите. Така банките ще имат повече средства, за да се отпуши кредитирането.
Фокус: Каква социална политика е нужна на страната? Необходима ли е социална защита за определени групи от населението?
Мартин Димитров: Синята коалиция вече заяви своето желание да възстанови прекъснатия в продължение на осем години социален диалог. Само така, ще можем да постигнем работещ национален консенсус за защита на работните места след като формираме ново управление. Социалната политика досега не гарантира социално включване и грижа за най-уязвимите. Изпращане на море на пенсионери не е социална политика, а политически цинизъм. Време е да започнем да правим сериозна разлика между осигурителна система и социално подпомагане. Бюджетът ще поеме грижата за най- уязвимите обществени групи, включително чрез осигуряване на индивидуален подход и съвместна работа с авторитетни неправителствени организации. Същевременно, на работоспособните българи, ще осигурим възможността и свободата да поемат грижата за себе си и своите семейства.
Фокус: По отношение на големите енергийни проекти (Южен поток, НАБУКО, Бургас-Александруполис, АЕЦ -Белене) каква трябва да е позицията на България - кои от тези проекти трябва да са приоритет, кои трябва да се осъществят и с какви средства?
Мартин Димитров: Синята коалиция ще преразглеждане всички мегапроекти в енергетиката, като те ще бъдат отложени след кризата. Политическо престъпление е в ситуация на криза, да рискуваш финансовата стабилност на държавата, само и само за да реализираш руските енергийни платформи. Сегашното управление в тази област нанесе тежки вреди на страната, като ни доведе до пълна енергийна зависимост - чрез договори за високорискови и скъпоструващи мегаломански проекти и за доставки на енергийни ресурси.Какво е отношението на българското общество към тези проекти показаха гражданите на Поморие, които единодушно гласуваха срещу Бургас-Александруполис. И с това показаха силата на гражданското общество. Силна енергийна политика може да се води само с национално съгласие по ясни приоритети, които са дефинирани в нова Енергийна стратегия на България, каквато ще изготви Синята коалиция.
Фокус: Смятате ли, че ако влезете в управлението, ще се справите с бюджета, който ще наследите от настоящето правителство?
Мартин Димитров: Очевидно е, че ще има актуализация на бюджета. Ние няма да продължаваме самоцелната политика на излишъци на всяка цена, нито ще допуснем да се изразходват парите на данъкоплатците за нереформирани бюрократични структури. Влизането на България в Европейския стопански и валутен съюз до 2013 г. е ключов приоритет в политическата програма на Синята коалиция. Заложили сме мерки за намаляване на инфлацията до средните нива в ЕС и запазване на ниски равнища на държавния дълг. Ще запазим Валутния борд при сега съществуващия курс на лева към еврото.
Фокус: Трябва ли да има ново свиване на разходите? Какви мерки трябва да се предприемат за повишаване на приходите от данъци? В тази посока, по отношение на събираемостта, как бихте оценил дейността на НАП?
Мартин Димитров: Правителството на Тройната коалиция предприе закъсняло и символично намаляване на разходите, с което задълбочи ефектите на кризата. Тези мерки трябва да бъдат взети от следващото правителство. В продължение на месеци СДС и Синята коалиция нееднократно настояваха за свиване на разходите с 2 млрд. лева. Така че, за да подпомогнем бюджетната и макроикономическата стабилност, ще направим преглед на публичните разходи, като съкратим неефективни ведомства и структури. Необходим е преглед и на всички сделки и обществени поръчки, сключени от администрацията през последните 6 месеца преди изборите - времето на голямото предизборно харчене на бюджетни пари от страна на БСП и ДПС. Всички нови сделки ще се сключват само и единствено чрез конкурентен търг по правилата на Европейския съюз. В момента има несъбрани приходи за над 1 милиард лева. През последните месеци НАП се оказа част един от най-големите скандали за източване на ДДС, чийто размер също достига 1 млрд. Това е престъпление, за което поискахме оставката на финансовия министър, който трябваше да понесе отговорност за разиграването на тези криминални схеми. По отношение на мерките за събираемостта неведнъж съм казвал, че проблемът е в липсата на контрол. Много предложения на СДС, именно за укрепване на контрола, бяха отхвърлени. НАП продължава да няма информационна система, въпреки похарчените милиони по един скандален договор, който беше прекратен преди броени дни. Загубите остават за бюджета и за всеки един данъкоплатец. Синята коалиция ще потърси отговорност за всички тези безобразия.


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...