Надежда Михайлова: За евродепутатите ще бъде изключително важно способността им да идентифицират и защитават националния интерес

14.05.2009

 

Интервю за предаването на БНТ1 "Денят започва" на  водача на листата за Европарламент на Синята коалиция Надежда Михайлова

Водещ: Надежда Михайлова, водач на листата на Синята коалиция. На фона на скандалите с регистрацията на СДС какво се случва с десния проект в България? Добро утро на г-жа Надежда Михайлова. Водач на листата на Синята коалиция. Как сте?
Надежда Михайлова: Благодаря, прибирам се от Прага, където имаше заседание на Европейската народна партия.
Водещ: Приключва ли вече сагата съдебна с регистрации, с жалби и как мислите, че цялото това натрупване ще се отрази конкретно вече на вас като водач листата? Баналният въпрос, но важният е дали ще се окаже, че сте мобилизирали повече хора по някакъв начин причастни към вас и разгневени може би от бедите, които ви сполетяха, или напротив, всички тези скандали ще отвратят избирателите и те ще търсят друго, ново дясно примерно?
Надежда Михайлова: Определено хората са се ядосали. Колко и какви от тях, ще проличи на предстоящите избори. Колкото до това дали сме приключили със съдебните саги, аз мога да кажа както за мен, така и за моите колеги от СДС кампанията започва, така че не смятаме да занимаваме хората с това който се опитва да подмени Съюза на демократичните сили, а по-скоро да покажем какво предлага Съюзът на демократичните сили в рамките на Синята коалиция, за да може да се промени авторитета на България. Аз идвам наистина от Прага и си мисля кое е онова, което различава в крайна сметка България от Чешката република и защо ние продължаваме да боксуваме, докато там наистина нещата просто осезаемо се променят. В крайна сметка европейското членство има смисъл тогава, когато се променя животът на хората, иначе то остава единствено блян на политиците или по някакъв начин мечта за хората, но без да видят реална промяна нито в стандарта си на живот, нито в правовия ред и законността. В този смисъл аз съм много амбицирана, защото и като човек, който е свързал живота си с европейския проект, съм амбицирана да покажа на хората, че си е струвало всички усилия, които сме правили, че десницата разполага с алтернатива, която да даде възможност наистина това членство да се превърне в реална промяна, в нещо, което те действително да могат да усетят в ежедневието си.
Водещ: Кои са най-големите ви опоненти? Имената вече са ясни - Калфин, г-жа Кунева, Димитър Абаджиев, Филиз Хюсменова. Който припознавате като най-сериозен и пряк опонент в тази кампания?
Надежда Михайлова: Прекият ми опонент ще бъда скептицизмът на хората и нежеланието им да гласуват. Според мен това ще бъде най-сериозният политически опонент на всички, които ще се явят на предстоящите евроизбори. Твърде много неща се случиха в българската политика, които разколебават хората. И в този смисъл най-голямото изпитание за мен лично ще бъде дали ще успея да убедя хората, че си струва да продължат напред. Още повече че България навлиза в много тежка фаза на икономическата криза , очаква се безработицата да се увеличи, много хора изпитват несигурност именно поради това, че са изгубили или че рискуват да загубят работата си .В този смисъл това са нещата, които реално ще бъдат големият проблем и на тези въпрос трябва да бъде даден отговор дали като членове на Европейския парламент ние ще сме в състояние да променим за добро живота в страната и поне да предпазим хората от най-големите рискове и беди, които могат да дойдат, съпътствани от кризата.
Водещ: Не можете отсега да персонифицирате ето това е лицето, с което основно ще водя битка пред избирателите.
Надежда Михайлова: Не че не мога да персонифицирам, но смятам, че не това е нужното. Защото в крайна сметка много пъти и ваши колеги ми задават въпроса добре, кое ще бъде различното, кое ще накара хората да гласуват за Синята коалиция ...
Водещ: Не, защото винаги се говори гласувайте едно и също, много е важно, а хората не са убедени в това.
Надежда Михайлова: Точно затова аз не говоря гласувайте, много е важно, аз ще говоря неща, които реално ще дам предложения как те могат да бъдат направени. Но най-общо ще кажа, че за евродепутатите ще бъде изключително важно способността им да идентифицират и да защитават националния интерес, което е доста трудно в обединена Европа, но не е невъзможно, тъй като авторитетът на всеки един от нас ще бъде изправен на голямо изпитание в общата група евродепутати.
Водещ: Казахте, че искате да концентрирате усилията си в кампанията, а не в други неща. Все пак, за да изчистим тази тема, два въпроса, които в общи линии се поставят. Единият от тях е, всъщност липсва ли ви абревиатурата СДС, емблематичните три букви и емоционално не ви ли трепва от отсъствието. Пламен Юруков твърдеше, защитавайки до последно желанието за отделна регистрация, че това му е един от мотивите. Емблематичните три букви да ги има. Е няма ги.
Надежда Михайлова: За мене СДС е много повече от абревиатура и от три букви. Аз 18 години съм в Съюза на демократичните сили и смятам, че за хората, които в момент ни гледат и които се вълнуват какво ще стане на предстоящите избиратели, присъствието на всеки един от нас в Синята коалиция, както и идеите, които ще защитаваме, ще бъдат много по-важно. Разбира се, буквите на Съюза на демократичните сили са нещо, което емоционално трепва на всеки, но според мен това ще бъде голямата отговорност именно на хората, които си позволиха да направят това безобразие само дни преди европейските избори. Но аз съм убедена, че в крайна сметка правдата ще възтържествува.
Водещ: Другият въпрос, който с намеци или директно се поставя, какво ви е към момента отношението към Иван Костов. Това беше драматичен епизод, въобще сътрудничеството между СДС и ДСБ в момента, и разпадът премина заради въпроса с Иван Костов. Може ли да се работи или не може да се работи. Имаше и заглавия „До онзи ден се плюха, сега са в листите му". Как преминава през вас това?
Надежда Михайлова: Съюзът на демократичните сили имаше много драматична съдба и аз смятам, че силата на десницата, на традиционната десница и конкретно на СДС и на всички нас, които за тези години сме в десницата, е в това, че намерихме силата да поставим интересите на България и интересите на дясното над онова, което се е случвало, или над онова, което ни разделя. Аз смятам, че много повече наще ни събират, отколкото ни разделят.
Водещ: Забравят ли се старите?
Надежда Михайлова: В какъв смисъл, които старите?
Водещ: Старите моменти, най-малкото епизода при разцеплението на СДС, момента, в който се основа и партията ДСБ.
Надежда Михайлова: Аз смятам, че човек трябва да надмогва онова, което е било в миналото. Защото няма нищо по-страшно от това да останем пленници на миналото. Според мен, оставяйки пленници на миналото, ние ще обречем и шансовете на България да промени нещо в своето развитие. Защото истината е, че тройната коалиция наистина отне мечтите на много хора и върна назад часовника на България. В този смятам, че отговорността пред всички нас е много голяма и в този смисъл никой от нас няма правото да гледа назад и да се опитва да търси емоции в миналото.
Водещ: И вие смятате, че духът се е върнал в тялото?
Надежда Михайлова: Аз смятам, че Синята коалиция има много сериозен шанс да даде алтернатива на предстоящите първо европейски и на следващите национални избори и надеждите на много хора са концентрирани в нея. В този смисъл аз се чувствам в някакъв смисъл и като войник на това, което се случва.
Водещ: Споменахте, че ще търсите конкретика, а няма да казвате излизайте да гласувате, важно е. Много хора си задават въпрос и вероятно и в нашите студиа, които ще правим от следващата седмица, когато започва старта на кампанията официално, защото тя иначе започна неофициално, си задават въпроса ама какво точно правят евродепутатите, какво работят. Можете ли в две изречения да обясните на хората, които питат и не знаят. Знаят просто, че това са едни хора, които пътуват дотам, вземат решения, участват в някакви дискусии и се връщат, участват тука в телевизиите, дават интервюта, пак отиват там и пак се връщат. Какво?
Надежда Михайлова: Да, нормално е хората така да разсъждават. Вижте Европейският парламент е всъщност единствената представителна институция. Т.е. институция, която представлява интересите на хората. Европейският парламент играе голяма роля при приемането на бюджета например, което за всички е ясно каква ключова роля ще има и отношението именно по този въпрос ще бъде много важно включително и за България . Наред с това евродепутатите и еврокомисарите избират...
Водещ: Ще могат ли да правят така, че да не ни спират средства от фондовете например. Чувал съм такъв въпрос. Какво ще правят евродепутатите, за да не ни спират постоянно средствата или това не зависи от тях?
Надежда Михайлова: За да не ни спират постоянно средствата, основното, което трябва да се направи, е да си свършим работата в собствената си държава. Защото аз не приемам тезата на социалистите, че понеже Европейският съюз бил лош и Европейската комисия не ни обичала, затова ни спирала средствата. Няма лява и дясна корупция. И ако тя е регистрирана в рамките на една държава, скептицизмът на хората, които отпускат средствата, е голям и се стига, естествено, до тези процеси, които се случиха в България. В този смисъл аз смятам, че за мен първо като депутат и дай Боже, да вляза в Европарламента, ще бъде от ключово значение това, че аз ще принадлежа към семейството на мнозинството. Защото очакванията са, че Европейската народна партия ще бъде отново с мнозинство в следващия европарламент. А всички знаем, че когато принадлежиш към мнозинството, много от твоите инициативи, идеи, ако щете, и позиции, първо се чуват много по-добре, а освен това е възможност и законодателните инициативи да бъдат подкрепени. Но нещо, на което аз особено много държа, аз смятам, че за всеки един евродепутат и човек, който въобще работи в Европарламента, от огромно значение е личният му авторитет и това, което той може да представи пред собствената държава. Умението му да претвори това, което се случва в страната и да го преведе на езика на Европа.
Водещ: Кой от водачите на листи няма този нужен авторитет според вас?
Надежда Михайлова: Аз не мога да правя оценки на моите политически опоненти. Аз смятам, че всеки влиза с амбицията да се пребори. Но според мен има две обаче ключови неща. Първо, кой кого ще представлява. Аз се надявам да представлявам едно дясно правителство. Като човек, който е работил като министър в десницата, знам, че десницата винаги в период на криза е помагала на България да излезе навън, докато парадоксът е винаги когато левите са били на власт, България е била в криза. Върнете се в най-новата ни история и ще видите този факт.
Водещ: Как ще изглежда кампанията според вас. Струва ми се, че ще е доста жестоко и доста нажежено. Готови ли са политиците да отговорят на компроматите на „другарчето"? Със същото.
Надежда Михайлова: Аз съм се нагледала на много кампании, но трябва да ви кажа, че окото ми се изплаши от начина, по който започва тази. Включително и със съдебните битки със Съюза на демократичните сили.
Водещ: Дали си свърши СДС работа изцяло, че обвини съда или съдът наистина се забави, но и СДС не си свърши работата както трябва.
Надежда Михайлова: Аз веднага ще кажа, че вероятно на този въпрос ще има много и субективни мнения. Но ще кажа, че не може българският съд да си позволява да дава политически квалификации, които ...
Водещ: Градския съд имате предвид?
Надежда Михайлова: Да, Софийски градски съд, за него говоря, разбира се. Което показва неправомерна политическа намеса в работата на съда. Нещо, което за мен е доста плашещо и ще създаде опасен политически прецедент.
Водещ: Кой се намеси в този случай, имате ли отговор на този въпрос, защото това го повтаряте?
Надежда Михайлова: Веднага мога да ви кажа. Намесват се онези, които имат интерес десницата да не успее да заеме сериозни позиции в следващия парламент. Винаги следвайте интереса.
Водещ: Имат ли имена тези хора?
Надежда Михайлова: Сигурно имат имена, които пряко са се намесили, но мене повече ме интересува които седят извън кадър. И това определено са сегашните управляващи от БСП и ДПС.
Водещ: Сигурна сте?
Надежда Михайлова: Ами, вижте, аз не случайно казвам точно за да отговоря на този въпрос сигурна ли съм, ще кажа, че логиката е тези, които имат интерес да препънат десницата, да я препъват. Нямат интерес онези, които се стремят, или поне виждат в десницата съюзник в едно евентуално следващо правителство.
Водещ: Опитва се да се сетя има ли изключения по отношение на СДС през годините, когато бивш лидер да не е влязъл в конфликт с настоящ.
Надежда Михайлова: Никой не си е позволявал такива неща. Абсолютно.
Водещ: Каквито сега.
Надежда Михайлова: Това са неща, които минаха здравия разум и нормалните, ако щете дори и политически битки. Нещата минаха извън границите и аз не случайно повтарям, че това е опасното. Защото в крайна сметка дори и в политическите сражения трябва да има някакъв морал и някакви граници. Когато те се прекрачат, наистина нещата стават много опасни.
Водещ: Виждаме, че напрежението се засилва и не само между официални политически опоненти вътре и в партиите, битката за избираеми места, битката за влияние. Това нещо се случи като проблем и в СДС. Имате ли коментар между другото за емблематично...
Надежда Михайлова: Нещо ново ли се е случило?
Водещ: Г-жа Татяна Дончева имам предвид.
Надежда Михайлова: Ами вижте, по принцип аз ...
Водещ: Познавате се отдавна.
Надежда Михайлова: Е дума да не става, познаваме се отдавна.
Водещ: И какво мислите?
Надежда Михайлова: Не знам точно събитията, които предхождат това нейно решение, само единствено в информационните агенции получих като информация в Прага. Но винаги периодът преди избори изобилства от политически сражения. Някой би казал това са нормални неща. В политиката винаги има конкуренция. Аз не случайно казвам, че в политиката има конкуренция, но когато се използват непозволени средства и се прекрачват нормалните морални граници, тогава влизаме в онзи казус, който хората казват отвратени сме, много ни дойде, просто непрекъснато нещо се случва и някакви кавги. Дори когато посегнахте към вестниците, моята естествена човешка реакция беше пак ли нещо се случи.
Водещ: Не, не, Азис и Устата са кич на деня, обявени от „Ню Йорк таймс". Това беше вестникът. Не е нищо за СДС.
Надежда Михайлова: Както се казва, пак сме попаднали с хубава новина.
Водещ: А не, извинявайте, „Командира прибира по 4,8 лева за син глас" Ето че открих на първа страница. Това го е казал Сребрин Илиев, секретар по аграрната политика, който май че е от изключените. Сметнал е, че сега, като се явявате с една листа без регистрация на СДС, субсидията няма да я получите. СДС.
Надежда Михайлова: Аз си спомням, че в момент нарушавам едно свое обещание, а именно да престана да говоря за всичките тези политически игри и според мен не е хубаво да приключим разговора си по този начин. Но аз бих казала, че, ще използвам повода, че съм във вашето предаване, да кажа, че днес пристига като мой гост бившият френски президент Валери Жискар д'Естен, който ще участва в една конференция, организирана от моя институт за европейските измерения, за борбата с новите предизвикателства, организираната престъпност и корупцията, която ще се проведе в Евсиноград. Аз смятам, че знакът, който се дава от френската десница, е много сериозен по отношение и на въпросите, които продължават да бъдат актуални за България, като организираната престъпност и корупцията, и ние ще се опитаме наистина на тази конференция да покажем алтернативните решения за решаването на тези въпроси и смятам, че това ще бъде и добър финал и за нашия разговор.
Водещ: Така е. Надежда Михайлова беше наш гост.


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...