Надежда Михайлова: Имам какво да кажа и за европейския проект на България, и за това как България може да се възползва от европейското членство

12.05.2009

 

 

Българско национално радио, програма "Хоризонт", "Неделя 150", 10 май 2009 година, 11.26 часа

Българско национално радио, програма "Хоризонт", "Неделя 150", 10 май 2009 година, 11.26 часа

Водеща Лили Маринкова: Здравейте, г-жо Михайлова.
Надежда Михайлова: Здравейте, г-жо Маринкова.
Водеща: Надежда Михайлова от предизборния щаб, ако не греша, на СДС.
Н. Михайлова: Да.
Водеща: Има загадка за днешния ден. Казано е, че предстои регистрация на "Синята коалиция". Как това ще бъде извършено, какво решихте?
Н. Михайлова: Всъщност в днешния ден загадката ще се реши, защото ще се извърши регистрация на "Синята коалиция" днес в 16.00 часа и с това ще се постави край или по-скоро ще се даде отговор на въпроса ще се регистрира ли "Синята коалиция" или не.
Водеща: Все още не издавате ли, така да се каже, с чия партийна регистрация ще извършите това в Централната избирателна комисия за изборите?
Н. Михайлова: Не, не издавам нищо. На практика последните седмици сме свидетели на една съдебна сага или по-скоро това не е съдебна сага, това е опит за политическа намеса и натиск върху съда, който за съжаление очевидно няма да излезе с решение в срок, но Националният съвет на Съюза на демократичните сили има решение СДС да се яви за предстоящите евроизбори в "Синята коалиция", така че "Синята коалиция" днес ще бъде регистрирана, с което ще има листа на "Синята коалиция".
Водеща: Добре, но там ще бъдат вписани имената, да кажем, на други партии.
Н. Михайлова: Ще бъдат вписани вероятно имената на други партии, вие сте права, но реално съдебната битка, която се води срещу Съюза на демократичните сили, няма да даде възможност в срок да се получи регистрацията на СДС, което за нас е формалната страна на нещата, защото предполагам, че никой не се съмнява, че аз съм от Съюза на демократичните сили и съм водач на листата на "Синята коалиция" за евроизборите, което говори само по себе си.
Водеща: Освен ако казаното вчера от Светлин Михайлов, който оглавява Софийския градски съд, той като че ли поощри очакването, че вероятно ще регистрират тази формация, чиято преписка се води от господата Юруков и Радонов.
Н. Михайлова: За мен въпросът има по-скоро политически аспект, отколкото съдебен, което е всъщност най-неприемливото в случая, че съдът следва една политическа конюнктура, защото по същество преписката, внесена от Пламен Юруков и Радонов, или по-специално аз искам да коментирам случая с Пламен Юруков, който се отказа доброволно от състезанието за председател на Съюза на демократичните сили, след което оспорва демократично проведения
избор, и то забележете, по устав, който е приет от него и от неговото ръководство, което показва, че зад привидно благонамерените аргументи стоят много по-сериозни опити наистина
да бъде възпрепятствана "Синята коалиция" за участие в изборите, защото в нея се вижда реална заплаха за сегашното управление на БСП, ДПС и НДСВ и за повтарянето на неговия мандат. Знаете, че ако "Синята коалиция", както ние очакваме, вземе добри резултати на предстоящите парламентарни и преди това евроизбори, много е вероятно да се състави десноцентристко правителство, което в момента е черният сън на сегашната коалиция.
Водеща: Но този проблем за инициалите, за открадването на инициалите или пък борбата за инициалите откъде тръгва според вас, какво стои в дъното?
Н. Михайлова: В дъното стои именно това, което казвам - опит да се възпрепятства промяна в България и създаването на дясно управление, и в този смисъл БСП и ДПС са пряко мотивирани чрез свои подставени лица да възпрепятстват това нещо да се случи и ние виждаме най-яркото проявление във всичките тези съдебни ажиотажи и битки, които се водят срещу Съюза на демократичните сили. Няма как да си обясним иначе политическите квалификации, които си позволи Софийски градски съд, нещо, което е абсолютно недопустимо за съда в една цивилизована държава - да дава политически оценки на партии и на устави. Бих казала, че в случайно изпуснатите думи на практика се дава отговор и на вашия въпрос за политическата намеса в работата на съда.
Водеща: И така, в 16.00 часа, около 16.00 часа, стана ясно.
Н. Михайлова: Да, в 16.00 часа ние ще донесем за регистрация документите на "Синята коалиция".
Водеща: Но какво там ще пише още не е ясно.
Н. Михайлова: Ами, вие ще имате възможност, предполагам, че и ваши колеги ще бъдат на самото внасяне на документите на "Синята коалиция", с което, бих казала, множеството въпроси около това дали ще има, ще се регистрира или не, ще бъдат свалени. Тъй като нашето намерение оттук нататък е да се занимаваме с кампанията, а не да бъдем вкарвани постоянно в процедурните хватки.
Водеща: Вие каква кампания ще изберете?
Н. Михайлова: Аз имам какво да кажа и за европейския проект на България, и за това какво и как България може да се възползва от европейското членство, защото на практика последните две години не показаха способност на сегашното управление да покаже на хората предимствата на това България да бъде член на Европейския съюз. В крайна сметка членството в Европа беше направено не заради политиците, а заради хората. А именно тези хора очакват
да видят в страната как ще се промени животът и стандартът им на живот, как ще се гарантира законността и правовият ред. Със сигурност не по начина, по който в момента се случват нещата в съда. И вероятно никак не е случайно това, че Европейската комисия има толкова тежки критики към съдебната и правораздавателната система в България.
Водеща: Благодаря. Надежда Михайлова.

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...