Димо Гяуров: Има едно ръководство на СДС и един легитимен лидер - Мартин Димитров

12.05.2009

 

С бившия шеф на разузнаването и адвокат на СДС Димо Гяуров разговаря Лилия Цачева

- Г-н Гяуров, как СДС стигна до абсолютния прецедент да изгони бившия си председател, който представлява партията - Пламен Юруков?

- Нека започнем от там, че г-н Юруков не е председател на СДС. Той е бивш председател, който абдикира, отказа да участва в измислените от него самия вътрешнопартийни избори, защото се уплаши. Сам призна, че е загубил доверие вътре в партията и затова не иска да е лидер отново. След избора на ново ръководство поради особеностите на съдебната процедура има буферен период. Има избрано легитимно ръководство и нов председател, но няма как да бъдат незабавно вписани в съда. През това време бившият председател държи подписа и представлява партията пред други институции и трети лица. Това не дава политическа легитимност. В тази хипотеза бяхме в последните месеци и това е нормална практика - случва се във всички формации. Но изведнъж лицето Юруков, което държи подписа, и един негов помагач - Пламен Радонов, се опитват да откраднат СДС. Няма да си позволя да ги класифицирам, както им се полага. Но такъв опит никой никога в новата ни политическа история не си е позволявал! Това е грубо и изключително арогантно поведение, погазващо елементарните правила на демокрацията и грубо несъобразяване с волята на общността в СДС. И съвсем естествено се случи и изключването им от СДС.

- Това изключване легитимно ли е по устав? Те твърдят, че не е сериозно - право да изключва има местната организация, не Националният съвет?

- Напротив! Това за пореден път показва, че тези хора не познават устава, който самите те сътвориха! Има текст, че членове на СДС, които са в национални органи на партията, се изключват от Националния съвет! Ще има санкция и на Контролния съвет. Уставът е изрядно спазен.

- След като Радонов поиска да регистрира СДС в ЦИК самостоятелно за евроизборите, Мартин Димитров заяви, че ще се търси и съдебна отговорност. Чу се за нарушения на финансовия правилник, за фалшив печат?

- Използването на фалшив печат върху документите, подадени в ЦИК, е факт. Трябва да е ясно, че образци от печатите на СДС се съхраняват в съдебния регистър. СДС не е променял печата си близо 10 години! Визуално официалният печат няма нищо общо с издадения от Юруков. Освен това според финансовия правилник разпореждане със суми над 5000 лв. от сметката на СДС не може да има без санкция или на НИС, или на Националния изборен щаб! Юруков си позволи еднолично да преведе 50 000 лв. депозит за регистрация в ЦИК.

Още обмисляме какви мерки да предприемем спрямо господата. Нужно ни е малко време да се запознаем с всички факти.

- Имате ли доказателства, че ДПС и БСП стоят и зад подписката, внесена в ЦИК? Или това са догадки и пак част от политическия театър?

- Тези обвинения не излязоха първо от "Раковски" 134, а от обществеността и медиите преди много врере. Още покрай избора на Юруков преди около 2 г., после при вътрешнопартийните избори м.г. А подписката, представена в ЦИК, безспорно в голямата си част е събирана и от структури на ДПС. Имаме и конкретни доказателства, знаем и районите, където се е случвало - около Разград, Пазарджик, Айтос, Търговище, Русе. Имаме сигнали от местни структури и очевидци как ДПС събира подписка. Надявам се, че това ще бъде доказано. И ще лъсне кой чии поръчки изпълнява.

- Какви доказателства?

- Обещавам скоро да покажем каквото има.

- Каква е целта на самостоятелна регистрация на СДС? Мотивът "за всеки случай" не звучи нелогично, не мислите ли?

- Трудно ми е ясно да дефинирам конкретен мотив, защото сме изправени пред логически необяснимо поведение. Освен ако не става дума за някаква зависимост. Здравата логика показва, че единствен мотив и цел би могла да бъде предотвратяване на това десницата да се яви обединена на избори.

- Коалицията с ДСБ и Костов ли е проблемът?

- Не. В никакъв случай лидер на друга партия не може да е проблем за СДС. Аз само мога да предполагам, че определени кръгове са ръководени и от страх от Иван Костов, не само от СДС. Страх от очакването на сериозно обединение на дясното и за силно представяне на Синята коалиция на избори. Вероятно част от мафията и олигархията се тревожи, че ще се търси отговорност за корупцията, кражбата на европейски средства и т.н.

- В крайна сметка защо се стигна до драмата с регистрацията в съда на Мартин Димитров? Някой не си беше свършил работата?

-- Аз съм адвокат и никой адвокат не може да си позволи да коментира работата на съда за нищо на света.

Но дори и да допуснем, че е имало някакви недостатъци в комплекта документи, подаден първоначално в Софийския градски съд, има и други обстоятелства. Законното задължение на СГС е било да изиска допълнителни доказателства, ако нещо липсва. Но и това не е най-важното. През целия период от вътрешните избори до сега бяхме свидетели на всякакви обструкции от една шепа хора, свързани с Радонов и Юруков - жалби, обвинения, процедурни схватки. Това даде възможност на хора и вътре, и най-вече извън СДС да създадат впечатление,че има две ръководства, някакъв дуализъм в СДС. Че има легитимно и нелегитимно ръководство. Нищо подобно! Има едно ръководство и легитимен лидер - Мартин Димитров. Имаше доскоро едно лице - бившият председател, което представляваше СДС пред трети лица. Вече за нас такова лице не съществува. Г-н Юруков е г-н Никой за СДС!

- По-важно е дали за съда е г-н Никой! Изключването му има ли юридическа стойност и кой може да му вземе подписа?

- Въпрос на дни е Юруков да не може да прави нищо с този подпис.

- Юруков каза, че с изгонването му от партията Димитров изключва СДС от участие в изборите. Какъв е план "Б", ако до 12 май, както вероятно ще стане, Димитров не е вписан в съда и Синята коалиция не може да се регистрира без Юруков?

- Имаме няколко резервни плана, но няма да ги издам. Не това е важното. Нагло е да се твърди, че друг, освен господата Юруков и Радонов и няколкото им поддръжници, се опитва да "предотврати" участието на СДС на изборите. Техният опит за регистрация в ЦИК цели да постави СДС в невъзможност да се представи добре на евровота.

- Но те готвели и друг десен формат - под шапката на СДС, без Костов. Да не стане накрая, че СДС ще се яви в коалиция, но тази на Юруков, не с ДСБ?

- Зад тези хора не стоят членове на СДС, това са шепа самозванци. Мисля, че няма сериозна политическа сила вдясно, която би се впуснала в техните политически авантюри.

- Не е ли несериозно да твърдите, че БСП и ДПС са във война с вас? Имат мощен враг - ГЕРБ.

- Атаки има и срещу ГЕРБ, включително и последният скандал със Сретен Йоцич. Вероятно в тройната коалиция има разпределение на функциите - БСП се бори с врага ГЕРБ и Бойко Борисов. А по-малкият партньор ДПС - воюва срещу Синята коалиция. Това е очевидно!

- Като шеф на разузнаването по времето, когато Христо Бисеров твърди, че Йоцич е бил в България, пазен от службите, имаше ли подобни данни във вашата служба?

- Аз съм изумен, че единствено въз основа на голите твърдения на един международен престъпник пред чужд съд в България се вдигна такава шумотевица. И че родният парламент така на пожар направи и комисия да разследва твърдения на такъв човек! Това име не се е съдържало в нито една информация на НРС или в пратена до НРС от партньорска служба. Нямам спомен да съм виждал нещо за Йоцич. Не мога да коментирам работата на службите в рамките на МВР. В службите на МВР се пазят архивите - ако някой допуска, че има нещо нередно в работата на МВР по Йоцич - нека архивите се разсекретят!

- Ще бъдете ли кандидат за депутат? Оспорвате вътрешните избори за редене на листите във Варна, където се явихте. Защо?

- За съжаление на вътрешните избори във Варна беше извършена фалшификация. Много ми е болно да го кажа - не съм допускал, че в СДС може да се случи подобно нещо. Но това е наследство от Юруков и Радонов. Оказа се,че във Варна има хора, дописани като членове на СДС точно преди изборите и нямат нищо общо с партията. Те са участвали във вота. Твърдя, че резултатът е неадекватен на желанията на реалните членове на СДС. Затова си позволих и да сезирам Контролния съвет. Проблемът още е висящ, но няма да се изненадам, ако вътрешният вот бъде касиран.

- А защо Юруков искаше да запечата централата на "Раковски" 134?

- Мислите ли, че има смисъл да занимаваме хората с махленските поплъзновения на тези хора?

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...