Мартин Димитров: Пускат Галеви на избори, а СДС не!

11.05.2009

 

- Г-н Димитров, няма да имате регистрация в съда за евровота. Как ще участвате в изборите?
- За съжаление в България, както вървят нещата, съдът и ЦИК биха пуснали братя Галеви на избори, но не и новото ръководство на СДС! Това искам да го чуе всеки гражданин в България и найпосле да се стресне какво става! Истината е, че шепа хора с помощта на сили извън СДС 5 месеца ни пречат да се регистрираме в съда! (Документите за вписване на новото ръководство са подадени на 16 януари т.г.) И който си мисли, че това ще остане без последици - бърка. Имам информация, че казусът вече е стигнал до германския парламент и е обсъждан в рамките на проблемите на българската съдебна система. Германски депутати са казали, че след като новото ръководство на основна опозиционна партия не е регистрирано 5 месеца и процедурата продължава, явно проблемите в съдебната система са много сериозни. Моята информация е, че има опасност заради проблемите в правосъдната система, сред които и съдебният казус на СДС, германският парламент да поиска от Европейската комисия намаляване на еврофондовете за нас.
- Това не решава проблема. Как ще накарате седесарите да гласуват за „Синята коалиция", където де юре СДС не участва? Вместо да гласуват за „СДС", регистриран от Юруков?
- формално СДС няма да присъства с името си в регистрацията на „Синята коалиция" благодарение на бюрократични схватки и непочтени методи. Но трябва да е ясно, че СДС не е един подпис и една регистрация в съда. СДС е там, където са лицата и общността. Водач на листата на „Синята коалиция" е Надежда Михайлова. Съпредседател на коалицията съм аз - това е политически договор и без моя подпис листа не може да има. Това трябва да гарантира спокойствие. А и не мога да повярвам, че Юруков ще получи регистрация в ЦИК с открадната абревиатура на СДС.
-Не сте ли виновни самисъдът ви отказа регистрация заради липсващи документи?
- Това не е сериозно! Ако липсваха документи, Върховният касационен съд щеше да потвърди отказа за регистрация. Вместо това отмени решението на СГС. И попита защо, ако са ни липсвали документи, СГС не ги е изискал в срок.
- А как е събирана подписката на „Синята коалиция" за ЦИК? Появиха се формуляри, в които не са изписани партиите в коалицията - тези формуляри са невалидни.
- Най-голямата ирония е, че тези, които събираха заедно с ДПС фалшива и политически нелегитимна подписка за регистрация на СДС, сега твърдят, че ние правим фалшиви подписки! Това вече е смешно! Документите на „Синята коалиция" са подготвени изрядно. Моето обръщение към хората е да се обединим. Да се ядосаме! Ако седесарите и демократите искат да си върнем за всичко, което ни причиняват, нека гласуват и да бием ДПС!
- Защо мислите, че Юруков няма да получи регистрация за СДС?
- Това ще е световен прецедент! Всяка партия в демократична страна е общност от хора, която изразява волята си чрез върховен орган, независимо как се казва - Национален съвет, конференция и т. н. Председателят просто трябва да чуе волята на общността и да я изпълни! Действията на Юруков са първият случай в цивилизована страна, когато колективните органи взимат едно решение, а представляващият партията прави каквото си иска!
Ама това е партията СДС, не „Спетема кафе"! Ако ЦИК случайно регистрира тези хора, ще се обърнем към Върховния административен съд.
Представяте ли си какъв хаос ще настане, ако всеки, който формално държи подписа на партия, започне да прави каквото му хрумне?
- Но Юруков твърди, че Националният съвет, който реши СДС да е в коалиция с ДСБ, не е легитимен, защото не е свикан от него.
- Аз се усмихвам в момента, защото на 10 март НС реши СДС да участва в коалиция с ДСБ на евровота. На въпросния уж нелегитимен НС беше дори вождът Юруков. Той лично участва в гласуването и на всичко отгоре гласува „въздържал се". Дори не беше против коалиция с ДСБ! Значи гласува на нелегитимни форуми?! Но той сменя позициите си през ден. Доскоро не оспорваше и вътрешните избори - въведени от него и спечелени от мен. Самият той се отказа да е лидер на СДС, защото не можел да обедини докрай партията. После уж не беше против ДСБ, а против Костов в листите. Търсих г-н Костов в евролистата. Не го намерих... Тази „последователност" ми говори за някакви зависимости на г-н Юруков.
- Как ще отговорите на обвиненията, че сте се отказал от името на СДС и сте го предал СДС на Костов?
- Ако Юруков не си беше оттеглил пълномощното, името на СДС щеше да е изписано под „Синята коалиция". Вината, че не е, е само на Юруков. Знаете, че между Надежда Михайлова и Петър Стоянов имаше остър конфликт. Като нищо тя можеше да си регистрира своя листа за евровота през 2007 г. подписът беше в нея. И Стоянов можеше да регистрира вместо Юруков свои кметове в 5 града за местния вот... Само че всички предишни лидери на СДС знаеха, че има правила и почтеност. Юруков явно не знае.
- Защо тръгнахте на война и дори изключихте представляващия СДС Юруков от СДС?
- Пробвах всички дипломатични средства. Каних Юруков на национални съвети, на НИС, имахме разговори... Не се получи.
- А защо да е виновен съдът за липсата на регистрация? Членове на СДС пускат жалбите?
- Хората с жалбите не са членове на СДС. Или не са страна по делата. Граждани завеждат жалби - това е! Все едно аз да отида да оспоря участие в изборите на БСП! Според вас, ако пусна жалба срещу регистрацията на Сергей Станишев, дали съдът ще я уважи?
- Защо да не са членове на СДС - дори да приемем, че са изключени - това стана преди седмица?
- Именно - вече не са членове на СДС. Последните 5 жалби от 7 април за спиране на регистрацията би трябвало да нямат значение, защото подателите им не са страна по казуса със СДС.


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...