Любов Панайотова: Ние считаме, че е недопустимо да се вписва СДС при положение, че политическата воля на неговите членове не беше тази

07.05.2009

 

Интервю на Любов Панайотова за предаването на БНР (Хоризонт) - Преди всички

 

Водещ: Днес казусът в СДС за лидерството, коалицията, регистрацията, участието в изборите, може би ще намери своето разрешение. Както знаете днес Софийският градски съд се очаква да заседава по регистрацията на новото ръководство начело с Мартин Димитров, но може и да има отново изненади. Добро утро, казвам сега на г-жа Любов Панайотова. Тя...
Любов Панайотова: Добро утро, на вас и на вашите слушатели.
Водещ: Ще си позволя в началото да направим и да уточним с вас, всъщност как е най-коректно - вие сте член на Националния съвет на партията и представляващ СДС?
Любов Панайотова: Не, аз съм заместник-председател, член на старото ръководство. И...
Водещ: Ръководство, да. Защото, слушам ви, да. Смятам, че е нужно това уточнение да направим в началото на разговора.
Любов Панайотова: Тоест не съм член на Национални съвет, но бях упълномощена от Националния съвет с...да предприема определени действия с новия председател Мартин Димитров.
Водещ: Да, защото колегите във вестниците днес ви пишат и /.../ на СДС, така коректно ли е да бъдете представена?
Любов Панайотова: Не, не е коректно, но нека не навлизаме в този легалистичен спор, който тече непрекъснато от известно време.
Водещ: Да. Кажете г-жо Панайотова, какво наложи например внасянето на това заявление в ЦИК вчера, от вас и от Мартин Димитров, всъщност от името на СДС?
Любов Панайотова: Наложи го, както казах, факта че в понеделник имаше Национален съвет, който възложи на нас двамата да предприемем определени действия, за да може да се изчисти това положение, в което е попаднал Съюза на Демократичните сили. Отново казвам - това е един специфичен легалистичен спор и ние се надяваме, че ЦИК за европейските избори ще предприеме необходимите действия, които ние заявяваме в нашето заявление или по-скоро жалба да го наречем по-просто, за да се разбере и да не бъдат вписани документите, които са поискали да бъдат вписани на 30 април.
Водещ: А не беше ли достатъчно това, което говорителите на ЦИК и двамата, мисля че потвърдиха, че при една евентуална регистрация на синята коалиция автоматично отпада тази първа регистрация, ако въобще се случи, защото разбираме, че в крайна сметка има проблем с подписката внесена от г-н Радонов. Едни 800 подписа, ако се не лъжа, не...се оказва, че недостигат, за да бъдат изрядни документите?
Любов Панайотова: Ние считаме, че е недопустимо да се вписва Съюза на Демократичните сили при положение, че политическата воля на неговите членове не беше тази. Така че, формално разглеждайки вие сте права като казвате, че може би тази...това вписване щеше автоматично в последствие да отпадне, но понеже ние имаме съвсем ново законодателство, включително за Закона за европейските избори, там специфично в чл.53 ал. 4 се казва, че ЦИК следва да провери, това е новото в законодателството, следва да провери всички документи, по които се вписва дадените политически коалиции, партии. Така че ние разчитаме на този нов законодателен момент, за да оставим всичко в ръцете на ЦИК и нейната преценка.
Водещ: Да, разбирам ви, но тук отново ще си позволя, за да изясним окончателно този въпрос нещо, което е казал г-н Александър Александров, говорителя на ЦИК за Европарламент - само тези, които според регистъра представляват политическите партии могат да заявяват регистрации или каквито и да било действия пред ЦИК, казва той.
Любов Панайотова: Уф, аз съм регистрирана...
Водещ: Да, в случая...
Любов Панайотова: ... като заместник-председател на партията СДС и в момента, докато няма г-н Мартин Димитров някакво вписване, официално става точно това, което казва говорителя на ЦИК.
Водещ: Кажете, понеже също има спекулации в днешните вестници, всъщност вие ли държите председателския подпис? Това също, налага се просто да започнем и да проведем този разговор и по този начин. Да.
Любов Панайотова: Съвместно с Мартин Димитров.
Водещ: Което какво означава?
Любов Панайотова: Което ви казах, че двамата заедно сме упълномощени от Националния съвет да представляваме партията.
Водещ: А може ли, например всъщност с вашия подпис да бъде внесена регистрацията на синята коалиция?
Любов Панайотова: Нека да преценим първо жалбата и аз наистина се надявам, че в малкото време, което остана ние ще получим регистрация. Тоест политически легитимния избор на партията ще бъде регистриран, това е новото ръководство заедно с Мартин Димитров.
Водещ: Да, разбира се, това е единия от вариантите, но той със сигурност...
Любов Панайотова: Вижте, това ще бъде отново и един тест за нашата съдебна система, за експедитивността, вие знаете, че ние имаме специфичен мониторинг...
Водещ: Да, без съмнение.
Любов Панайотова: ...специално върху тази част от България или от българската реформа, която се оказа, че след 20 години не работи, така че нека наистина аз наистина така се надявам...
Водещ: Ами, самият факт може би, че днес е насрочено такова заседание, в крайна сметка призивите да бъде...
Любов Панайотова: Което е много радостно.
Водещ: Да. /.../
Любов Панайотова: Което е много радостно след решението на Касационния съд.
Водещ: Но пък така или иначе важи този 14 дневен срок, в който трябва да бъде взето решението, от който съда може би ще се възползва или се надявате, че експедитивността ще бъде и в тази посока?
Любов Панайотова: Нека да не гадаем, да... Както казах, това е един тест за процедурите, прозрачността на правораздаването в България, на вписването на политически субекти и направените действия, които може да бъдат предприети.
Водещ: Знаете ли защо упорствам в изясняването на тази въпроси? Само и единствено, защото непрекъснато говорим и се опитваме да погледнем нещата от гледна точка на избирателите, които са били готови да подкрепят дясното вас. Защото в крайна сметка...затова са по-интересни тези варианти, които вие обмисляте, ако в крайна сметка не се случи това, което според вас е логично да се случи - да бъде регистрирано новото ръководство. Какво правите, как реагирате? Преди ден представители на предизборния щаб на синята коалиция изразиха увереност, че коалицията като такава ще се яви на изборите за Европарламент и след това на парламентарните избори.
Любов Панайотова: Това е факт. В това повече съмнение не може да има и аз наистина настоявам на факта пред нашите избиратели, пред нашите симпатизанти, че за Европейските избори, които предстоят, които ще бъдат на седми и са много важни, между другото да има участие на хората и на българските избиратели в тях, тъй като не е безразлично кой ни представлява в Европа. Много е важно да се знае, че синята коалиция ще участва. И това е достатъчно за платформата на СДС, за политиките и аз наистина бих искала, така и моя апел е да започнем да говорим все по-бързо за политика, защото сме свидетели как кризата се разраства, а как никой не разговаря, включително и министър-председателя бяга от един съществен дебат. Той предпочита на има дебат с едни млади експерти на ГЕРБ очевидно, а не с хора, които могат наистина да фокусират и да сложат пръст в раната.
Водещ: Така е, но г-жо Панайотова може би, защото по някакъв начин това, което се случи с вас, имам предвид със СДС, със синята коалиция, по някакъв начин е знаково затова, как се случват нещата в българската политика. И големият въпрос за морала...
Любов Панайотова: Ами, /.../
Водещ: ... кое е морално, кое не е морално, кое как действа...
Любов Панайотова: Именно. Как са процедурите...
Водещ: ...позволено ли е всичко по време на избори, преди избори.
Любов Панайотова: ... кое е европейско и кое трябва да променим. Тъй като се наричаме член на Европейския съюз и ние желаем да бъдем такъв, но видно не ни достигат много неща, за съжаление.
Водещ: А доколкото разбирам вие споделяте увереността, че това, което се случва в крайна сметка няма така да повлияе на хората, които са..., които мислят така в дясна посока и са готови да подкрепят синята коалиция?
Любов Панайотова: Да, защото симпатизантите са се уверили за определени каузи, за които си заслужава човек да застане. Те много добре си дават сметка какво са свършили техните политици, ще бъде разумно наистина да погледнат и листите хората, които са водачи, как това се отразява и какво наистина те са доказали през активния живот и работата си за България, а не само да се слушат определени думи и лозунги.
Водещ: Ами, да се надяваме, че това ще бъде така. Аз ви благодаря за това, че приехте и направихме този разговор. Любов Панайотова в ефира на „Преди всички".


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...