Мартин Димитров: Срещу нас се води война и зад нея стои ДПС

03.05.2009

 

Мартин Димитров, лидер на СДС

Водещ: Добър ден на лидера на СДС Мартин Димитров. Не знам, спрях се на думата лидер, но такива неща стават. Господин Димитров, какво ще стане утре на извънредното заседание на Националния съвет?
Мартин Димитров: Срещу нас се води война. Зад тази война стои ДПС в по-голяма степен, също така и БСП. Много ги е страх, изпитват ужас от дясното обединение. Затова ДПС през последния месец събраха подписи за фалшива регистрация пред ЦИК на СДС.
Водещ: Откъде са събрани тези подписи? От кои райони, от какви хора?
Мартин Димитров: Структура на ДПС в Опака, структура на ДПС в Айтос...
Водещ: Къде беше Опака, Търговищко, Разградско?
Мартин Димитров: Опака е силистренско.
Водещ: Силистренско.
Мартин Димитров: Структура на ДПС в Опака, структура на ДПС в Айтос, структура на ДПС в Разград. Тези неща трябва да ги знаят хората.
Водещ: Не са структури на СДС, така ли казвате?
Мартин Димитров: Не, не. Тези подписи са събрани от ДПС. И очевидно, две лица от СДС, бившият председател Пламен Юруков и Пламен Радонов, са зависими от ДПС. И затова се води война срещу нас. Разберете, тази война се случва, защото битката в момента е кой ще управлява България. И очевидно е, че нашето обединение, синята коалиция, ще направи правителство с ГЕРБ и това е много лош вариант за ДПС и БСП по няколко причини. Първо, те ще бъдат извън властта. И второ, ще им бъде потърсена изключително съдебна и политическа отговорност за всички безобразия, които свършиха. Това е целият проблем, казвам ясно.
Водещ: Това е проблемът. Не можахме да намерим Пламен Юруков, ако иска, той да се включи. Но как ще се развият нещата, как ще се решат нещата? Изборите чукат на вратата. И с...
Мартин Димитров: Имаме няколко варианта за решение. Никой не може да ни спре да се явим на тези избори, каквото щат да правят. Така че този казус не...
Водещ: В синята коалиция, така ли?
Мартин Димитров: Синята коалиция ще се яви на тези избори. Тука, понеже преди мен някакви хора говориха за брой евродепутати.
Водещ: Да.
Мартин Димитров: Синята коалиция, като говорим за брой евродепутати, ще има наистина най-малко двама, но като гледам каква война се води срещу нас. Като гледам реакцията на хората по улиците, които се размириха, които се политизираха и които ще гласуват за нас, току виж сме изкарали повече от двама евродепутати.
Водещ: Няма да е лесно. Ето тук гледам една статия в „Труд" на Валерия Велева, озаглавена „Проклятието върху една партия".
Мартин Димитров: Вижте, там нещата са ясни. Позицията на Валерия Велева е...
Водещ: Добре, да не говорим за колеги.
Мартин Димитров: Няма как да я обсъждаме...
Водещ: Исках да кажа, че са трудни нещата, но утре какво ще стане на заседанието на Националния съвет?
Мартин Димитров: Желанието на партията е в една посока, а именно да бъде потърсена отговорност от хората, които не зачитат решенията на Националния съвет.
Водещ: Отговорност, изключване?
Мартин Димитров: Това е отговорността. Трябва да бъдат изключени и ще бъдат изключени по най-бързия начин, защото те защитават интересите на друга партия. И ще им предложим даже от утре да си ходят в ДПС. Това е решението.
Водещ: В едно заглавие, аз съм позабравил, но заглавие пак от вестник, Пламен Радонов направи нов опит, с други думи това не е единствен опит за преврат в СДС. Така ли?
Мартин Димитров: Очевидно е, че тези хора защитават интересите на ДПС, очевидно е, че цялата атака идва от ДПС, пак ви обръщам внимание. Ще ви дам един пример. Хората, които повече се интересуват от целия този процес, който се случва, са обърнали внимание, че за фалшива регистрация на СДС липсваше един документ от Сметната палата.
Водещ: Така е.
Мартин Димитров: Хора от ДПС са оказали натиск в Сметната палата този документ да бъде издаден на Пламен Радонов. Следим процеса много детайлно и вече всичко лъсна. Картите паднаха, маските паднаха, всичко е ясно. Но разберете едно. Мен са ме избрали хората. И цялото ръководство на СДС е избрано, за да направим едно демократично управление. Няма да ни спрат. Колкото повече ни атакуват, толкова повече се консолидира партията и толкова по-силни ще отидем на тези избори. Но, повтарям ви, реакцията на хората на улицата е много показателна. Те са десни, казват тук има едно младо ръководство на СДС от очевидно некорумпирани хора. За ДПС това е очевидно най-големият опонент и се води истинска война. Хората го виждат.
Водещ: Добре. При положение, че бъдат изключени Пламен Радонов и Пламен Юруков, кой става легитимният лидер? Заместник-председателят на СДС Любов Панайотова ли?
Мартин Димитров: Веднага ще ви обясня нещо, с което се спекулира. За последните 20 години, когато е бил избиран нов лидер на СДС, винаги е имало един буферен период от три, четири, пет, шест месеца, имало е и повече, в който е подписвал старият лидер. Но понеже нямало е случай с толкова зависими хора като Пламен Юруков, чак такава тежка зависимост не е имало досега, тези хора са подписвали и не са правили проблем на новите ръководства, тоест нямаме нищо ново в ситуацията. Единствената новост в ситуацията е, че имаме един човек, Пламен Юруков, който не се яви на вътрешните избори, който е бивш лидер и който не спазва решенията на партията. Тоест за всички е ясно кое е легитимното ръководство, за всички е ясно, че новоизбраният председател е легитимният. Просто имаме от формална гледна точка, от бюрократична гледна точка хора, които се възползват от един преходен период.
Водещ: Добре, това е разбираемо и е било вече. Но все пак зависите, няма как да не зависите от Софийски градски съд.
Мартин Димитров: Лошата новина е, че се стигна до една тежка политизация на първото съдебно решение на Шести състав на Градския съд.
Водещ: И отива в едно, донякъде безвремие може би.
Мартин Димитров: Но ВКС излезе категорично в наша полза и...
Водещ: Да, знаем, да.
Мартин Димитров: ... отмени това решение. Ясно ни е, че се използват държавните институции, в които контрол имат БСП и ДПС, за война срещу нас. Това ни е абсолютно ясно. Но това е ясно и на хората. Първо, защото хората също имат досег и работа с тези институции, ясно им е за какво става въпрос. Има един голям проблем в момента. Ще променим ли България, ще направим ли така, че тя да бъде нова, да бъде различна, или няма да я променим? Ако не се мобилизираме и сега не смъкнем от власт тези хора, които доведоха България до една много тежка ситуация, до разпад бих казал, ако сега не ги сменим, тежко ни и горко. Затова ние сме решени на всичко. Ще издържим ли на тези удари и ще излезем по-силни на следващите избори?
Водещ: Не знам. И за ЦИК трябва да следите много внимателно. Може би сте пропуснали нещо досега, ръководството на СДС. Трябва да държите тясна връзка с ЦИК.
Мартин Димитров: СДС има заместник-председател на ЦИК. Връзката ни е много тясна, но имайте предвид, че имаме план В, план С. Каквато и щуротия да направят тези хора, каквито и номера да направи ДПС, ние ще се явим на тези избори.
Водещ: Синята коалиция приехте обединените земеделци на Мозер и...
Мартин Димитров: Това е много показателно.
Водещ: ... кой още?
Мартин Димитров: Приехме обединените земеделци на госпожа Мозер, между другото, така връщаме вече стария облик, старата сила на СДС, на ОДС. Смятам, че в този вариант ставаме още по-голяма заплаха за ДПС и БСП и това се чувства.
Водещ: Два много кратки въпроса, икономически. Трябва ли актуализация на бюджета?
Мартин Димитров: О, категорично. И забележете, има няколко теми, по които говори само СДС и синята коалиция. Другите партии не се чува да обелят и дума. Едната тема е актуализация на бюджета. Този бюджет...
Водещ: От това правителство. Така?
Мартин Димитров: Не, не, от този парламент.
Водещ: От този парламент, да.
Мартин Димитров: Парламентът прави актуализация на бюджета. Този парламент трябва да се събере по най-спешния начин, да признае, че се е провалил сегашният бюджет, в неговата приходна част липсват над два милиарда лева, че се очертава голям дефицит, и да го промени, да приеме нов бюджет. Това е наше искане и ще продължаваме най-настоятелно да следваме това наше искане.
Водещ: Трябва ли споразумение, предпазно, гъвкаво, с МВФ?
Мартин Димитров: Решението не е това. Решението не е споразумение с МВФ. Решението е нов бюджет, който да ореже голяма част от излишните разходи на правителството, които отиват в обръчите от фирми. Това е решението.
Водещ: Добре. Благодаря ви. Ще ви търсим пак.
Мартин Димитров: Успешен ден и живи и здрави.
Водещ: Какво ще е развитието? Мартин Димитров, лидер на СДС,


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...