Йордан Бакалов: На този етап ще се регистрираме като коалиция

23.04.2009
 

 

Би Ти Ви, "Тази сутрин", 23 април 2009 г., 8.13 часа

 

Водещ Николай Бареков:  Коментар по събитията в МВР и отвличанията на Йордан Бакалов, специалист по национална сигурност, доктор по национална сигурност и       лидер на парламентарната група на СДС. Първо, само един политически. Има ли изход пред СДС сега с тази 8-процентова бариера? Регистрацията на ДСБ ли е единствената алтернатива?

Й. Бакалов:    А кой ви каза, че регистрацията на ДСБ е алтернатива?

Водещ: Е, предвид казаното от бившия лидер Пламен Юруков, който е юридически лидер по регистрация, че ако не се спазят условията, няма да подпише настоящите листи?

Й. Бакалов: Няма такъв проблем. Както се казва - има и болка, има и лекарство за това. Тези 8 процента бяха направени с една-единствена цел и целта е не толкова изборите, колкото следващото управление, ако трябва да бъдем коректни, и те бяха

точно насочени към коалицията СДС - ДСБ. Аз при моето изказване къде на шега, къде на истина, съвсем сериозно го казвам, че въпросът може би щеше да бъде решен, ако беше в закона записано, че прагът от осем процента, касае само за коалицията СДС - ДСБ, и тогава колегите от ДПС, някои от тях, БСП, сигурно щеше всичко да се успокои и нямаше да има абсолютно никакъв проблем.

Водещ: Вижте как примерно "Напред" се разпадна, защото не се разбраха за регистрацията. Вие ако примерно се разберете за регистрация, да вземете друга регистрация ще имате 4 процента.

Й. Бакалов: Това е, както не напразно ви казах - има болка, има и лекарство за тази болка.

Водещ:    Това ли е?

Й. Бакалов: Така че няма абсолютно никакъв проблем. Ние вече сме обявили и името на коалицията - "Синята коалиция", знаете, че емблемата е един мост. Минавайте през моста и гласувайте за "Синята коалиция". Това е.

Водещ:    Добре де, ама с коя регистрация ще гласуваме - с тази на господин Костов или с тази на СДС, за да е само 4 процента бариерата?

Й. Бакалов:    Ние се регистрираме като коалиция.

Водещ:    Тоест ще играете за осемте процента?

Й. Бакалов:    На този етап сме коалиция, "Синята коалиция", както казах емблемата е моста. Всичко останало са спекулации - за разпадане, за регистрации на ДСБ, на СДС.

Водещ: Между другото има логика във вашите думи, защото при евроизборите бариерата ще бъде много по-малка за вас, там ще бъде около 6 процента, и ако вие успеете да я прескочите тази бариера след това няма да имате проблем с осемте процента.

Й. Бакалов: Големият проблем е, че с този закон за избор на народни представители управляващото мнозинство пропуснаха, така да се каже, един много добър шанс и това беше шансът, който им беше даден от целия парламент, при структурирането на самата комисия за изборното законодателство да се постигне един максимален консенсус. Оказа се впоследствие, че те не търсиха консенсус, те търсиха сблъсък и решаване на служебни победи. И знаете ли защо? Защото тях ги тресе сериозен страх. И вчера, ако ви направи впечатление, колкото и оскъдни да бяха изказванията на управляващото мнозинство, те бяха свързани с едва ли не структуриране на дясно правителство, което тях лично ги е страх от реванш.

Водещ:    Ще има ли реванш?

Й. Бакалов:    Моят отговор от парламентарната трибуна беше - ако те разбират, че прилагането в цялата сила на закона за техните корупционни практики е реванш - да. Може и така да го разбират.

Водещ: Ще има ли камионетки след изборите, както обеща вашият колега Яне Янев?

Й. Бакалов: Аз не знам той какво е обещал. Аз обаче мога  да кажа, че този, който е кривнал от закона, ще си понесе цялата сила. И нищо друго не може да ни спре. Ето това е голямото притеснение.

Водещ: Добре, ето сега, Бойко Борисов има някаква концепция за реформи. Съвпада ли с вашата? Той каза - ще върнем ГДБОП, ще ги оправим тези от ДАНС, той недоволства, че не работили структурите.

Й. Бакалов: Тогава, когато се правят реформи в този сектор, старо правило е, че специалните служби се концентрират, централизират, а полицейските се децентрализират. Така че от тази гледна точка, доколкото разбирам, имаме съвпадение на позициите. А от гледна точка вече на полицията, респективно МВР - да, едно е децентрализация примерно на "Охранителна полиция", друго е примерно и специализация. Специализацията в лицето примерно на ГДБОП, бившето ГДБОП, което беше закрито от това управление, точно там трябва да се концентрира.

Водещ:    Тоест да се върне ГДБОП.

Й. Бакалов:    Говоря за специализация на определен елемент от Министерството на вътрешните работи, който ще бъде ефективен в борбата срещу престъпността и който, забележете, ще бъде в конкурентно начало с ДАНС. Защото не можеш да оставиш една служба, която е сама за себе си, служба, която на този етап даже не е контролирана и от парламента.

Водещ: А от ДАНС доволни ли сте в момента, от злото куче, което трябва със зъл прът да действа срещу злите?

Й. Бакалов: На този етап в България в момента остана само ДАНС, ако трябва да бъдем откровени.

Водещ:    Тоест вашата оценка е позитивна?

Й. Бакалов:    Да.

Водещ:    Защото на Борисов оценката е негативна.

Й. Бакалов:    На кого?

Водещ:    На Бойко Борисов.

Й. Бакалов:    Аз не знам каква му е оценката, не съм го слушал, но така или иначе не напразно започнах с това - с концентрацията на специалните служби и децентрализация на полицейските структури. Но всичките те се поставят в конкурентна среда. И това вече означава, че министър-председателят ще получава вярната информация, а не изкривената информация от една служба, която даже не се и контролира.

И тъй като ставаше въпрос за коалиции, това е един от елементите за правене на коалиции. Тогава, когато ти имаш и уточнени позиции в определени сектори, така се прави коалиция.

Водещ:    Идеологически и политически съвпадения.

Й. Бакалов: Да, така се прави коалиция, разбираш се докъде можеш да подкрепиш. Тогава няма безпринципни коалиции.

Водещ  Вашият анализ за отвличанията. Вижте какво пишат за медиите: "Телеграф" извежда заглавие, че от 7-8 години у нас има създадена порочна практика разследването да се извършва пред очите на медиите, които понякога с публикации разбиват оперативните способи.

Й. Бакалов:    Кой го е казал това?

Водещ: Вътрешният министър Михаил Миков в Пловдив, цитиран от вестник "Телеграф". Други виновници освен нас?

Й. Бакалов:    Михаил Миков не желае да има съюзници в лицето на медиите и ще ви кажа защо. Чрез медиите могат да се направят доста активни мероприятия и комбинации, говоря за престъпния свят, но стига ти да знаеш как да взаимодействаш с тях, а не да ги атакуваш. Проблемът си е на МВР, това че МВР не подава правилната информация или не желае изобщо да подава информация на медиите и по този начин да се информират и българските граждани, това си е изцяло техен проблем. Тогава вече е естествено, че вие като журналисти се опитвате да заобикаляте официалните източници.

Водещ: Така, "Телеграф", първа страница, и "Стандарт", първа страница: при спецакция край Ихтиман хванала 5 от похитителите на Киров. Категорично го казва "Телеграф".

Й. Бакалов:    Пет ли са?

Водещ: Хванаха. И "Стандарт" същото твърди: 150 километра в час издъниха банда за откупи. Това грешно подадена информация на МВР към тези два вестника ли е, че е хваната бандата, отвлякла Киров, или тези два вестника са си свършили съвестно, отлично работата и пускат информация?

Й. Бакалов: Тези два вестника са написали това, което са им подали по всяка вероятност, но явно информацията не е от пресцентъра на МВР.

Водещ:    А отдолу някъде.

Й. Бакалов:    А отдолу някъде.

Водещ:    Пет ли са тези похитители в това "Ауди А8", малко множко ми се виждат за една кола?

Й. Бакалов:    И на мен ми се виждат малко множко. Трима са.

Водещ: Трима са, нали. Видяхте ли, колеги, защо освен че четете вестници, трябва да гледате и телевизия. Тази сутрин по Би Ти Ви, не са пет хванати, трима са.

Й. Бакалов:  Задържаните са трима, но тепърва трябва да се види дали това са хората от групата, които се занимават с отвличания.

Водещ:    Толкова категорично може ли да се твърди, че това са хората, отвлекли бизнесмена Киро Киров?

Й. Бакалов:    Това може да го кажат компетентните органи, след като представят доказателства. На този етап има такива предположения по всяка вероятност, след като може би е изтекла санкционирано такава информация към медиите, но това е процес на показване, на доказване.

Водещ:    Умишлено ли са подведени медиите от МВР, че петима са заловените в "Ауди"-то?    Оперативна комбинация ли е някаква?

Й. Бакалов:     (смее се)

Водещ:    Добре. Как ви се струва това, че тези хора са се возели с маски в колата, или това също беше подвеждаща информация?

Й. Бакалов: Доколкото аз знам, маските са били в багажника и точно

 заради това, че не са искали да отворят багажника са задържани, защото са буйствали. Така че къде се разминава информацията? Между другото, ако има такова разминаване, означава това, което говорим. Означава, че от тази гледна точка МВР не подава информацията и по този начин не може и да използва ефективно силата на медиите за правене на такива комбинации.

Водещ: Открити ли са някакви сериозни улики в това "Ауди", освен маските, другото ми се струва малко несериозно - ножове и боксове, защо им са боксове на похитителите?

Й. Бакалов: Аз не искам да навлизам чак толкова навътре в нещата, но след като са задържани, тепърва предстои определяне на мярка, констатиране на доказателства.

Водещ: Добре, последен въпрос. Роман Василев каза тук миналата седмица, че има задържан защитен свидетел от бандата на Киров, извинявам се, от бандата, отвлякла Киров. Какво стана, този случай се забрави?  Ако имаше такъв свидетел, отдавна трябваше да са арестувани, или този свидетел ги издава и те ги арестуват при спецакция край Ихтиман.

Й. Бакалов:    По-добре да замълча.

Водещ: Добре. Благодаря. Йордан Бакалов. Според него коалициите ще бъдат принципни, ако партиите предварително уточнят своите позиции в политическата сфера, и примерно в сферата на сигурността СДС открива доста прилики с ГЕРБ.


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...