Иван Сотиров: Времето показа коя е автентичната политическа марка и коя разпознават хората

14.04.2009

 

Интервю на главния секретар на СДС Иван Сотиров по Българска национална телевизия, "Денят започва", 14 април 2009
г., 07.46 часа

 

Водещ: Продължаваме със ситуацията в СДС, друга гореща тема всъщност. Преди малко говорихме за НАП и за събираемост, сега ще говорим за СДС, но отново гореща ситуация във връзка с, така, едно съдебно решение, което публично стана достояние вчера, въпреки че то се говореше за него и се очакваше решението на съда. Какви ще бъдат последствията от отказа на съда да впише новото ръководство на СДС - за СДС, за коалицията?

Ив. Сотиров:    Първо, това не е някаква изненадваща новина за съжаление, защото от няколко месеца се говореше за това, че съдът няма да впише ръководството. Говореше се в кулоарите на парламента, разпространяваше се чрез медиите тази информация и за съжаление се оказа, че действително регистърният съдия не вписа ръководството. Това, което е смущаващо, освен че предварително политически се говореше от определени кръгове, и то предимно свързани с управляващите, как няма да бъде вписан СДС. Смущаващото е, че там има оценки, които говорят за едно отношение на самия съдия към политическата партия СДС. Има недопустими умозаключения на база анализ на устава дали били примерно сериозни намеренията на СДС като партия или не, нещо, което е недопустимо за един съдебен състав, да се правят такива анализи.

Водещ: Добре, а какво означава това? В смисъл въздействано е политически върху съда, върху този конкретен съдия, той е ваш, не знам, политически противник ли? Как си го обяснявате това? Казвате, че има политически съждения.

Ив. Сотиров: Не знам. В самото решение има нюанси, които говорят за лично отношение, класово отношение към СДС в начина, по който е писано. Недопустимо е да се пише с ирония, с тенденциозни коментари. Първо, уставът е вписан в съда и не е допустимо един съдебен състав да коментира вече вписания устав. Би трябвало съдът да прецени дали вече на база вписания устав, дали на база действащия Закон за политическите партии има изискуемите основания да бъде вписано ръководството или не. Всичко друго говори, че има политически натиск и се води цялостна кампания срещу СДС.

Водещ:    От кого?

Ив. Сотиров: Ясно е от кого - от управляващите и най-вече от БСП и ДПС.

Водещ:    БСП въздейства върху съда, за да създава проблеми на СДС. Това ли казвате?

Ив. Сотиров: Да. Има няколко доклада на европейските ни партньори и последният доклад, който директно препоръчва нещо, за което ние говорим от доста години. Говорим още дори в програмата си преди 2005 г., преди последните парламентарни избори, че трябва да има реално разделение на властите. Когато парламентът кадрува в съдебната власт, когато мнозинството определя състав на висш партиен съвет и т.н. и това са все констатации в последния доклад, който дойде от Европа, се стига до такива резултати.

Водещ: Това е много сериозно заключение, г-н Сотиров, че една определена политическа сила - БСП, въздейства върху съда по отношение на друга политическа сила. Имате ли, конкретни доказателства имате ли?

Ив. Сотиров: Г-н Маринов, погледнете вчера целия цирк, който се случи в парламента. Аналогична хипотеза - два-три месеца се говореше как ще бъде внесен законопроект от ДПС или от БСП за увеличаване на бариерата на 8 процента, нещо, което на мен ми звучеше абсурдно в последния момент, че ще се внесе, че ще се вкара мажоритарен елемент, и то по този начин, по който се вкара, не по начина, по който се говореше и начина, по който беше лансира включително от президента. И двете неща се случиха в последната седмица. Вярно, от "Ред, законност и справедливост" беше внесен проект за вдигане на бариерата, но БСП и ДПС веднага поеха това предложение. Това не е политика, а намеса в независимата съдебна власт, ако е така наистина.

Водещ:    А това е намеса

Ив. Сотиров:    Подходът е един и същ. Не може да бъде политика това, което се случи вчера. Практиката в Европа, в съседна Турция дори, е съвсем различна. Не може в последния момент да се променя изборно законодателство. Това е табу в цивилизованите държави - да се прави по този начин в нарушение на правилника на парламента. Вкарват се между първо и второ четене по същество нови законопроекти, нова избирателна система. Това са мошенически методи, с които се опитват управляващите по един служебен начин да си осигурят бонус, тъй като явно отчитат, че  общественото доверие към тях е паднало под критичния минимум, и използват всякакви  методи да се доберат до властта и след това ще започнат вече да вадят и парите да купуват гласове. Това е техниката на управление и това е част от тази атака - брутални промени в изборното законодателство, натиск върху съда, защото явно СДС представлява сериозен проблем за управляващите въпреки опитите да се докаже, че ние едва ли не сме политическа партия, която е в много тежка криза и че не можем да минем бариерата. Цялата тази кампания, от месеци наред планирана, включително с вкарване на вътрешни интриги, на активиране на определени хора в организацията, говори за едно и също.

Водещ:  Добре. Като оставим настрана тези наистина леко странни поне за мен констатации за сериозността на една определена политическа сила, които ги има в мотивите на съдебното решение. В нито един от протоколите не са посочени членовете на комисията, дали при вземането на решение е имало необходимото мнозинство. Не са подписани протоколите от членовете на комисията, които са осем броя съгласно чл.30, ал.1 от устава. По принцип тези нарушения правят невалидни взетите решения. Чисто такива административни и юридически пропуски са посочени в решението и от приложените по делото протоколи съдът не може да направи извод за наличие на кворум, оттам за законосъобразност. Не можеха ли тези детайли да се изпипат предварително?

Ив. Сотиров: Вижте, г-н Маринов, всички тези неща ги има. Естествено, когато се прави пряк избор, в който участват 10 000 членове, много трудно е да закараме цялата партия пред градския съд да се запознае лично съдията, че тези хора са живи и налични. Но при добро  желание, разбира се, всички тези документи са изискуеми от съда. Ние сме ги представили. Уставът е вписан. Ние нямаме проблем с регистрацията на устава. Всичко е вписано, дори е минало през Върховен съд. Знаете, че последното дело, което мина, беше през Върховен съд. Няма никакъв проблем, всички документи, които съдът изисква от нас, ние сме ги предоставили, ние разполагаме с тези документи. Знаете, че вътрешният избор в СДС мина по един много открит начин. Всички български граждани, всички вие бяхте свидетели на това как става този избор и освен това виждате - в СДС има много сериозен вътрешен контрол.  Гражданското общество е много активно в СДС. Дори това стана една опасна мода и дано да издържи съдебната власт.

Водещ:    Вие проведохте и вътрешни избори. Преди да минем към тази тема, само да ви питам оттук нататък накъде, сега, при тази ситуация. В смисъл решението на съда какво означава? Новото ръководство е нелегитимно, така ли? Старото ръководство и Пламен Юруков предлага да се направи оперативен щаб. Това ли е изходът?

Ив. Сотиров: Това е някаква заемка може би от Станишев, който направи кризисен щаб за София. Не, благодаря. Вижте, няма никакъв проблем, защото тук става въпрос за политическа легитимност. Легитимният орган, която взима решенията в Съюза на демократичните сили, е националният съвет. Оттам нататък вече е въпрос на една формалност дали ще подпише г-н Юруков едно нещо, или Мартин Димитров. Когато стриктно се спазват решенията на националния съвет, ако някой няма користни цели да злоупотреби с правото си да подписва, няма никакъв проблем. Аз вярвам и в бившия, и в настоящия председател, че няма никакви проблеми. Така че всеки опит да се вкара интрига в тази посока е израз на една недобронамереност и част от общата схема да се прехвърлят нещата от болната глава на здравата.

Водещ:    Вие говорихте ли с Юруков вчера, след като стана известно решението на съда по отношение на коалицията, на регистрацията на листите? В смисъл получихте ли неговото уверение, че няма да има проблем в това отношение.

Ив. Сотиров:    Той многократно е заявявал, че стриктно ще се съобразява, той е член на националния съвет, г-н Юруков, и досега не сме имали проблем в нито едно отношение. Въпросът е да се спазват стриктно решенията на националния съвет.

Водещ: Добре, сега, при условие че има коалиционна бариера от 8 процента, бариера за участие в изборите за национален парламент, какво променя това? Коалицията трябва ли да се разширява, трябва ли да се използва някакъв друг вариант за явяване на изборите?

Ив. Сотиров: Ние водим разговори, преди да бъде внесен този проект за увеличаване на бариерата, за разширяване на коалицията, защото за нас постигането на максимално широк формат на дясно обединение не е въпрос за минаване на бариера от 4 или от 8 процента, въпросът е да постигнем максимално добро представяне в бъдещ парламент, за да можем да бъдем сериозният фактор, който влияе на управлението на страната, да бъдем, така, както вече е модерно да се казва, незаобиколим фактор за едно дясноцентристко управление.

Водещ: Добре, ще разширявате коалицията, ама то споразумението е ясно, в смисъл листите е ясно как ще бъдат - кой води, къде, по райони, СДС, ДСБ. Който се присъедини към коалицията, какво ще получи?

Ив. Сотиров: Водят се разговори. Нищо не е окончателно. На база подписаното споразумение ние имаме достатъчно възможности и опции да бъдат привличани и други партньори, и то със сериозно участие.

Водещ:    И да получат избираеми места.

Ив. Сотиров:    Да, да получат включително и избираеми места.

Водещ:    Водачи на листи?

Ив. Сотиров:   Освен това всяка сериозна партия, която идва в една коалиция, тя идва да разшири подкрепата към коалицията, демек повече избираеми места. Когато се разширява една коалиция, тя не трябва да се разширява, за да остават все една и съща бройка избираеми места, примерно 40, и всеки, който дойде, да взима от тези 40 места. Разширението винаги означава, че всеки носи и гласове.

Водещ: Представител на друга партия, която сега се присъединява към коалицията, може ли да бъде водач на листа примерно?

Ив. Сотиров: Да, смисълът на разширяването на коалицията е всеки, който участва, да заработи местата за народни представители, защото досега имаме лоша практика и обикновено сме раздавали места от нашите, и след това резултатите виждате какви са.

Водещ:    Тоест първите, челните места на листите могат да бъдат и членове на други партии.

Ив. Сотиров: Да, няма никакъв проблем. Тук не става въпрос за пазарлък за места, а за привличане на сериозни партии със сериозна подкрепа, с качествени хора, които да обогатят и листите, и да бъдат, така, едни качествени народни представители.

Водещ: Обмисляте ли варианта да използвате регистрация на друга партия, да регистрирате листите чрез нея, трета партия, за да се избегне това изискване 8 процента за коалиции?  

Ив. Сотиров:  Могат да бъдат обсъждани всякакви варианти, ние нямаме проблем нито с регистрацията, нито с преминаването на изборната бариера.

Водещ:    Но и този вариант също се обсъжда? Примерно ЕНП да се използва с една хубава абревиатура.

Ив. Сотиров:    Не, Съюзът на демократичните сили не може да използва никакви други абревиатури. Напротив, ако се стигне до такъв вариант, аз мисля, че е най-логично, тъй като всичко тръгна от Съюза на демократичните сили, това е най-разпознаваемата политическа марка вдясно, най-автентичната и би било груба грешка да се използва. Вие знаете, че дори в решението на Националния съвет, с което излязохме с анонса за широко дясноцентристко обединение, предложихме Съюз на десните сили да бъде името на коалицията, за да се използва знаково,абревиатурата, защото милионите хора, които са гласували за Съюза на демократичните сили, особено при тази абсурдна ситуация, в която се намира държавата, си търсят Съюза на демократичните сили.

Водещ:    Споделихте ли с ДСБ тази идея?

Ив. Сотиров:    Те дори не ни разделят, г-н Маринов. Знаете ли колко хора по страната, като ходя и говоря с тях, и други колеги се сблъскват, те не могат да различат различните партии. Казват - вие в кое СДС сте.

Водещ:    Сигурен съм, че по места е така, но на върха знаете, че не е. И това, което говорите за Съюз на десните сили, знаете, че пък имаше и идея за Десен съюз за България.

Ив. Сотиров: Вижте, времето показа коя е автентичната марка и коя разпознават хората. Хората навсякъде, избирателите, мен ме интересува какво мислят избирателите, и нас това трябва да ни интересува, казват - вие от кое СДС сте. Те не припознаха друга политическа марка. Много личности, много лидери, но марката е една.

Водещ:    Добре, вътрешните избори в СДС, какво се случи? Вашият анализ.

Ив. Сотиров: Вътрешните избори са една демократична процедура. Единственото, което мен ме притеснява и бях, така, резервиран към влизането в тази серия от вътрешни кампании, е, че в рамките на една година е много уморително и натоварващо за членовете на една партия през два-три месеца да се явяват на такъв тип избори.

Водещ:    Не е ли така наистина, защото има логика в това, че вътрешнопартийното състезание, така, малко изтощава.

Ив. Сотиров: Отново ви казвам, демокрацията е нещо много хубаво, хубаво е и често да се упражнява, за да функционира добре като начин на лансиране на хора, но когато се прекалява, когата през два-три месеца хората трябва да участват във вътрешни и външни избори, това вече е нещо изтощително и се получава обратен ефект.

Водещ: Ясни са резултатите, в смисъл ясно е всичко по отношение на СДС в листите, вашите кандидати?

Ив. Сотиров: Очаквам официално комисията да даде резултатите, със сигурност ще има и обжалване, като при всяка демократична процедура, надявам се да няма поредна серия съдебни драми. Демокрацията има и своята цена, това е, нали затова сме се борили - да има демократичен избор, да има говорене, да има сблъсък. Това е част и от очарованието на Съюза на демократичните сили.  

Водещ: Ще следим този сюжет, да видим да не би пък тези драми да засенчат тези, които в момента се разиграват, въпреки че не знам дали може чак дотам да се стигне.

Ив. Сотиров:  Е, не, грабежът и провалът на управлението не може да бъде засенчено от никой.

Водещ:    Добре, благодаря ви. Благодаря ви за този разговор.

   


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...