Мартин Димитров: СДС има собствена позиция. Ние не водим все още коалиционни разговори

20.01.2009

 

Мартин Димитров, председател на СДС

Интервю на председателя на СДС в предаването "Тази сутрин" по БТВ


Водещ: Мартин Димитров, новоизбраният лидер на СДС (Съюз на демократичните сили). Чухте, че ДСБ (Демократи за силна България) изясниха на живо идеите си в нашето студио. Първо, има такъв документ, той е публикуван коректно от вестник „Труди" и вестник „24 часа", беше хубаво да се знае истината, защото имаше много спекулации и съмнения такъв документ съществува ли. Добро утро, г-н Димитров.
Мартин Димитров: Добро утро.
Водещ: Чухте разговора (бел.ред. разговора с Петър Москов, председател на предизборния щаб на ДСБ).
Мартин Димитров: Да.
Водещ: Принципите са ясни. Съгласни ли сте с тях?
Мартин Димитров: СДС има собствена позиция. Ние не водим все още коалиционни разговори, ние не сме ги започнали. Имаме добри отношения към десните партии, но ние се интересуваме от политиките в момента. Има газова криза, има тежки протести. БСП и НДСВ си играят на управление и опозиция. Това е дразнещо, това нещо е недопустимо. Ще определим коалиционните партньори с референдума в СДС. Така че...
Водещ: Чакайте сега, това, което казвате е нещо като новина в нашето студи. Тоест вие ще определите с кой да се коалирате чрез допитване на избирателите на СДС, както се допитахте дали вие да сте лидер?
Мартин Димитров: И това ще бъде практика вече в СДС. Така че за нас, ние сме...
Водещ: Една бюлетина, но (...) няколко десни партии, те трябва да се зачеркват с кои искат да се коалират.
Мартин Димитров: Това е най-демократичният начин, хората да участват и да бъдат питани. Така че днес имаме национален съвет, ще дойдат хора от цялата страна. Започваме разговорите за бъдещето дясно управление. но СДС ще гради свой собствен проект в тази насока.
Водещ: Ще имате ли минимален праг, примерно, ако една партия събере само 20 гласа, а пък друга е събрала 1000 като предпочитан коалиционен партньор?
Мартин Димитров: Вижте, нека да чуем мнението на хората, защото така трябва да се прави политика оттук-нататък в България. Не да им се налагат определени решения, не да се прави някакъв пазарлък. Такова нещо не трябва да има, този подход е грешен изцяло. Трябва да има друг подход.
Водещ: Добре, но какво (...) ДСБ, те си излезнаха на политическия пазар в добрия смисъл на думата. Те вече са сложили на тезгяха своята оферта и наистина те са прави, че мислят винаги като че ли няколко месеца по-напред и от управляващи, и от опозиция. Има бюджет, има принципи - хубави-лоши, харесват ви или не, те са ви ги дали да разсъждавате. Един от тези принципи е, че за да бъдеш част от дясното обединение, ти трябва да си платиш, както каза г-н Москов, като строиш къща, трябва да с4и купиш тухлите. Съгласни ли сте с този принцип - че всяка партия ще си плаща кампанията и ако не може да си го позволи, съответно ще се отказва от депутатски мандати в полза на по-богатия?
Мартин Димитров: В СДС винаги сме казвали нещо различно.
Водещ: Справедливо...
Мартин Димитров: Нещо различно сме казвали винаги. А то е следното: силни са идеите, те водят хората, те водят политиката. Парите са нещо, което е много по-малко важно.
Водещ: Г-н Москов казва нещо правилно - идеите са силни, ама като нямаме пари да стигнем до хората.
Мартин Димитров: Ще стигнем до тях. Няма добра идея, която да не си пробие път. И важният въпрос за нас е следният, това ще решаваме днес на нашия национален съвет - решаването на проблемите на хората, близостта до тях, общите действия с тях. Видяхте протести, видяхте министър на вътрешните работи, който би хората.
Водещ: Да. И протести, на които опозицията липсваше.
Мартин Димитров: Напротив, аз бях там, г-н Бареков. През цялото време.
Водещ: А, бяхте, наистина, че ляхте, но като цяло опозицията не беше лице на този протест.
Мартин Димитров: И СДС беше там. Имайте предвид, че хора от СДС бяха бити заедно с мирно протестиращите граждани. Така че СДС беше там, беше част от този протест.
Водещ: Непознатите политически лица, непознатите по-скоро, извинявам се, партийни лица бяха лицата на този протест, но не и популярните. Вие като лидер къде бяхте, сигурно сте бил някъде отзад, на задните редици?
Мартин Димитров: Единият ден се качих и на трибуната, г-н Бареков, част от вашите колеги медии го видяха това нещо. Но има едно нещо, което е абсолютно недопустимо, пак ви го казвам - БСП и НДСВ започнаха една игра и то медийно. Идват примерно във вашето студио, едната партия управляваща, другата - най-сериозната опозиция.
Водещ: Гледахте ли вчера този зрелищен спор, който се разви... Между другото, някои от тезите на НДСВ звучат по-радикално, как да го кажа, по-либерално, но може би по-радикално е по-точната дума, от нещата, които дори вашите колеги ДСБ си позволяват да говорят.
Мартин Димитров: Вие усещате ли жестоката демагогия в това нещо? НДСВ няма моралното право...
Водещ: Антипрезидентски, антируски...
Мартин Димитров: Ама това е абсолютно несериозно. Ако имат такива претенции, какво правят в кабинета. Това е абсурдно несериозно оттук нататък. И цялата сценка...
Водещ: Ами хайде поканете ги тук да дойдат...
Мартин Димитров: ... разиграват ни цяла сценка.
Водещ: ... да участват в дясната коалиция.
Мартин Димитров: Разиграва се сценка. В тази сценка, за да не бъде потърсена отговорност от Русия за компенсация, за да не се повдигне въпросът да бъде намалена тази жестока зависимост от Русия с алтернативни проекти, затова сега ни отвориха новата сценка, която е 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй" и тяхното отваряне. Нещо, което в европейски контекст знаете как, че не може да стане, че има опасност да загубим 10 милиарда европейски фондове заради подобни...
Водещ: Половината от желаещите да отворят 4-ти блок казаха, че ще го направят въпреки Европейския съюз (ЕС), другата половина казват, включително и БСП, и ГЕРБ, че ще питат европейците.
Мартин Димитров: Тоест има постоянни опити от страна на БСП за манипулиране на общественото мнение. Защото логичният въпрос в момента е следният - защо Овчаров подписа този договор и загуби 2 милиарда лева, които ние с вас ги плащаме, всички български граждани, а вместо това той човекът бил май някъде в Бразилия, чакаме го да дойде да му поискаме оставката като депутат в момента, между другото.
Водещ: А, ще му искате оставката на Овчаров...
Мартин Димитров: Да.
Водещ: ... като депутат.
Мартин Димитров: Да, защото той носи отговорност за този договор.
Водещ: Тоест ще го гоните до, както се казваше, до миша дупка, до последния пост.
Мартин Димитров: Ама така трябва оттук нататък. Трябва да има персонална отговорност.
Водещ: Добре, пак да ви върна към тази оферта на ДСБ. Има такава оферта, тя съдържа конкретни параметри. Как гледате на нея? Референдум - ясно. Може би едните ще бъдат, както „Ред, законност и справедливост" са против БНД, други пък ще бъдат против „Ред, законност и справедливост". Чува се, че от вашата партия са против те да влизат в коалицията. Но като се избистрят вече коалииционните партньори как гледате на идеята да си разпределите парите съобразно възможностите. Който има пари, ще има повече депутати, който има по-малко - съответно ще има по-малко.
Мартин Димитров: Ние ще прилагаме абсолютно различен подход...
Водещ: Какъв е той?
Мартин Димитров: ... и той е политики, за д които се обединяваме. Защото оттук нататък има нещо, което е много важно - недопустимо е, както сегашната тройна коалиция, събрали се едни хора, дето се казва от кол и въже, които нямат нищо общо помежду си...
Водещ: След изборите обаче.
Мартин Димитров: Да. И след изборите събра ли се, направили кабинет, караха се кой да бъде министър, кой да бъде секретарка и в един момент се събудиха една сутрин и си казаха а сега какво ще правим като политики.
Водещ: Ама то нали знаете, че след изборите, вие тогава бяхте депутат, първите ви дни като депутат, си спомняте, че на практика проблемът, въпросът беше следният - БСП с ДПС, или БСП с ДПС и НДСВ, то нямаше трета възможност. Такива са следизборните коалиции.
Мартин Димитров: Какво значи нямаше трета възможност?
Водещ: Ами нямаше.
Мартин Димитров: Трябва да се спре с демагогията и лъженето в политиката. НДСВ излъга, че няма да участва в това правителство.
Водещ: Можете да бъдете изправени сега в същия избор след изборите...
Мартин Димитров: Точно, точно това ще направим ние...
Водещ: ... ако не ви стигнат гласовете. За това говореше Петър Москов. Накрая да не се окаже, че за кефа за едните или за другите ще се въртите като ветропоказатели.
Мартин Димитров: Точно това ще направим ние, за да не се стигне до тази ситуация и затова ще отворим един дебат в рамките на партиите от ЕНП плюс, дебат за бъдещо управление на България, в който дебат ще поканим да участва и ГЕРБ, да се изяснят управленските принципи оттук нататък, как сменяме този кабинет и идва друг кабинет. Това е отговорната политика. А не да се съберат едни партии и в един момент да кажем сега какво ще правим. Да е ясно предварително какви стъпки се предприемат, как се променят нещата.
Водещ: Как гледате на песимизма на ГЕРБ, че най-вероятно, дори да вземат 70 - 80 депутати, те ще бъдат в опозиция поради простата причина, че няма да има с кого да се коалират и ще трябва да избират или голяма коалиция с БСП, или опозиция. Това е тъжният песимизъм на тази партия, те казват - каквото и да се случи, май отиваме в опозиция.
Мартин Димитров: Ще ви изненадам. Ще ви изненадам, но ще ви кажа, че мисля, че са прави в едно нещо - сами не могат. И хората започват да разбират, че върху ГЕРБ има жесток политически натиск от БСП за коалиция между двете партии. И има само едно решение и то е силна дясна алтернатива, силно СДС. Силно СДС, което влиза убедително в следващия парламент само или в коалиция.
Водещ: СДС или СДС и ДСБ и „Ред, законност и справедливост" и БНД...
Мартин Димитров: Нека този въпрос още стои отворен. Този въпрос стои отворен. Но...
Водещ: Добре, пак да ви върна към този принцип. Като дойде време да се финансира кампанията правилно ли е, логично ли е и най-вече правилно ли е за вас тези, които нямат възможност примерно да си платят седемте депутатски мандата, да се откажат от два-три и вие да ги вземете като по-богати?
Мартин Димитров: СДС ще има следния подход за редене на листи и за предложения на листи - качествата на хората, техните възможности за писане на законопроекти, за участие в политики. Това може да единственият подход.
Водещ: Вие говорите като идеалист, обаче в един момент ще дойдат въпросите за финансирането на кампанията.
Мартин Димитров: Финансирането идва след това. Ти, ако нямаш качествените хора, не можеш да получиш и финансиране. Ако можеш да извадиш група качествени хора, ще има и други, които да помогнат с финансирането. То нещата са свързани. По-важният въпрос е да имаш групата, която да може да работи.
Водещ: Добре, пак да ми отговорите на въпроса - справедливо ли е това - който може да си плати, да има депутати, който не може...
Мартин Димитров: Аз ви казах категорично, че имаме друг подход и подходът е следният - качествата на хората, които участват и този подход трябва да бъде подход на десницата.
Водещ: Добре, стигаме до там, че сте си намерили подходящите хора. СДС е излъчило десет човека избираеми, ДСБ - десет, „Ред, законност и справедливост" - пет, обаче те като по-малка партия нямат възможност да си ги платят и тогава...
Мартин Димитров: Чакайте малко, този формат... Момент, момент, този формат е предложение на ДСБ, ние такъв формат не сме предлагали. Такъв формат не сме приемали. Не сме приемали такъв формат.
Водещ: Добре, партията Х и тя казва - давате ни пет мандата, обаче искате тези пари от нас, не можем да ги дадем, можем да си платим за три. И тогава вие двете партии вадете повече и взимате две места отгоре. Съгласни ли сте? Отпада качественият човек, даден от малката партия, влиза вашият.
Мартин Димитров: СДС е гаранцията, че такива неща няма да има. Защото важното е оттук-нататък не кой колко депутата ще има от различните партии. Важното е посоката да е правилна и тази посока да води към дясно-центристко правителство. Ние сме отворени за разговори с нашите партньори от ЕНП абсолютно конструктивно. Но този формат, който сега е зададен, той за нас е... Има елемент на избързване в цялата тази...
Водещ: Кой, форматът на ДСБ?
Мартин Димитров: Да. Има елемент...
Водещ: (...), РЗС, СДС, ДСБ, ОЗС („Обединени земеделски сили")?
Мартин Димитров: Има елемент на избързване. Има логичният въпрос защо точно тези партии и на този въпрос няма отговор. Няма отговор. За това ние ща разговаряме и с нашите колеги от ДСБ много конструктивно.
Водещ: Срещу кои от тези партии имате нещо против, имате забележки, имате резерв?
Мартин Димитров: Опитват се постоянно опозицията да ни вкара в такива разговори - я кажете сега помежду си кой кого не харесва. Аз не харесвам, да ви кажа, аз не харесвам БСП и ДПС. Толкова много не ги харесвам, защото те ни провалят живота и открадват ни европейското бъдеще.
Водещ: Но г-н Москов казва следното - аз, казва, имам много забележки спрямо СДС, но съм готов да ги премълча сега и да не им ги казвам, искам, казва той, и те да не казват техните забележки към ДСБ и към г-н Костов. Могат ли тези премълчани истини да бъдат потулени завинаги? Или като влезете във властта, те тепърва ще излязат, както се случва.
Мартин Димитров: Усещате добронамереност от моя страна за разговори в дясно...
Водещ: А от моя има провокативност и аз съм длъжен, защото съм го гледал този мач вече двайсет години - и като избирател, и като граждани.
Мартин Димитров: Ще направим всичко възможно, ще предприемем всички възможни мерки, ще направим всички възможни стъпки за това да не бъде загубен нито един десен глас в автентичната десница. Ще направим всичко възможно да стигнат гласовете за дясно управление, защото това не се търпи повече. Не се търпи да има управление БСП - ДПС, да излиза Станишев и да казва, че загубени половин милиард лева европейски фондове то не било голям проблем. Вика - ами какво толкова сега, то не било толкова важно за икономиката. Подобни неща са недопустими.
Водещ: Как ще бъде приет г-н Костов от избирателите на СДС? Ето, те са хора, които напуснаха СДС, сега ще се коалирате отново и ще дойде на дневен ред въпросът що ги ручехме жабетата. Защо пет години се деляхте, карахте, деляхте гуми, джанти, лаптопи, мишки и в следващия момент се обединявате за изборите. Принципът къде е?
Мартин Димитров: Ние поставяме въпроса по съвсем друг начин. ето питате къде е принципът. Принципът не може да бъде личностен. Принципът винаги е политика. Затова и на този национален съвет СДС ще излезе с политика и ще попитаме партньорите ни в дясно кой подкрепя тези виждания и ще вървим заедно с хората, които подкрепят тези виждания. Това вече го направихме за газовата криза. Това го направихме за протестите. Това е честният подход за хората.
Водещ: Добре, като теглим чертата - СДС и ДСБ, какъв е шансът да бъдете в една коалиция за изборите? Последен въпрос. Да стане ясно това. съгласен съм тук с Москов, че вие сте двете основни партии, така че поне за вас да решим въпроса.
Мартин Димитров: Ние сме добронамерени, ще водим разговори, но няма да правим компромиси с нашите принципи и ще чуем нашите членове да гласуват и да решат какво искат. Ще чуем тяхното мнение.
Водещ: Защото най-често срещаните резерви към вашата кандидатура беше - ето, Мартин Димитров сега ще стане лидер на СДС и ще доведе Иван Костов в СДС или ще отведе СДС при Иван Костов.
Мартин Димитров: Вижте, за един човек като няма в какво да бъде обвинен, се съчиняват едни истории, говори се за компютри и компоти за Съветския съюз...
Водещ: Ама сега ще ви гледат (...) повече. Ще отведете ли СДС там, където се съмняваха?
Мартин Димитров: Там, където трябва да отведем СДС е в едно дясно управление, никъде другаде няма да го водим.
Водещ: Добре, благодаря. С повече въпроси, с по-малко конкретни отговори, но за сметка на това пък документът е автентичен. СДС има своите резерви към предложението на ДСБ. За СДС първо ще бъдат хората, после парите.

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...