Мартин Димитров: Не искам децата ни да зависят от руската тръба

12.01.2009

 

Мартин Димитров
НЕ ИСКАМ ДЕЦАТА НИ ДА ЗАВИСЯТ ОТ РУСКАТА ТРЪБА

В-к „24 часа" 12/01/09

Г-н Димитров, как се гледа бебе на 20 дни без парно топла вода?

Много трудно. Оставил съм го на електрическа печка. Но това не е само моето положение, а на хиляди хора в България. И, надявам се, вече за всички е ясно, че така не може да продължава повече. Аз не искам да живея в държава, в която няма запаси за отопление насред сурова зима. Не искам детето ми да живее в такава зависимост. Мисля, че никой не иска и от нас зависи да променим това.

Какво можеше да се направи?

Целият ЕС инвестира в проекта "Набуко. Той е алтернативата. А България, вместо да се включи в него, направи точно обратното.
Избрахме пак руската тръба на „Южен поток". Ние упорито настоявахме България да участва в развитието на алтернативен източник.

Но и „Набуко" е доникъде?

Доникъде е, защото българското правителство ясно декларира предпочитание към „Южен поток". Вижте, тук не става въпрос дали харесваме Русия. А че дори малка страна като нашата не трябва да позволява да никой да й врътне кранчето. Или най-малкото трябва да има алтернатива при такава ситуация. Питате ме за младите семейства. А възрастните хора как ще живеят на студено? А какво да правят многото заводи на газ? Те ще фалират. Правителството не трябваше да променя договора ни с „Газпром", заради който сме изгубили 2 млрд.лв. В него няма ясни клаузи компенсации в такива случаи. Това е вината на правителството - то подписва всичко, подадено от Русия.

Защо още преди пика на кризата посветихте първата си изява като лидер на проблемите с парното? За да стоплите сърцето на избирателя към СДС?

Тези изгубени 2 млрд.лв.заради неизгодния договор ще бъдат платени. Гражданите ще получат с 1000-1500 лв. По-високи сметки през идните няколко години. Притеснява ни и изкуственото завишаване на доставки и валутни курсове от страна на „Булгаргаз". Притеснява ни и сервилната политика на правителството, която превърна България в една от най-зависимите европейски страни. Затова.

Към партийните теми. Кой кабинет на „Раковски"134 си избрахте - връщате ли се на шестия етаж? Или ще седнете в стола на Пламен Юруков на петия?

СДС има нужда от нов етаж. От нова визия, от нов проект за бъдещето. Работя по това. Виждам, че има обществена енергия, хората наистина искат промяна и алтернатива. Вярвам, че ще ги видят в СДС. Защото сега се вижда едно обезличено от обръчи фирми правителство. Министрите не заемат позиция, без да се допитат до тези обръчи. Дори няма твърдо искане към Русия да пусне газа!
Нашата партия има нужда от по-добра организация. Ще я направим.

 

Например?

Например ще отделяме по-малко внимание на това кой в какъв кабинет е. И много повече как да използваме качествените хора и да намерим нови такива, които в екип системно да предлагат решения на проблемите.

Пред „24 часа" преди изборите в СДС критикувахте партийния апарат. Задава ли се чистка по етажите на „Раковски"134?

Не харесвам тази дума. Оттук нататък ще има ясен критерий за работа, резултати и активност. В СДС ще работят хора, които отговарят на тези критерии. Апаратът ще бъде административният помощник. А не органът, който де факто е по-силен от политиците.

Спечелихте убедително избора за лидер, но как ще се сработите с тези, които не гласуваха за вас?

-Аз приемам, че всички са гласували за мен. Да не се притесняват. Твърдо съм решен СДС да има ново лице. А това означава край на разговорите за миналото. България има нужда от силна десница, която не разменя стари упреци, а стои здраво на крака и предлага решения.

Задкулисията в СДС са част от тази реалност.

Във всяка партия има сцена. А всяка сцена има кулиси, зад които е нормално някой да стои. По време на кампанията ми за лидер обаче на никого нищо не съм обещавал и раздавал. Не съм „назначавал" кметове, депутати и съветници, за да ме изберат. Моята задача е СДС да стане отново един отбор.

Численият състав на СДС се оказа драстично намалял - под 10 хиляди сте. Какво заварихте в организационен план?

Не мисля, че СДС има нужда от количество членове. А от добра организация, говорители по всички теми, работливи хора, които са близо до гражданите и решаването на техните проблеми. СДС трябва да бъде електорална партия. Разбира се, че мнението на членовете ни ще се търси, ще правим допитвания и референдуми. Но най-важното е много хора твърдо и убедено да гласуват за СДС на избори.

По-добро или по-лошо е положението за изминалата една година?

Аз мисля, че я проспахме тази година. Една от причините да се кандидатирам бе желанието ми за твърда промяна на това състояние. Смятам, че стотици хиляди хора не са политически представени в страната. Общата ни задача с тях е силна дясна партия, която да участва в следващото управление.

Има ли напрежение още между вас и бившия лидер Пламен Юруков?

Аз ще направя възможното в СДС да няма повече конфликти. Мисля, че такива сигнали са налице.

Такъв знак ли бе появата ви заедно с опонента Иван Сотиров на първата пресконференция?

Иван е човек, когото ценя. Работил е за СДС с всички сили и ще продължи.

Изяснете докрай вие кандидатът на Костов ли бяхте, както твърди политическият фолклор?

Политическият фолклор винаги силно ме е забавлявал. Преди време бях на Петър Стоянов човек, на Надежда, сега при Костов ме водят. Да им се чуди човек как ги измислят. Който ме познава, знае, че ме вълнува само интересът на активните дясномислещи хора.

Ще направите ли предизборна коалиция с ДСБ?

Моята задача е да вдигна СДС на крака. Грешка ще е да изключа коалиция. Напротив - ще водим разговори с другите десни партии, възможни са и коалиции, но не на всяка цена.

Нямате много време за размисъл до изборите.

При добра работа време има за всичко.

Видяхте ли се вече с Иван Костов?

Да, срещнахме се. Оттук нататък ще имаме разговори и общи битки с десните партии, за да доведем едно ново, дясно правителство.

А с ГЕРБ и Бойко Борисов ще говорите ли?

Имам много добри контакти с ГЕРБ от години. Те ще продължат. За мен обаче гаранцията, че следващото правителство ще бъде дясно, е доброто представителство на СДС в парламента. Вярвам, че хората ще разберат това. И натискът на БСП за управление с ГЕРБ няма да успее.

Твърде млад, само от 3 г. в СДС - все забележки на сини ветерани, които питат защо не си гледате бебето у дома. Вашият отговор?

Някои са им млади, други - твърде стари. Има едно цяло поколение, което е много слабо представено в българската политика. Тези от 25 до 35 г. имат какво да дадат. Аз съм един от тях. Неучастието на тези хора е тежка загуба за цялото общество. Цената е висока, но от неучастието - още повече. Има една мисъл на Платон, която сякаш е за България: "Ако всички умни хора се крият и бягат от политиката, те са обречени да бъдат управлявани от глупаци."

Дайте съвет като икономист на хората какво да правят в кризата.

При нас тя е хем финансова, хем политическа. С неадекватни действия правителството допринесе нещата да са по-зле, отколкото можеха да бъдат. Съветвам хората да променят това на изборите.

А в битов план?

В момента не трябва да се предприемат никакви рискове. Ако могат, да спестяват пари. Да не вземат кредити или да ги разсрочват на малки вноски, които да не тежат. Да се въздържат от скъпи покупки. Усещам, че хората са много притеснени. От друга страна обаче, виждам, че не всички са разбрали необходимостта от предпазливост. Нека бъдат много внимателни

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...