Мартин Димитров:Ще разчитам много на активни хора с позиция, с морал, с желание за работа.

07.01.2009

 

Г-н Димитров, как се чувствате в кабинета на Иван Костов, Надежда Михайлова, Петър Стоянов, Пламен Юруков?

- Аз съм на друг етаж. Мисля, че това е част от новия проект на СДС. Нямам проблеми в това отношение, смених етажа.

- Първият ви призив като председател на СДС беше към министрите Асен Гагаузов и Петър Димитров да си подадат оставките. Министър Гагаузов обаче ви отговори с насмешка първо да задвижите колелата на синята партия. Вашият коментар?

- Аз като го гледах, хич не му беше смешно и взе да се оправдава колко милиона бил загубил по едните и по другите програми. Мисля, че искането на оставка беше много точна и добра стъпка и съвпадаше с началото на новата година. Призивът съвпадаше и с отстраняването на двамата министри Димитров и Гагаузов от Изпълнителното бюро на БСП. Ние просто учтиво ги помолихме, ако може, да не са и министри вече. Мисля, че ходът беше силен.

- На първото заседание на НИС обсъждахте ли нови правила за работа в ръководството, състоянието на структурите?

- Няма да крия, че не съм имал почивка тези дни. Това бяха въпроси, с които съм се занимавал през последните две седмици. Пресконференцията след това също беше готвена доста време. Не крия, че има много проблеми и много работа по модернизацията на СДС. Ще разчитам много на активни хора с позиция, с морал, с желание за работа.

- Какви проблеми заварихте?

- Това, което ме притеснява, е, че СДС трябва да има говорители по всички теми и активна и бърза позиция. Хората ги имаме, просто те трябва да бъдат организирани в подходящ екип. Това се опитвам да направя.

- Очакваме и вашето предложение за главен секретар на партията.

- Ще трябва да бъдете търпеливи, защото търпението е важно.

- Взел ли сте решение вече?

- Не. Правя консултации. Кандидатът, който търся, ще бъде оценен от гледна точка на работата, която ще върши, на неговите лични качества. Няма да правя сделки с никого.

- През последните дни от пленарната сесия "Гергьовден" напусна групата на ОДС, в същото време се присъединиха депутати от ССД и "Обединени земеделци". Ще подписвате ли споразумение за коалиция с новоприсъединилите се партии към групата на ОДС?

- Това, което смятам да правя с тези партии, е да говоря за политики, тъй като темата с коалициите наистина измести темата за политиката. Очаквам другите партии много бързо и енергично да подкрепят нашата позиция по отношение на неправомерното поскъпване на цената на парното и на газа и искането това поскъпване да отпадне. Очаквам общи действия по подобни теми с другите десни партии. Така виждам аз общите действия.

- Има ли изискване в новия устав на СДС председателят на партията да е председател и на парламентарната група?

- Това е опция. Аз смятам, че човек, който работи добре, не трябва да бъде сменян. Йордан Бакалов полага доста усилия и на него трябва да му се помага.

- Обмисляте ли промяна на името на групата на ОДС, след като от коалицията със СДС остана само Георги Пинчев?

- Първо трябва да обсъдя с колегите този въпрос и тогава ще дам отговор.

- Какво ще се случи с договорките, които предишното ръководство на СДС успя да постигне, за предизборна коалиция с "Новото време"?

- Няма приключени договорки. Пак ви казвам - ще си говорим с всички десни партии на тема политики, защото така се върви напред. Ако искаме общи действия и общи инициативи, това е начинът.

- Първият председател на дясна партия, който ви честити лидерското място, беше Иван Костов. ДСБ ви покани и на преговори за предизборна коалиция. Насрочена ли е вече среща?

- Ние няма да бързаме с темата коалиции, тъй като работим по промяната в СДС и по модернизацията на нашата партия. Ще се виждаме и с колегите от ДСБ. Надявам се с тях да имаме едно много добро сътрудничество в българския парламент, да работим заедно по много важни теми. Например преди около месец потърсихме общи мерки за противодействие на финансовата криза. Тези взаимоотношения ще се подобряват оттук нататък.

- Тези общи действия в парламента включват ли и координационен съвет?

- Аз нищо не искам да изключа, но всичките ни разговори и действия оттук нататък трябва да бъдат ориентирани към основната цел - взаимодействие по отношение на политики. Това е важно, защото не смятам, че хората в България могат да чакат и да търпят да им се случват драматични неща, докато десните партии бистрят коалиционни въпроси. Например много е важно сега с другите десни партии отново да сложим на масата антикризисни мерки, които да включат темата за поскъпването на газа и парното, намаляване на ставката на ДДС, отрязване на неефективни държавни разходи. Това е началото.

- Остава съвсем малко време до края на мандата на правителството. Да очакваме ли и други вотове на недоверие?

- Аз не изключвам вот на недоверие. Очаква се докладът на Европейската комисия да бъде негативен. Няма причина да е друг. Това ме притеснява. Много действия и много мерки могат да бъдат предприети.

- Говорите по време на цялото интервю за промени в партията. Какви промени ще направите?

- Нужен ни е много силен медиен екип. Аз със задоволство искам да кажа, че един от водещите десни медийни експерти, какъвто е Димитър Аврамов, се съгласи да сформира този екип. Ще търсим вътре в СДС и сред нашите симпатизанти, сред дясномислещите хора създаването на един много сериозен отбор в СДС. Специално внимание ще отделим на контактите с медиите и на медийното представяне, тъй като имахме невероятен парадокс - не може СДС да е партията, която е предложила - колкото и нескромно да звучи - основни законопроекти като плоския данък, като 10% корпоративен данък, като освобождаването от двойно облагане със здравни осигуровки на българите в чужбина, като "Държавен вестник" в интернет, като задължителната оценка на законите преди тяхното приемане, като въздействие върху гражданите, и това да не го знаят хората. Това е недопустимо. Ако хората знаеха това, в момента нямаше да стои въпросът за подкрепата за СДС. Ние щяхме да бъдем една от водещите партии. Медийната политика изключително много ме вълнува оттук нататък.

- Чисто организационно как ще привличате нови симпатизанти на партията, млади хора?

- Младите хора, подобно на другите хора, имат много проблеми. Начинът да бъдат привлечени е някой да разговаря с тях и да им решава проблемите. Това е подходът, и то не само към младите хора, а и към учителите, към лекарите, към малкия и средния бизнес, към пенсионерите.

- Преди това обаче младите хора трябва да знаят, че можете да им разрешите проблемите. Как ще стигнат до извода, че трябва да се обърнат към СДС?

- Ще ви дам пример. От 1 милион емигранти от България 70-80% са млади хора. Те имаха един основен проблем - двойно облагане със здравни осигуровки. Стигна се дотам да им вземат паспортите. След една година работа този проблем беше решен. Голяма част от тези хора го знаят, тъй като от благодарност направиха интернет страница, на която благодариха поименно на всички, които са им помогнали. А в основата беше СДС. Сега част от тези емигранти са готови и съгласни да се включат в работата. Ние не започваме от нула.

- Референдумите, които анонсирахте, че ще правите сред членовете на СДС, по какви теми ще бъдат? Кога ще бъде първият?

- Всеки референдум ще бъде добре подготвен, ще се взема мнението на наши членове и симпатизанти по ключови и важни въпроси. СДС е в процедура по въвеждането на система за гласуване с електронни карти. Аз целя да обхванем максимално широк кръг от хора. Няма друга партия, която да прави това. Част от причините хората да не участват в политиката е, че те мислят, че никой не иска да ги чуе и не им обръща внимание.

- Не искате да говорите за предизборни коалиции, но беше въведена поправка в устава на СДС за провеждане на вътрешнопартийни избори преди реденето на листите за депутати и евродепутати. Това категорично условие ли ще бъде към коалиционните ви партньори, ако се явите на изборите в коалиция?

- Това са детайли, в които не искам да влизам и нямам намерение да влизам. Ако ме питате коя е най-принципната коалиция, веднага ви казвам, че съм склонен да подкрепя коалиция ГЕРБ-СДС-ДСБ. Това е най-честният вариант към хората, а и тази теза се подкрепя вътре в СДС. Най-честно е да кажеш с кого искаш да управляваш, какво предлагаш и да направиш коалицията. Нека да видим другите партии какво мислят.

- ГЕРБ казват, че ще се явят самостоятелно на изборите.

- Сега казват така. Ще видим нататък какво ще стане по въпроса.

- Ще ги поканите ли на разговори?

- Да, аз си говоря с тях.


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...