Мартин Димитров: СДС започва на чисто

23.12.2008

 

С депутата Мартин Димитров, новоизбран председател на СДС, разговаря Лилия Цачева

СДС ЗАПОЧВА НА ЧИСТО

В-к „Труд" 23/12/08

- Г-н Димитров, по време на кампанията за пряк избор на лидер на СДС се говореше, че битката е „Костов срещу ДПС". Така л и беше? И кой загуби с избирането ви?

- Няма да позволя на никого да се меси в СДС. Партията ще е само на седесарите и десномислещите хора, така че хората могат да бъдат напълно спокойни. Победата на вътрешните ни избори е на тези, които поискаха промяна и модерна дясна партия.

- По-силен ли излезе СДС от вътрешните избори? Не липсваха удари под кръста, включително и срещу вас - седесар написа, че сте бил сектант?

- За мен няма възможност за компромати и дори това, което извадиха, предизвика по-скоро смях и недоумение. Няма да разделям хората в СДС на тези, гласували за мен, и останалите. Приемам, че всички са гласували за мен от днес нататък. Най-важната коалиция, която СДС трябва да направи, е вътре в себе си. Да възстановим общността от хора, които работят заедно. Все по-масовите протести са ясен сигнал, че управлението е пълен провал. Хората имат нужда от алтернатива, от нормална дясна партия и това е наша обща отговорност.

- Кое ще е първото нещо, което ще направите на „Раковски" 134?

- Аз съм екипен играч, а на СДС му трябва отбор. Ще създам силен екип, ще извикам седесари с много опит, които или са били гонени, или думата им че се е чувала. Още през януари ще започнем син референдум с гражданите на България, които не се чувстват политически представени, да чуем проблемите им и да предложим решения.

- И предишни лидери на СДС щяха да връщат стари седесари - Софиянски, който вече ви е партньор в парламента, Бакърджиев и т.н. Това не донесе кой знае какви дивиденти...

- Знам, че вие, медиите, вече се забавлявате с тези въпроси. Но общи действия вдясно може да има около конкретни политики, а не около лидери. Аз говоря за бъдещето, а повечето хора вдясно все теглят към миналото и решават някакви проблеми там.. Хората в България обаче имат проблеми сега, има финансова криза. Тях не ги интересува вече кой е бил крив и прав. Обикаляйки страната отново видях, че хората не живеят добре. Не могат да си плащат елементарните сметки. Видях много достойни хора във Варна например, които не смогват, защото БСП и ДПС са узурпирали цялата икономика там! Така е и в Търговище, Разград, Кърджали... Нетърпимо е и промяната минава през това БСП и ДПС да бъдат дълго е опозиция.

- А НДСВ? Ваши съпартийци подмятаха, че сте и техен човек?

- НДСВ със своята безпринципност сами си издадоха присъдата за трайно изчезване от политическата сцена. Както се казва -сами си ритнаха столчето.

- На 31 г. сте, а проблемите на СДС се трупат от 19 г. Как ще се справите? Например с Костов?

- СДС започна на чисто с тези избори. Нямам натрупани конфликти с никого. Единственото, което ме интересува, е СДС да започне да представлява активните хора в България. Това са хората със свободни професии, лекари, учители, малък и среден бизнес... Вдясно ще работим с тези, с които имаме общи идеи. А не на принципа кой кого харесва. Ще бъдем с тези, които искат заедно да измислим как да помогнем днес на фермерите, на студентите... Ясно е, че хората в десницата, които си направиха партии, сбъркаха. Тежка политическа грешка. И сега е моментът да намерят сипи в себе си да я преодолеят. Но не бива ние да им казваме как.

- Едно от подозренията срещу вас е, че няма да сте равнопоставен на Костов, защото нямате неговия опит и той ще ви „прекърши" на първата среща...

- Хората с голям политически опит в дясното, без да искам да ги засягам, в последните години не се прославиха много. А и подкрепата, която имат в момента според социолозите, не предвижда да се прославят много и в близкото бъдеще. Казвам това с цялото си уважение. Но една от причините седесарите да изберат млад човек като мен е, че ни е необходимо ново начало. На чисто. Аз нямам проблем да говоря срещу корупцията във властта и това ще звучи автентично. Първо, защото го мисля и, второ, защото законите ми в парламента го доказват. Нямам минало, за което да се оправдавам. Нямам проблем да застана срещу когото и да било и до когото и да било вдясно, стига да става дума за общи идеи. Зад мен няма личностни конфликти, които навредиха на дясното в България.

- В новия устав на СДС има и преки избори за кандидат-депутати. Споделяте ли идеята да се направят предварителни избори в цялата десница, ако се стигне до коалиция?

- Да, тази идея се обсъжда сериозно и има много предимства. Вместо вдясно пак да губим време да обсъждаме миналото на СДС, честният подход е хората да решат кой да ги представлява. Наясно съм и с рисковете, които крие тази идея, но все пак ми се струва, че позитивите са повече. На хората им писна едни политици да се наговарят по кьошетата за тяхна сметка. Ако това престане, хората ще повярват и в дясното, и в политиката.

- Твърдо ли ще партнирате с ГЕРБ?

- Ясно е, че тройната коалиция вреди много на България. Аз виждам потенциал СДС да качи своята подкрепа, но си давам сметка, че ще трябва да се прави коалиция. ГЕРБ е нашият потенциален партньор, следизборно. Общи действия за сваляне на тройната коалиция трябват и сега. Важно е СДС да е носител на промяната.

- И как да стане? Най-оптимистичните социолози ви дават 2% подкрепа... И май ви възприемат като част от миналото.

- След кампанията, която направихме, която е уникална за България, СДС вече е качил подкрепа, сигурен съм. Наложихме пряк избор, активизирахме седесарите. Много хора, които не са членове на СДС, ме питаха защо не могат да гласуват! Създаде се желание да участват, да решават. Ще могат да го направят на парламентарния вот. С тези вътрешни избори СДС създаде нова мода з България - на пряката демокрация. Хората ще го оценят.

- Заслугата май е на Пламен Юруков, в чийто стол сядате. Ще работите ли с него и хора от екипа му, които останаха в ръководството?

- Нямам проблем да работя с всички колеги, те ще бъдат част от големия екип. За г-н Юруков мога да кажа, че преките избори са успешен ход, но съм доволен, че настъпи промяна. Тъй като през последната година СДС беше в кръгова отбрана. Беше недопустимо това да продължава. Сега е време да сме последователни и агресивни в политиката си основно срещу БСП и ДПС, не да се браним.

- Юруков ви наричаше „Мартинчо" в блога си. Подценяват ли ви?

- Ако ме подценяват, ми правят услуга. Няма да отговоря на това отношение на г-н Юруков. Но със сигурност няма да позволя и интриги в партията.

- Опонентът ви за лидер Румен Христов обяви, че ако бъде избран, ще ви покани за „дясна ръка". Ще му върнете ли жеста?

- Ще имам много десни ръце в СДС. И по-малко леви, ако трябва да се шегувам. Това е смисълът на добрия екип.

- Вие сте депутат, толкова ли работа свършихте, че да си разпределите коледни премии?

- При положение, че правителството загуби полови милиард евро от еврофондовете, си мисля, че вместо надбавки, трябваше да има коледна глоба за всички министри! И най-солената за премиера Станишев. Това щеше да е честният подход. Защо това да не беше последното решение на парламента? Казвам го с доза ирония, разбира се. Управляващите няма как да се глобят сами, но се надявам да направим всичко възможно да си платят затова с лихвите на парламентарните избори.

- Цялата опозиция отдавна говори за обединение срещу властта, но май нищо не става. Докъде може да стигнете?

- Трябва да се предприемат всички позволени действия от опозицията, за да си тръгне трайно тройната коалиция. Тези хора ни откраднаха европейската перспектива за България. Откраднаха достойното ни членство в ЕС, изработено от управление на СДС...

- Е, ако питаме Станишев опозицията работи против България, в Брюксел се подвеждат и ЕК ни спира фондовете...

- Премиерът, след като се качи в трамвая и май още не е слязъл, е носител на най-несериозните политически послания - опозицията е виновна, медиите са лоши, еврокомисарите са едва ли не едни мошеници, които са се наговорили срещу България. Вече буквално ме е срам от този човек и управлението му. Дано сега по коледните празници замълчи. Стигат ни толкова международни гафове.

 

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...