Владимир Кисьов: Директните избори в СДС са истински демократичен принцип

14.12.2008

 

За предстоящите вътрешнопартийни избори за лидер на СДС и за пътя на обединението Агенция "Фокус" разговаря с Владимир Кисьов, председател на Националната комисия по провеждане на партийните избори.

Фокус: Г-н Кисьов, по какъв начин ще се проведат вътрешнопартийните избори за лидер на СДС утре?
Владимир Кисьов: Изборният ден ще започне в 10 и ще приключи в 17 часа. Ако някъде приключи по-рано, т.е. ако всички са гласували, протоколите от гласуванията ще се изпратят до нас, след което ще ни изпратят и бюлетините. На следващия ден, до 11 часа, трябва да се появят всички книжа при нас и в ранния следобед ще бъдем готови с резултатите. Организацията ще се проведе по същия начин, по който се правят и парламентарните избори. Бюлетините са интегрални. Като за председател са сини, а за членове на Националния изпълнителен съвет са бели. Членовете на НИС са седем, като за всеки отделен регион са различни.
Фокус: Колко са членовете на СДС, които имат право да упражнят гласа си в неделя?
Владимир Кисьов: Право на вот имат 9820 души, но за съжаление не мога да кажа колко ще гласуват. Те са разделени в 217 избирателни секции, в които ще гласуват и част от още десет общини.
Фокус: Каква е вашата предварителна оценка на тези вътрешни избори?
Владимир Кисьов: Моята оценка за това нещо, което за първи път се случва в България - с директни избори всички членове на партията да могат да избират председателя си, е, че това е един истински демократичен принцип. Би трябвало повечето от партиите да постъпват по същия начин, защото ще се даде възможност по един нормален начин да се открои демократичния вот, без напрежение и без манипулации. Това е изключително позитивно, но позитивното е и друго - имаше такава мобилизация в партията, че за кратки срокове успяхме да организираме тези избори. Държавата подготвя едни избори 3-4 месеца, а ние успяхме в рамките на един месец.
Фокус: Тази промяна бележи ли началото на големите промени в СДС?
Владимир Кисьов: Мисля, че да. Всичко, което е направено в тези години вече дава резултат. Но този процес на промени започна още преди няколко години. Голяма част от идеите на СДС бяха осъществени и през последната една година. Вече виждаме, че промените са факт.
Фокус: Вие имате поглед върху това, което се случва в момента в ядрото на СДС, в този смисъл какви са настроенията в партията?
Фокус: Изговориха се много неща и това също е елемент при провеждането на избори, още повече, че ние сме на такава географска ширина, че винаги се говори малко повече отколкото трябва. Но сумарното мнение - мое и на хората, с които говоря, е именно, че има полза от тази мобилизация. И самият факт, че с вас си говорим сега за тези избори означава, че някакъв ефект е имало. Това дава шанс да няма в ръководството хора, на които не им е там мястото. Плявата ще се отсее и няма да има повече място за нея в политически среди.
Фокус: Като че ли лозунгът, под който протичат всички избори ще бъде обединението. СДС обаче има шестима кандидати за председател на партията. В този смисъл застрашено ли е обединението на сините? Има ли рискове от ново разцепване?
Владимир Кисьов: Сигурно сте наблюдавали по телевизията дебата на кандидатите, аз лично го гледах много внимателно. Направи ми впечатление достойното поведение на хора, както и това, че независимо от конкуренцията, която съществува, те запазиха добрия тон. Вярвам, че са от хората, които няма да нанесат щети от евентуално загубване на изборите. И тук е моментът да се каже, че председателят няма да бъде някакъв едноличен господар. Все пак той ще работи и с още седем члена на НИС, които се избират на регионален принцип. Така, че уменията на председателя ще са пряко свързани с това той да може да работи с този екип и да може да докладва и да провежда тази политика, която ще бъде одобрявана от единствения голям политически орган между две конференции - Националния съвет. Ние не сме еднолична, нито диктаторска партия, каквито все още съществуват в България.
Фокус: Да погледнем малко по-напред в бъдещето, тъй като все пак освен вътрешните избори в СДС предстоят и парламентарните избори. Къде трябва да насочи потенциала си СДС?
Владимир Кисьов: Аз мисля, че СДС трябва вече действително да насочи вниманието си към хората, към решението на техните проблеми. Започнаха да се сещат и от някои други партии, които бяха по-категорични, че цял живот ще бъдат в опозиция, каквото и ще да става. Видя се, че социалистите освен да водят България към криза, друго не умеят и, че сме били съвсем прави, когато настоявахме за съвсем друга политика, когато сме обръщали внимание, че европейската ни линия се забавя, че имаме възможност да помогнем да хората. И всички се убедихме, че за първи път след 1997 година България претърпява такава тежка финансова загуба. С парите, които ЕК ни взе бихме могли да си помогнем много. Особено в сегашния момент, когато целият свят е засегнат от кризата, с изграждането на инфраструктурата, подпомагането на социалния живот и изпълняване на целта - постепенното изравняване със стандартите в Европа. Но за съжаление това правителство и тази тройна коалиция с безхаберието си, с неумението да управлява и със засилващата се всеки ден корупция доведе до лишаването на гражданите от възможността да се облекчи техният тежък живот.
Фокус: Новото СДС ли ще е панацеята на кризата в България?
Владимир Кисьов: Мисля, че СДС със своето поведение, но заедно с всички медии, които се опитват безпристрастно да отразяват обществено-политическия живот, ще съумеем, но без тези, които водят България към пропастта, да върнем отново добрия имидж на България. Защото отново се лепна черен печат на България така, както беше в годините 1993 - 1997.
Организацията по изборите за сега протича много добре и аз съм благодарен на Националната комисия, никой от тях не се поколебава нито за миг да работи по тези правила, които всички ние сме и гласували и одобрявали. Това е гаранция за максимално възможно честни провеждане на изборите.

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...