Владимир Кисьов: Усилията за дясно обединение си заслужават

13.12.2008

 

Начело на страната трябва да бъдат избирани уважавани политици, за да бъдат уважавани и институциите
- Г-н Кисьов, след 24 часа СДС трябва да си избере председател. Какви са вашите очаквания?
- Искам още от началото да подчертая, че освен председател членовете на СДС ще изберат по най-демократичния начин и членовете на Националния изпълнителен съвет. Това, че ще бъдат избрани по най-демократичния начин и председателят, и членовете на НИС, е гаранция, че не може да бъде еднолична партия. С малки изключения във времето партията ни не е била лидерска, вождистка партия
- Какви ще са правилата за избор на лидер и ръководство?
- Новият устав на нашата партия дава възможност на всички редовни членове на СДС, които са платили членския си внос до средата на 2008 г., да участват в изборите. Така те ще упражнят своя вот не на делегатски принцип, не като упълномощават някого, а лично. Извършихме много подготвителна работа, има мобилизация на хората. Радвам се, че успяхме за това кратко време почти във всички населени места - 217, да организираме гласуването, избирателни списъци, определяне на комисии. Това е подготовка, която се равнява на тази за парламентарните избори. Отличителен белег е абсолютната публичност на тези избори, прозрачността им. В определени моменти тази прозрачност при голямата конкуренция изнервя някои хора. Аз и членовете на комисията по изборите в СДС, на които благодаря, не сме препятствали по никакъв начин подготовката.
- Каква роля изигра подготовката на изборите?
- Определено много мобилизираща. И членовете, и кандидатите обиколиха страната, срещнаха се с много хора, членовете се мобилизираха, политиците от СДС - също. Това състезание дава шанс на всеки един член на синята партия да изрази своето мнение, даде шанс и на кандидатите да представят себе си, да представят своите виждания за бъдещото развитие на партията и за участието й в управлението на страната. Затова изборите имат сериозен мобилизиращ ефект.
- Възможно ли е да има манипулация на изборите, може ли да има купуване на гласове - което другите партии извършват по време на национални избори?
- Категорично не. Работата на нашата комисия и организацията не дават възможности да се случат такива неща. Винаги може да има нещо пристрастно, защото сме хора, но максималната гаранция е дадена. Предизборната надпревара протече много цивилизовано, без персонални нападки. Имаме уверението, че кандидатите ще приемат достойно вота на седесарите. Списъците за гласуване са заверени в централата на СДС. Бюлетините са ни под бройка, те ще свършат, ако някой гласува двойно. Принципът е следният - влизаш в залата за гласуване, дават ти се двете бюлетини, и трябва да излезе бройката - ако имате двайсет души - двайсет от единия вид бюлетини, двайсет от другите. Няма откъде да дойдат допълнителни бройки.
- Къде ще се извърши крайното преброяване?
- В отделните общински избирателни комисии, които също са определени. Те си ги преброяват и пращат по факса още в същия ден резултата. Оригиналите пристигат до обяд на следващия ден, в понеделник. Ние ще сравним всичко - оригинали, факсове. После Комисията по вътрешнопартийни избори окончателно ще сумира и ще предаде всичко.
- Кога ще съобщите резултатите от избора?
- Резултатите може да се знаят и в късната нощ, ако има достатъчно информация. Ако не, най-късно до следобед на следващия ден.
- Очаквате ли висока избирателна активност?
- Мисля, че ще бъде по-висока, отколкото на национални избори, защото при националните избори обикновено е около 30-40% . Тук мисля, че избирателната активност ще е по-висока.
- Какво става с формирането на интерпарламентарен съюз на десните партии?
- Искам дебело да подчертая, че това е предложение на СДС още от миналата година. Това не трябва да се забравя, защото изведнъж, година по-късно, други политици искат да се изтъкнат и да кажат, че те поемат инициативата и едва ли не те предлагат обединение и предлагат всички опозиционни сили под една или друга форма да се обединят. Мисля, че предложението на СДС е най-точното и правилното в момента: първо, трябва членките на ЕНП да формират своята позиция и своето парламентарно поведение от сега до провеждането на изборите за евродепутати и за български парламент и своето отношение към това некадърно правителство. Така че ЕНП е първият формат и към него, след като се оформи цялостната политика, да се присъединяват и други формации, претендиращи за някаква позиция вдясно.
- Каква би могла да бъде ролята на подобна обединена група в парламента 6 месеца преди редовните избори?
- Най-малкото този интерпарламентарен съюз още повече може да консолидира сходните позиции в отношението им към управлението, отношението им към провала с еврофондовете. От 1997 г. досега България не е получавала по-голям шамар от ЕС. С това се нанася пряка щета на българските граждани, защото това са свежи пари, които биха могли да влязат и да решават важни инфраструктурни проблеми.
- Това прелюдия ли е към общи листи за националните избори?
- Рано е да се каже все още за явяване с общи листи, защото има доста път да се извърви. Зависи много от поведението не само на членовете на отделните партии, но и поведението на техните лидери, участието на техните лидери с определени позиции. Всичко е от значение при воденето на едни разговори, за да формира обща позиция.
- Но това при всички случаи ще тества общественото настроение?
- Разбира се, и това ще се тества. Демократичната общност не може да си обясни неща, които са се случвали в годините, като например разцепването на СДС, отделяне на лидери и други неща. Аз съм от хората, които са били в СДС и никога няма да го напусна, за да се влея другаде или да правя самостоятелна партия. Така че хората не приемат деструктивното поведение на някои лидери.
- По време на дискусиите на кандидатите за председател на СДС стана ясно, че обществеността трудно може да приеме явяването на онези лидери, които разцепиха партията и си направиха собствени партии, пак да се явят като командири?
- Трудно се приема това. Често ми задават въпроса и на мен защо аз не съм се кандидатирал за определени постове - и засега, и за в бъдеще трябва да вървим към обновяване, да даваме шанс на нови лица, на нови хора. Който наистина ратува за демокрация и който мисли, че е част от нея, не трябва да бъде само в партиите и да е активен само заради постовете. Тъкмо това би било доказателство, че си честен в намеренията си.
- Хората трудно приемат обединение с Иван Костов?
- Няма обяснение разделянето на партията, най-малко може тези, които се отцепиха и излязоха от СДС, да дадат обяснение защо са излезли, какви са били техните намерения, още повече, че те направиха завой на 180 градуса, търсейки сега обединението със същите, които бяха упреквани в несъстоятелни неща. Трудно е, когато някой е обиден или манипулиран, да си върне доверието към теб. Но в интерес на това да не допуснем БСП да ни води от криза в криза си заслужават усилията за общо десноцентристко управление, което да даде шанс за подобряване жизненият стандарт на гражданите.
- Каква е оценката за политическата обстановка в момента?
- Аз в началото на членството в ЕС казах, че сме получили едновременно два жълти картона, без да ни показват червения. През 2008 на няколко пъти се доказаха тези оценки. Нищо невършенето води и до тези решения, които Европейската комисия взима. Всяка страна, която не спазва общите правила и общите регламенти, е оценявана като безхаберна и си получава заслуженото. Не съм оптимист, ако остане това правителство, какво ще бъде свършено оттук нататък. Или пък ако се повтори това управление. Начело на страната трябва да бъдат избирани уважавани политици, за да може и хората да уважават институциите.


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...