Любен Петров: Ако не променим себе си, няма как да го направим с България

13.12.2008

 

Ако не променим себе си, няма как да го направим с България интервю във в-к "Вестникът" с Любен Петров, кандидат за зам.-председател и член на НИС

В СДС имаме много подготвени хора. Аз искам да им дам на тези хора шанс да се реализират в партията,
в своя град, в своята държава.

- Г-н Петров, защо един районен кмет, който и без това е претоварен с много ангажименти, се кандидатира за заместник-председател на СДС?
- Личната ми позиция винаги е била, че човек с всичките си възможности трябва да помага там, където има нужда. За мен СДС днес е на сложен кръстопът. Ако тръгне по единия от пътищата, наистина ще се възроди. За съжаление няколкото други варианти водят все към пропастта. Според мен СДС трябва да заяви твърда и ясна позиция по всички теми на обществото. А в ръководството на партията трябва да застанат хора, които ще имат силата, доблестта и куража да я отстояват! Само така Съюзът на демократичните сили може да се върне отново в сърцата на българите; само така може да стане партията на инициативните, на мислещите; партията на хората, които искат да променят държавата си и които да повярват, че чрез СДС ще го направят!
- Кои са темите на обществото, по които СДС трябва да заяви ясна позиция?
- Първо и най-важното е, че управляващата тройната коалиция трябва час по-скоро да бъде сменена! Виждаме какви безумия се случват и получаваме жълти картони от всички европейски институции буквално всеки ден. За мен СДС е партията, която трябва да влезе отново във властта, защото в нея бяха хората, които започнаха промените в България. СДС трябва да направи България наистина европейска държава! За жалост това определение се превърна напоследък в клише - но аз виждам България като една Швейцария на Балканите. Такава са я смятали в края на 30-те години на миналия век, когато златният български лев е бил конвертируема валута. Така че ние трябва да дадем всичките си сили съществуващата крайно лоша и тежка ситуация да се промени и ние, българските граждани, да заживеем наистина като европейци. Защото ние сме част от Европа, но не живеем като европейци. Ние, за съжаление, живеем в някаква странна смесица между балканизъм, ориенталски нрави и какви ли не привнесени пошлости, задушили прекрасните традиции на нашия хубав народ.
- Какво загубиха от спирането на еврофондовете районите кметове и София като цяло?
- Спирането на еврофондовете се отразява пряко на София като най-големия град в България, в който бие пулсът на икономиката. И световната криза, и спирането на еврофондовете най-напред се почувства в столицата. Последствията вече се забелязват във всички фирми, които работят тук. Всички свиват инвестициите, ограничават всякакви бюджети, подчиняват работата си на строга рестрикция. И въпреки че правителството се мъчи да ни омайва с красиви техни приказки, каквито няма да открием дори в Шехерезада, в София много ясно се чувства, че икономиката върви на зле. Затова ние не можем да си мълчим. И затова в новото ръководство трябва да влязат хора с позиции. Защото в СДС винаги е имало и силни позиции, и идеи за законодателство и управление, имало е и експерти. За съжаление дълги години тези хора са били оставяни малко по-встрани и от медиите, и от събитията, и от злободневието. Аз лично съм се сблъсквал с такова поведение. Не може хора, които имаме - отворени към обществото, припознавани от него - ние да не ги вадим напред. Затова съм заявявал при срещите ми с хората - не се кандидатирам за член на националното ръководство, защото искам да бъда кандидат за народен представител. Или пък сега изникна друг въпрос - дали ще се кандидатирам за кмет на София, ако сегашният кмет Борисов стане министър-председател? Личната ми позиция е, че в СДС имаме много подготвени хора. Аз искам да им дам на тези хора шанс да могат да се реализират в партията, в този град, в тази държава.
- Правите амбициозна и перспективна заявка за връзка между районния кмет и националното ръководство. Ако ви изберат - за какво най-силно ще лобирате?
- Първото и най-важно е ние сами да си направим СДС организация, която вярва в себе си; в която хората имат самочувствие и в която се спазват правила! Само така ще покажем на всички, че при нас има и ред, и взаимно уважение. И само така ще накараме хората да ни повярват, че можем пак да поведем всички българи към европейското им бъдеще. Защото ако не направим това първо със себе си, няма как да го направим и с България.

 

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...