Пламен Радонов: Изборът в СДС ще е без шмекерлъци

09.12.2008

 

Пламен Радонов главен секретар на СДС
- Г-н Радонов, говори се, че изборът на нов председател на СДС няма да бъде легитимен, тъй като партийният устав не е регистриран навреме. Може ли това да провали предстоящите избори в неделя?
- Уставът на партията влиза в сила от последното гласуване на Националната конференция. Още тогава Найден Зеленогорски попита "Приемаме ли устава с така направените промени?" и залата гласува единодушно. Оттогава, 26 юни, уставът е валиден за партията. В преходните и заключителните му разпоредби е записано, че в срок от 45 дни от регистрацията на устава в съда се провеждат първите вътрешнопартийни избори в СДС.
- Този срок спазен ли е?
- Да. На 28 октомври Софийският градски съд разгледа делото, нямаше забележки от страна на прокуратурата. Съдът трябваше да се произнесе в срок от 1 месец, както е по закон. Това стана дори малко по-рано - на 24 ноември. Така че всички срокове са спазени.
- Защо тогава се появиха спекулации по темата?
- Не желая да коментирам различните шумове в системата. По-важното е, че с новия устав СДС стана уникална партия, тъй като за първи път в България се въвеждат преки избори за лидери на всяко ниво, както обещахме преди година и половина.
- Колко души очаквате да гласуват в неделя?
- Надявам се, че над 80% ще отидат да дадат своя глас. В момента в СДС положителната мотивация се забелязва почти навсякъде. Прекият избор поражда енергия и хората са наистина амбицирани. Срещите, които провеждам по места, също са критерии, на тях присъстват много хора.
- Колко са членовете на СДС?
- Не мога с точност да кажа, но около 9800 са със сигурност. Надявам се, да излязат всички в неделя да гласуват. По този начин СДС решава нещо много важно - отговорност на избраните пред избирателите. Новият председател и новият Национален изпълнителен съвет няма да дължат избора си на листчета и договорки вътре в партията. При таен вот няма как това да се случи.
- Ще успее ли някой от 6-мата кандидати да събере повече от половината подкрепа на сините членове, или ще има балотаж?
- Няма никакво значение. Естествено, че по-добре ще бъде за СДС да има избран още на първи тур председател. Но и до втори тур да се стигне, важното е този човек да получи достатъчно доверие, за да може да довърши започнатите от Пламен Юруков реформи в партията. Възможно е следващата година СДС да прави и доста сериозни антикризисни разработки. Може би това ще се наложи, защото кризата няма да ни отмине толкова леко. Трябва управляващи и опозиция да си прецизират действията, за да не се влоши още повече ситуацията.
- Имате ли фаворит?
- Като човек имам, а и не мога да гласувам с 6 бюлетини, а с една. Но като главен секретар на СДС няма да изразя предпочитанията си, за да не повлияе това на избора.
в. Стандарт - стр. 12


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...