Румен Христов: СДС и десницата са алтернатива на предстоящите избори

20.05.2011

Изборите за местна власт и за президент на Република България, които предстоят са много важни за страната ни. Според мен Съюзът на демократичните сили и десницата са алтернатива на тези избори. Това заяви кандидатът на синята партия Румен Христов на пресконференция в Хасково. По думите му единият от кандидатите за президент Волен Сидеров няма как да бъде алтернатива, защото той участва непрекъсаното с ПП ГЕРБ при всички гласувания в парламента и подкрепя правителството, а БСП и ГЕРБ са единни по отношение на енергийните проекти и там алтернатива също не се вижда. Той бе категоричен, че президентската институция е изключително важна, с много сериозни правомощия, които според него не трябва да се увеличават, но същевременно и не трябва да бъдат намалявани. В тази надпревара ще има три основни играча - представителите на БСП, на ГЕРБ и на десницата, подчерта Румен Христов. Той повтори, че за него битката е лидерска и затова е нормално и логично лидерите на формациите, които смятат, че имат шанс за спечелването на тази битка да участват в нея. Христов бе категоричен, че ще направи всичко възможно заедно с ръководството на СДС да обедени разпокъсаната десница и подчерта, че се работи много усилено в тази насока. Синият кандидат за президент обясни, че желае и ще работи за нов имидж за българската държава, за да може тя да бъде приемана нормално и достойно в ЕС.

В отговор на журналистически въпрос Румен Христов подчерта, че това, което се случило днес в центъра на София, визирайки протеста на активисти от "Атака" срещу високоговорителите на софийската джамия. Не може един политически лидер, с цел да спаси имиджа си или да запази един или два процента от подкрепата си, да поставя етническия мир в страната на карта.

Ние от СДС осъждаме поведението на Волен Сидеров и смятаме, че това е недостойно и непристойно за страна-член на Европейския съюз, каза още той. Синият кандидат-президент заяви още, че ако ГЕРБ се провалят на президентския и на местния вот, най-вероятно ще се стигне до предсрочни парламентарни избори, защото такава според него е логиката на нещата - ако има загуба на избори и посочено недоверие от гражданите, в демократичните държави се провеждат предсрочни парламентарни избори.

След празниците от СДС отново ще поискат оставката на земеделския министър Мирослав Найденов, допълни Румен Христов. Мотивите: липса на цялостна политика в отрасъла "Земеделие" и допуснат конфликт на интереси при някои от висшите постове в ресорното ведомство.

Главният секретар на СДС Димитър Иванов подчерта, че синята партия издига Румен Христов за кандидат за президент, защото има голям управленски опит като министър на земеделието, а след това и като главен секретар на президентската институция по времето на президента Петър Стоянов. Той има и сериозна подкрепа в самата партия. България има нужда от сериозен президент, който да върне авторитета както на самата институция, така и на страната ни, каза още той. Пред журналистите в Хасково Иванов обясни и начина по който ще се гласува на отворените избори за президент в Синята коалиция.

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...