Мартин Димитров: Дясно обединение само около СДС

05.02.2009

 

Роден на 13 април 1977 г. в София. Завършил Университета за национално и световно стопанство (УНСС), специалност „Международни икономически отношения". От 2000 г. работи в Института за пазарна икономика. През 2005-а е избран за народен представител от СДС в 40-о НС, където е зам. председател в комисията по бюджет и финанси. Бил е наблюдател в Европейския парламент, впоследствие евродепутат. Между 2005 и 2007 година е секретар на ПГ на ОДС. От два месеца е лидер на СДС, избран чрез вътрешно гласуване от всички членове на синята партия. Женен, с дъщеря.
- Успяхте ли вече, г-н Димитров, да се почувствате лидер на СДС, какви бяха първите ви стъпки?
- Преди всичко изградихме доста сериозен екип от млади хора с професионален опит, които формират експертните и политическите групи в СДС. Това всъщност е голямата промяна в СДС, която си мечтаех да видя, и тя се осъществи. Благодарение на тази промяна смея да твърдя, че от началото на годината СДС извади три - четири ключови въпроса по един категоричен и силен начин. Бяхме първи с позиция по газовата криза и много скоро след това се случи кризата. Също така категорични бяхме в подкрепата на протестите и искането за оставката на Михаил Миков. След много сериозен анализ изнесохме информация за 4 млрд. лв., прахосани от правителството в края на годината, за което между впрочем още чакаме отговор, а управляващите се крият. Сериозна позиция СДС има и по въпроса с интернет проследяването и подслушването, включително на мобилни телефони на гражданите. Лично аз виждам нова енергия, ново лице и нова сила в СДС, от нас зависи това да продължи.
- Как подбирате хората в екипа си -по какви критерии?
- В самите структури по места подбрахме много качествени хора с професии, които до този момент не бяха търсени достатъчно. Самият аз дойдох в СДС от неправителствена организация, т.е. от гражданското общество, където имам много връзки и контакти. Моята амбиция е СДС да работи тясно с неправителствения сектор и да го представлява. СДС ще защитава и представлява активните хора в България - техните интереси и техните каузи, и ние вече го правим. Признание за това е моето номиниране от списание „Икономика" и от българския бизнес за добра бизнес среда. Аз не приемам тази но-минация като признание към мен, колкото към СДС, който полагаше много усилия и грижи за подкрепа на малкия бизнес и частното предприемачество. Така че посоката, която сме избрали, е правилната, вярната и ще я следваме. Знам, че имаме малко време, но съм сигурен, че ще успеем.
- Преди избора ви имахте доста опоненти и сериозна конкуренция, как смятате да се справите с тях, очаквате ли съпротива?
- Дадох много силни сигнали за консолидация вътре в СДС, включително и с това, че
главен секретар на партията стана един от моите опоненти (не казвам противници, защото не мисля, че имам такива) -Иван Сотиров. С останалите конкуренти също поддържам добри отношения - ние трябва да работим заедно, ако искаме да изградим силно СДС.
- Как ще се освободите от „етикета", който ви прикачиха - човек на Костов. Изобщо по какъв начин ще се
противопоставите на външни влияния най-общо казано?
- Още като влизах в политиката, бях наясно, че ще ми говорят за измислени братовчеди, братя, сестри и т.н. Не се влияя от такива подмятания и не обръщам внимание. Не само на Костов, изкарвали са ме човек на кого ли не, но хората, които ме познават, знаят, че аз работя за силна дясна партия и моята лоялност е изключително насочена към демократично мислещите хора в България. Никога не позволявам на хора и партии извън СДС да ми влияят по какъвто и да е начин. Това не означава, че не бих приел разумни предложения и идеи, напротив. Но всякакви други слухове са спекулативни и по-скоро ме карат да се усмихвам, отколкото да ги възприемам несериозно.
- Защо и кой ги измисля тези слухове за вас?
- Понеже трябваше бързо да се измисли нещо лошо за мен в кампанията, а нямаше какво и се изфабрикува слухът, че съм човек на еди-кой си - първото нещо, което е щукнало в главите на някои хора. То е толкова несериозно, че си отмина като вълна и никой в СДС не мисли вече за това.
- Ще влезе ли СДС в дясната коалиция, която Иван Костов предлага, водите ли разговори?
- Ние сме добре настроени, разговаряме с десните партии, имаме идеята да не бъдат загубени десни гласове. Но СДС има собствена позиция. Ние подаваме ръка, но дясното обединение може да бъде около СДС.
- Тоест вие искате да водите коалицията?
- Водещата роля на СДС е неоспорима - това е най-голямата партия вдясно. Така че е нормално да имаме водеща
роля.
- Тук май ще се сблъскате с Иван Костов, защото по всичко личи, че той има претенции да е водещ?
- С никого няма да се сблъскам, защото ние и като политически послания сме водещи, особено след Нова година. Освен това, според социологическите проучвания, единствената партия, която сама влиза в следващия парламент, е СДС.
- Да разбирам ли, че сте по-склонни да се явите самостоятелно на изборите?
- Имаме да решаваме по-сложна задача от това. Нас не ни вълнува СДС просто да влезе в следващия парламент -това е задължително и то ще се случи. Въпросът е да съберем достатъчно гласове за формиране на дясно правителство. Има много сериозен натиск от БСП върху ГЕРБ да се коалират след изборите. Ясно е, че ако няма нова сила с добро представителство в парламента, не може да има дясно правителство. Затова работим по важния въпрос - да не се загубят гласовете на другите партии, да работим с тях, да положим усилия за сближаване на позициите ни. Това е пътят. Макар и да сме готови да се явим сами, ние не отхвърляме варианта за обединителни действия. Вижте, хората това искат от нас, мен ме спират по улиците и ми го казват. Хората искат да видят дясно правителство, искат да видят БСП и ДПС не само извън властта, но и на голяма част от тях да им се потърси съдебна отговорност за нарушаване на държавните и обществените интереси.
- Всичко това е много хубаво. Но как на практика ще осъществите дясното обединение между толкова разнородни елементи и всички те с условия и амбиции. Как ще се спогодите?
- Аз смятам, че отговорността, която всеки от нас носи, трябва да е водеща. Тъй като, ако допуснем ляво правителство или БСП - ГЕРБ, това ще бъде пагубно за България. И аз призовавам хората да се събудят, и всички заедно да водим битката, защото това е битка за България. Всички виждат провала, който БСП води след себе си. Тези хора трябва да бъдат извадени извън властта. На ГЕРБ категорично няма да им стигнат гласовете за самостоятелно управление. А СДС носи в себе си много силен експертен потенциал, което е гаранция за силно правителство. Без СДС аз не виждам силно дясно управление.
- С кого сте разговаряли досега за обединение?
- С всички десни партии водим разговори.
- Вие обявихте, че в СДС ще има вътрешно допитване и каквото решат членовете ви, това ще стане. Не е ли тази стъпка някакъв вид презастраховане, ако щете дори начин да се освободите от клишето „човек на Костов"?
- Аз съм убеден, че с годините за мен ще се чуят още какви ли не щуротии. Не, не е презастраховане, това е демократичен механизъм. Вътрешното допитване е начин на работа, то е част от демокрацията, а аз твърдя, че СДС е най-демократичната партия. Всички останали са партиите на някого. Мен са ме избрали всички членове на партията и те трябва да имат активно участие при определянето на политиката. Ясно е, че избраното ръководство ще вземе крайното решение, но е задължително да чуем и да се съобразим с мнението на хората. Когато всички сме обсъдили нещо, ще излезем по-силни и мобилизирани за битката, в която ще участваме заедно.
- Е, ако за всяко решение, което трябва да вземете, правите допитвания...
- Говорим само за ключовите, най-важните решения. Всички останали ги вземаме всеки ден, в движение. Имайте предвид, че в този референдум много хора ще очакват да чуят
какво аз като лидер и хората от ръководството ще им кажем.
- Коя тенденция надделява в партията ви - за самостоятелно явяване на изборите или в коалиция?
- Още е рано да ви отговоря на този въпрос. Но все пак мисля, че мнението за широко дясно обединение надделява. Въпросът е как да бъде направено, за да бъде морална алтернатива на сегашното управление.
- Г-н Димитров, ще приемат ли вашите хора едно обединение с Костов, който откъсна част от СДС, ще приемат ли Яне Янев, с когото отношенията ви имат дълга история, или пък бившите приближени на царя?
- Вие ми говорите за формат, предлаган от други партии.
- От Костов.
- Да, но както виждате, СДС не участва в този формат, то е ясно. Нещо повече, ние се разграничихме от този формат. За мен той очевидно не е печеливш. Необходим е формат който да излъчва силното послание за морална алтернатива.
- Вие какви условия ще поставите, за да постигнете това?
- Първо, обединението да бъде морална алтернатива.
- Какво означава „морална алтернатива"?
- Това означава хората, които ще влязат в тази коалиция, да бъдат гаранция за добро управление, хора с акъл, които могат да свършат работа, особено в тази тежка ситуация
на финансова криза. Такава е нашата цел. В тази посока водим и разговорите с останалите партии от десницата.
- Вие лично имате ли амбиция да станете лидер на дясната коалиция?
- СДС като най-голяма партия със сигурност ще има водеща роля, това е ясно. Колкото до персонализиране на лидерите, то ще се определи от крайното мнение на хората - аз не искам да им изземвам тази роля. Хората си избират своите лидери и нека те да преценят кой е техният водач, казано най-директно.
- Но няма да имате нищо против, ако посочат вас?
- Нека да го решат хората.
- Какви са отношенията ви с ГЕРБ?
- Имам добри отношения с ГЕРБ, но ми е ясно, че ако СДС не участва в едно правителство с тях като необходимия много силен коректив и като хора, които знаят какво правят, няма да се получи нищо и нещата ще бъдат много тежки. Не знам доколко в ГЕРБ осъзнават това. Притеснително е, че има сериозен натиск от БСП за управление с ГЕРБ, което ще бъде страшен сценарий за България. Страшен! Затова е много важно всички хора да гласуват. Има само един ден -изборният, в който те ще управляват страната.
- Какво си спомняте от деня 10 ноември 1989 г, имахте
ли представа какво се случва?
- Моето семейство се състои категорично от десни хора, които се чувстваха затворени и вързани в периода на комунизма, както и по-голямата част от народа тогава. Затова на 10 ноември имахме чувството, че слънцето изгря над България и колкото и трудно да е, тръгна по правилния път. Много е важно, когато тръгнеш нанякъде, да знаеш, че се движиш в правилната посока. И много страшно, когато знаеш, че каквото и да правиш, нямаш никаква перспектива. За моето семейство, приятелите и за мен 1989 година беше началото на появилата се възможност да направим нещо добро България да тръгне напред. Комунизмът съсипа страната ни и още плащаме сметка на това.
- На колко години бяхте тогава?
- На 12.
- Дете.
- Знаете ли, има нещо, което ме дразни в политиката. Чувам оттук оттам, от БСП: а бе какъв е този млад лидер на СДС? Ако тези хора си представят, че ще оставим пак на тях да управляват с корупционните методи, които наложиха на България и ни направиха за смях пред Европейския съюз, и че ние, младите хора, ще стоим далеч от политиката , жестоко са се объркали. В много сериозна грешка се намират. Крайно време е в политиката да участват млади хора. Това е една от най-големите промени, които трябва да се случат в страната ни. Трябва да разберат, че ако умните хора странят от политиката, са обречени да ги управляват глупаци и корумпирани хора. Ако не участват, други хора с много по-малко акъл от тях ще вземат решения. Това трябва ли да го
търпим и да си мълчим? Така или иначе, така наречените „големи политици" в България в огромното си мнозинство се провалиха по един много зловещ начин. И сега, какво - да ги чакаме да се поправят ли, ами те не могат да се поправят. Да си мълчим ли - нищо хубаво не ни чака.
- В този смисъл вие сте като една птичка сред останалите в момента?
- Аз съм много горд с това, че в СДС има вече доста хора със сериозни професии, които не са загубили желанието да променят страната, които няма да търпят да бъдем най-корумпираната държава, каквато БСП ни направи за пореден път. Другите партии да мислят за себе си. Мен ме вълнува това, че в СДС се случват нещата.
- Как се насочихте към политиката?
- Винаги аз и моето семейство сме били симпатизанти и винаги сме гласували за СДС, ходили сме по митинги. Доста години се занимавах с изследователска работа и с група икономисти сме предлагали мерки за намаляване на бюрокрацията, за добри условия за малките предприятия, издавахме вестник „Плосък данък". Но общо взето, никой не ни слушаше. Помагал съм със съвети и консултантски услуги на СДС, докато в един момент ми казаха: защо не дойдеш и да се включиш по-активно.
Беше много изкусително да видя, че тези идеи се приемат от парламента. Четири години след това си давам сметка колко много предложения, които съм направил, се приеха от това народно събрание - като плоския данък, 10% корпоративен данък, облекчаването на фирмената регистрация, което засяга стотици хиляди фирми, като държавен вестник в интернет, като намаляване на капитала за създаване на малка фирма, мерки за прозрачност и намаляване на корупционните практики и т.н. Е, затова съм в политиката. Всяка една от тези
битки си заслужава. А това, че понятието политик беше компрометирано от различни хора, които са символ на корупция в България, не е мой проблем.
- Кой е вашият пример за добър политик?
- Доста се замислям. Контактувал съм с много интересни икономисти от цял свят, част от които станаха политици. Пример за мен е премие-
рът на Естония - Март Лаар, който преобрази страната и я направи от буквално най-бедната в ЕС в една от водещите по богатство. Ние подготвяме семинар на СДС за нови политики и идеи за модернизация, на който ще дойдат тези естонци, които преобразиха страната си. Такава промяна искам да видя и в България. Ние, българите, не заслужаваме заради лоши политици да сме най-бедните в Европа.
- Чувствате ли се виновен пред някого?
- Пред жена ми и малката ми дъщеричка (Елиза се роди по същото време, когато Мартин беше избран за лидер на СДС, бел.ред.), за които почти нямам време. Надявам се да издържат до изборите, защото темпото ще се увеличава, няма да намалява. Семейството за мен е много важно, аз държа на християнските ценности.
- Но нямате време за памперси?
- Да, прибирам се много късно - почти всеки ден след 10 вечерта. Но аз предупредих жена ми за това, още преди да се захвана с тази мисия. Колкото и да е трудна, тази битка е много важна и благородна. Притеснява ме, че в България много хора чакат да им се случи нещо лошо и тогава да се чудят какво да правят. Ако седят и чакат да дойде правителство на БСП и ГЕРБ и чак тогава скочат, ще бъде късно.
- Вашата мечта?
- Искам дясно управление в България и трайна опозиция за БСП и ДПС.
- Какво от характера си не харесвате?
- Човек трябва да си знае силните и слабите страни. Аз съм доста спокоен човек, издържам на напрежение, и с това често съм изнервял опонентите си в различни ситуации. Това е силната ми страна, а слабите страни ще запазя за себе си, няма да ви ги кажа.


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...