Ваньо Шарков: Няма как да интегрираш някого, който не иска да бъде интегриран

28.09.2011


Водеща Диана Янкулова: Много стегнат разговор сега ни предстои с д-р Ваньо Шарков, заместник-председател на парламентарната група на "Синята коалиция", за една декларация на Съюза на демократичните сили, в която се иска оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов по случая в Катуница. Здравейте, д-р Шарков.

Ваньо Шарков: Здравейте.

Водеща: Ще добавите ли ден по-късно нещо друго като политически анализ?

В. Шарков: Да, благодаря ви. Това нещо е изключително важно, което трябва да кажем, и то е: нека всички да се замислим дали всички тези многобройни програми за интегриране на ромското малцинство не са едно преливане от пусто в празно. Защото и без това оскъдните финанси на държавата се дават в направления, които
биват откраднати в голямата си част. Тоест хем нямаме пари, хем тези, които имаме, се крадат и според нас това не може да продължава. Защото няма как да интегрираш някого, който не иска да бъде интегриран. В крайна сметка, когато не пускаш децата си на училище и не им помагаш за това те да бъдат образовани членове на нашето общество, ти не искаш да бъдеш интегриран член на това общество. А от друга страна, ромите, или както те сами се наричат помежду си цигани, от онеправдани се превръщат в толерирани. И като казвам това, имам предвид съвсем конкретни неща - първо, законът не се прилага еднакво за всички, що се касае до незаконното строителство. В ромските махали има незаконни сгради, които никой не събаря, никой не обръща внимание, строи се безразборно, без закон и без ред. В същото време обаче събарят къщи и постройки на обикновени български граждани. За тях законът важи с пълна сила. Само си спомнете действията на един сегашен кандидат за президент, който преди беше министър, г-н Плевнелиев, за нещата, които се правеха в Несебър, а и на много други места в страната. Това е пример за двоен стандарт. На второ място, законът не се прилага еднакво за всички, що се касае до плащането на данъци. Никой не смее да го приложи в ромските махали, а се прилага с пълна сила за всеки един обикновен гражданин. Аз дори съм проверяван в качеството си обикновен гражданин от Националната агенция за приходи, и то не като някакъв човек с фирма, а като обикновен гражданин. Сега разбираме, че лицето Кирил Рашков никога не е проверяван.

Водеща: Да, този разговор звучи изключително познато...

В. Шарков: А да изреждам ли... необходимо ли е да изреждам...

Водеща: Не, не, не е необходимо.

В. Шарков: ...(не се разбира - бел. ред.)... на закона за... не, вижте, на хората им е писнало. По селата на пропищели от ромските набези, грабежи и всичкото това нещо накара хората да излязат на улицата. 

Водеща: Въпросът е...

В. Шарков: Аз мога да кажа съвсем категорично, че такива протести, които искат върховенство на закона, които искат равни права, трябва да бъдат подкрепяни от всеки. И затова ние ги подкрепяме. Но не влизаме в тези протести само за да не се политизират те. Нека те да бъдат протести на гражданското общество, защото това гражданско общество иска наистина върховенство на закона, равни права при равни задължения. Но категорично трябва да се знае, че ние подкрепяме и ще подкрепяме всеки справедлив протест, който е за това нещо.

Водеща: Въпросът е дали на това общество може да му се даде алтернатива и тя може ли да бъде формулирана без участието на политиците, защото дотук всички имат вина, всички са управлявали и са си затваряли очите за тези проблеми, които вие сега така емоционално изредихте?

В. Шарков: Вижте, а всеки е идвал на власт с обещанието да реши точно тези проблеми...

Водеща: И после много бързо, като взема властта, забравя за тези проблеми, защото да режеш ленти е много по-приятно, имиджово.

В. Шарков: Да, и винаги да си в ролята на месията или на спасителя изглежда малко, как да кажа, така, като от филми от Холивуд...

Водеща: И на тази епоха в българската политика май й идва краят. Въпросът е разбира ли се то от всички политици и на висотата на отговорности...

В. Шарков: Знаете ли откога ми се иска да дойде краят. Много отдавна ми се иска да дойде краят на такава епоха политици, които се вживяват в ролята на някакви наистина великани, които идват с идеята, че ще оправят света, след което се оказва, че оправят само себе си. А мога да кажа абсолютно категорично, че наистина всичко, което се случва в момента, след случая в Катуница, не трябва да бъде политизирано. Но политическа отговорност няма как да не се носи. И тогава, когато един министър на вътрешните работи се наслаждава на Веселин Маринов в Бургас, в същото време загиват млади деца. И това е, защото на тези хора им е гарантирана безнаказаност и тази безнаказаност им е гарантирана от държавата. Това е страшното.

Водеща: Добре, разбрахме ви, д-р Шарков. Благодаря ви. СДС продължава да иска политическа отговорност вероятно изобщо от управлението на ГЕРБ, а не само от Цветан Цветанов, чиято оставка като вътрешен министър вчера поиска в декларация.


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...