Мартин Димитров: За президент специално е добре всички десни партии да бъдем заедно с един кандидат, за да видим какъв е потенциалът на обединената десница

02.09.2011
Водещ Евгени Генчев: Вчера СДС се регистрира за участие в президентските избори, но не с партньора си в "Синята коалиция" ДСБ, а в друг формат, заедно с друго дясно обединение - ОДС. Сега, тук е малко трудно да се хване кой кой е, защото ОДС. . . имаше правителството такова от 1997 до 2001 година. Това правителство беше оглавено от Иван Костов. Само че сега под ОДС разбираме не Обединени демократични сили, а Общност на демократичните сили. И там са Евгений Бакърджиев, Стефан Софиянски, Любен Дилов-син и така. Та СДС и ОДС се регистрираха за президентските избори като коалиция, която се казва отново СДС, само че не Съюз на демократичните сили, а Съюз на десните сили. Мартин Димитров, председател на СДС, но като Съюз на демократичните сили, гост в "Здравей, България". Доста объркано, господин Димитров.

Мартин Димитров: Добро утро.

Водещ: Добро утро.

М. Димитров: Напротив, много ясно.

Водещ: Аз ясно горе-долу го обясних, нали така?

М. Димитров: Да. Аз ще бъда още по-ясен от вас, за да ни разберат хората.Имаме решение за широко дясно обединение, всички партии от "Синята коалиция" и всеки друг, който иска да дойде. Ето, тези партии, които съобщихте, от ОДС, тях ги канеха да отидат при Кунева, имаха идея да издигнат техен кандидат. . .

Водещ: Кои имате решение, кои имате решение?

М. Димитров: . . . те дойдоха при нас. СДС.

Водещ: СДС.

М. Димитров: СДС, да.

Водещ: А "Синята коалиция" имате ли такова решение?

М. Димитров: Ще ви кажа и за "Синята коалиция". Ако не потърсим максимално широко разширение на тези избори, ще има няколко десни кандидата и вие ще ме поканите и ще питате - добре, за кого да гласуват хората. . .

Водещ: За кого от десните?

М. Димитров: . . . за този, онзи, третия, четвъртия, петия? Опитваме се да имаме един кандидат. Имаме различен подход с Иван Костов. Той искаше да бъдем само партиите от "Синята коалиция". Ние искаме широко дясно обединение, за да можем да се опитаме да пробием, наистина да направим нещо значимо на тези президентски избори. А знаете ли, конфликт в "Синята коалиция" няма.

Водещ: Няма?

М. Димитров: Това е много важно да бъде уточнено. Да, дори и в тази конфигурация ДСБ казаха, че подкрепят, но извън регистрацията. Има между другото шест партии, които подкрепят извън регистрацията.

Водещ: Господин Димитров, когато вие кажете, че Иван Костов цепи дясното, нещо, което говорят от БСП, което говорят от ГЕРБ, когато там ви отговорят, че сте си стиснали ръцете за нещо, обаче СДС не е спазило споразумението, не може да говорим, че няма конфликт в "Синята коалиция". Има конфликт.

М. Димитров: Няма конфликт в смисъла на постоянно разделяне на десните партии. Имаме различен подход за президентските избори. Пак ви казвам, Иван Костов искаше да бъдем само партиите от "Синята коалиция". Но без по-широко обединение, ще имаме пак много кандидати, което ще обърка хората, и не можем да постигнем целите си. А колкото до конкретната ситуация, която в момента възниква, аз съм убеден, че това е правилният път. Ние спазваме всички наши уговорки, подкрепяме Прошко Прошков за София, както сме се разбрали. А колкото до президентските избори, чакаме три месеца ДСБ да предложат вицепрезидент. И това не се случва. Три месеца чакаме. Това е първата уговорка. Което знаете ли какво означава? Аз смятам, че имаме различен подход, защото трябва да си кажем истината, имаме различен подход и различни очаквания към тези президентски избори. Сега, аз смятам, че ДСБ смятат, че нямаме. . .

Водещ: Че ще загубите изборите.

М. Димитров: . . да, че ще изгубим изборите. Но ние сме длъжни да направим всичко възможно да ги спечелим. И понеже те смятат, че шансовете не са големи, искат да си останем в по-тесния формат, да сме си ние, да си вземем само нашите проценти, да не опитаме да направим пробив. Това на нас не ни харесва. Ние сме длъжни пред нашите избиратели не да играем някаква малка игра. . .

Водещ: Вие разбрахте ли се със. . .

М. Димитров: . . . да опитаме, да опитаме наистина. . . И има седем партии, вие представихте само някои от тях, Български демократичен форум . . .

Водещ: Дори и аз не мога да запомня всички.

М. Димитров: Да, така е, така е, което означава, това е хубаво, това означава, че наистина сме направили широко дясно обединение.

Водещ: Искам, искам да ви попитам. . .

М. Димитров: И не трябва да драматизирате, ако примерно ДСБ кажат, че подкрепят тази кандидатура, но няма да ги има в регистрацията. На миналите европейски. . .

Водещ: Не, не, аз не драматизирам нищо.

М. Димитров: На миналите европейски избори беше така, нямаше СДС в регистрацията. . .

Водещ: Обаче подкрепяте. . .

М. Димитров: . . . а имаме евродепутат, имаме евродепутат Надежда Михайлова. СДС го нямаше заради спънките, които ни правиха на онези избори.

Водещ: Само че вие разбрахте ли се с ДСБ, че заедно ще се регистрирате, като "Синята коалиция" ще се регистрирате на тези избори?

М. Димитров: Нашето желание. . .

Водещ: Това имате ли го, стиснахте ли си ръцете, заедно се регистрираме, подписано?

М. Димитров: Нашето желание беше да бъдат. . . и в момента четири от партиите в "Синята коалиция" имат политически споразумения. Само с ДСБ ситуацията е малко по-особена. Те също казват, че ще подкрепят. . .

Водещ: Значи, аз доколкото си спомням, СДС и ДСБ са основните партньори в "Синята коалиция".

М. Димитров: Така, разбира се, че са основните партньори, но са пет партии, които също трябва да уважаваме, нали разбирате. Та всички тези, четири от петте партии, имат политически споразумения за категорична подкрепа на нашата президентска кандидатура, която ще стане президентска двойка.

Водещ: Добре, аз ви питам с ДСБ дали се разбрахте, че заедно ще бъдете регистрирани на изборите?

М. Димитров: С ДСБ, вижте, разбира се, че имахме такава уговорка, но също така имахме. . .

Водещ: Уговорка или формализирана с подпис. . .

М. Димитров: . . . но също така, също така имахме уговорка да търсим разширение и водим разговори в тази посока. И знаете ли, има два подхода. Единият подход е откритият пред цялото общество. Казваме - всеки да идва и да се присъединява, един в регистрацията, друг само да подкрепя. Това, което стана в София с Яне Янев, е следното. Има тайна уговорка между ДСБ и Яне Янев.

Водещ: Каква?

М. Димитров: Ами, за подкрепа на кандидата Прошко Прошков, за което също нямаме нищо против. Но явните уговорки са по-добри от тайните.

Водещ: А откъде знаете, че има тайна уговорка между ДСБ и Яне Янев?

М. Димитров: Ами, знам много неща, разбира се, че знам много неща в българската политика. . .

Водещ: Това ли ви ядоса, за да може да отговорите по този начин?

М. Димитров: Не, вижте, аз не съм ядосан. Г-н Генчев, не съм ядосан. Напротив, аз нямам нито един конфликт, и това е мое основно предимство, в дясното пространство.

Водещ: Убеден ли сте, че Костов и Яне Янев са си стиснали ръцете и са казали така - ДСБ ще. . .

М. Димитров: Абсолютно съм убеден.

Водещ: . . . подкрепи Атанас Семов на президентските избори, РЗС ще подкрепи Прошков да. . .

М. Димитров: Сега, частта за Атанас Семов се надявам да я няма, защото сме почтени хора и затова правихме тези отворени избори. И призовавам. . .

Водещ: Ами, тогава какъв му е интересът на Яне Янев да се разбира с Костов. . .

М. Димитров: . . . и призовавам, призовавам десните хора, демократичните хора да гласуват за нашата кандидатура, за която бяха направени тези избори. Аз нямам никакъв конфликт с ДСБ, напротив, имам много приятели там. Имаме различен подход, разберете го това, подходът е различен. Те искат да стоим две-три партии, а ние искаме широко дясно обединение, за да направим пробив. Тоест имаме различна философия за тези избори. Иначе в парламента сме заедно и ще продължим да бъдем заедно. На повечето областни градове на местните избори се явяваме заедно. За президент обаче. . .

Водещ:Това, което казвате вие - имаме различен подход, те го интерпретират по друг начин. . .

М. Димитров: Подходът ни е различен, да.

Водещ: Те казват - СДС смениха подхода.

М. Димитров: Не, не съм съгласен. Те през цялото време знаеха, че водим тези разговори. И между другото, г-н Генчев. . .

Водещ: А вие знаете ли, че ОДС водят разговори с ДПС примерно?

М. Димитров: Г-н Генчев, г-н Генчев. . . е, това. . . въобще не съм коментирал този въпрос.

Водещ: Коментирайте го сега.

М. Димитров: Въобще такъв въпрос не съм коментирал.

Водещ: Знаете ли, че ОДС и ДПС, те официално си. . . Евгений Бакърджиев, Стефан Софиянски, че преговарят с ДПС за общо явяване на изборите по места? Знаете ли го това?

М. Димитров: Въобще такъв въпрос и такъв разговор не е воден.

Водещ: А това притеснява ли ви?

М. Димитров: Важното е, че ние не преговаряме.

Водещ: Е, как?

М. Димитров: Важното е, че ние не водим такива преговори. Това е важното за мен. Всеки има право на различна позиция.

Водещ: Не, има две неща. Едното е, че вие се съюзявате с политици, които преговарят по места с основен опонент на Съюза на демократичните сили, и второто е, че същите тези политици. . . Кажете ми, подкрепяте ли Прошко Прошков за София?

М. Димитров: Вижте, не само че го подкрепяме, нека да изясним следното нещо, не само че го подкрепяме, имаше уговорка за София 50 на 50 за листа. Беше ни поставен ултиматум от ДСБ, че ако не бъде променена листата. . .

Водещ: Да, то оттам тръгна всичко.

М. Димитров: . . . да, наистина оттам тръгна всичко, едва ли не те ще се регистрират сами. Аз самият бях изненадан от собствената си софийска организация, която направи сериозни отстъпки, само и само да сме зад Прошко Прошков, само и само да сме заедно, защото този човек има шанс да стане кмет на София.

Водещ: Добре. . .

М. Димитров: Ние няма, чуйте ме добре, няма да отстъпим нито на йота и сме зад Прошко Прошков докрай, защото така сме се разбрали и така са били направени отворените избори. Същата позиция трябваше да има и трябва да има ДСБ по отношение на президентската кандидатура. Никакви отклонения от този курс. . .

Водещ: Ами, ето, те казаха, че ще подкрепят Румен Христов.

М. Димитров: Никакви отклонения от курса подкрепа за Прошко Прошков няма да има. Само че знаете ли каква е разликата?

Водещ: Каква?

М. Димитров: Че и само "Синята коалиция" в София вероятно ще добутаме Прошко Прошков до балотаж, вероятно ще успеем. За президентскитеизбори обаче само "Синята коалиция" не може да успее да направим пробив. Затова го правим и този по-различен подход. . .

Водещ: Вие с. . .

М. Димитров: . . . чуйте ме, затова правим и това, каним всички десни партии, демократични партии да дойдат и да работим заедно.

Водещ: Вашата партия някъде по места би ли участвала в коалиция с ДПС?

М. Димитров: Не, това е несериозно за нас.

Водещ: Несериозно звучи за вас.

М. Димитров: Това е несериозно.

Водещ: Значи, политици, дясномислещи, които правят по места коалиции, са несериозни?

М. Димитров: Значи, вижте, подходът е следният - на местните избори ние трябва да търсим най-добри резултати. Това, което. . . Вие знаете ли какво става в момента на местните избори? Според мен нямате представа. Знаете ли, че нашият кандидат за кмет на Своге Христо Йовов е викан вчера в прокуратурата, или онзи ден, в прокуратурата ей така, да го поразпитат, ей така, да му зададат.. .

Водещ: Да, да, ще ми го кажете това. . .

М. Димитров: Не, не, аз да ви го. . . Не, много държа да ви го кажа.

Водещ: Добре, кажете.

М. Димитров: Да по поразпитат, без да е ясно защо точно го викат. Дали пълномощното, което аз съм дал, е истинско, ей такива работи, дали това бил моят подпис, или не бил моят подпис. . .

Водещ: Правят проблеми по места. . .

М. Димитров: Освен това широката ни дясна коалиция в Плевен, която вече 12 години избира кмет Найден Зеленогорски, и широката ни дясна коалиция в Монтана, която 12 години избира за кмет Златко Живков, са поставени в момента под въпрос. Едната е спряна дори,тази в Монтана, а тази в Плевен с един сталинистко-милиционерски подход, който прилага ГЕРБ, защото става въпрос точно за това нещо, в момента има жалба в ЦИК, която е недопустима, от БСП, които са се разбрали с ГЕРБ да пуснат заедно жалба срещу нас в Плевен, и в момента заедно да я разгледат в ЦИК, макар че тя е. . .

Водещ: Найден Зеленогорски да не се яви на избори.

М. Димитров: Найден Зеленогорски да не се яви. Той ще се яви с всички. . .

Водещ: А да участва само коалиция "За Зеленогорски", която няма нищо общо с него. . .

М. Димитров: Да, която е без нас, която. . .

Водещ: . . . български лейбъристи ли, какви бяха там. . .

М. Димитров: Да, което е несериозно. Това са недопустими неща, г-н Генчев. И не може в българската политика да се повтарят подобни неща, да се пречи с милиционерски методи тези хора да се явяват на избори.

Водещ: Така, и затова аз например в моята си работа, в ежедневието, много често си задавам въпроса - дали по-скромни резултати, постигнати по честен начин, е правилният подход, или с много, много компромиси по-добри резултати е правилният подход. . .

М. Димитров: Господин Генчев, знаете ли честният начин какво означава?

Водещ: Затова ви питам, затова ви питам за ОДС. Ако ОДС е коалиция от политици, които преговарят с основен опонент на СДС, защо се съюзявате с тях? Това не е ли малко. . .

М. Димитров: Знаете ли, вижте, много. . . Вижте, вижте колко е просто. Ей сега ще ме разберете.

Водещ: Не е ли голям компромис?

М. Димитров: Не, не е голям. И веднага ще ви кажа къде са големите недопустими компромиси в политиката, защото това ме питате. Ако на тези хора не им бяхме казали елате при нас, ги канеше Кунева всеки ден, чуйте ме точно, канеше ги всеки ден, щяха там да отидат да подкрепят или да дигнат техен кандидат. Няма да му казвам името. Имаха готов кандидат. Казват - ако не ни искате, ние смятаме, че Румен Христов е подходящ кандидат, въвел е валутния борд, решил е зърнената криза, ако не ни искате, ще отидем някъде другаде. Е, защо да го направим? Това не е недопустим компромис. Недопустими компромиси, господин Генчев, е да имаш финансиране от нечисти фирми, нечисти субекти, нечисти хора, каквото СДС няма. В политиката СДС е най-принципната партия. Говоря за периода, в който аз съм председател, не мога да говоря за други периоди. А и всички тези. . .

Водещ: Ще има ли. . .

М. Димитров: А и всички тези партии между другото, или повечето от тези партии, не всички, не искам да обидя някого, някога са били СДС. Тези хора. . . включително и Иван Костов, Иван Костов направи кариера като министър-председател на СДС. Нали разбирате, всички те са били. . .

Водещ: Да, да, на ОДС обаче, когато беше обединение, а не. . .

М. Димитров: Но СДС, той е бил председател на СДС.

Водещ: Само че вие знаете, че Иван Костов. . .

М. Димитров: Така че това не са недопустими компромиси. Недопустими компромиси. . .

Водещ: Вие знаете отношението на Иван Костов към Стефан Софиянски какво е. Той буквално го нарече помияр преди десетина години.

М. Димитров: Тези хора имат много. . .

Водещ: Към Евгени Бакърджиев също знаете. . .

М. Димитров: Господин Генчев, погледнете ме в очите да ви кажа нещо много важно. Тези хора, заради лични конфликти помежду си, докараха десницата до това положение. Аз лични конфликти с никой от тях нямам и няма да имам, с никой от тях. И въпросът е следният. По някои въпроси трябва да има консенсус и да бъдем заедно. Това, че сме заедно днес, не означава, че ще бъдем заедно в същия формат на парламентарните избори. Такова разбирателство няма. Но за президент специално е добре всички тези партии да бъдем заедно с един кандидат, за да видим какъв е потенциалът на обединената десница. И това, което не съм съгласен с Иван Костов, и това, което той можеше да направи, да направи следната крачка и компромис и да каже "да" специално за президентските избори, особено след като СДС направи всички, всички нужни компромиси за Прошко Прошков, за да бъдем заедно. Трябва да се направи по-широка дясна коалиция, за да има един десен кандидат, да не ги лъжат и объркват хората, и да направим този пробив, за който работим и за който мечтаем. Но знайте едно нещо, ние наистина, говоря за СДС, сме най-принципните. И знаете ли, знаете ли, кой ли не е предлагал финансиране на СДС. На всички съм отказал. Това другите партии. . .

Водещ: Трябва да приключим, трябва да приключим този разговор вече . . .

М. Димитров: . . . другите партии, господин Генчев, не могат да го кажат.

Водещ: Кои други? ДСБ не могат ли да го кажат?

М. Димитров: Повечето партии, повечето партии не могат да го кажат.

Водещ: Кои? ДСБ могат ли?

М. Димитров: Питайте ги.

Водещ: Питам ви вас.

М. Димитров: Питайте ги, питайте ги. Аз мога за СДС да кажа.

Водещ: ОДС. . .

М. Димитров: Затова не съм направил, откакто съм председател, нито един недопустим компромис.

Водещ: Продължавайте така. Успех ви желая.

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...