Румен Христов: Всичко, което искаме да постигнем, става и с взаимни компромиси

02.09.2011

Водеща Жени Марчева: Добро утро казваме на г-н Румен Христов. Здравейте.

Румен Христов: Здравейте.

Водещ Андрей Захариев: Здравейте, господин Христов.

Водеща: 2006 - вашите спомени какви са?

Р. Христов: Вторият мандат на президента Първанов.

Водеща: С какво го свързвате?

Р. Христов: Ами, с това, че социалистите отново взеха властта на "Дондуков" 2, с това, че промяната, която очаквахме да се случи в тази институция, не се случи, с това, че мандатът на господин Първанов не беше достатъчно успешен и сега имаме повод да го критикуваме, свързан най-вече с това, че той се насочи към три направления, три фокуса - постигането на т.нар. голям шлем Бургас - Александруполис ,"Южен поток" и АЕЦ "Белене", на второ място, създаването на формацията АБВ и, на трето място, може би участие в ловните излети.

Водеща: Това са трите пункта, по които вие оценявате втория мандат на сегашния държавен глава. Всъщност това си мислех, че ако ни бяхте гост вчера сутринта, без проблем щях да ви представя като кандидат-президента на "Синята коалиция". Сега как да ви представя?

Р. Христов: Като кандидата на десницата. Надявам се, единственият, защото освен тези 12-13 формации, които заявиха подкрепа на моята кандидатура и на кандидатпрезидентската двойка на десницата, някои от тях участват в регистрацията, някои от тях не участват. В крайна сметка ние ще участваме на тези избори с един кандидат. Много се надявам, че това ще се случи и че няма да има излъчен днес втори кандидат на десницата. . .

Водещ: Надявате се, но какво подозирате, какво ще стане днес?

Р. Христов: Не съм, така, уверен, че ще се появи втори кандидат. Говоря за тези, които досега са разговаряли с нашия предизборен щаб, защото все пак коалиционната политика се води от предизборния щаб. Мисля, че няма да има изненади и ще бъда единственият кандидат на автентичната десница.

Водеща: Господин Христов, удар по вас и по вашата кампания ли са събитията от вчера, когато ДСБ категорично отказа да постави подписа си под регистрацията ви за кандидатпрезидентската надпревара?

Р. Христов: Нека да разделим нещата на две - първо е юридическата част, която предполага регистрация на партиите, които подкрепят един кандидат, и втората е политическата част. "Демократи за силна България" заявиха категорично, че няма да издигат свой кандидати ще застанат и за в бъдеще зад моята кандидатура.

Водеща: А вие вярвате ли на това обещание, че те наистина ще ви подкрепят, нищо, че на книга те оттеглиха своя подпис?

Р. Христов: Вярвам, защото това са хора демократи, хора с десни възгледи, хора, които искат да се случи промяната и е нормално и логично да получа тяхната подкрепа. Междувпрочем такава беше ситуацията преди 2-3 години, когато участвахме на евроизборите, когато поради една или друга причина Съюзът на демократичните сили на беше регистриран - ние работихме много активно и имаме двама евродепутати в лицето на г-жа Нейнски и г-н Малинов.

Водещ: Господин Христов, мога ли да ви питам и това, разбира се, вие ще ми кажете, че трябва да отправя този въпрос към Екатерина Михайлова, но все пак аз ще ви помоля да влезете в ролята на тълкувател на нейните думи "ДСБ е в цайтнот". От една страна, ДСБ не иска да се регистрира, а от друга страна, Екатерина Михайлова сякаш признава - ние сме учудени, ние сме в цайтнот, ние сме сащисани?

Р. Христов: Ами, трудно е да коментирам неща за друга партия. Пак казвам, че. . .

Водещ: Да, казах, че вие може да направите тълкуванието. . .

Р. Христов: Пак казвам, че в крайна сметка ние сме големи, разумни хора и че всичко, което искаме да постигнем, става и с взаимни компромиси и в крайна сметка ще намерим сили в себе си да продължим заедно. Много се надявам.

Водеща: Как мислите, коя теза според вас е по-вярната - тази, че Иван Костов жертва "Синята коалиция" заради собственото си его, ратувайки за една тясна коалиция единствено между СДС и ДСБ, или Мартин Димитров жертва "Синята коалиция" заради егото си, ратувайки за една широка коалиция с участието на колкото се може повече десни парти?

Р. Христов: Не искам да говоря за егото на двама председатели на партии, които ме подкрепят. В крайна сметка стремежът на господин Димитров и, така, на щаба, който водеше преговорите, е наистина да получи максимална подкрепа вдясно, защото самото явяване на няколко кандидати разколебава и разделя гласовете в десницата. От друга страна, "Демократи за силна България" вероятно имат техните мотиви да имат някакви забележки спрямо тази коалиция. В крайна сметка това беше решението. Ще го приемем. Вървим напред.

Водеща: Не смятате, че това по никакъв начин не би се отразило на вашите резултати, бъдещи, като кандидат-президент?

Р. Христов: Не, аз мисля, че ще преодолеем тези емоции в рамките на една седмица и ще продължим да работим активно за кампанията, която върви добре засега според мен.

Водеща: Тъй като заговорихме за фигурата на г-н Софиянски, който в крайна сметка се оказа препъникамъкът, вие сте бил министър в неговия кабинет, основателни ли според вас са наистина исканията на ДСБ СДС да разтрогне своя съюз с така нареченото ОДС-2?

Р. Христов: Много е късно да се случи това. По-лесно е да се присъединят към нас. Аз вчера апелирах, че това е възможно и ние ще се радваме, ако това се случи. С г-н Софиянски сме работили заедно, да, беше добър екип, подготвихме много добра платформа за управлението на ОДС впоследствие. Мисля, че ние сме и в основата и на успехите, които се постигнаха на изборите, защото дадохме една гаранция, че ще има стабилност в страната, решихме зърнената криза, овладяхме, доколкото можахме, инфлацията, гласувахме за създаването на валутен борд, гласувахме за приемането ни в НАТО. Изобщо вдъхнахме доверие на хората, че бихме могли да управляваме и да стабилизираме страната, и това беше в основата на добрите резултати на ОДС на изборите, когато ние получихме 2 милиона 340 хиляди гласа.

Водещ: Добре, и все пак ето пък от ДСБ казват, техните аргументи са следните - вие не спазвате дисциплината на коалиционното споразумение, вие сте тези, които сякаш предавате коалицията.

Р. Христов: Ами, аз бих желал да говорим малко повече за кампанията.

Водещ: Ще говорим, но това може би да ни кажете накрая.

Р. Христов: Все пак това е работа на предизборните щабове. Аз съм кандидат, моята роля е друга - да се срещам с избиратели, да излагам моята платформа, моите виждания, така че не съм в детайли запознат със споразумението, което е три страници и което е дело на двата предизборни щаба. Може би те ще дадат по-правилен отговор.

Водещ: Добре, да поговорим тогава за кампанията наистина.

Водеща: Да, само да ви питам вицепрезидентът ви откъде ще бъде - от редиците на ДСБ или от редиците на ОДС?

Р. Христов: Това няма никакво значение според мен. Въпросът е фигурата, която ще бъде предложена и която ще бъде мой подгласник, да бъде общоприета и да допринася нещо към двойката.

Водеща: Ще ни дадете ли жокер и какъв човек ви трябва до вас, редом до вас? Какъв човек бихте искали да застане до вас?

Р. Христов: Няколко пъти съм коментирал евентуалната фигура на вицепрезидента, как би изглеждал той. Като че ли ми се иска да не бъде чист политик, да бъде човек малко по-широко скроен, близко до духовното, нещо по-различно.

Водещ: Нещо като Любен Дилов-син.

Р. Христов: Е, Любен Дилов-син е политик.

Водеща: Е, в сегашното си битие не съвсем, но както и да е. Добре, заговорихте...

Р. Христов: Предстоят преговори в тази посока.

Водещ: Но е човек на духа и писател, така че...

Р. Христов: Да, тук сте прав, да.

Водеща: Заговорихте за...

Р. Христов: Зависи кое ще преодолее... ще надделее.

Водещ: Разбрах ви.

Водеща: За кампанията заговорихте, само да ви питам наистина не сте ли много твърде претендентите за "Дондуков" 2, които се опитват да убедят десните избиратели, че именно вие сте техният човек? Вие, г-жа Кунева, ГЕРБ, има и други партии, разбира се, които посягат към десния избирател. Не е ли много страшна, силна конкуренцията там, ще й устоите ли, ще издържите ли?

Р. Христов: Силна е конкуренцията, абсолютно сте права, но аз искам да кажа, че, така, смятам, че съм яркият представител на автентичната десница. Аз влизам с много голямо самочувствие на тези избори, първо, като представител на най-старата демократична формация - Съюза на демократичните сили, която е излъчвала двама президенти в новата история на България за три мандата, д-р Желев беше два мандата, г-н Петър Стоянов беше един мандат. Това от една страна, от друга страна, аз се явих на първични избори, на които гласуваха около 80 хиляди души, и спечелих. В крайна сметка, ако вземем само гласовете, които застанаха зад мен, аз влизам в тази кампания с около 50 хиляди гласа, не съм излъчен на форум, тесен форум. От друга страна, мисля, че г-жа Кунева не може да бъде причислена към десницата вкрайна сметка. Много по-центристка е нейната фигура и нейната визия за развитието на България.
А що се отнася до Политическа партия ГЕРБ, тя е дясноцентристка формация, ние имаме допирни точки в някои програмни намерения, но в крайна сметка автентичната десница е в рамките на коалицията плюс ДСБ, която подкрепя моята кандидатура на този етап.

Водещ: Всъщност кого разпознавате като основен конкурент в този смисъл - ГЕРБ?

Р. Христов: Да, основният конкурент е представителят на ГЕРБ, но основният опонент е представителят на левицата. Това е нормално и логично - представителят на левицата да опонира за управлението на държавата с представителя на автентичната десница.

Водещ: А вия самият очаквате ли, надявате ли се, че може така да се разшири подкрепата към вас и към либералния център, да спечелите хора и оттам?

Р. Христов: Зависи, ако моята платформа, която съвсем скоро ще бъде оформена окончателно и ще излезе, се одобри, ако харесат моята визия, ако харесат моята биография, това, което съм вършил досега, качествата, които имам...

Водещ: Защо не, казвате.

Р. Христов: ...защо не.

Водеща: Сега, да кажем, че сте доктор по икономика, бил сте министър на земеделието, както вече казах, в служебния кабинет на Стефан Софиянски, съветник на президента Желев. Какво, каква е оценката ви от свършеното дотук в областта на земеделието? Въобще това тема ли ще е по време на вашата предизборна кампания?

Р. Христов: О, да, това е сериозна тема. Аз като представител на Съюза на демокритичните сили, отговарящ за този ресор, съм искал от името на моята партия 4 пъти оставката на г-н Найденов, тъй като там нямаме цялостна политика, от една страна. От друга страна, смятам, че на България й липсват приоритети. За мен земеделието е един от основните приоритети на страната ни по няколко причини. На първо място, аз смятам, че проблемите на човечеството през 21-и век ще са свързани с храната и питейната вода. Енергийните източници най-вероятно ще бъдат разработени, ще се намерят алтернативи, но на храната няма да бъде намерена алтернатива, още повече че тази година ставаме 7 милиарда населението на света. България има страхотен потенциал в тази насока. България би могла да изхрани 10 Българии като населението, което имаме в момента. Освен това качествените храни, за които ние можем да претендираме от гледна точка на екологията, качествените храни са много важни за туризма. Няма как да имаш добър туризъм, когато предлагаш на англичани, французи и германци пържоли, които са от замразено месо, за което не знаем дали е на 5 или 10 години.

Водеща: Е, тук вероятно бихте адмирирал, след като твърдите това, битката на Българската агенция по безопасност на храните срещу...

Водещ: Тези безобразия, да.

Водеща: ...тази любима моя дума ол инклузива по морето, където наистина се случват очевидно безобразия.

Р. Христов: Да, но освен контрола ние трябва да създадем предпоставки за развитие на отрасъл земеделие, защото ние внасяме годишно 850 хиляди тона меса. Ние внасяме 74 процента от храните, които консумираме, и логичният въпрос е какво става със земеделска България.

Водещ: Добре, но позволете да ви попитам, г-н кандидат-президент, от 1989-1990 г. слушаме как България трябва да изостави тежката индустрия...

Р. Христов: Не, не да я изостави, да не е приоритет, да.

Водещ: ...как бъдещето е в хранителната и... добре, хранително-вкусовата, земеделието, чистите, екологични продукти, и все не става май това 20 години, все не успяваме да го постигнем. Как ще стане тази работа?

Р. Христов: Ами, с целенасочена политика, от една страна, и, от друга страна, с усвояване на европейските средства. Да, действително средствата, които са в отрасъл земеделие, са като че ли водещи като усвояемост, но те не са достатъчни от гледна точка на това, че говорим за около 30 процента. Остава година и половина до края на индикативния период 2007-2013 г. и аз не виждам как ще усвоим останалите средства. В условията на икономическа криза, тогава, когато нямаш външни инвестиции, тогава, когато имаш отпуснати средства от Европейския съюз, най-логичното нещо е да създадеш предпоставки те да бъдат усвоявани. Знаете какви скандали имаше във фонда и с Калина Илиева, и следващия председател на фонда. Това всичко попречи на усвояването на средствата. От друга страна, искам да кажа и няколко думи за нормативната база. Наредбите, които са изработени за тази програма и за всички програми, са толкова сложни, толкова тежки, че объркват всеки бенефициент. Като че ли на бенефициентите се гледа априори като на престъпници. Да, всеки, който наруши правилата, трябва да получава най-строгото наказание, но не може да се смята, че всеки, който тръгне да се занимава с разработка на проект, тръгва със зла умисъл.

Водеща: Виж, г-н Христов плува в свои води, колко речовит стана. Накрая да ви питам, бил сте и в екипа на президента Желев, и в екипа на президента Стоянов. Какво в добрия смисъл на думата искате да вземете от тях и да го занесете на "Дондуков" 2?

Р. Христов: Д-р Желев беше много балансиран, много умерен човек в един тежък период на България. В крайна сметка успяхме да постигнем мирен преход. Той беше много ангажиран между другото с поземлената реформа, държеше тя да се случи и тя наистина се случи.

Водеща: А от президента Стоянов?

Р. Христов: Г-н Стоянов беше много активен, много млад, много обаятелен, много харесван. Само два примера давам за възможността на президента да подпомага икономиката. Той привлече два много важни кредита в началото на своя мандат, пък и после. Този, който беше от арабския фонд, който по принцип не отпуска на християнски държави средства, за изграждане на терминал 2 на летище "София", и вторият, който беше за изграждането на метрото в град София. Тоест президентът, ако иска да бъде активен в областта на икономиката, със своя авторитет, своята легитимност може да бъде.

Водеща: Последен въпрос, г-н Христов. Ако не харесате своя изборен резултат, ще ви чуем ли да произнасяте думите "Иван Костов е виновен"?

Р. Христов: О, не, о, не. Ако изборният резултат е лош, ще направим анализ, но най-вероятно вина ще има и самият кандидат.

Водеща: Самият вие.

Р. Христов: Аз съм човек, който носи отговорност, свикнал съм да нося отговорност, така че ще поема моята отговорност, ако вината видя в себе си.

Водеща: Благодаря ви за това интервю. Успех ви пожелавам. Това беше Румен Христов.

Р. Христов: Благодаря.


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...