Владимир Кисьов:Залагам на прозрачното управление и съпричастието на столичани

02.05.2011

в-к Класа с. 14/Борислав Михайлов, 

- Г-н Кисьов, вие сте номиниран от СДС за кандидат-кмет на столицата. Имаше ли вариант за едно по-добро съгласуване и по-добра комуникация между СДС и ДСБ, така че да се избегнат предварителните избори в Синята коалиция за този пост?

- Ако имаше такъв вариант, сигурно щеше да се стигне до него. Не може в две политически партии да няма различия - те затова са и две. Предварителните избори също са демократична форма. Когато нещо не може да се реши с демократични инструменти, са нужни още демократични инструменти - в случая това са предварителните избори, открити за всички граждани. Това е още едно доказателство, че не се страхуваме такова важно решение да бъде взето с гласовете на всички - не само на нашите членове и симпатизанти, но буквално на всички желаещи.

 

- Кога се очертават да бъдат проведени отворените избори в Синята коалиция?

- Струва ми се, че е реално те да се проведат към края на месец май. Сега виждам в календара, че 29 май е неделя - това би било удобна дата.

 

- Независимо как ще ги наречем - вътрешни или отворени избори - в подобен процес винаги има и предизборна агитация. Така ли ще е и сега?

- Винаги има предизборна агитация и тя би трябвало да е част от позитивите в едни избори. Избирателите имат право и трябва да знаят за кого и за какво гласуват. И сега ще се даде публичност на части от програмата на кандидатите, на вижданията им по основните проблеми на столицата. Има полза от това предварително впрягане на част от енергията на кандидатите.

 

- А колко струва провеждането на подобни вътрешни избори?

- Спомням си, че вътрешнопартийните избори в СДС, които правихме - тогава бях председател на комисията за провеждането им - излязоха около 10-15 хил. лева. Говоря за цялата страна. Сега вероятно сумата ще е малко по-голяма - не могат да не се платят бюлетините, част от материалите, консумативите.

 

- Разбра се, че преди да бъдете определен за кандидат на СДС за столичен кмет, сте направили пред НИС 40-минутно изложение. Какви са основните точки в предизборната ви платформа?

- Подобно представяне на платформите на кандидатите имаше не само в СДС, но и пред членовете на общата група, формирана от Синята коалиция. Между другото, аз съм от хората, които никога не отричат свършеното от други. В този смисъл платформата ми стъпва на вече постигнатото - и от сегашната общинска управа, и от предшествениците. Моите приоритети не се подреждат по възможностите за рязане на ленти. Нормално е да идва моментът за официалното откриване на неща, започнати от предшествениците, понякога доста години назад. Аз съм първият български и един от малкото докладчици в Комитета на регионите по темата за доброто управление на местно и регионално равнище. Бях подготвил становище, което се прие в пленарна зала и беше изпратено в Европейския парламент. 

Моята платформа по принцип се основава на политика и стратегия, насочени към бъдещото развитие на гражданското участие в целия процес на управление - от подготовката и взимането на решения по даден въпрос, до мониторинга на осъществяване на самия проект и крайна оценка и докладване пред гражданите кое как се е случило. Това гарантира, че хората ще се чувстват съпричастни към управлението на своя град. Така проблемите и приоритетите на града стават проблеми и приоритети на всеки един отделен човек. Този начин на управление е по-труден, защото изисква повече време, но по-добре е да имаш съмишленици в управлението, отколкото да се сблъскваш със съпротива, породена от липсата на информираност - било сред гражданите или предприемачите.

 

- Кои са основополагащите принципи, на които ще заложите?

- Всеки гражданин иска повече ред, сигурност и правила - такива, каквито има в семейството си. Въпросът е как да направим така, че повече граждани на София да виждат в управлението на града отражение на правилата и реда в собствените им семейства. За мен това е едно от предизвикателствата в управлението на града. То включва, разбира се, и равнопоставеност пред правилата на всички, както и силен обществен контрол за спазването им.

Не може гражданите на София да се товарят повече с данъци и такси, налагани понякога заради чисто математически изчисления за това, че трябват много пари за инвестиции в София. Трябва да се търсят други приходоизточници и справедливо да се разпределят тежестите върху населението. Не може занапред да се допуска нещо подобно на това, което се случи в началото на тази година след необмислени управленски действия за въвеждане на по-висок данък сгради и необосновано увеличаване на такса смет.

 

- Кои са възможните други приходоизточници?

- Ще дам пример с това, което беше мой и на СДС приоритет през годините - строежа на малки ВЕЦ-ове. Те изискват малки инвестиции, но гарантират постъпване на приходи в краткосрочен план, които ще продължават за години наред без допълнителни инвестиции. Тоест осигурява се и дългосрочен източник на инвестиции в секторите, където има нужда от милиони - ВиК например.

Нека да погледнем от друг ъгъл и на това, което ние първи инициирахме, а вече се възприема от все повече хора - София да стане зелен град. Това не означава трева и градинки само, а сериозно отношение към околната среда, търсене на възможности за нови работни места, целево залесяване, за да може да се използва биомаса за отопление, като алтернативно гориво. Вече се работи в тази насока - оборудвана е една детска градина, а скоро и във втора ще се използват пелети, направени от зелената маса от подкастрянето на дървета и разреждането на горски масиви.

Трябва да се помисли и за сериозната модернизация на „Топлофикация-София", за да може да използва алтернативно гориво, да има т. нар. когенерация, с което се намаляват разходите за производство на топлинна енергия, а се произвежда и електроенергия.

 

- Не мога да не ви попитам за някои проблеми, които продължават твърде дълго - например сметта, заради която навремето подаде оставка кметът Софиянски. Бойко Борисов беше обещал, че до края на първия му мандат като градоначалник столицата ще има не един, а два завода за преработка на отпадъци...

- В близките години този проблем ще бъде решен, сигурен съм в това. При Софиянски беше пропуснато много време за решаването на проблема и аз съм обръщал внимание на това още през 2003 г. с идването си като общински съветник и после като председател на СОС. След това настъпи някакво успокоение, че нещата тръгват, а те са все още в своя ембрионален стадий на развитие. Поне що се касае до цялостната система за оползотворяване на боклука, от която заводът е само един елемент.

 

- Има ли опасност да се стигне до нова криза с боклука, включително управленска?

- Все още има такава опасност. Но мисля, че в рамките на тази и следващата година ще станат ясни окончателните срокове за решаване на този проблем. Убеден съм, че има начин това да стане безконфликтно.

 

- Ще ви върна и към отношенията с европейските институции. Премиерът каза неотдавна: "Европа не иска да позволи на най-бедната страна да има най-скъпия завод за боклук"?

- Има такъв момент - поне от това, което научаваме ние като общински съветници. Но аз не се притеснявам, при положение че изборите протекат нормално и аз поема административната отговорност за решаването на този кръг от проблеми - имам самочувствието, че мога и бих се справил.

 

- Още един проблем като че ли е намирал своето решение, но то непрекъснато се отлага. Говоря за обещаните подземни паркинги, за кръстовищата на две нива, за автоматизираното управление на движението. Годините минават, недоволството на хората расте...

- Така е. Много пъти ние от СДС сме настоявали и за цялостна стратегия за развитие на транспорта в града, и за съответното развитие на инфраструктурата. Вярно е и това, че вече трета-четвърта година гласуваме в общинския съвет построяването на кръстовища на две нива, а не е започнато нито едно. Но докато не се приеме и одобри генералната схема за транспорта в София, всичко ще изглежда като работа на парче. Гражданите на „Люлин" няма да са убедени, че се решават техните проблеми с кръстовище на две нива в „Младост", например, ако не е ясно, че това е елемент от общата система за решаване на проблемите с трафика. Искам ясно да кажа, че работата в това направление задължително трябва да се ускори. Трябва да решим отлаганите проблеми, за да продължим да работим за утрешния ден, за бъдещето. Стратегии и програмни документи като „Европа-2020" изискват активното ни участие, за да може животът на хората да стане по-добър.

 

- Не се ли притеснявате, че ако ви изберат за кмет, в София пак ще има колизия между изпълнителна власт и управа на града, подобна на случвалото се в миналото.

- Мисля, че ще е възможно да се работи нормално, ако се спазва принципът „Всичко отгоре", т.е. ако има максимална откритост и прозрачност във всичко, вкл. в отношенията между институциите. Никой управляващ не би си позволил да работи срещу гражданите, ако знае, че това е видно за хората.


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...