Синята коалиция предлага служителите в дипломатическите служби да не са принадлежали към Държавна сигурност

23.03.2011

 

Уважаеми колеги,

Нашето предложение е като точка от дневния ред за тази седмица да бъде включен Законът за изменение и допълнение на Закона за дипломатическата служба, с една-единствена промяна, а именно служители в дипломатическите служби да не могат да бъдат лица, които са били щатни или нещатни служители, сътрудници, информатори, доверени лица, облагодетелствани от Министерството на вътрешните работи, Държавна сигурност, Разузнавателното отделение към Щаба на войската, Разузнавателното управление на Генералния щаб при Министерството на народната отбрана и Народната милиция в периода от 1944 до 1989 г., или които са участвали в политически репресии.
Днес България е член на Европейския съюз и НАТО. Това беше българският избор в годините на рухване на комунизма. Това е националното ни съгласие от края на ХХ век.
Преди коледните празници разбрахме, че българската дипломация, която е част от съюзническите ни задължения, е зависима от бившата Държавна сигурност. В тази връзка бяха проведени поредица от срещи на министъра на външните работи с различните парламентарни групи и на 15 декември миналата година, тоест преди повече от три месеца, ние внесохме нашето предложение за промяна в Закона за дипломатическите служби.

Широко известно е, че в началото на 90-те години на миналия век британският министър-председател госпожа Тачър, заяви пред български представители, че за България ще се съди по лицата, които са изпратени да я представляват.

Липсата на обвързаност с репресивния апарат на комунистическия режим в България, както и с тези на други тоталитарни режими, би дало възможност за създаване на по-добър образ на Република България пред света. Този законопроект предлага въвеждане на допълнителни критерии за назначаване в дипломатическите служби, които съответстват на желанието на съвременна България да демонстрира пред международната общност скъсване с тоталитарния режим - нещо, по което мисля, че в голяма степен имаше съгласие в пленарната зала при приемането на онази декларация.

Колеги, предлагаме този законопроект, във връзка с това, че тези хора са решавали съдбите на отделни граждани, на цели семейства и родове, на поколения, и днес те представляват облика на България пред другите държави, това нещо трябва да бъде прекратено. Благодаря Ви, госпожо председател.

 

 

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...