Надежда Нейнски: Няма диктатор, който може да се изправи срещу цялата международна общност

20.03.2011

В предаването „Сеизмограф" по btv евродепутатът и бивш външен министър Надежда Нейнски коментира военните удари над Либия. Тя отбеляза, че въпросът не е кога ще започнат ударите над режима на Кадафи, а кое е онова, което предизвика безпрецедентно обединение на международната общност. „Защото решението, което взе Съвета за сигурност на ООН, независимо от петте въздържали се държави, показва за първи път единство на международната общност по една особено важна тема-темата с човешките права. По времето, когато бях външен министър и се случиха събитията в Косово, темата с човешките права и дали това е вътрешен проблем на една държава или не е вътрешен проблем, беше ябълката на раздора. За първи път аз виждам сега държави, които много ревностно са защитавали тази теза, на практика да са част от международните усилия не просто да бъде усмирен Кадафи, а да бъде изпратен сигнал, че никой не може да избива хора, независимо къде са по света. И че има правила в живота и в политиката, които не могат да бъдат нарушавани. Смятам, че това е много важен сигнал, който искат да бъде изпратен през Либия до целия свят и към всички диктатори", каза Нейнски.

Тя обърна внимане на информациите, че Кадафи се възползва от подкрепа на сили от Беларус и Сърбия. А нито Сърбия, нито Беларус са мюсюлмански държави. „Очевидно диктатурата е над-идеологическа и над-религиозна като начин на мислене. Защото за мен диктатурата е наистина начин на мислене - пренебрежително отношения към човешките права, към свободите, към демокрацията, към правото на хората да имат нормален живот. И според мен тук знакът на международната общност е абсолютно категоричен", коментира още Нейнски.

„Когато казваме „намесата на международната общност трябва да бъде минимална", е логично да си зададем въпроса къкво предлагаме срещу това? Да оставим Кадафи да избие хората си в Бенгази? Казвам „хората си", защото това са либийски граждани", уточни Надежда Нейнски и допълни: „Аз смятам, че няма диктатор- дори и Кадафи - който може да се изправи срещу цялата международна общност. Още повече тази форма на шантаж той я проведе и спрямо България. Случаят с българските медицински сестри в Либия беше точно доказателство за шантажа, който той проведе и срещу България, и срещу цялата международна общност, и срещу ЕС. Така че на това трябва да се сложи край. Защото ако сигналът, който всички ние като международна общност сега изпратим, е погрешният сигнал и ние го оставим да се разправи с хората в Бенгази, това означава, че всеки в района, а и не само в района, ще си каже: „Значи един диктатор може да постави на колене всички. Това, че Мубарак слезе от власт, това че събитията в Тунис се развиха по този начин, е било напразно! Трябвало е просто да им се опънат!" И оттам-нататък никой не може да ги пипне с пръст. Аз смятам, че това за бъдещето на света е много по-рисковано в дългосрочен план. Не казвам, че решението е лесно. Убедена съм, че ще бъде трудно, но отнякъде трябва да започне това решение. И аз смятам, че то започна с единството. Шанс на международната общност е в единството", каза Надежда Нейнски.


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...