Мартин Димитров: СДС е коректив на настоящето правителство

26.02.2011
М. Димитров, председател на СДС: Добър вечер и от мен. На хората, които говорят, че кризата е свършила, им препоръчвам една обща разходка по улиците на който град си изберат. Много магазини не работят, пазарите са със стеснено потребление, нещата въобще не стоят добре. Безработицата, както я дефинирам аз, т.е. тези, които търсят работа и нямат работа, и тези, които нямат работа, но не търсят работа, заедно са над 600 хиляди души, заетостта спада. Тоест проблемите са много, много сериозни. И другият фактор, който трябва да отчетем, е, че аз не виждам тези проблеми да се решават 2011 година. Тоест ще се задълбочават, вместо да намаляват като проблеми.

И знаете ли, само да ви кажа още нещо, положителното от днес, което мога да ви кажа, е, че нашата идея за фискални правила като инструмент за стабилност и повече инвестиции в България, започва да се реализира. Гледам, че има такава настройка и подкрепа от Народното събрание.

Водещ: Тя тая идея не беше ли на министър Дянков?

М. Димитров: Има законопроект от септември 2010 на СДС, г-н Василев. Трябва журналистите да ги помните тия работи. Но важното е, няма значение, че е наша, важното е, че се подкрепя в момента.

Водещ: А днес сега чуваме, че Русия сякаш се отказва от проекта за петролопровод Бургас - Александруполис?

М. Димитров: Днес, г-н Василев, в парламента имаше много интересен дебат с основни действащи лица Румен Петков, забележете, от БСП беше основен защитник на "Белен". Аз не го бях виждал в това амплоа досега. Това е ново за него амплоа и много интересно. Точно той стана, скъса си ризата пред парламента и каза не може без "Белене". Получи отговор от българския премиер Борисов. Каза, че няма как, той ще спасява икономиката и затова, за да няма тази разлика от 18 пъти в цените, се прави проектът "Белене". За да не говоря много по тази тема, само ще ви кажа следното нещо - не трябва за вътрешното производство на ток, проектът е ужасно скъп. Още няма цена. Толкова много се говори за "Белене" - цена няма. Той е безценен този проект. Цена няма. Има мощности, които са достатъчни и най-важното, ако ни трябва нова ядрена мощност, един допълнителен блок "Козлодуй" ще струва с пъти по-малко. А защо тогава да го правим това в "Белене"? Защо им е толкова мерак?

Водещ:Ама аз тази песен я знам, обаче това не отменя въобще факта, че Русия се е отказала от Бургас - Александруполис.

М. Димитров: Нека да го видим черно на бяло. Докато не го видим черно на бяло...

Водещ: Министър Шматко ви е малко.

М. Димитров: Като го видим черно на бяло, г-н Василев, тогава ще го коментирам. Не съм го видял черно на бяло.

Водещ: Г-н Димитров, вие от антиядреното лоби ли сте? Може ли една политическа платформа да бъде анти-"Белене" и дотук да свършва?

М. Димитров: Напротив, не свършва с това.

Водещ: А с какво?

М. Димитров: Аз съм от тези хора в България, които казват така - искаме на всяко нещо да му знаем цената, т.е. такива проекти, дето говорят за много милиарди, ама не знаем точно колко струват, не се правят. И винаги трябва да гледаме алтернативите, т.е. като български граждани, като ни пробутват всякакви проекти, трябва да гледаме всеки колко струва и да избираме най-изгодното. Има няколко много прости неща. Аз пак ще ви повторя за всеки случай. Удължаването на срока на 5 и 6 блок на "Козлодуй" до 2030 г., а и след това, гарантира производството и потреблението на ток в България, т.е. ние проблем нямаме.

Водещ: Ами, добре, ако откажем на руснаците да строим "Белене", те как ще ни лицензират тези 7 и 8 на "Козлодуй"?

М. Димитров: Г-н Василев, то не зависи само от тях. Това е една процедура, в която има много участници, и това, което вие ми казвате, е рекет. Аз не вярвам дори от руската страна да постъпят по такъв начин. Отговорни хора не постъпват така и не смятам, че можем да бъдем чак толкова директно рекетирани.

Водещ: Много голям идеалист сте в политиката.

М. Димитров: И... Не, не... оставете идеализма, напротив. Защото, ако Русия тръгне да рекетира страна от Европейския съюз по този начин, винаги има последствия, така че не става въпрос за
идеализъм, става въпрос за прагматика. Е това е една от причините да станем член на Европейския съюз. А колкото до антиядрено лоби, няма такова нещо. Казваме следното нещо: ако трябва допълнителна мощност въобще, разбира се, допълнителен влог на "Козлодуй". Той е с пъти по-евтин и като го задам този въпрос в парламента, никога не получавам отговор. Няма човек от БСП, които са основното лоби за "Белене", няма един човек да стане да обясни... на този въпрос да даде отговор, няма такъв.

Водещ: Добре, ние сме го водили този разговор с БСП и ще продължаваме явно да го водим оттук нататък. Кажете ми как се нарича играта, която играете вие с правителството? Хем не ми харесват, хем не гласувам против.

М. Димитров: А, гласуваме и против, г-н Василев. Много често гласуваме против.

Водещ: Е, "въздържали се", два...

М. Димитров: Ами, не, гласуваме "въздържали се" някои теми.

Водещ: Което е ни така, ни така.

М. Димитров: По други гласуваме против. От самото начало правим това, което сме казали - честна политика. Давайте разумни предложения, ще застанем зад тях. България е в много тежко положение и имаше нужда от общи разумни политики, които да извадят България от тази ситуация. Когато обаче виждаме в парламента за съжаление нескопосани предложения, естествено, че или "въздържали се", или против, това е логично, т.е. забележете, самият кабинет зави наляво, самият кабинет отиде доста близко до БСП. Ами, днес Румен Петков и Борисов бяха заедно за "Белене". Аз тези двамата не ги бях виждал двамата за "Белене". Днес за първи път ги видях двамата за "Белене", така че самият кабинет направи един голям завой наляво, който ги позиционира. Ние си стоим на същото място, но те доста наляво завиха за този период. И другият въпрос, който ще ме питате, ама аз да ви кажа преди това. Петко Сертов е основният борец с корупцията на Бойко Борисов, а Петко Сертов е човекът на Сергей Станишев.
Това вас не ви ли изненада като много опитен журналист?

Водещ: Вие знаете ли какво ме изненадва, че на всеки човек му се лепи партиен етикет. Ами, ако просто той е добър професионалист?

М. Димитров: Е, ама това са несериозни неща, г-н Василев.

Водещ: Кое е несериозно? Докога ще мерим хората на леви и десни. Този бил там, в онова правителство, дайте да го погребем.

М. Димитров: Момент. Сергей Станишев даде на Петко Сертов мисията да създаде ДАНС от негово име и от името на Станишев Сертов създаде ДАНС, т.е. тази връзка всеки трябва да я знае, и това е ясно.

Водещ: Това ДАНС не го ли подкрепяха тогава нашите западни съюзници?

М. Димитров: Като концепция - да. Като концепция - да. Но кой създаде ДАНС? Кой е Петко Сертов? Това е човекът пряко на Сергей Станишев. И между другото към вас имам следния въпрос, защото и вие ме попитахте. Ако Бойко Борисов е смятал да ги назначава тези хора, дето се вика, да беше казал преди изборите. Щом се гордее с тези неща, да беше казал така. Петко Сертов ще го сложа да се бори с корупцията. С Румен Петков ще седнем да говорим за "Белене". Щом се гордее с тия неща, защо не ги казва преди изборите, нали така?

Водещ: Добре, На хората, които сега са назначени в това правителство и са били близки на "Синята коалиция", слагаме ли им етикет оттук нататък, че те са в ГЕРБ?

М. Димитров: Вижте, няма смисъл от слагане на етикети, но има смисъл от политики.

Водещ: Ама не правите точно това в момента?

М. Димитров: Чакайте сега. Ама не, не, чуйте следното нещо. Когато миналото правителство е затънало в тежка корупция и искате някой да ги разследва, не взимате човек, който е работил  тях пряко, да го слагате да ги разследва, нали разбирате, това нали разбирате, колко е абсурдно?

Водещ: Ама той защо да разследва? Ама той няма да разследва тях, той разследва сегашната ласт.

М. Димитров: Чакайте, част от работата на сегашното правителство е да разследват предишното.

Водещ: Е докога?

М. Димитров: Ама това е част от тяхната работа. То едни сделки се случват с години, знаете. Тоест те вземат човек от тях, човек на Станишев да разследва Станишев. Вие разбирате ли колко е абсурдно това нещо? И не случайно, забележете, не случайно преди изборите никой от ГЕРБ такива неща не е приказвал, това не е случайно. Защо не ги е казал?

Водещ: Вие опозиция ли сте сега?

М. Димитров: Ние сме коректив на този кабинет.

Водещ: Ама опозиция ли сте?

М. Димитров: По много въпроси сме опозиция.

Водещ: Повече опозиция ли сте или повече не сте?

М. Димитров: По повечето икономически въпроси сме опозиция, г-н Василев.

Водещ: Значи 51 процента поне сте опозиция.

М. Димитров: Повече от 51 процента даже.

Водещ: 75?

М. Димитров: Процентите пак ще ме поканите да ги уточним в следващо предаване.

Водещ: А това всичко не е ли свързано с изборите и вашия страх да не загубите политическа физиономия?

М. Димитров: Вчера премиерът Борисов беше на гости в Канал 1 вчера и 35 минути се занимава с "Синята коалиция" и го питаха...

Водещ: Много ви благодаря, че гледате Канал 1.

М. Димитров: Аз гледам Канал 1 редовно.

Водещ: Аз ви питам вас...

М. Димитров: И го питаха накрая, той 35 минути с нас се занимава и накрая го питаха "добре де, а с БСП защо не" и той каза "ами БСП не са актуални в момента". Аз благодаря за високата оценка от негова и от ваша страна, но винаги имат значение резултатите. И като изляза сега на улицата... мога да ви кажа следното нещо. Огромни обещания на този кабинет, но малко свършена работа. И освен високите цени, невъзможността, не най-бедните хора, средната класа да ги плаща. Виждаме ситуация, в която средната класа в България има проблеми да си плаща цените, сметките за парно, сметките за ток. Има много... много сериозни проблеми в момента в България. Реформите, които се обещаваха, не се случиха с малко изключение. Ето сега ме питайте защо сме заедно за фискалния борд. Ами, защото е важно, защото е разумна политика и около една разумна важна политика е лесно да се обединим. И ако имаше повече такива политики на тоя кабинет, щяхме да сме заедно, но проблемът е, че са малко, няма ги тези разумни политики и затова не сме заедно, нали разбирате, г-н Василев?

Водещ: Ама мислите и за избори?

М. Димитров: Ама то е неминуемо, то е неминуемо. Винаги се търси, като нещо не става, защото не стават нещата, те в момента не стават. И другият въпрос, който подминахме извън високите цени, монополите, както написа един политолог, ще го нарека, правилно, са се разпищолили тотално в България и надуват всякакви цени и Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за регулиране на съобщенията не вземат адекватни мерки. Аз виждам постоянно картели, постоянно олигополи, хора, които се наговарят и вдигат всякакви цени. Вижте цените на основни продукти - какво се случва. Ами те скочиха с пъти...

Водещ: Това не е ли вашата мечта, г-н Димитров, това не е ли монетаристката мечта, свободна икономика?

М. Димитров: Не, не, то не е... точно обратното на свободната е, г-н Василев, тя не е свободна, то няма конкуренция. Има хора, които се изживяват като големи тарикати, наговарят се помежду си и вдигат цени, не е свободна. Проблемът е... проблемът е, че малкият търговец е затиснат, земеделският производител е затиснат и не може пряко да си продава продукцията. И сега в момента променяме Закона за тържищата и там аз ще настоявам да намерим вариант и начин да има повече конкуренция. Трябва да вървим към повече конкуренция и монополите трябва да бъдат озаптени, не може да продължава по тоя начин.

Водещ: Сега искам да ви задам един въпрос. Въпросът е следният - кое е най-важното в българската политика в момента и кое не е важно от разговора за политика в момента в България?

М. Димитров: Най-важното в момента е да се направят все пак максимално добри неща в България, включително спиране на проекта "Белене". Оттам нататък, защото питате за това... е много важно, въвеждане на тези фискални правила по най-бързия начин като инструмент за падане на лихвените проценти и нови инвестиции и добре платени работни места в България.
Аз ще го кажа. Знаете какво каза Бил Клинтън - "икономиката, глупако". Аз ще го кажа "икономиката, умнико". В момента икономиката е най-важното нещо.

Водещ: Това заради мен ли сменихте съществителното?

М. Димитров: От уважение към всички възможни хора, които могат да зададат тоя въпрос. От друга страна трябва да има приложение на повече иновации в икономиката и ще ви разкажа два много кратки примера за Шимон Перес от Израел.

Водещ: Много кратки.

М. Димитров: Той каза така: Ние имаме 100 хиляди крави, Етиопия има 4 милиона крави в своята страна. Ние произвеждаме повече мляко от тях. Русия има 100 езера, Израел има 2 умиращи езера, едното мъртво, другото умиращо, а изнасяме земеделска продукция за Русия. Тоест трябва да приложим иновации, което означава умни модерни технологии на всяко едно ниво.

Водещ: Да вземем Израел.

М. Димитров: Между другото да, да... не само от тях, от западния свят, от развитите страни. Умните иновации, умните технологии носят резултати и правят живота на хората по-добър.

Водещ: Благодаря ви, благодаря ви.


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...