Ваньо Шарков: Източването на средства се прави чрез търгове за лекарства

25.01.2011

 - Д-р Шарков, винаги сте казвали, че здравната реформа е нещо, което трябва да се случи, защото нито лекарите са съгласни да работят при сегашните условия, нито пациентите - да се лекуват така. Докъде стигнаха нещата?


- Както знаете, ситуацията е такава не от Нова година. Според мен беше изтърван моментът, в който трябваше да започне цялостното преструктуриране на системата, което да бъде както от полза на медиците, така и на пациентите.

Най-големият текущ проблем е в непрекъснатата смяна на министри - три пъти беше сменен министърът на здравеопазването, също толкова - шефът на здравната каса. Това имаше своите последствия. Ще дам само един пример - имаше идея да преструктурираме болничната сфера с преструктуриране на някои от лечебните заведения от болници за активно лечение в болници за продължително лечение и дори бяха създадени няколко клинични пътеки. Някои общински съвети като този в Дряново например взеха съответните решения и преструктурираха болниците си за продължително лечение. Но сега изведнъж няма клинична пътека, а от министерството им казват:"Съжаляваме, че ви подведохме!". Това е несериозно и е пример за спъването на реформата. Сега се говори , че преструктурирането на болничната помощ ще стане през 2013 г., като настоящата 2011 г. ще е преходна. Това е годината, в която се очаква да бъдат направени всички законови и подзаконови актове, необходими за преструктурирането. Да се надяваме, че това ще се случи, ако има достатъчно воля. В това отношение ние от Синята коалиция сме готови да помагаме.

- Когато д-р Константинов стана министър, вие коментирахте, че здравното министерство се е превърнало във филиал на финансовото министерство и това трябва да се промени. Още ли е така?


- За съжаление трябва да кажем, че тази функция на Министерството на здравеопазването се засили с приемането на бюджета за 2011 година. Здравното министерство пое още повече функции, които преди това бяха на финансовото, като например финансирането на здравните кабинети в училищата. Те преди се финансираха през общинските бюджети от Министерството на финансите. Сега ще се финансират от Министерството на здравеопазването, но забележете - парите ще дойдат от бюджета на НЗОК. Така не се върши работа. Най-главната функция на Министерството на здравеопазването трябва да бъде създаването на правила и осъществяването на контрол за тяхното изпълнение. А финансирането би трябвало да се прави от НЗОК и то трябва да бъде плащане за качество. Не на всеки по равно, а повече за тези, които наистина оказват качествена медицинска помощ, навреме и в необходимия обем.


- В момента тече дискусия, в която участват Стефан Константинов и шефът на БЛС д-р Цветан Райчинов. Оказва се, че в края на януари още не се знаят нито бюджетите, с които ще разполагат болниците, нито методиката, по която ще се определят. Защо е така и докога ще е така?


- Така ще бъде, докато съществуват делегирани бюджети. Те са нещо хубаво, но когато става въпрос за Министерство на образованието, а не за НЗОК. Разпределянето на тези бюджети на база статистически данни - т.е. какво се е случило през м. г. , колко пациенти са преминали и т.н. - не е най-доброто, което може да се прави. Затова ние от Синята коалиция искахме да има пропорции в бюджетите, а не делегирани бюджети. Това като че ли ще се случи през 2011 г. Доколкото знам обаче, от НЗОК вече са изпратили своите инструкции как да бъдат направени тези нови бюджети и тук мога да ги похваля за нещо добро, което са свършили - в тримесечните делегирани бюджети вече може да бъде извършено прехвърляне на суми от един месец в друг, когато през единия е имало по-малко дейност, а в следващия се е наложило да е повече. Това в предните години го нямаше. Но искам пак да кажа - делегираните бюджети не са полезни, защото водят българското здравеопазване към ситуацията на бюджетно финансиране. Пак повтарям: идеята, която се повтаря от години - че парите трябва да следват пациента - трябва да се подмени с друга - средствата да се определят от качеството на медицинската помощ.


- Вече месеци се говори, че в момента има повече пари за здравеопазване, отколкото когато и да било. Така ли е наистина и има ли гаранции, че парите за здраве ще отиват по предназначение?


- Чувам, че според министъра на здравеопазването не е истина, че има източване на средства. Не съм убеден, че е така. Според мен има източване и то се прави в най-голяма степен през търговете за лекарства и нежеланието тези процедури да се правят напълно прозрачно с участието на пациентските организации. Тук можем да кажем, че през тази година има идея това да бъде осъществено. Но все пак остава сянката на съмнение върху това дали всички пари се харчат за каквото трябва. Освен това трябва да се сравнява начален бюджет с начален бюджет. Така ще се види, че предвидените пари за 2011 г. са с 60 млн. по-малко от заложените в бюджет 2010.


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...