Мартин Димитров: Истинският вот на доверие са предстоящите президентски и местни избори

23.01.2011


 Водещ: Да чуем следващия ни участник. Казвам добър ден на лидера на СДС и заместник - председател на Синята коалиция, не знам, трябва да кажа и председател на икономическата комисия, защото имам и такъв въпрос, Мартин Димитров.

Мартин Димитров: Здравейте.

Водещ: Ефектът от вота на доверие. Имаше ли ефект?

Мартин Димитров: Знаете ли, за мен беше ненужен този вот на доверие, тъй като е ясно, че ГЕРБ дори само с независимите народни представители, които буквално подкрепят по всички въпроси ГЕРБ, ГЕРБ има самостоятелно мнозинство в 41-то Народно събрание. И аз не знам защо и вие медиите това не го подчертавате.

Водещ: Подчертава се, как.

Мартин Димитров: Така че ГЕРБ имат самостоятелно мнозинство и целта на този вот беше друга - не дали ще падне или ще остане правителството, а те поискаха на практика подкрепа за цялостната политика, която беше водена до момента. Нашите забележки са ясни, те са публични и са много сериозни и такава подкрепа не можеше да дадем. Истинският обаче вот на доверие предстои. Истинският вот на доверие са следващите президентски и местни избори.

Водещ: Това е в края на октомври.

Мартин Димитров: Така е да.

Водещ: Не са пет месеца, както каза премиерът, а са доста повече.

Мартин Димитров: Девет са, но това е истинският вот на доверие за правителството.

Водещ: Доста време има дотогава. Може ли съвсем малко да вдигнете завесата от този разговор, който сте имали с премиера и Иван Костов преди вота?

Мартин Димитров: Аз много не обичам да разказвам думи на трети лица.

Водещ: Същината само.

Мартин Димитров: Да, ще ви кажа. Беше поискана подкрепа от нас, но това, което ние казахме и аз казах, че за момента няма изградено партньорство между нас и ГЕРБ и те се смятат за самодостатъчни и по-лошото е, че като цяло реформите в държавата зациклиха. Виждате, че основните теми по всички публични дебати вече са компромати, скандали, а това, по този начин не се виждат истинските проблеми. Знаете ли, имам наблюдение от цялата страна и в момента малкия и среден бизнес са в изключително тежко положение. Тези хора фалират, остават без работа и генерират безработица, а те са гръбнакът на българската икономика. И ако тази година не им се помогне, което означава - първо трябва да им се махне всякакъв тормоз на администрация и данъчни върху тях. Тоест получават се много оплаквания за закъсняло връщане на ДДС, за това, че ги тормозят и ходят да плащат глоби, които не би трябвало да плащат. Тоест трябва да се създаде среда малкият и среден бизнес да се стабилизира, защото ако искаме резултати на българската икономика, като растеж, заетост, точно там трябва да бъдат хвърлени усилията и аз много се надявам да не се занимаваме толкова с всякакви скандали, компромати и какво ли още не.

Водещ: Като че ли това не може да се спре.

Мартин Димитров: Поне да се намали като контрабандата също. Знаете ли какво, нашата цел на Синята коалиция ще бъде тези скандали, където се вика, да си текат, а нашите усилия са да свърши работа. А да чакаме да свършат скандалите и после да се свърши работа, накрая няма да може да се свърши работата.

Водещ: Така е. Кратко да ми отговорите за тази идея, която между другото още следващата седмица, мисля, че в сряда ще се гледа в две комисии, включително и във вашата мисля - икономическата, референдуми за данъци на вицепремиера Симеон Дянков.

Мартин Димитров: Аз съм малко скептичен, че толкова бързо ще стане, тъй като идеята на СДС за фискален борд, която е много добра идея, тъй като предполага стабилност, намаляване на ...

Водещ: Тя като че ли се прегръща от Симеон Дянков и от ГЕРБ?

Мартин Димитров: Г-н Конакчиев, от септември ги водя тези разговори с Дянков и той от септември е „за".

Водещ: Малко бавно става, да.

Мартин Димитров: Аз съм малко скептичен. Смятам, че тази подкрепа от негова страна дойде заради вота на доверие и имам опасения, че няма да бъде реализирана тази идея скоро в Народното събрание. Ще натискаме в тази посока...

Водещ: Дянков е казал за фискален борд заради вота, така ли?

Мартин Димитров: Не, не, разбира се, че не го казал по този начин, но аз се опасявам, че ще стане така, че пак заради другите теми, скандали, компромати, тази тема ще отиде по-назад и тя е много важна за България, защото това е един от малкото начини средата за инвестиции да бъде подобрена и да бъдат привлечени нови инвестиции в момента в България, което е изключително важно за всеки един икономически проблем в нашата страна. Затова ние ще продължим да настояваме с всички средства за въвеждането на фискален борд. Това е един от малкото /.../ за падането на лихвените проценти в България, но имам своето опасение, че темата пак ще бъде забавена.

Водещ: Нещо променя ли се в отношенията ви към тази опозиция, която е определено опозиция БСП и ДПС след случая „Касим Дал", след вота на доверие? БСП ще продължи пак да търси вот на недоверие, който е не за тези дни, но в близко време.

Мартин Димитров: БСП винаги е бил и ще си остане нашия основен опонент, така че каквито искат вотове да мислят за нас е друг въпрос. Аз го казах искрено пред 41-то Народно събрание пред всички колеги, основният проблем е, че искаме да имаме сега едно добро управление, а това управление има сега страшно много проблеми и ако отново бъде изпуснат този период наваксването ще бъде много трудно след това. Още повече сегашното управление то вече трябва да води дясна политика, нещо което не се случва.

Водещ: Пак го твърдите, че не се води дясна политика?

Мартин Димитров: Не, не категорично не.

Водещ: А лява ли е?

Мартин Димитров: Знаете ли какво, имам чувството, че се действа много конюнктурно в момента, т.е. в една ситуация постъпват така, в другата по другия начин, в третия както дойде. Няма ясна линия, категорична линия на поведение. Така че аз това казах, ние сме готови да работим заедно...

Водещ: С ГЕРБ.

Мартин Димитров: Да включително в ГЕРБ за критичните проблеми, които трябва да бъдат решавани по най-бързия начин, защото хората които си мислят, г-н Конакчиев, че тази година всичко ще цъфне в рози и цветя и проблемите сами ще се решат не познават естеството на ситуацията и ще останат неприятно изненадани.

Водещ: Опозиция ли сте все пак и какво ще кажете на Волен Сидеров и той е на телефона? Добър ден, г-н Сидеров, лидера на „Атака".

Волен Сидеров: Добър ден.

Водещ: Мартин Димитров има ли какво да каже на Волен Сидеров?

Мартин Димитров: Е мисля,ч е такива разговори са...

Водещ: Защото Волен Сидеров каза, че оттук нататък след вота вие сте опозиция затова ви говоря.

Мартин Димитров: Вижте, аз винаги говоря за собствената си партия и препоръчвам и на г-н Сидеров да си говори за „Атака", за техните проблеми, да се опитат да имат повече идеи и т.н. Не обичам да коментирам другите партии.

Водещ: Опозиция ли сте все пак?

Мартин Димитров: От това, което мога да ви кажа следното нещо.

Водещ: Различно по различните теми и въпроси.

Мартин Димитров: Ние ясно се разграничихме от водената политика до момента, но казахме следното нещо, ако оттук нататък основните идеи, които СДС и Синята коалиция предлагат бъдат защитени, като да речем, фискалния борд, ако тези неща започнат да стават, ние ще ги подкрепим, ние ще работим за тях и ще бъдем ценен партньор. Но ако продължат нещата по същия начин - скандали, скандали, скандали без да се решават основните проблеми на обществото, не очаквайте ние да подкрепяме такива неща, защото то е лошо за България.

Водещ: Така е, благодаря ви.

Мартин Димитров: Успешен ден.

Водещ: Мартин Димитров.


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...