Има ли завои в политиката на правителството

09.10.2010
Водещ: Продължаваме с Мартин Димитров, лидер на СДС и съпредседател на "Синята коалиция", добро утро, здравейте, г-н Димитров.

Мартин Димитров: Добро утро.

Водещ: Да се хвана за метафората, сигурно я чухте, на Томислав Дончев, за това, че когато е бурно морето, корабът може да прави някои тактически маневри, да завива наляво, надясно, за да не се блъсне в скалата, но важното е курсът да остане.

М. Димитров: Аз смятам, че г-н Дончев се е изразил много добре. Важното е курсът да остане, ама курсът не беше ли, както беше казал премиерът преди само месец, че няма да увеличава данъчноосигурителната тежест. Само аз ли го чух? Нямаше ли други хора в България да го чуят?

Водещ: Той каза, че възстановява. Той не я е увеличавал, а възстановява, така каза после.

М. Димитров: Не. Чакайте сега. Това каза преди един месец. Сега има предложение за увеличаване на пенсионната осигуровка с 3 процента, т.е. спазва ли се този курс, който е зададен? Отговорът е не. И забележете, премиерът каза нещо повече, че това правителство било успешно, защото не увеличава данъците. Ами сега, като ги увеличава, какво е то? Между другото, има три неща, които ако направи това правителство, много бързо само ще предизвика процеси, които да намалят доверието в него. Едното е увеличението на ДДС, каквито предложения имаше. Другото е отмяната на плоския данък. Третото - увеличението на осигуровките, и четвъртото е поддържането на голям дефицит. Това са проблемите. А отиването на увеличени пенсионни осигуровки означава, че едно средно семейство ще плаща на годишна база към 500-600 лева повече за осигуровки, с двама работещи, в кризата. И понеже това ще бъде за сметка на работещите, всички, които ви разправят, че ще го поемат работодателите, не познават тежестта на кризата в момента, ще има черни каси, сива икономика, повишена безработица и това ще се отрази като цяло на икономическия растеж.

Водещ: Тоест заложените параметри, това което се очаква като ефект от това увеличаване на вноските, няма да е това, на което разчита кабинетът?

М. Димитров: О, категорично. Това ви го казвам по най-категоричния начин, няма да съберат толкова пари, колкото очакват. Ще съберат по-малко, и ви напомням за акциза върху цигарите. Когато го въведоха, широко прокламираха 450 млн. лв. повече приходи в бюджета. А знаете ли какво стана? Събраха 300 млн. по-малко, т.е. общият ефект е 750 млн. лв. по-малко в бюджета, това е общият ефект. А затова им казваме така - в криза не се увеличават данъци. Помните, преди година, година и нещо имаше доклад на Европейската комисия, подписан от Барозу най-отдолу, който казваше така - препоръчва намаляване на осигурителната тежест. Ние правим точно обратното на най-добрите европейски практики в момента. Затова народът е казал нещо много умно - каквото сам си направиш, ама никой друг не може да ти го направи. В момента кабинетът сам си прави една много голяма беля.

Водещ: Сигурно обаче от "Дондуков" 1 по друг начин изглеждат нещата. Сигурно си казват - лесно е сега да се говори така отстрани, защото не участват в управлението, ама като излязат 20 000 души с виолетови, лилави дъждобрани пред парламента, като лекари кажат, че спират и почват протести, сигурно по друг начин изглеждат нещата?

М. Димитров: Вижте, това няма да спре протестите. И тук съм идвал няколко пъти в това студио да ви казвам, че този хроничен дефицит трябва да бъде спрян, защото рано или късно ще доведе иначе до предложения за вдигане на данъците, затова толкова пъти предупреждавахме премиера да намали разходите, неефективните разходи, да не се правят авантюристични нови проекти, да не се мисли за нови писти, "Формула 1" и такива работи, и проектът "Белене" да бъде преразгледан много сериозно, защото доста държавни пари вече са похарчени там, за това го съветвахме през цялото време и ето докъде стигнахме. Ново предложение за увеличение на осигурителна тежест. Това няма да доведе до спокойствие в обществото. Не се лъжете. Няма да доведе, напротив, ще има обществено недоволство сега поради този проблем оттук нататък.

Водещ: Понеже всичко е предпоследно и е динамично, и всеки ден се променя, сега появиха се и още варианти, сценарии, мнения, че може да стигне, да не е с 3 процента повишение, да бъде с 1.5-2 процента, нали, осигурителната тежест, че това, което е обещано на лекарите, че парите за здраве ще бъдат само за здраве, записано в споразумението, всъщност там ще се прехвърлят и задължения, които досега бюджетът ги е поемал - към общините, към Военна болница, МВР болница и т.н., а пък резервът на здравната каса, натрупан до момента, може да се използва в бюджета за покриване на дефицити. Това как ви изглежда?

М. Димитров: Аз знам, че ще има лутане през цялото време, но когато ГЕРБ си писаха програмата преди последните парламентарни избори, беше ли ясно, че има криза? Беше ясно на всички и в тази програма нали знаете какво пише там за осигурителната тежест? Защото, ако някой е забравил, аз да ви припомня.

Водещ: Пет процента пише.

М. Димитров: Пет процента, ама какво? Не увеличение, намаление на осигурителната вноска.

Водещ: Премиерът каза като свърши кризата ще я намалим.

М. Димитров: Ама, не, не.

Водещ: В края на мандата, примерно.

М. Димитров: Сега, аз не очаквам и няма нужда премиерът да разбира последствията от една такава мярка, но има хора, които трябва да му кажат, защото когато насред кризата предприемеш една такава мярка, ще имаш само негативни последствия. Аз не се сещам за едно положително. Единственото положително, което те чакат, е мечтата да съберат повече приходи в бюджета, но при тази огромна междуфирмена задлъжнялост и при хала, на който са българските фирми, няма да съберат повече приходи в бюджета, или поне със сигурност не толкова, колкото очакват. При това положение нека Дянков да излезе с една категорична позиция, защото той знае за какво става въпрос. Нека председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова да излезе с една категорична позиция. Тя знае за какво става въпрос. Призовавам дори Стоян Мавродиев, който писа едно време програмата на ГЕРБ, сега е шеф на комисията за финансов надзор, един много разумен човек, също да излезе и да каже за какво става въпрос. Тези хора трябва категорично да заемат позиция в момента. Не могат да гледат как се допуска една сериозна грешка и да мълчат.

Водещ: Те бламирани ли са, тази линия? Бламиран ли е финансовият министър според вас, това което се случи през последните дни?

М. Димитров: Ами, най-малкото, което мога да кажа, е, че като има някакъв протест, аз не омаловажавам исканията между другото исканията на синдикатите, те имат право да поставят такива въпроси, но решенията не са тези. И в един разговор дори с тях могат да се потърсят други компромисни неща. Това, което те искаха, е много плавно, много отдалечено във времето, поне след 6 години, увеличение на пенсионната възраст. Много плавно, с по няколко месеца на година. Това искаха те, а в крайна сметка се дава нещо съвсем различно - облагане с 3 процента на всички работещи българи в момента, които едвам се оправят, сега ще ги обложат с 3 процента допълнително всеки месец.

Водещ: Това щото беше обвързано с парите за здраве да са само за здраве.

М. Димитров: Сега, парите за здраве само за здраве означава нещо друго, между другото, не това, което си представят от правителството, тъй като ние с Ваньо Шарков сме внесли такъв законопроект, който е подкрепен дори на първо гласуване от здравна комисия. Това означава не резервът веднага да бъде изхарчен, защото здравеопазването е една система, в която и целият бюджет да налеем там, пак ще го изхарчат и пак ще има проблем, докато организацията на работа не се промени. Идеята не е да изхарчат парите, а да не могат тези средства да бъдат харчени за някакви други цели, защото чувам, имам големи съмнения, че когато има ликвидни проблеми, тези пари се използват за други цели и после се възстановяват. Тази практика искаме да спрем. Това означава парите за здраве само за здраве.

Водещ: Призовахте финансовия министър, шефа на бюджетната комисия, автора на икономическата програма на ГЕРБ преди изборите да излязат и да кажат за какво става въпрос.

М. Димитров: Категорично да.

Водещ: В случая, в момента кой дава съвети на премира, по чия, така, идея, кой го брифира, кой го води в тази посока?

М. Димитров: Питайте го него, питайте го него. Не знам кой е, но това са съвети в много грешна посока. Това са съвети не за укрепване, а за сваляне на правителството. Който му ги дава тия съвети, са именно в тая посока, защото. . . Аз усещам този кабинет, когато, така, има най-малкото настроение за някакъв обществен протест, ама събрали се някакви хора, искат. . . като в случая не коментирам последния протест на КНСБ, който беше много сериозен и който. . . и чиито искания могат да бъдат решени по друг начин. Пак ви казвам, даже няма конфликт. Но гледам, че когато се съберат хора, които започват да искат нещо, премиерът бърза да им го даде. Това са лесните решения в политиката. Лесно е, даваш им и, дето се казва, хората за известно време се укротяват. Обаче това създава обществени настроения, групите в обществото, които тепърва ще искат нещо, защото виждат, че се раздава в момента, ще стават все повече.

Водещ: Очаквате ескалация, така ли, други съсловия също да протестират?


М. Димитров: Разбира се. Ами като видят, че независимо, че има актуализиран бюджет, извън него се дават пари, ще има все повече групи в обществото да кажат абе и ние искаме.

Водещ: Полицаите също заявиха, че палатков лагер може да организират.


М. Димитров: Това е само началото, 2011, дето се вика, всички ще поискат. Аз се шегувам с колегите в парламента, да се съберем ние пък да поискаме по-нисък дефицит. И ние можем да направим един протест пред Министерски съвет.

Водещ: Е добре, ако се дава на всяко съсловие, защото те, парите, нали все пак трябва отнякъде да дойдат, какво следва - вдигане на данъци, вдигане на ДДС? Може ли да се вярва на ГЕРБ, според вас може ли да се вярва на ГЕРБ?

М. Димитров
: Ние не отричаме доброто, което се прави, тъй като по отношение борбата с престъпността има действия, които на нас много ни харесват.

Водещ: Да, за икономическата сфера говоря.

М. Димитров: За икономическата сфера обаче ние сме все по-притеснени. Сериозните хора в България са все по-притеснени, защото чувствам някак си и виждам всеки ден как започваме да губим стабилността. Някак си няма ясна визия, няма последователност от действия, няма ясна посока оттук нататък. При това положение, представете си, тази година няма избори - нито местни, нито президентски. Догодина ще има и местни, и президентски избори. И ако това правителство толкова много се огъва на подобни искания, без да има избори, представете си догодина какво ще стане. Аз това питам и повтарям вътре в СДС, и никой не може да ми даде разумен отговор, какво ще стане догодина. В смисъл, ако в ситуация на избори, знаете, един кабинет ще бъде много по-гъвкав, още повече ще се поддава на подобни искания, и тогава съвсем можем да загубим финансовата стабилност. И аз се надявам като дойде г-жа Меркел сега в България, ясно да каже въведеният фискален борд в Германия какви изключително добри резултати дава, за да го въведем и ние в България. И да бъде принцип, който се спазва от сегашното и от следващите правителства.

Водещ: Ако бяхте на мястото на финансовия министър, бихте ли останали в кабинета след това, което се случи през последните дни?

М. Димитров: Ако бях на негово място, бих казал така: ако ще увеличават пенсионната осигуровка, без мен. Това бих казал аз на негово място. И се надявам той като човек, който разбира за какво с тава въпрос, да окаже много сериозен натиск вътре в кабинета да не ги правят тия работи.

Водещ: Дали му се чува достатъчно гласът, дали има достатъчно лостове да го направи.

М. Димитров: Предстои да видим, предстои да видим.

Водещ: Да се върна към метафората, с която започнахме и с Томислав Дончев, след този завой вие с ГЕРБ всъщност в каква посока се движите, в една посока ли се движите с тях? Те накъде се движат?

М. Димитров: Ние от самото начало стоим на едно и също място. Това всеки път като ме питате, аз всеки път ще ви го казвам. Казали сме категорично, когато правите разумни неща, ще ви подкрепим. Когато обаче. . . защото те казват спазвали курса. Ама кой е тоя курс, накъде е? Защото този курс в момента е към трета поредна година, 2011, на хроничен бюджетен дефицит. И този хроничен дефицит носи със себе си проблеми - като вдигане на данъци, като увеличаване на лихвени проценти, само проблеми. Проблемът е, че в икономиката ГЕРБ нямат ясен курс.

Водещ: Нямат курс, казвате.

М. Димитров: Нямат ясен курс.

Водещ: Проектобюджетът, който беше внесен, там имаше ли яснота, реформи?

М. Димитров: Там всъщност има ясен курс и той е пак към дефицит, той е пак към дефицит.

Водещ: След това, което се случи, трябва ли според вас да се изтегли, логично е да се изтегли проектобюджетът, да се преработи? Такива гласове почната да се чуват.

М. Димитров: Ами тъй като не може да стане по-зле, по-добре да се изтегли този бюджет, да бъде обсъден още веднъж и това е по-добрият вариант все пак.

Водещ: Добре, трябва да приключваме. Само с една прогноза да завършим. Наистина споменахте и, така, че може да се стигне до вдигане на данъци. Този сценарий как ви изглежда, все по-вероятен или, говори се, че няма да се вдига ДДС, че няма да се, така, да се пипат подобни. . .

М. Димитров: Знаете ли, миналата сряда, сега в сряда всъщност, или беше във вторник, простете, с групата в СДС, която отговаря за бюджета, седнахме да говорим и написахме ясния извод, че при очаквания дефицит догодина е въпрос на време да се вдигат данъци и осигуровки. Пет дена по-късно предложиха повишение на пенсионна осигуровка. Това е положението.

Водещ: Търсили ли сте среща с премиера, да му обясните, в близките дни, в смисъл тези последните дни, за да му кажете мнението си, позицията си по темата?

М. Димитров: Ще обясняваме и на правителството, и на парламента, няма да се откажем. Аз влязох в политиката с ясната идея България да има едни от най-ниските данъци в целия Европейски съюз. Знаете, че едно от първите неща, които предложих, влизайки в политиката, беше плоският данък в България. От тези идеи СДС няма да се откаже и където трябва, постоянно ще ги повтаря.

Водещ: Добре, благодаря ви много за този разговор. Това е погледът на "Синята коалиция", в частност на СДС, те не знам вече колко са актуални, защото денят сега започва. Не знам днес дали разговорът ще бъде актуален.

М. Димитров: Дано днеска да се окаже, че няма такива предложения.

Водещ: Да се окаже неактуален целият разговор, който проведохме в осем без петнадесет.

М. Димитров: Много се надявам.

Водещ: Много ви благодаря.

Гледай тук видео от интервюто за БНТ 

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...