Мартин Димитров: Единственият интерес на СДС в политиката е България да излезе от кризата

14.04.2010

 

Г-н Димитров, критиките ви към кабинета са достатъчно ясни и остри. Защо не ви чуват?

Ще чуват, ще чуват. Маските започнаха да падат и ще падат със страшна сила оттук нататък. Нашата цена за подкрепа на определени мерки на ГЕРБ е правенето на реформи. Има огромно забавяне в реформите. Това забавяне коства бюджетен дефицит, коства нарастване на безработицата, много проблеми. Ясно е, че наследството на Тройната коалиция е ужасяващо, тук спор няма. Сега въпросът е да има решителност и мерки, които да ни извадят от тази тежка ситуация. Честно да ви кажа, виждам един човек в правителството - Симеон Дянков, който се опитва да прави нещо, но е абсолютно сам.

А той е най-критикуваният.

Една от причините да е най-критикуваният, е точно защото се опитва да свърши нещо. Той е абсолютно сам и не знам до кога ще издържи.

Защо според вас не може да бъде изяснена истината за състоянието на страната, всеки вади различни цифри и факти. И защо ГЕРБ, по вашите думи, са се отказали от реформите, след като веднъж са ги заложили в програмата си?

Искам да ви кажа нещо, за да разберете, защото днес говориха много за миналото - кой какъв бил. В СДС са млади хора, ръководството на СДС са основно хора около 30 години. Нас никой за нищо не може да ни обвини. Имаме основание да говорим за почтеност, за морал. Нашият единствен интерес в политиката е България да излезе от кризата. Да избегнем сценария Гърция, да избегнем масовите фалити, огромната дупка в бюджет 2010-та. Това е нашият интерес. И никой не бива да се ядосва и дразни, особено премиерът, когато правим нашите забележки. Всеки трябва да търпи критика, особено когато е конструктивна и разумна и да се търсят съвместни усилия и мерки. А нашата цел е това правителство да е успешно.

Напълно безотговорно е това, което в момента прави "Атака" - "всичко е наред, ние подкрепяме..." Какво подкрепяте? Какво ще стане от тази безрезервна и принципна подкрепа? Те подкрепят в момента неправенето на реформи, увеличаването на проблемите. И ГЕРБ трябва да си дадат сметка, че ако не ни послушат, цената, която трябва да се плати, ще я платят основно те. Отговорността е изключително тяхна и на "Атака", там е огромната отговорност. Но това, което мен ме притеснява е, че цената ще бъди платена и от българските граждани, и от бюджета, и т.н.

ГЕРБ не си ли дават сметка за всичко това? И какъв е техният аргумент, че не се осъществяват реформите?

Моят аргумент е следният - първо ГЕРБ не очакваха толкова тежка криза. Нямаха подготвени кадри, събираха ги в последния момент. И някак си смятаха, че нещата от само себе си ще се разминат. Ще се поснишат малко, ще изчакат кризата да се поразвие, и така ще се оправят нещата. Не, няма да се оправят нещата. Това е като една кола, която започва да затъва в калта. Ако стоиш и слушаш радио в колата, това ти дава за известен период комфорт, спокойствие...Докато има бензин ти е топло, защото можеш да запалиш двигателя. Но когато свърши бензинът- нямаш радио, нямаш топло и всичко се променя. Натам отиват нещата, става късно. И тогава, може да се окаже, че колата, за да бъде извадена, трябва багер, защото не става с бутане - трябва да дойде багер отвън, трябва да дойде Международният валутен фонд.

Кое точно може да обърне колата и да се стигне до гръцкия сценарий, за което много пъти предупреждавате? Да се стигне до тежка безработица, фалити на хиляди фирми...Кое може да бъде фатално?

Особено фатално е, че се очертава увеличаване на ставката по ДДС, че тия мерки няма да са достатъчни, че дефицитът в бюджет 2010-та по наши оценки ще бъде доста сериозен. Очертава се над 3 % от БВП, което е над критериите от Маастрихт. Което означава спиране на проекта, засега, възприемане на еврото, което е лошо, много лошо. И това дава една доста негативна картина като цяло в България. Това ще уплаши инвеститорите, ще доведе до по-висока безработица, въобще започваме да затъваме. Но ние не гледаме отстрани, затова и написахме антикризисна програма. Желанието ни е да си подадем ръка всички разумни хора в парламента и да спасим положението, това е. Би било пагубно да гледаме отстрани и да казваме - всичко е наред. Не е честно, не е отговорно, не е почтено.

Г-н Димитров, само двете десни партии - СДС и ДСБ ли сте автори на правилните реформи, адекватните антикризисни мерки? Защото отвсякъде заваляха такива мерки, някои с неясен адрес, ориентацията е трудна.

Това, което трябва да се направи в момента, е антикризисен щаб, за което настояваме, който да включи представители на парламентарно представените партии, на синдикати и работодатели. Имаше нужда от мерки с голям обществен консенсус. Аз на мястото на ГЕРБ щях да накарам и БСП, и ДПС и те да дойдат, и те да си предложат мерките.

В такива тежки периоди в света са се обединявали и левица, и десница, би трябвало да се стига до национален консенсус.

Помните ли, че преди известно време премиерът Борисов каза, че положението е като на война. Ами като е на война, да вземем мерки като за война - трябваше един много голям консенсус. А той какво прави в момента- казва, че всичко е наред, заравя си главата в пясъка и Волен Сидеров го подкрепя. Безрезервно, вечно и т.н.

Но не се ли притеснявате, че ако оттеглите подкрепата си, което може да стане, ако не се направят реформите, че по този начин ще се влошат нещата още повече и че дясното като цяло ще загуби?

Не, първо трябва да ви е ясно, че избирателите на СДС са много твърди хора, те 20 години са на сцената. Така че, ние притеснения за нас нямаме, в момента се притесняваме повече за демократичните хора и българските граждани, защото те започват да плащат цената от кризата. Овен това не сме си променили позицията от създаването на това правителство до сега. Когато се предлага нещо разумно, сме "за", подкрепяме. Когато обаче се правят грешки, ще видите тези реакции от наша страна - твърдо и категорично. Не сме се променили. Такива ще останем до край.

Освен неформално подхвърлени реплики, вие имате ли някаква реакция от страна на премиера?

Надявам се, че премиерът ще срещне сериозни хора в България и в чужбина и постепенно ще се убеди, че нашата позиция е правилната, и ще бъдат взети адекватните мерки.

Обнадеждава ли ви това, че днес парламентът прие предложението ви за оценка на сделката с външния дълг?

Това е нещо разумно. Крайно време беше да се даде оценка на една много лоша сделка за външен дълг, която направи Милен Велчев и от която България загуби стотици милиони. Крайно време беше да бъде направена тази ревизия. Защото ако човек не се поучи от грешките в миналото, ще ги повтори.

Някои казват, че сте се учили от г-н Костов, като политик от по-младото поколение. Но в крайна сметка вие станахте доста по-рязък, по-остър от него...

Ние с г-н Костов сме от различно поколение. И сме абсолютно различни хора. Основната разлика между нас двамата е, че аз, за разлика от него, нямам конфликти в дясното пространство с никого. И моята основна мисия е да обединявам и да върна силата на десницата. Нещо, което преди мен хората разединиха, моята цел е постепенно да обединявам и да консолидирам. Смятам, че само човек, който няма конфликти, няма лични проблеми, няма лични драми, може да върви в тази посока.

Тоест хората могат да гласуват доверие само на необременен човек и са скептични, когато натежават спорни моменти от миналото....

Само че ние правим нещо голямо. Правим всичко възможно да има много млади хора в СДС и това е така. Нито една друга партия не го прави. Нашият главен секретар, който е под 30 години, се пошегува, че сме единствената партия в младежкото ЕНП, на която лидерът на партията-майка е по-млад от лидера на младежкото СДС. Няма друга такава партия. Но наличието на толкова млади хора ще даде резултат. Това наистина е нова политика, нов подход. Всичко е напълно различно, такова нещо не е правено и аз съм убеден, че това е правилният път. Знам, че няма да е лесно, нищо не е лесно в България.

А коя всъщност е дясната партия? Вие ли ще държите марката на дясното пространство в бъдеще?

Дясната партия в България е СДС.

А ГЕРБ?

ГЕРБ е центристка партия.

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...