Димо Гяуров: Първанов наруши неписаните правила за добро поведение в политиката

09.03.2010

 

Водещ: Очаква се на днешното заседание на Националния съвет на СДС да стане известна позицията на партията по скандала с публикуваната стенограма от срещата на Георги Първанов с финансовия министър Симеон Дянков. Вчера от СДС поискаха и други стенограми на разговори, проведени при държавния глава, да бъдат така публично оповестени като тази от срещата с вицепремиера и финансов министър. Какви са нагласите в СДС, след като стана известно какво мислят по темата от партньорската партия ДСБ, от "Атака" и все още не сме наясно какво мислят от ГЕРБ. Оттук започваме разговора с депутата от СДС Димо Гяуров. Добро утро, г-н Гяуров.

Димо Гяуров: Добро утро.

Водещ: Всъщност за СДС темата импийчмънт не е нова. Понякога вие сте поставяли въпроса, друг път сте отказвали да подкрепите тази процедура. Има ли вече някаква нагласа в партията?

Димо Гяуров: Със сигурност във всеки един от нас има нагласи. Но както казахте, днес на Националния съвет ще избистрим общата позиция, която вероятно по време на тази пресконференция ще обявим публично. Като че ли обаче и преди това заседание нещата са доста ясни. Станахме свидетели на наистина нещо безпрецедентно. Като се започне от това, че много странно и някак като ощипан президентът реагира от едно безобидно телевизионно шоу, което издава, и аз не знам какво издава, дали гузна съвест или нещо друго, и се стигне до развръзката в стил най-лошите традиции на великата Държавна сигурност. Защото това, което наблюдавахме със записа и с разпространението му, не беше нищо друго освен класическо милиционерско активно мероприятие. Това не е типично за нормалните отношения в една европейска държава и ние станахме свидетели на наистина прецедент.

Водещ: Въпросът обаче е дали е противоконституционно?

Димо Гяуров: Аз мисля, че даже не това е най-важното. Правната страна на нещата е доста сложна, там вероятно тепърва предстои дебат. Ако щете, дори и чисто теоретичен, концептуален. Като се започне от това дали министър Дянков е бил там в качеството си на гражданин или на представляващ институция. Но пак казвам, не това е най-важното. Важното е, че елементарните морални норми бяха нарушени и бяха нарушени неписаните правила за добро поведение в политиката. И дори само заради това е необходимо някакъв акт да бъде направен, за да може да бъде даден ясен сигнал и към българското общество, и навън, даже по-скоро навън е по-важен, че така не се прави, така не може.

Водещ: Какво значи някакъв акт? Няколко неща бяха коментирани от петък насам – своеобразен вот на недоверие, анкетна комисия, дебат в парламента. Къде ви се струва на вас най-полезното нещо, което да каже на президента, че не е постъпил правилно или морално?

Димо Гяуров: Аз веднага искам да заявя, че в никакъв случай не искам да остана неразбран. Ако се пристъпи към събиране на подписи и стартиране на процедура по импийчмънт, най-вероятно днес Съюзът на демократичните сили ще вземе решение за такава подписка и за подкрепа на процедурата. Не само заради това, което се случи, а защото г-н Първанов има твърде много грехове към нацията. И по отношение на енергетика, и по отношение на обвързването ни с Русия, и ако щете, дори и като бащата на заченатата в грях тройна коалиция, която ни доведе дотук. Така че процедурата задължително трябва да бъде започната. Но не е важно как ще приключи. Важно е да бъде направен дебат, важно е да се чуе оценката, присъдата по отношение на такова поведение в пленарна зала. Как ще завърши, е отделен въпрос.

Водещ: Казахте, ако се вземе решение, това означава в изчакване на ГЕРБ или бихте предложили вие, да тръгне от вашата инициатива подобна процедура?

Димо Гяуров: Предполагам, че ние няма да предложим. И действия нещата до голяма степен са в ръцете на ГЕРБ, тъй като всъщност конфликтът основният се корени там, между Първанов и ГЕРБ и инициативата би следвало да е тяхна. Но няма пречка и ние да инициираме стартирането на процедурата

Водещ: Въпросът е, г-н Гяуров, ако останем с „ако-то” и отново импийчмънтът бъде едно няколкодневно говорене, дали няма за пореден път да се потвърди мъртвостта на този текст. Защото аз не случайно споменах, че СДС, макар и в друг ръководен състав, е поставяло въпроса за отстраняването на президента. Вестниците припомниха случая с посланиците в Турция и в САЩ, случая с миналото и връзките на Георги Първанов като лидер на партията с режима на Саддам Хюсеин. И тогава се говореше за отстраняване, но никога не се стартира тази процедура.

Димо Гяуров: Явно е, така както е записан този текст в Конституцията, той е доста неработещ. Защото предвижда хипотези, които практически трудно биха могли да бъдат реализирани. Но това е въпрос на евентуална промяна в Конституцията, неща, което едва ли е на дневен ред в момента. Но аз отново се връщам на тезата, че не това е най-важното. По-важното е, че станахме свидетели на безпрецедентна случка. И то в момент, когато държавата се тресе от толкова много други проблеми. Ето виждате проблем със здравните работници, със здравните осигуровки, икономическата криза се задълбочава. Всъщност ние навлязохме в институционална криза. Защото институциите помежду си прокараха такава дълбока бразда, която дълго време ще дава отражение на цялата ситуация във вътрешнополитически план. Това е недопустимо.

Водещ: Добре, но вие не виждате ли нещо укоримо и в изявата на Симеон Дянков, не особено убедителна, в едно шоу. Няма значение дали някой трябва да се чувства провокиран от шоу или не. Има смисъл това, което се подхвърля там и не се доизказва

Димо Гяуров: Дори и да е така, дори и да е така, това не е основание, от една страна, за такава реакция болезнена, и от друга страна, за подобна милиционерщина.

Водещ: Добре. Какво трябва да бъде, как да каже, санкцията, хайде да не е наказанието за президента? Мисля, че толкова много неща се изписаха и казаха за него, палеха му дори свещи пред Президентството, има и вече „Фейсбук” обединения срещу Първанов, дори и да има един такъв дебат какво трябва да каже той? На един човек, чийто мандат свършва след една година?

Димо Гяуров: Който обаче има безспорни амбиции да продължи в друг план – да ръководи държавата.

Водещ: Амбиции, които са си негов личен избор, нали така?

Димо Гяуров: Които обаче ни засягат нас, нали?

Водещ: Ако той ще ни управлява – да, но ако той ще бъде лидер на една от поредните партии – не.

Димо Гяуров: Аз си мисля, че тази негова грешка, защото това е определено грешка на неговия PR, може да ликвидира подобни възможности и може да ликвидира политическото му бъдеще, но не знам кой го е посъветвал да прави това, което направи, и вероятно то не е само негово дело, а е групово, на тази групичка, която се е подвизавала при Дянков, но това е най-глупавият PR, който можеха да измислят, това е най-глупавото поведение.

Водещ: Всъщност вие в тази стенограма, аз не знам, четохте ли я?

Димо Гяуров: Четох я, да.

Водещ: Къде ви беше най-интересна тя от гледна точка на анализа – в края, където критикува правителството?

Димо Гяуров: Определено финалът, защото той е писан, като че ли от сценарист, само дето накрая няма завеса, фанфари, аплаузи.

Водещ: Всъщност ние не знаем дали няма. Не става ясно от стенограмата.

Димо Гяуров: Имате предвид някъде зад завесата?!

Водещ: Може би, да, някъде зад завесата, при стенографката.

Димо Гяуров: Да. Може и така да е било, но точно това е неприятното. Това остава привкуса на отвращение. Видно е, че е предварително подготвен сценарий, че е елементарна клопка, в която е поставен министърът, и всичкото това цели на негов гръб да бъде направено едно изявление, политическо, за пред нацията, и да бъде направена една политическа заявка. Това е много отвратително.

Водещ: Много интересно за анализ е това, което се случва в тези 30 минути. Аз обаче искам да ви помоля да се върнете към времето, когато вие влизахте на „Дондуков” 2 в качеството си на шеф на Националната разузнавателна служба и да кажете всъщност обичаен ли прийом е, защото това, което ни се казва от „Дондуков” 2, е, че от 20 години там се водят такива записи и стенограми.

Димо Гяуров: Нищо подобно. Никога не са водени. Никога не са се водили. Да не му дава Господ на президента Първанов да отпечата нещо от разговорите си с мене, защото ще му стане много неприятно.

Водещ: Аз ви питам, защото трябва да разберем кой е въвел тази практика и дали тя има основания. В смисъл това, което казва администрацията на президента, че тези записи се стенографират, всъщност това го изговори май вицепрезидентът Ангел Марин, защото ако някой някога после нещо каже, ето на – ние ще документираме, че то не е било казано точно така.

Димо Гяуров: Едва ли някой сериозно очаква, че другият партньор от един такъв разговор нещо ще каже, както те се изразяват. Няма какво да каже. По принцип, по презумпция се предполага, че това са разговори между добронамерени партньори. Намерението на Дянков е било такова – да отиде да се извини и действително той се държи доста хрисимо от това, което аз прочетох в стенограмата.

Водещ: Да.

Димо Гяуров: Няма ни най-малко заявка за враждебност или за негативизъм. Както казват – от отсрещната страна обаче се вижда един предварително подготвен сценарий с една предварително поета линия на поведение и отвсякъде личи предварителното намерение за публикуване на тази стенограма. Отново повтарям, на мен не ми е известно в близкото минало такава практика да е била установена. Да, на официални срещи, да, на съвети при президента, да, на преговори, да, но само толкова.

Водещ: Аз си спомням, че бяха публикувани едни стенограми от едни консултативни съвети, които бяха много ключови за изхода на кризата през 1997 година. Спомняте ли си?

Димо Гяуров: Спомням си.

Водещ: Тогава това беше аплодирано, защото показа какви са били наистина съотношението на силите и какви са били аргументите.

Димо Гяуров: Не смесвайте нещата. Онова беше едно историческо събитие. Имаше политически консенсус по отношение на публикуването на стенограмата, никой не беше против.

Водещ: Според вас къде е проблемът – това, че Първанов не е попитал Дянков или това, че е публикувана тази стенограма? Защото ние сме сигурни, че там са стояли финансовият министър и президентът, а не гражданинът Симеон Дянков, който е участвал в едно шоу, а наистина финансовият министър, който очевидно разполага с някаква информация за това дали Първанов милиардер или не.

Димо Гяуров: Не можем да направим от тази стенограма подобно заключение. Аз до ден днешен не мога да кажа дали Дянков разполага с информация по отношение на Първанов.

Водещ: Именно затова казвам, че той там е като финансов министър и би трябвало да очаква, че думите които казвам там не са проблем да бъдат публично оповестени.

Димо Гяуров: Ако беше така те щяха да се съберат на площадчето пред президентството и да си разговарят пред вас, пред гражданите...

Водещ: Те реално си разговаряха пред нас, нали така се получи с тези дискове и стенограми?

Димо Гяуров: Това не трябваше да се случи. Дайте си сметка за друго – оттук нататък никой няма да смее да си разговаря честно и открито с този президент.

Водещ: Всъщност може би това е новината.

Димо Гяуров: Аз поне не бих. Защото остава, както казах и преди малко, ужасният привкус, остава отвращението, остава милиционерщината.

Водещ: Последно, г-н Гяуров – ние днес очакваме вашето решение. Какво обаче искате вие да излезе през стенограмите, които вчера призовахте да бъдат разсекретени, разговорът с шефа на „Газпром” Алексей Милер, разговорите свързани с АЕЦ „Белене”, консултациите за създаването на Тройната коалиция?

Димо Гяуров: Най-много от тези разговори да излезе още едно основание за импийчмънт. Защото от тях ще се види, че се правят договорки, които са в ущърб на България и ни най-малко не защитават икономическите ни интереси. Тъкмо обратното, защитават интересите на Русия, на „Газпром” и това е илюстрация на тезата, че няма практика да бъдат записвани или ако са записвани да бъдат публикувани подобни разговори, като е казано „А” нека да стигнем до „Я”.

Водещ: Какъв е процентът на вашето очакване, че тези стенограми ще бъдат раздадени по начина, по който беше раздаден разговорът с Първанов и Дянков?

Димо Гяуров: Между нас няма никакво съмнение, че това няма да /.../.

Водещ: Няма да бъде, нула процента.

Димо Гяуров: И това е илюстрация на безпринципност.

Водещ: Очакваме днес и новините около националния съвет на СДС. С Димо Гяуров поставихме началото на темата.

 

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...