Димо Гяуров: Предстои да се уверя какво е оставил Яне Янев

11.12.2009
Димо Гяуров: Предстои да се уверя какво е оставил Яне Янев

Би Ти Ви, "Тази сутрин", 11 декември 2009 г., 8.35 часа

Водеща Анна Цолова: Новият председател на парламентарната комисия за борба с корупцията е в студиото, Димо Гяуров. Здравейте.

Димо Гяуров: Добър ден.

Водеща: Наследихте след взривоопасни събития на мястото Яне Янев. Казахте, че започвате ревизия на неговата работа, започнахте ли я вече?

Д. Гяуров: Малко силно звучи казаното, че след взривоопасни събития наследявам Яне Янев. Така или иначе това е една естествена процедура, произтичаща от правилника на Народното събрание. Аз трябваше така или иначе да наследя председателстването на комисията, може би след ваканцията. Така че това се случва една-две седмици по-рано и не произвежда кой знае какъв проблем за комисията, за работата на комисията.

Водеща: Какво е работила досега комисията по корупция? Колко заседания имахте, защото вие бяхте и член до вчера на тази комисия.

Д. Гяуров: Не мога да кажа точно колко заседания, направете сами сметка - по едно заседание на седмица за тези 4 месеца.

Водеща: Няма отложено освен вчерашното, ще кажете защо.

Д. Гяуров: Има няколко заседания, които не са проведени назад във времето. А иначе като материали също не мога да кажа, тъй като по разпореждане на председателя на парламента от вчера започва приемане на документацията. Не знам точно колко е тя, само разбрах, че става дума за бая големи камари от документи.

Водеща: Чакайте, а досега какво е влизало като данни в комисията, така че вие да правите заседания? Какво е работила до този момент комисията по корупция?

Д. Гяуров: Множество сигнали на граждани, сигнали от различни ведомства, занимавали сме се с различни видове информации за евентуално наличие на корупционни практики на едно или друго място.

Водеща: Част от тези неща Яне Яне ги изговаряше, има ли нещо, което не е изговорено от работата на комисията?

Д. Гяуров: Вероятно има, вероятно има. Вероятно и част от изговорените неща не са съвсем така.

Водеща: Кое? Кажете сега, щом го казвате, значи имате нещо предвид.

Д. Гяуров: Имам предвид това, че често членовете на комисията биваха изненадвани от едно или друго изявление, което се случва по време, след, преди заседание на комисията. Много често въпросните изявления от страна на г-н Янев не бяха съгласувани най-малкото с комисията. Например миналата седмица ние бяхме безкрайно изненадани като научихме, че г-н Янев си е позволил да привика, това е буквалният термин, не случайно го използвам, 15-20 магистрати в работното им време.
Водеща: Да привика при депутатите от комисията, така ли или какво?

Д. Гяуров: При депутатите от комисията в извънредно заседание по време на пленарно заседание - нещо, което е абсолютно забранено и недопустимо от правилника, да дават някакви обяснения за нещо си. Тези хора се е наложило да отменят делата, насрочени за съответния ден, да се явят и да се обясняват.

Водеща: Състояло ли се е такова заседание, обяснявали ли са се на някого?

Д. Гяуров: Формално заседание на комисията не е имало, но те са се обяснявали с него, не знам на какво основание. Тепърва предстои да разберем.

Водеща: Тоест това е заседание, което той е обявил като заседание на комисията, но на което е присъствал само той, така ли?

Д. Гяуров: Доколкото знам, да.

Водеща: Да не би оттам да е излязла новината за Баджанака.

Д. Гяуров: Точно оттам.

Водещ: А какво знаете за този Баджанак?

Д. Гяуров: Нищо не знам за този Баджанак, знам само, че има един анонимен сигнал, който е. срещу магистрати от Югозападна България, който е ползван като основание. Аз считам, че подобна практика абсолютно не е допустима, особено по анонимни сигнали да бъдат привиквани хора и да бъде злоупотребявано.

Водеща: Но тези, които са привиквани, са нарочени, че са общували с Баджанака или какво, на какъв принцип са избрани тези 10-ина магистрати?

Д. Гяуров: Задавате ми въпроси, на които към настоящия момент не мога да отговоря. Днес ще приема всъщност документацията, днес ще приема председателстването на комисията, ще се запозная с документите и едва тогава. Следва да се има предвид, че членовете на комисията биваха лишавани от достъп до някои от документите или нямаха достъп до всичката информация в комисията.

Водеща: Дайте пак пример.

Д. Гяуров: Множество са примерите. Ние бивахме изненадвани с дневен ред, бивахме изненадвани с документи, които ни се представяха в заседание на комисията, това не е нормално. Не е нормално и говоренето от името на комисията, без членовете на комисията да знаят това. Тази практика аз искам да преустановя.

Водеща: Освен за магистратите, говоренето на Яне Янев, друг пример да ни дадете за нещо, което е казано пред медиите, стигнало до хората, пък вие разбрали от телевизията.

Д. Гяуров: Олигарсите. Нали щяхме да привикваме олигарси. Спомнете си. Не само не привикахме, ами това бяха едни доста бомбастични и неоснователни приказки в празното пространство. Няма как да се случи подобно нещо.

Водеща: Чисто процедурно няма как вие да привиквате олигарсите.

Д. Гяуров: Чисто процедурно и законово. Комисията не е над законите на републиката. Тя не е някакъв извънреден конвент, не може да си позволява да злоупотребява с правомощия.

Водеща: Правомощието ви е да правите проверки по сигнали, какво друго? Какви са правомощията на комисията, какво може да работи комисията?

Д. Гяуров: Комисията има една доста по-важна цел. Тя има за цел да координира усилията на всички органи, свързани с борбата срещу корупцията. Всички ведомствени комисии, подобни комисии, всички правозащитни органи. Комисията има право да изисква всякакъв вид информация. Може би малко силно ще прозвучи, но има правомощия да контролира включително в някаква степен и съдебната власт, без да й се меси, без да става смесване на правомощията на властите.

Водеща: Под каква форма може да я контролирате?

Д. Гяуров: Под формата на изискване на информация за движението на една или друга преписка, за мерките, които са взети, за резултатите, които са постигнати.

Водеща: Ще изисквате ли информацията за въпросния Баджанак, защото в обръщение официално го вкара не кой и да е, а министърът на правосъдието. Вчера беше отменен мисля, че на трима или четирима магистрати изборът във Висшия съдебен съвет именно защото Черния е заменен от Баджанака.

Д. Гяуров: Защо не? Ако има, ако има основание, разбира се, ако има основание за това, ако има достоверна информация - разбира се. Още повече, че ние от известно време работим много добре съвместно с Висшия съдебен съвет, с Комисията по етика на Висшия съдебен съвет, която има горе-долу подобни задачи и правомощия в рамките на съдебната система.

Водеща: Г-н Яне Янев ви обвини, че сте отложил заседание, на което е трябвало да се разглежда конфликтът на интереси на 14 министри...

Д. Гяуров: Не, няма такова нещо. Ето поставяте ме в ситуация да наподобявам по някакъв начин г-н Янев, което не искам, и да говоря без да има взето решение от страна на комисията. Но за да изчистя подобно обвинение, ще кажа, че по мое мнение, изрично натъртвам това, не е констатирано окончателно от комисията, следва да бъде направено, но по мое мнение няма конфликт на интереси при нито един министър, дотолкова, доколкото аз имам спомен за това.

Водеща: На какво се базира това ваше мнение?

Д. Гяуров: Не става дума за конфликт на интереси, става дума за забавяне при подаването на декларации.

Водеща: Това са онези декларации, които депутатите и министрите са длъжни да подадат, нали?

Д. Гяуров: Депутатите, министрите и други лица от държавната администрация.

Водеща: Какво притежават, как го притежават, има ли конфликт на интереси по отношение на тези притежания.

Д. Гяуров: Не, не, не, не, не тази какво притежават, как притежават...

Водеща: Не тези декларации, а кои? Това е към Сметната палата.

Д. Гяуров: Това е към Сметната палата. Тази е по Закона за конфликт на интереси - участия във фирми, в дружества, тяхно участие, на техни близки роднини...

Водеща: Кредити имат ли и т.н.?

Д. Гяуров: Да, за това става дума. Има такива декларации, въпросът е, че вероятно са забавени, може би и не по тяхна вина, може би по вина на администрацията. Това предстои да уточня, но това не е конфликт на интереси.

Водеща: Кога ще заседавате другата седмица, кога се провеждат редовните заседания?

Д. Гяуров: Обикновено в четвъртък. Вероятно ще запазим деня. Това е нещо, което ние няма как да отменим и да не гледаме. Промяната на заседанието се наложи поради това, че нямаше как да продължим нормалната работа, без да приемем да инвентаризираме документите, да видим, не само аз - всички членове на комисията, за какво става дума. Днес останалите членове на комисията също са поканени да присъстват при това приемане и предаване на документация.

Водеща: Което към този момент е при председателя на парламента Цецка Цачева, вие казахте, че чакате някакви топове от нея с томове, томове...

Д. Гяуров: Не, не, не, това е при председателя на комисията. В неговия кабинет и в секретариата.

Водеща: А, от там ще приемате документите?

Д. Гяуров: Да, за това става дума.

Водеща: Каква ще бъде първата ви задача в четвъртък?

Д. Гяуров: Това предстои да уточним с останалите членове на комисията. Нямам отсега готовност за някакъв конкретен дневен ред и не е и необходимо, нямаме нищо кой знае какво спешно, но може би, за да заситим обществения интерес, тъкмо с тези документи, които евентуално се отнасят до конфликт на интереси. . .

Водеща: На тези 14 министри?

Д. Гяуров: Не знам колко са.

Водеща: Добре, за малко задръжте, останете в студиото, защото сега трябваше да ви кажа довиждане, за да влезе човекът на годината в студиото, но сега малко извънредно - в апаратната се е обадил Яне Янев и иска да каже... имаме ли връзка? Добро утро, г-н Янев, кажете наистина набързо какво, какво ви е провокирало, за да ни се обадите, защото малко вече сме извън времето?

Яне Янев: Не е редно да ми казвате набързо, когато виждате, че повече от 20 пъти е споменато моето име...

 

Водеща: Ама, г-н Янев, давайте, добре...

Я. Янев: ...и то с цел клевети и несъстоятелни твърдения. Първо, Димо Гяуров не е избран и няма процедура, по която да поеме комисията, и по това много скоро ще се произнесе прокуратурата...

Водеща: Само да ви помоля, наистина, г-н Янев, наистина ви моля по същество.

Д. Гяуров: ...(говорят едновременно, не се разбира - бел. ред.) ... с глупости, прочетете правилника най-сетне, не заблуждавайте хората...

Я. Янев: Нещо повече - ако той отиде днес...

Д. Гяуров: Това произтича от правилника.

Я. Янев: ...и встъпи незаконно в длъжност, тогава ще има много сериозни последствия. Аз зная, че в момента те неправомерно са запечатали моя кабинет и са изгонили всички експерти, без изключение...

Водеща: Кабинета ви на председател на комисията, така ли?

Я. Янев: Точно така и на всички експерти, в това число и на секретарката на комисията, с цел да унищожат...

Водеща: Е, вие не сте председател вече, нали вече не сте председател? Нали вече не сте председател?

Я. Янев: ...с цел да унищожат... говоря и за експертите... с цел да унищожат документи, а част от тях да ги прикрият. Но тези техни намерения е ясно, че ще стигнат до прокуратурата.

Д. Гяуров: Не, аз, моля да го прекратите...

Водеща: Г-н Янев, г-н Янев, г-н Янев, днес, предполагам, ще отидете в парламента, а там със сигурност ще има парламентарни репортери, които ще отразят...

Д. Гяуров: Аз се възползвам от възможността да поканя г-н Янев да дойде и да присъства на приемането и на предаването, ето това е един добър начин да го поканя. Заповядайте, г-н Янев, след 15 минути аз отивам в сградата на парламента, в помещенията на комисията, лично се уверете, че всичко е тип-топ, така както вие сте го оставили, евентуално, аз не знам какво сте оставили, предстои да се уверя.

Водеща: И с това приключваме.


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...