Мартин Димитров: Крайно време е жалкият популизъм, който наблюдаваме в България, да свърши

11.12.2009

Мартин Димитров: Крайно време е този жалък популизъм, който наблюдаваме в България, да свърши

Българско национално радио, Програма "Хоризонт", "Преди всички", 11 декември 2009 г., 07.42 часа

Водеща Борислава Борисова: Разпадането на парламентарната група на "Ред, законност и справедливост" предизвика много разнопосочни коментари, включително и категоричното заключение от вчера на лидера на партията Яне Янев, че старата тройна коалиция беше заменена от нова управляваща коалиция. Чувства ли се част от такава "Синята коалиция"? Добро утро казвам сега на г-н Мартин Димитров, председател на СДС и съпредседател на "Синята коалиция".


Мартин Димитров: Добро утро. За съжаление г-н Янев отново изпадна в такива лични обяснения, а това е ситуация, която той сам създаде, защото той взе най-големите гастарбайтери в своята парламентарна група и сега се чуди защо тя се разпада. Това е съвсем нормално. Но нека да не прехвърля винаги вината от болната глава на здравата, тъй като болната глава ще е в неговата партия, и да не ни занимава всички нас с неговите проблеми. Той цялото общество занимава със собствените си проблеми в момента.

Водеща: Да, въпросът е как това, което се случи в РЗС, и дали въобще ще се отрази на управлението? Между другото вие подновихте искането си за управленско споразумение не случайно след тези драми в РЗС. Имате ли реакция от страна на ГЕРБ?


М. Димитров: Не, няма нищо общо с драмите при г-н Янев. Аз не мисля, че това, което се случва с неговата партия, има нещо общо с управлението в България така или иначе.

Водеща: Да, но със или без споразумение излезе, че вие сте печелившите от тази ситуация, такива коментари се появиха вече съвсем логично и може би естествено, и постовете, които получавате, са залог за вашата подкрепа. Увеличава ли се по ваше мнение влиянието на "Синята коалиция" в управлението на страната?

М. Димитров: Ние стоим зад нашата програма от самото начало и когато правителството предложи разумни ходове, ги подкрепяме, когато прави грешки, категорично заставаме и се противопоставяме. Тази наша политика ще продължи оттук нататък. Това е нашата позиция.

Водеща: Независимо от това какви постове приемате и ви биват предлагани?

М. Димитров: Доколкото виждате, госпожо, ние, общо взето, предлагаме експертни позиции. Не сме приемали сериозни политически такива. Така че и нашата отговорност е на експертно ниво. ГЕРБ прие да управлява сам и да носи цялата отговорност. Такава е ситуацията.


Водеща: Тоест не се увеличава отговорността на "Синята коалиция" по отношение на управленски решения повече, отколкото, да речем, преди 6 месеца вие поехте като ангажимент към ГЕРБ.

М. Димитров: Докато няма споразумение, тази отговорност не може да се увеличи.

Водеща: А между другото склонен ли сте да коментираме, въобще да говорим отново, за съжаление, подозрение, което дойде от устата на г-н Янев, че част от причините за случилото се и цел е отстраняването му от председателското място на комисията по корупция, защото, ако той е начело на тази комисия, ще се разкрият тези въпросни конфликти на интереси, за които той говори, сред 14 министри, почти цялото правителство, а пък сега комисията начело с г-н Димо Гяуров, представител на "Синята коалиция", нещата ще бъдат потулени?


М. Димитров: Първо, Димо Гяуров е един много сериозен човек и, ето, аз мога да ви кажа нещо конкретно. Г-н Янев е един наистина много шумен човек, той вдига много шум около себе си. Каква голяма корупция е разкрил, откакто е председател на тази комисия? На мен не ми е известен нито един факт. На вас да ви е известен? Мисля, че и на вас не ви е известен. Така че при това положение пак вдига много шум около себе си, а г-н Гяуров го познавам много добре. Той е много сериозен и аз смятам, че ще свърши доста работа.

Водеща: А имате ли вие информация, такава, каквато отново говори г-н Янев, за някакъв проблем с декларациите на министри за конфликт на интереси? Имаше намек включително и за проблем с премиера.

М. Димитров: Вижте, познавам добре г-н Гяуров. За разлика от г-н Янев той не хвърля постоянно обвинения и прах в очите на хората, защото всеки може да си говори разни такива неща, а трябва да се направи много сериозно проучване, да се видят нещата и ако има конфликт на интереси, аз съм убеден, че г-н Гяуров ще извади нещата. Но това няма да бъдат пак такива популистки приказки, каквито прави г-н Янев, а ще бъде много сериозен анализ.

Водеща: Няма да бъде прикрито под формата на някакви такива административни недоразумения, защото между другото и вчера г-н Гяуров каза, че доколкото знае, има и административни неуредици - насочване на някакви декларации към председателя на Народното събрание, а не там, където трябва, не по същество.


М. Димитров: Аз съм убеден, познавам много добре Димо, той е човек, който винаги търси справедливостта в едно решение. Просто разликата между него и г-н Янев е, че той няма да направи такива празни обвинения, които не могат да издържат нито пред съдебни институции, нито където и да било, той ще направи много сериозен анализ на фактите и на истинската ситуация. Тъй като, разберете, това, което се случва в България, на мен не ми харесва. Правят се едни такива обвинения, които не могат да издържат, говорят се празни приказки, това ви е интересно на вас медиите, затова и г-н Янев ви е интересен, защото той постоянно хвърля разни обвинения, които  в 99 процента от случаите са абсолютно несъстоятелни и несериозни, и създават някаква временна атракция. Но от това обществото няма полза, тъй като на другия ден се оказват пясъчни кули.

Водеща: Така е, но и премиерът, и ГЕРБ приемаха подкрепата на "Ред, законност и справедливост" редом с вашата.

М. Димитров: По този въпрос може да се отнесете към премиера, не към мен.

Водеща: Да, така или иначе бяхте рамо до рамо до ГЕРБ, това имах и го казах. Друго нещо важно, което между другото, г-н Димитров, г-н Иван Костов коментира вчера в нашия ефир, по въпроса за дефицита, актуализацията на бюджета за 2009 г. Той каза, че "Синята коалиция" ще подкрепи тази актуализация на бюджета, обаче отрече да е схванал думите на министър Дянков по следния начин - че пенсионерските коледни добавки, евентуалните, ще бъдат възможни благодарение на този половин милиард, който ще бъде гласуван най-вероятно.


М. Димитров: Ако си спомняте, още докато течеше самата предизборна кампания, ние поискахме актуализация на бюджета, тъй като актуализацията на бюджета наистина го напасва към новата ситуация. Защото тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ остави наистина един продънен бюджет. Така че е съвсем нормално да беше и проведена такава актуализация. Това е едно от нещата, които правителството не свърши, и аз смятам, че сгреши до момента.

Водеща: Тоест вие ще подкрепите това, което каза г-н Костов, ще се случи? А ще бъде ли популистки ход, защото така или иначе масово по този начин беше възприето, че до преди две седмици нямаше никакви пари, министър Дянков строго се караше дори когато се споменеше за коледни добавки, изведнъж сега се оказа - предлагаме актуализация, дефицит, даже може да се намерят и едни пари за пенсионерите преди Коледа.


М. Димитров: Аз смятам, че г-н Дянков е започнал да разбира огромната отговорност, която пое сегашното правителство, и огромните надежди на цяла България. Ситуацията е много тежка. Между другото аз идват от среща на Европейската народна партия, която има своята тържествена част, в България се вижда тържествената част, виждат се снимките, вижда се емоцията. Това, в което аз участвах обаче, е среща на едни от най-добрите икономисти от Европейския съюз. И това, в което сме убедени, е, че 2010 кризата ще продължи, абсолютно сме убедени всички. Аз им разказах за мерките, които ние предприехме, като намаляване сроковете за връщане на ДДС, и това беше възприето изключително положително и оценено много добре като мярка за спасяване на работни места през 2010. Другото, което ще се прави в целия Европейски съюз през следващата година като мярка за излизане от кризата, е намаляване на всички излишни разходи. Нещо, което в България не е направено все още, и тук това е задължение на финансовия министър и на цялото правителство. Има още много неефективни разходи, оставени от предишния кабинет, и трябва да бъдат много детайлно анализирани. Това е друг въпрос, който трябва да се изчисти, и тогава ще има повече пари и за пенсии, и въобще за по-добър стандарт на живот.

Водеща: Да. И един друг важен въпрос, въпросното следене в интернет и телефоните отново си проправи път, г-н Димитров, в парламента. Това, което не можаха да сторят БСП и ДПС в предишното Народно събрание, ще го направи ГЕРБ. С ваша помощ ли ще стане това?

М. Димитров: Четири пъти лично аз и СДС спираме тази идея в Народното събрание, като успяхме да спираме тези предложения най-вече със скандали всеки път. Сега ситуацията е следната. Разберете, има разлика между СДС и партии като Яне Янев и разликата е огромна. Първо, нашите предложения минават през Народното събрание, защото са изключително добре обосновани. Ние имаме много сериозен експертен потенциал. Сега, за това следене в интернет работи цял екип от наша страна, защото това, което се предлага от правителството, е много по-сложно от това, което предлагаше преди това БСП, ДПС и НДСВ. Така, виждаме някои съществени слабости, нямаме намерение да ги премълчим. Напротив, но на базата на много сериозен анализ ще поискаме промяна на закона и ще поискаме изчистване на тези проблеми. Няма да допусна и няма да подкрепя нито едно решение, което води България към полицейска държава, при никакви условия. Вижте, аз от много отдавна, от първия път, в който се опитаха да ни пробутат подобни текстове, и от първия път, в който СДС ги спря, ние сме го поели този ангажимент.

Водеща: Въпросът е, че препотвърждавате този ангажимент с леко отстъпление, крачка в страни, след сериозен анализ, това аз разбрах от думите ви.

М. Димитров: Госпожо, разберете едно нещо. Крайно време е този жалък популизъм, който наблюдаваме в България, да свърши, защото винаги, когато се изразява една позиция, тя трябва да бъде след сериозен анализ. В противен случай гледаме хора като г-н Янев, и да ви кажа честно това, което гледам, на мен не ми харесва. Аз смятам, че е време за сериозна политика в България. Иначе може да гледаме само тези сериали вечерта и да се забавляваме, и то не се получава.

Водеща: Те даже не са и толкова забавни вече, трябва да признаем, за никого сякаш. Въпросът е, ако все пак срещнете отпор от страна на ГЕРБ, вие казвате сериозен анализ, сериозен експертен екип работи.

М. Димитров: Разберете, госпожо, как се убеждава. Не се убеждава с популистки изказвания по медиите. Убеждава се с факти и анализи. Точно така, с аргументи. Така се убеждава и така се
печелят позиции. И затова СДС стои стабилно в българския парламент, защото ние винаги имаме много сериозни аргументи, а не просто да сме кресливи и да вдигаме шум, както правят
другите. В това няма смисъл.

Водеща: Но така е възможно и тихомълком да минат нещата и посфактум да разберем, че. . .

М. Димитров: Няма да минат, няма да минат тихомълком.

Водеща: Обещавате вие. Благодаря ви за отделеното време. Мартин Димитров, съпредседател на "Синята коалиция", в ефира на "Преди всички".


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...