Мартин Димитров: Мерките на ГЕРБ за кризата закъсняват

21.09.2009

 

Интервю за в-к "Труд" на Мартин Димитров председател на СДС и съпредседател на Синята коалиция.
 

- Г-н Димитров, икономическият доклад, поръчан от президента, взриви икономическите среди. Защо не участвахте в дискусията по него, а само го заклеймихте?


- Има голяма полза от този доклад. Това е много сериозен труд - да събереш всички грешни икономически решения на едно място е много голямо усилие! Препоръчвам на всички партии да го прочетат внимателно, за да знаят какво не бива да се прави на никаква цена в икономиката. Но само по този начин погледнато този документ е ценен. Знаете моето отношение към плоския данък - СДС е партията, която първа го поиска. Вече е ясно.че въвеждането му беше успех. Освен че доведе до по-висока събираемост на данъците, той остави между 50 и 200 лв. повече в джоба на всеки обикновен човек на месец. Става дума за около 2 млн. души.

- А хората с 3000 лв. заплата толкова ли са богати, че да плащат 20% данък, каквото предложение също има в доклада?

- Този спор дори е безпредметен. Има десетки абсолютно законни начини да не се платят високи данъци. Майсторството в данъчната политика е да накараш хората доброволно да си плащат. Това се случи с плоския данък. Ако се върне прогресивната данъчна скала, особено в условията на криза, президентът такава сива икономика ще си отгледа, че с това ще се запомни!

- Ако има законови вратички за неплащане на данъци, контрата не е ли у вас, депутатите, че сте го допуснали?

- Винаги се намират вратички в законите, никъде няма толкова съвършено зако нодателство, че това да се пресече. И пак казвам - данъчната политика трябва да е такава, че на човек да му е по-евтино и спокойно да си плати данъците, отколкото да търси скъпи счетоводители, за да измислят някоя щуротия как да не ги плати.

- Все пак докладът на Първанов не катализира ли появата на антикризисни мерки на кабинета? Вие негодувахте, че управленската програма се бави въпреки активността на финансовия министър Симеон Дянков за съкращения на разходите.

- Твърдението, че докладът на президента има принос за политиката, изобщо е нелепо. Ще си позволя от в. „Труд" да дам един съвет на Георги Първанов - догодина, за да звучи сериозно подобен доклад и да има смисъл от него, нека да има поне един десен икономист сред авторите. Сега там са събрани всички леви икономисти, някои дори безработни. Но стига с този документ.
В момента не е важно да се мерят заслуги - кой какво оспорил, кой какво казал... Важно е да се свърши конкретна работа и да има реални мерки срещу кризата в най-кратки срокове. Може и внесените от „Синята коалиция" 10 антикризисни законопроекта да са катализирали процесите. И очакваме да чуем отношението на ГЕРБ по тях. Например мярката ни за съкращаване на срока за връщане на ДДС на бизнеса, намаляване на данъка за еднолични търговци, отмяна на депозита или рязкото му намаляване за регистрация на фирма и т.н. Вече чувам положителни сигнали. Усилията на министър Дянков трябва да се похвалят, от управлението на ОДС насам не е имало такава воля за реформи. Но това още не е достатъчно.

- Представените 32 мерки на ГЕРБ не ви ли удовлетворяват - някои ваши предложения като бързото връщане на ДДС например са заложени?

- Заявките на ГЕРБ са само начало, приемам ги като първа стъпка. Трябва да влязат в конкретика.

Докато намеренията не се превърнат в конкретни законопроекти и мерки, те нямат стойността, която се търси. Така че за удовлетворение е рано да говорим. Често ни питат дали сме опозиция или управляващи. „Синята коалиция" е партньор - насърчава умните решения и не приема глупавите. Имаше закъснение с антикризисната и управленската програма и никой не бива да очаква от нас да премълчаваме.

- Все пак управляващи или опозиция сте?

- Ние сме част от мнозинството в парламента. Но трябва да е ясно - отговорността се носи от ГЕРБ.

- ГЕРБ обяви фаворитката си Йорданка Фандъкова като самостоятелна номинация за кмет на София. Ще подкрепяте ли чужда номинация?


- Водят се разговори в София между СДС, ДСБ и ГЕРБ. За мен най-важното е да се стигне до обща управленска програма за София до редовните местни избори. Така и така в общинския съвет ГЕРБ имат мнозинство и поеха отговорността за този мандат. Хубаво е да си го завършат. Но за да имаме общ кандидат, ми се иска по няколко въпроса да има ясни ангажименти. Да започнем със завод за боклука. Той трябва да работи до края на мандата или поне да е почти готов. На мен ми писна хората в страната да ме питат защо трябва да приемат столичния боклук...


- Във форумите в интернет симпатизанти на СДС и ДСБ са гневни, че абдикирате от вота. Как ще им обясните, че за първи път няма да имат свой кандидат в някога синя София?


- Искам да ги успокоя, че когато дойде момент за спечелване на избори в София, ще сме там. В политиката най-важно е търпението и оценката на ситуацията. Не изключвам вариант и ние да издигнем кандидат - това зависи от СДС-София. Но голямата битка ще е на редовните избори след две години и според мен усилията трябва да са насочени за тогава.


- За 2 години да не се окаже, че СДС и ДСБ са съвсем обезличени, бягайки от вот, криейки се зад ГЕРБ и стоейки в разкрачено положение между власт и опозиция?


- Вече 20 г. слушам как СДС е изчезнало или умира. За разлика от СДС тези, които го говорят, останаха извън парламента.


- А вие имате ли бъдеще на лидерския пост в СДС? СДС-София ще издигне кандидат срещу вас на вътрешния вот през зимата, недоволство срещу лидерството ви и коалицията с ДСБ има и на други места.


- Насърчавам издигането на кандидати на лидер на СДС. Трябва да има конкуренция, битка на идеи. Това е полезно за партията. А на СДС-София ще им припомня, че последния път, когато участваха на избори сами, кандидатът им за кмет Минко Герджиков взе 14 000 гласа или 4,9%. На последния вот „Синята коалиция" има 100 000 гласа в София. Това трябва поне да те накара да се замислиш.


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...