Д-р Светозар Шуманов: Синя коалиция ще има във всички 17 общини

18.10.2010
 
Интервю на заместник-председателя на СДС и нов Облстен лидер на СДС Пловдив, за в-к "Твоят ден".
 
- Г-н Шуманов, защо приехте да смените областния лидер на СДС Йордан Бакалов на поста?
- След като се разбра, че той няма да се кандидатира отново, реших да поема организацията. Дадох съгласието си, след като в много от структурите в региона - асеновградската, карловската, сопотската, в Раковски, Стамболийски, Брезово и други, стигнаха до заключението, че съм човекът, който може да продължи неговото дело. Ние от много Време сме в един отбор с г-н Бакалов. Той беше областен председател 11 г., а аз бях 2 мандата негов заместник и 7 г. лидер 8 Асеновград. Хората сметнаха, че имам достатъчно опит и организационни способности, за да поема структурите В този момент.
Както винаги съм казвал, аз съм екипен играч и с помощта на Йордан Бакалов бихме могли да изведем СДС на подобява-що място В нашата област.
- Бихте ли разтълкували какво означава това?
- Нашата цел е да докажем, че автентичната дясна сила е Синята коалиция
Мисля, че по време на криза хората гледат надясно. Това показаха и последните избори, защото народът си мислеше, че ГЕРБ е наистина дясна партия, член на Европейската народна партия. Но след година и 3 месеца управление съм убеден, че нашите симпатизанти, които гласуваха за премиерската формация, разбраха, че с големи обещания политика не се прави. Имам предвид липсата на решителност в провеждането на реформите във всички сфери на управлението на държавата.
- В Пловдив сините вече обявиха, че ще атакуват властта в коалиция - СДС и ДСБ. Как ще е в региона?
- Ръководството подкрепя тази идея и смята да приложи пловдивския подел
и в останалите 17 общини. Амбицията ни е да се явим самостоятелно като Синя коалиция плюс всички партии от десния спектър. Ако иска ГЕРБ да ни подкрепи, да го направи, но общи листи с тях няма да имаме, защото те много отдавна заявиха, че ще играят сами.
- А при балотаж бихте ли застанали зад техните кандидати?
- Това е въпрос на политическа ситуация, преговори и решения.
- Струва ми се, че демонстрирате твърде високо самочувствие, а резултатите от социологическите изследвания не са такива.
- СДС има самочувствие, защото създаде новия модел и преобърна управлението на държавата, мисленето на хората, както и начина на работа ВъВ всички сфери. Голяма част от реформите, които сега трябва да се довършат, са започнати от нас, например здравната. Ние създадохме НЗОК, направихме та-
ка, че лекарите да получават достойно заплащане, стартирахме промените и те вървяха добре до идването на власт на царя. Оттогава караме на инерцията от преди 10 г. Има и други неща - колкото и да е спорна приватизацията, дялът на държавата в управлението и бизнеса е сведен до минимум.
В общините от Пловдивска област също може да се Види направеното по наше Време.
Обновените улици в Пловдив, Асеновград, Карлово и Калояново са благодарение на политиките на СДС.
Колкото до социологическите изследвания, СДС задържа нивото от евроизборите миналата година - 4,1 %. Като се има предвид, че еуфорията, която наля гласове за ГЕРБ, отмина, съм убеден, че дясномислещите ще обърнат взор към нас.
- И в колко общини от региона очаквате да имате сини кметове?
- Поне 8 3, а може би 8 4-5, защото не биВа да се забравя, че изборите са мажоритарни и личностите са много важни. А ние имаме много добри професионалисти, които знаят за какво иде реч в местната власт, и са доказали, че са способни. Освен в Пловдив ще се борим за Асеновград, Карлово, Хисаря, Перущица, Калояново и Стамболийски.
- Преди СДС издигаше кандидати по формулата "местен, свестен и известен". Има ли нови критерии?
- Както казах, професионалисти, но с десни разбирания, мислещи не само за себе си и за партията, която ги е издигнала. Най-трудното ще е да мотивираме хората да повярват, че сме по-добрите.
- И че повече няма да се карате, цепите и люспите.
- Разбирам притесненията на хората, но в една истинска коалиция винаги побеждава разумът след дебати. Смятам, че той е надделял и повече проблеми няма да има. Може би ни беше необходимо доста време, докато разберем приказката за снопа и пръчките.
- След вашето избиране, веднага плъзнаха слухове за преврат, пуч и интриги в СДС. Нарекохте ги инсинуации, но не ви ли притесняват?
- Тази реакция показва, че СДС е жив и има хора, които много се притесняват и се чудят как да ни разколебаят. Като зам.-председател мога да кажа, че партията никога не е била толкова консолидирана в един отбор с ясен поглед за бъдещето. Мисля, че клиентелата си. Отиде заедно с онези, които изпълняваха нечии политически поръчки. За тях път назад няма, няма да ги приемем никога повече.
За мен приказките за пучове са измислици и фантазии. Никой не може да се бърка в областната организация на СДС, която благодарение на Йордан Бакалов винаги е била самостоятелна и тежи много в национален мащаб- Никой досега не си е позволявал да не се съобразява с нашите решения. Сега тя е една от най-силните в Националния съвет, където има зам.-председател и 7 членове. С пловдивската организация сме едно цяло и гледаме в една посока.
- Има ли организации в региона, които са в тежко състояние заради липса на членена маса?
- Според новия устав организации, които имат по-малко от 31 членове с редовно платен членски внос за година назад, нямат право на глас. Това поставя в онеправдано положение общини като Хисаря, Кричим, Съединение, Перущица, Лъки. Те имат по 15-20 членове и новото ръководство ще гледа да ги закрепи, за да участват ВъВ вземането на решения. Дотук се стигна, защото в последните 4-5 години СДС, вместо да прави политики, пишеше нови устави. Кой откъде дойде, най-напред с това се захващаше. Силно се надявам този период да е приключил, защото много хора в партията не разбраха за какво става въпрос - то не бяха нови регистрации, клубове по симпатизанти, по интереси. Членският внос се плащаше по различни тарифи и много народ се обърка, което е една от основните причини за негативните резултати.
Идеята за силна десница не е от вчера и сега е моментът тя да се осъществи.
- На практика предизборната кампания вече е в ход, след като обявихте, че ще се явите на местните избори в коалиция с ДСБ. Какво да очакват хората?
- Отсега мога да кажа, че НИС ще реши да формират коалиции по места. Националното ръководство няма да се бърка. За нашия регион потенциални съюзници са ВМРО-БНД на Красимир Каракачанов, зелените, земеделските съюзи, Гергьовден", "Новото време", та дори НДСВ и ДПС. С тях иде търсим контакти и ще водим разговори. 

Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...