Мартин Димитров: Основен приоритет за СДС сега са местните избори

03.11.2009

 

Г-н Димитров, каква е оценката ви за състоянието на СДС след провеждането на парламентарните избори в България?
- Положихме огромни усилия на тези европейски и парламентарни избори. Бих казал, че срещу нас имаше цял заговор, в основата на който бяха БСП и ДПС. Водихме 11 съдебни дела и работихме при много тежки условия. Но аз сьм доволен, че успяхме да се справим, да победим в 3 съдебни битки и СДС да влезе в българския парламент. Защото целият заговор беше СДС да не бъде в Народното събрание. Искам да благодаря на всички в Шумен, които работиха за СДС и "Синята коалиция" и положиха огромни усилия в предизборните кампании. Знам, че районът е труден, поради което смятам, че резултатите ни са прилични. Работата обаче продължава. тъй като имаме 2 години до местните избори. Много важно е те да бъдат рационално използвани, да укрепим своите структури, да изградим нови, където все още нямаме. За нас местните избори са основен приоритет. Затова ще направим академии, които ще подго. твят хора за кметове и общински съветници. Подготвяме такава мащабна програма и започваме специална подготовка за тези местни избори. През последните години е било практика да се чака последният момент и тогава да се прави кампания, но сега ще започнем много по-рано. Ще подпомогнем местните организации най-вече в набирането на членове. Ще търсим основно млади и активни хора. Ще търсим и много контакти с граждански организации, като вече цяла година работя по този въпрос и първите резултати са налице. Давам ви пример. СДС е единствената партия с категорична позиция против АЕЦ "Белене". Този проект в крайна сметка бе спрян и ние имаме своята заслуга за това. Имайте предвид, че зад тази кауза стои една огромна част от гражданското общество, което заради нашите принципни и честни позиции сега е близко до нас и ни подкрепя.
- Смятате ли, че мястото на СДС е в "Синята коалиция"?
- Мисля, че трябва да има мостове в дясното политическо пространство. Аз дори съм "за" разширяване на общите действия вдясно. Знаете, че заради лични конфликти и лични дрязги, дясното пространство беше много разпокъсано и ние платихме изключително висока цена. Оттук нататък трябва да намерим възможност за още по-мащабни действия вдясно. Това е категорично моята позиция.
- Трябва ли националното ръководство на СДС да помогне на местните структури на партията, тъй като те почти не разполагаха с финансов ресурс по време на изборите?
- Категорично смятам да променя политиката на СДС в тази насока за оказване на помощ на местните организации, но само за конкретни резултати и конкретни проекти. Водил съм сериозни разговори с една международна фондация, която ще помогне при обучението на актива на СДС. Смятам, че наистина трябва да помогнем на нашите местни организации, но не да се хвърлят ресурси на вятъра, а
това да бъде обвързано с постигането на конкретни резултати и конкретни цели.
- Каква е оценката ви като председател на СДС за 100-те дни управление на правителството на ГЕРБ?
- Смятам, че е рано да се дават крайни оценки. Правителството поиска нашето мнение за своята управленска програма и ние предложихме 7 конкретни линии на политики оттук натътък, които, ако бъдат възприети от кабинета, ще подобрят ситуацията у нас. И нашето отношение към бюджет 2010 г., към управленската програма и към правителството в голяма степен ще зависи дали тези 7 политики ще бъдат възприети от кабинета. На първо място ние предлагаме намаляване с 45 дни сроковете на връщане на ДДС още от 2010 г. Също така увеличение на данъка върху хазарта до 15 % от 2010 г. Смятаме, че хазартът не трябва да бъде стимулиран, а да бъде обект на високо облагане. И на мен ми е много интересно по този повод как ще гласува българският парламент. Предлагаме още през 2011 г. да бъде намален данъкът за едноличните търговци. Бихме желали това да стане и по-рано, но бюджетът няма пари. За нас е много важно запазването на работни места и предпазването на фирми от фалит, защото в противен случай трябва да се провежда социална политика за хиляди хора без работа. Предпочитаме да направим така, че те да си запазят работните места. В рамките на мандата искаме намаляване на общата ставка по ДДС от 20 на 18 % и ще натискаме докрай. Това, което е много важно - настояваме за реформа на специалните служби в България и всички представители на бившата Държавна сигурност да бъдат отстранени, тъй като всички скандали напоследък за "изтекли" доклади се правят именно от Държавна сигурност. Същота-ка искаме реформа на Висшия съдебен съвет, включително и промяна в Конституцията, която да гарантира професионализъм и липса на политически натиск в работата на този орган. Затова настояваме за намаляване на състава на Висшия съдебен съвет, намаляване на мандатите и гарантиране, че ще бъдат избрани хора с качества. Работим много сериозно за промяна на Закона за обществените поръчки и вече сме готови. Тези изменения са в посока на прозрачност, отчетност и спиране на корупционните практики. Ще настояваме тези промени да минат през парламента още до края на годината. На следващо място е гарантирането на енергийната сигурност, като се даде приоритет на проекта "Набуко" и свързване на българската енергийна система с тези на Гърция, Турция и Румъния, което да гарантира възможности за доставки в условията на газова криза като миналогодишната.
- Подкрепяте ли акцизната политика на българското правителство?
- Що се отнася до предлагания по-висок акциз за цигарите, кабинетът увеличава много повече акциза от поставените изискванията на ЕС. Аз не подкрепям тази политика. Първо, защото в бюджет 2010 г. не виждам намаляване на общата данъчна осигурителна тежест. Освен ако не бъде прието нашето предложение за намаляване на сроковете за връщането на ДДС, защото всъщност това е едно намаление на данъчната тежест. Високиятакциз върху цигарите ще доведе до много голяма контрабанда и смятам, че кабинетът ще си докара сериозна беля.
- Как ще коментирате последните скандали с изчезнали доклади на ДАНС?
- Моето мнение е, че лицата от Държавна сигурност, които продължават да присъстват в специалните служби, са в основата на всички тези скандали и интриги. Затова окончателно трябва да изчистим службите и те да бъдат реформирани. Никои не може да си позволява да използва специалните служби за политически цели.


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...