Мартин Димитров: Не искам просто общински съветници. Искам да се преборим за кмет на Русе

15.09.2010

  Лидерът на СДС Мартин Димитров участва в Русе в заседание на областния съвет на областната организация на партията.

В Русе председателите на местните организации на СДС, ДСБ и ВМРО подписаха споразумение за създаване на политически съюз. Той трябва да инициира и провежда местни политики с перспектива съвместно участие в местните избори през 2011 г.Основната цел на новия съюз, който най-вероятно ще носи името „Синя коалиция +", е спечелването на местните избори догодина, както и да се даде пример за дясно обединение на национално ниво.

Интервю на председателя на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров за в-к "Утро"-Русе.

- Господин Димитров, вие посъветвахте БСП да се обърне към министър Божидар Димитров като техен бивш член за помощ какъв точно вот на недоверие към правителството да изберат. Това лична битка ли е след квалификацията "политически лилипут " и получихте ли извинение за нея?
- Извини се премиерът Борисов и това беше мъжка постъпка от негова страна. Иначе тези реплики са в резултат от липсата на възпитание на Божидар Димитров. Когато нямаш политически аргументи, започваш да прилагаш лични нападки и обиди. Той отдавна няма политически аргументи, затова ние продължаваме да искаме неговата оставка. След като я подаде, той може да бъде полезен на БСП във всяко едно отношение.
- Развива ли се СДС?
- Категорично да. През юни направихме проучване с "Алфа рисърч" -една от най-добрите агенции според нас, и то показа, че единствената формация, която повишава влиянието си и привържениците си, е Синята коалиция. Бяхме над резултата от парламентарните избори. Привържениците ни са основно образовани хора, интелектуалци, хора с пре стижни професии.
- Откъде "вземате" симпатизанти?
- Не, по-сложно е, отколкото да се каже, че само от една партия привличаме хора. Част от тях са гласували за ГЕРБ, други за по-малки партии - важното е, че това са качествени хора. Ядрото на СДС е устойчиво.
- Виждате ли СДС отново като самостоятелна партия, или бракът с Костов е вечен?
- СДС като управляваща през 1997-2001 г. отново беше в коалиция и аз не виждам нищо лошо в коалициите, стига те да бъдат направени по умен начин. За мен Синята коалиция бе единственият вариант да възстановим онова много силно СДС. Разцеплението, предизвикано преди години, беше грешка. Сега това е правилен ход, а в СДС има много млади хора. Ние сме една от малкото партии, които всяка седмица имат ясна идея и предложение за подобряване на живота на хората. Това показва потенциал. Синята коалиция в големите градове вдъхнови хора, които винаги са били привърженици на СДС и гласуваха за нас.
- В Русе все още седесарите не припознават своя депутат д-р Михаил Михайлов. Той наказание ли беше заради подкрепата на Румен Христов?
- Вярно е, че имаше в един момент разногласия, но те бяха преодолени и са в миналото. С Христов работим много добре и създадохме силен екип. Доверието между нас е напълно възстановено. Най-вредно през годините за СДС е било точно интригантството и вътрешните противоречия. Ето сега сме ги преодолели и сме си подали ръка.
Що се отнася до д-р Михайлов, от него очаквам все повече работа и все по-голяма активност.
Между другото в парламента той беше много полезен в битката срещу ГМО и за запазването на правата на собствениците на земеделски земи. Иначе битката му за доверието и уважението на русенци трябва да се води всеки ден.
- Имате ли вече стратегия за местните избори?
- Ще дадем повече свобода на местната организация, но и аз, и Румен Христов ще наблюдаваме отблизо работата. Аз ще настоявам за по-голяма дясна коалиция. Не искам просто да видя съвет-
ници в общинския съвет, искам да се бием за кмет на Русе. Това означава да се потърсят контакти както с ДСБ, така и с ВМРО и други демократически партии. Ако успеем, ще се преборим.
- Готови ли сте с номинации?
- Опитът от последните 20 години показва, че ранното изваждане на кандидатурата е грешка - човекът винаги бива очернен несправедливо. Ако тези партии застанат зад един достоен русенец, шансовете за победа са огромни. Затова кандидатурата ще бъде извадена в точния и подходящ момент. За конкретни имена сега няма да говорим, но като профил е ясно - не е задължително да е партиен член. Русе за мен е град на интелектуалци. Тук има аристокрация и нелош бизнес. Ще е човек с добро образование, който ще бъде припознат точно от интелигенцията.
- Нали не се заблуждавате, че интелигенцията е мнозинство в страната?
- Да, но тя формира общественото мнение по много въпроси. Когато един кандидат е припознат от интелигенцията, има потенциал да бъдат убедени и други хора. Затова никога не подценявайте интелектуалните партии. Медиите, хората на изкуството, обществениците, лекарите, бизнесмените, юристите - те са обществото.
Партията, която в момента управлява, спечели със силно популистки модел, но хората взеха да се осъзнават. Бойко Борисов управлява повече от година, никой не му пречи, но не успява нищо да направи. Моята прогноза за следващите избори е, че няма да има такова масово гласуване и ще спечели партията, която направи подходяща коалиция и издигне добър кандидат. 


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...