Найден Зеленогорски:Останах верен на своя приоритет - инвестиции в хората

22.07.2011

вестник Труд с. 18

 Какво свършиха общинарите 

Найден Зеленогорски е роден на 2 септември 1961 г. Завършил икономика в УНСС, специализира мениджмънт и маркетинг в Ротердам. Два мандата член на делегацията на Конгреса на местните и регионални власти към Съвета на Европа в Страсбург. Член на българската делегация в Комитета на регионите в Брюксел и председател на Асоциацията на българските градове и региони. Зам.-председател на СДС. Бил е депутат мандат и половина. От 1999 г. е кмет на Плевен.

На тези избори ще се кандидатира отново. През 2007-а бе издигнат от дясноцентристката коалиция „Заедно за община Плевен", в която влязоха осем партии. Очакванията са сега коалицията да се разшири. Семеен, с 18-годишна дъщеря Яна.

 

Кметът Найден Зеленогорски: Конете не се сменят по средата на реката

 

Ирена НИКОЛОВА

- Кой е най-големият ви успех през изминалия мандат?

- Останах верен на своя приоритет - инвестиции в хората. В образованието, културата и здравето на хората. Не трябва да има противопоставяне между тези сфери и инфраструктурни проекти. Плевен има изключително образование, здравеопазване на високо ниво.

- Но не успяхте да възстановите плевенската опера. Реалистични ли бяха вашите намерения в тази посока?

- Продължавам да работя, за да има опера. Юридически тя може да не съществува, но само преди седмици показахме съвместно със Старозагорската опера „Кармен" на площада пред двехилядна публика. До края на годината ще има още 1 -2 оперни спектакъла. Преди години, когато можехме да си го позволим, в два бюджета заделихме сериозни суми, за да участваме в съвместен проект за възстановяване на операта. За съжаление тогава не получихме подкрепа от Министерството на културата. И когато се сърдим, че хората слушали само определена музика, нека министерството си зададе въпроса дава ли им шанс да слушат друго.

- За какво ви критикуват най-много?

- Може би за това, че съм последователен в политиката. И тази последователност няма да ми бъде простена.

- Мнозинството в общинския съвет бе на ваша страна за пореден мандат. Дори се оформи странно единомислие между „Атака", ДПС и партия „Солидарност", която се обявява за представител на  ромския етнос. Всички те подкрепяха предложенията ви наравно с коалиция „Заедно за община Плевен".

- Да, и аз им благодаря за това. Градове, в които има тежко противостоене между кмета и мнозинството в общинския съвет, обикновено спират своето развитие, докато не се установи еднопосочност в усилията.

- Изостава ли общината в усвояването на евро-фондовете?

- С идването на правителството на ГЕ РБ бяха размразени възможностите за европейско финансиране. Не сме изостанали, напротив. Смятам, че се справяме добре. На етап избор на изпълнители сме по два проекта - за организация на уличното движение за 7 млн. лв. и за саниране на 8 училища за над 4 млн. Спечелихме 1 млн. лв. за изготвяне на интегриран план за развитие, още 500 хиляди за информационен център. Очакваме произнасяне на комисията по общия ни проект в областта за туризма за 6 млн. лв.

- Отчитате ли грешка при управлението на доведената до ликвидация общинска фирма „Автобусни превози"? Беше ли източено дружеството, както твърдят от БСП?

- Решенията са вземани от борда на директорите, а в него винаги е имало представител на БСП. Така че ако е имало партийни каси или източване, те първи щя-

ха да научат. Проблемите с „Автобусни превози" са проблеми в конюнктурата и в целия транспортен бранш. Има и частни компании, които фалираха. При такова рязко увеличаване на цените на горивата и рязко намаляване на пътниците не е лесно да се задържиш на пазара.

- Съжалявате ли за решението си да се откажете от кандидатпрезидентската надпревара и да се борите за нов кметски мандат?

- Не, тук съм започнал определени проекти и бих искал да ги довърша. Има

един израз, че не се сменят конете по средата на реката, защото може да се окаже фатално. Точно в този период усвояемостта на европейските средства върви напред, осигурили сме инвестиции от 35 млн. лв. за тази и следващата година по линията на европейските проекти и на инвестиционния кредит.

- Името ви обаче присъства в няколко сигнала до главния прокурор, в които става дума за корупция, злоупотреба с детски труд и т. н.?

- Всичко това са опити с политически средства да се влияе на прокуратурата, на съдебната власт с цел да се очерни опонентът. Понякога става дума за измислени сигнали, за буря в чаша вода. Аз предупредих моите опоненти, че колкото пъти са тръгнали с черен пиар срещу мен, толкова пъти съм печелил.

- Някои биха казали, че четвърти мандат е вече много...

- Вероятно има и такива мнения. Предпоследният кмет на Чикаго е бил кмет 20 години. Ако конституцията не ограничава броя на мандатите, ако изборите са демократични - всичко остава в ръцете на хората. Демокрацията се лекува с повече демокрация.

- Защо кметският стол е толкова привлекателен?

- Може би защото е голямо предизвикателство. Преди 12 г. се отказах от парламента, за да стана кмет. Има и други хора като мен. Те искат да виждат всекидневни резултати. Кметската работа е такава, че можеш да видиш в кратки срокове резултатите от труда си.

- На кой ваш колега кмет завиждате?

- На този, на когото му стигат парите.

- Промени ли се имотното ви състояние през третия мандат?

- Да. Преди няколко месеца купихме малък апартамент около 50 квадрата в София. Дъщеря ми от 7 години живее и учи в столицата и досега плащахме наеми. Решихме, че е по-добре вместо наем да плащаме ипотека. Така че с ипотечен заем платихме 75 на сто от цената. Останалите 25% са от семейни спестявания. За 4 години това е промяната. Колата мие същата - „фолксваген Голф". Движа се понякога с него, понякога със служебния автомобил на СДС.

- Имате ли предпочитан или неудобен опонент на изборите през октомври?

- Не, нямам. Но например голямо предизвикателство ще бъде, ако се случи така, че БСП и ГЕРБ издигнат единен кандидат на първия тур.

 

Плевен:20 млн. лв. кредит и нова библиотека

Найден Зеленогорски навлезе в 12-ата си година като кмет на Плевен с „инвестиционен бюджет срещу кризата". С предвидените разходи за строителство и ремонти от 25 млн. лв. при общ бюджет от 74 млн. лв. се очаква да бъде задвижена местната икономика, като се създадат нови работни места. 13,4 млн. лв. от разрешения от общинския съвет 20-милионен кредит ще отидат за 35 обекта, главно за реновирането на уличната мрежа. Заемът ще се изплаща десет години.

Опозицията в общинския съвет отдавна се обявява срещу „предизборното лустросване" на улици и вини администрацията в непрозрачно усвояване на парите от заема, който ще загроби общинските бюджети не за година-две, а за няколко мандата напред. Атакуват Зеленогорски и за резултатите на екипа му по усвояването на европари. От администрацията отчитат 41 спечелени проекта за над 17,3 млн. лв. и два крупни проекта за тройно повече пари, които са в процес

на разработване.

Една от гордостите на плевенската администрация през този мандат е новата сграда на регионалната библиотека „Христо Смирненски", започната през далечната 1982 г. След като близо две десетилетия замразеният на груб строеж обект загрозяваше центъра на Плевен, държавата прехвърли част от собствеността на общината, която завърши сградата. На първия етаж се обособиха офиси и заседателна зала, използвана за сесиите на местния парламент. Парите за библиотечно оборудване и обзавеждане даде културното министерство.

Така плевенчани се прочуха с единствената нова библиотечна сграда, открита у нас през последните 20-ина години. Последните четири години в Плевен ще бъдат запомнени с експанзия на големите търговски вериги, които откриха над десет хипермаркета. Само един от тях затвори врати насред кризата. Не липсваха и инвестиции в промишлени производства, но те останаха далеч по-незабележими за широката публика.

Мандатът ще се запомни и със срива на общинската фирма „Автобусни превози", която след неуспешни опити за приватизация тръгна по пътя на фалита. 80 работници останаха без заплати повече от година и имат да получават 300 хил. лева, а общината бе принудена да откупи собствената си автогара.

Преброяването показа, че Плевен е намалял с 15 хил. души за 10 години, но въпреки това градът остана седмипо големина в страната със своите 106 : хил. жители. Демографските данни отложиха планираните детски градини в „Дружба" и „Сторгозия", но нова забавачка все пак ще има - в централната градска част.

Съмнения за корупция заваляха към екипа на Зеленогорски в последните няколко месеца. Соцдепутатът Румен Петков обяви, че е внесъл три сигнала до главния прокурор, а кметът се закани да го съди за клевета.

 

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...