Найден Зеленогорски: Целта е да бъдем приятната изненада на този политически сезон

24.01.2009

 

Г-н Зеленогорски, каква е основната задача, която си поставяте като председател на националния предизборен щаб на СДС?
- Да се представим добре, както с г-н Димитров казахме, нашите усилия ще бъдат насочени натам да бъдем приятната изненада на този политически сезон. Независимо дали ще се явим самостоятелно или в коалиция, ще направим всичко възможно да бъде обхванат всеки десен глас.
- Има ли решение за влизане в предизборна коалиция?
- Вече започна на практика дискусията в партията по отношение на това дали ще се явяваме сами или в евентуална коалиция.
- Заедно или поотделно трябва да се проведат изборите за НС и Европарламент според вас?
- Ние взехме решение, съобразно което сме за това изборите да бъдат в рамките на 1 ден. Смятаме, че по този начин, първо, ще се спестят пари, ще се спести и обществена енергия. Надяваме се и че по този начин ще бъде по-висока избирателната активност. Някак си не ми се струва логично да се налага в рамките на месец, месец и половина, два пъти да се гласува. Колкото и това да е изгодно за някои, ми се струва, че обществото трудно би го приело.
- Как ще коментирате мерките за демократизиране на избори, заложени в Обществения договор, подписан от 18 партии, включително и от СДС?
- За съжаление не съм запознат, защото не съм присъствал на това подписване. Мога да кажа, че ние тепърва ще коментираме тези предложения. В края на краищата трябва да има промени в избирателния закон. По принцип СДС е подписал този Обществен договор и оттук насетне всичко е въпрос на изборно законодателство. Но самият факт, че сме го подписали, означава, че бихме приели всякакви предложения, които гарантират това, че изборите ще бъдат честни и прозрачни и че ще се избегне купуването на гласове и всякакви други подобни порочни практики, които за съжаление съществуват в България.
- Какво мислите за предлаганите от БСП промени в изборното законодателство, които предвиждат включване и на мажоритарен елемент?
- Аз подкрепям въвеждането на мажоритарен елемент като принцип. Оттук насетне дали това ще стане, или не, очевидно ще стане ясно, надявам се, скоро, защото съвсем логично е, че партиите и коалициите трябва да бъдат съвсем наясно и то максимално скоро с евентуалните промени. Въвеждането на мажоритарен елемент, според мен, ще засили интереса на хората и по този начин ще се премахне до известна степен тази опасност от анонимност на конкретните избрани лица. Принципно СДС винаги е подкрепяло идеята да има мажоритарен елемент - пропорционална система с преференции или пък мажоритарен избор за част от депутатите в района. Има различни варианти.
- Въвеждането на различни принципи на мажоритарност в изборите за НС и ЕП не би ли довело до объркване на гласоподавателите, ако изборите са в едни ден?
- Това, което мога да кажа, е, че за 19 години демокрация хората в България се научиха да участват в избори. Мисля, че народът ни е достатъчно грамотен, за да може да се справи. По-важно е обаче как политиците да направят така, че да върнат интереса на хората, вярата и доверието в политическата система и това е проблем не на една или друга политическа сила, а на политическата система като такава. Така че всяко подобно предложение би било полезно като цяло.
- По-конкретно какви резултати ще преследвате в изборите за Плевен и за страната?
- Най-важното е първо в СДС да се направи това допитване до членовете, за което вече говори Мартин Димитров. Както знаете, изборът на председател и ръководство беше направен директно от членовете на СДС. Сега ние искаме да чуем всички по отношение на това дали ще се явяваме сами или в коалиция на изборите. Оттам насетне зависи какви цели ще си поставим. Аз казах - за нас целта може да бъде една и тя е да има силно дясно представителство в българския парламент и да има евентуално дясно управление, което очевидно не може да се случи без автентичните десни партии, които на практика реализираха промяната в България

Посредник - 3 стр.
Нела ПЕЕВА


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...