Третият модул на политическа академия на Съюза на демократичните сили се проведе във Велико Търново

11.09.2010

От 10 до 12 септември се провежда третия модул на Политическата академия на Съюза на демократичните сили в град  Велико Търново. Основни теми на лекциите и дискусиите са Анатомията на властта, Демократичната Конституция на РБългария, модели и институции, Лисабонски договор, принципи и структури на демократичното управление  и процесите на децентрализация в ЕС и РБългария.

Председателят на партията Мартин Димитров приветства участниците в Академията и обяви, че тя осигурява ефективно обучение на млади хора от цялата страна, тъй като България има нужда от подготвени хора за силна местна и централна власт. Синият лидер изяви желание тази форма на обучение на кадри да се превърне в една добра традиция и подчерта, че е сред основните приоритети пред ръководството на партията.

С лекция на тема: Демократичната конституция на Република България, изнесена от депутата от СДС Димо Гяуров, започна втория ден на Академията, провеждаща се във Велико Търново. Той отбеляза, че е радостен да приветства толкова млади хора, които синята партия, чрез Политическата Академия, има амбицията да превърне в добре обучени и подготвени политици. Гяуров ги запозна с правните, политическите и практичните аспекти на Конституцията в нейното приложение. Синият депутат подчерта, че това е върховния закон в държавата и като такъв, обикновено приемането на нова конституция бележи настъпването на преходни процеси в обществото. Димо Гяуров се спря и на някои недостатъци на действуващия ни основен закон, като даде конкретен пример, изразявайки мнение, че ефективна съдебна реформа в България може да се осъществи само чрез съществени промени в Конституцията, касаещи тази област. Той запозна участниците и с предложенията на СДС за промени в изборното законодателство и изрази съжаление, че много от тях не са възпрети, с което голяма част от порочните практики в изборния процес остават.

Президентът на Република България (1997-2002г.) Петър Стоянов също се включи като лектор в третия модул на Политическата академия на Съюза на демократичните сили, който се провежда в град Велико Търново.

Стоянов запозна участниците в академията с моделите и практиките на президентските институции. Той високо оцени създаването на Политическата академия на синята партия като форма на обучение на млади и подготвени кадри за политиката. Петър Стоянов също така изрази своето удовлетворение, че има възможност да сподели своя опит с толкова много дясномислещи хора.

В своята лекция Петър Стоянов подчерта, че демокрацията сама по себе не решава проблемите на хората. Поддържането на обратната теза може да въведе в опасна заблуда обществото и то да получи трайно отвращение към демократичната система на управление. Още повече, че целодневно е подлагано на носталгични посткомунистически внушения. Демокрацията не означава автоматично, че мнозинствата винаги вземат най-правилните решения, заяви Стоянов. Нито пък, че дава възможност на най-способните и почтени да заемат своите места в управлението. Единственото безсъмненно практическо предимство на демокрацията е, че без кръв и насилие, чрез избори, могат да бъдат сваляни правителства, които не са оправдали общественото доверие. За всичко останало: за обема на правата и свободите, с които ще разполагат гражданите, за начина, според който ще се разпределят обществените блага, за обществената справедливост, която през последните 20 год. в България е дефицит трябва да се работи, да се жертват лични интереси, ако е необходимо, подчерта той.

Оттук нататък не революциите, а само еволюцията, постепенното надграждане могат да направят България утвърдена демокрация с висок стандарт на живот. А това означава, че в политиката задължително трябва да има приемственост. Според Нищше човекът е „съществото с най-дълга памет", затова за разлика от историята на животното, историята на човека не започва с неговото раждане, а и с историята на живелите преди него.  Това е нашето най-голямо човешко предимството  - да се възползваме от всичко положително изградено преди нас. Самонадеяността да започваме всяко управление с идеята, че преди това е нямало други или че правим поредната революция може да обрече България на продължителен и трагичен кръговрат. Така че, демокрацията не е панацея, тя по-скоро прилича на музикален инструмент, който всеки може да притежава, но от чиито предимства могат да се възползват само трудолюбивите, интелигентните, професионално подготвените, търпеливите. Останалите могат да живеят през целия си живот с илюзията, че имат в хола си най-доброто пиано, без, за съжаление, да могат да свирят на него, каза в заключение Петър Стоянов.

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...