Станислав Благов: „Направихме голям шлем от успешни проекти”

04.05.2011

- Как тежката икономическа ситуация се отразява на Община Свищов? Ето, в Златарица чиновниците пишат на листи втора употреба, в Стражица пък имат проблеми с транспорта, тук как е положението?

- За съжаление Свищов не е някакъв икономически оазис и ние не можем да се развиваме извън средата, в която е част от местното самоуправление. Ние също имаме проблеми и те основно са в две насоки. Първо, това е орязването на държавните трансфери. Средното намаление е от 10% на база 2009 година. Това обаче не е голямата трагедия. Големият проблем за общините идва от намаляване на средствата от собствени приходоизточници. Няма община в България, която да има свое добро икономическо развитие, ако тя не разчита на собствени приходи. Основните приходи в Европа са данъчните. В България те са в размер на 7 до 12%, не повече, а това за общините е пренебрежимо малко, това категорично е сгрешена философия. Колкото по-бързо държавното управление си даде сметка за това, толкова по-бързо българските общини ще се оправят. Колкото по-бързо се оправят българските общини, толкова по-бързо икономиката ще тръгне нагоре. Искам да кажа, че в общините трябва да влизат данък сгради, данъкът върху доходите на физическите лица, както е в цяла Европа, и третият данък в местните бюджети трябва да е икономическият - дали ще бъде част от ДДС, данък печалба или друг, това е задължително. Докато това не стане, ние просто сме пощенски кутии... Трябва да призная, че децентрализацията започна единствено и само при правителството на царя. Аз не съм му фен и това е очевидно, но обективната истина е такава, може би защото в началото на този мандат вицепремиер беше Костадин Паскалев, а той е свързан с местната власт като дългогодишен кмет.Какво правим ние в момента - разчитаме на оперативните програми на ЕС, но те не са всичко, не са панацея.Знаете ли, че ако не са в момента тези оперативни програми, една голяма част от българските общини ще реализират нулева програма за инвестиции от собствени приходоизточници. 

- Да обобщим проектите, по които работите...

- Ние сме силно амбицирани, на практика като проекти сме подредили голям шлем. Община Свищов е представила висококачествени и обществено значими проекти по абсолютно всички програми, които съществуват...

- А с усвояемостта как сте?

- При Тройната коалиция поставих въпроса на премиера - каква е причината нашите проекти да не бъдат одобрявани, след като са ни дадени най-високите награди за българска община въобще - от Американската агенция за международно развитие, от Националното сдружение на общините и от ООН... Дали не сме представили качествен проект, дали не сме улучили на консултанти. Зададох този въпрос пред половината правителство и пред всички общини. Отговорът беше ясен. Ние не попаднахме на точните консултанти. Работим със собствен ресурс и не бяхме допускани за техническа помощ, разбирате ли парадокса? Поради простата причина, че аз работих с правителство, несъизмеримо с моята политическа принадлежност. Имам осем отговора - вашият проект е одобрен, той е класиран, но поради липса на средства не може да бъде финансиран! Става дума за общинска пътна инфраструктура, социална, културна инфраструктура, образователен проект, енергийна ефективност и т.н.

- Сега как стоят нещата?

- Нещата се промениха, трябва да признаем. По същия начин поставих въпроса. Дори заявих, че по-скоро Свищов ще бъде одобрен извън България, отколкото тук. И така, общината беше одобрена по проект „Трансгранично сътрудничество Румъния - България". Там са кандидатствали Силистра, Видин, Русе. Първият проект, който беше одобрен, знаете, за 6 млн. лв., е „Свищов - Зимнич". Работим по него, реално строително-монтажните работи започват октомври или ноември за пристанищната инфраструктура. Вторият проект, който вече е финализиран, е по ОП „Регионално развитие" - укрепване на ул. „Филип Станиславов" за около 800 000 лв. Третият проект, който вече е финализиран и предстоят процедури за изпълнение, това е градската среда, ще правим градска зона. Подали сме проект и за туризма - изграждане на епископията на древния град Нове, също за около 6 млн. лв. Може би до месец ще получим отговор. Големият проект, който ще подадем в най-скоро време, е за водния цикъл и изграждане на пречиствателна станция за отпадни води. Големият успех на мандата, който реализирахме, не е по оперативна програма „Регионално развитие", а е свързан с подобряване на водоснабдяването на града. Подновихме целия магистрален водопровод в размер на около 11 км. Една част от него - с пари от Министерството на регионалното развитие при предното правителство, и друга част - със собствени средства от заеми, и трета част, която вече ни е преведена като сума, е за изграждане на напорния водопровод. Тези пари отпусна сегашното правителство - оттам имаме 100 000 лв.

- А как е качеството на водата?

- Качеството на водата се променя, подобрява се категорично, но трябва да се изгради пречиствателна станция за питейни води. За целта обаче са необходими поне около 6-7 млн. лв. Може би това ще се реализира през следващия мандат. Най-голямата инвестиционна програма е 3, 5 млн. лв. досега. А само за водопровода средствата са два пъти повече.

- Какво ви дава основание да се кандидатирате отново?

- Отношението на хората ми дава основание. Каквито и програми да се реализират, каквито и инвестиции да се направят, ако човек няма отношението на хората, няма нищо. Ние имаме социологическо проучване. То е много оптимистично за нашия град и нашето управление. Направихме срещи в 15-те населени места. Навсякъде приемните прерастваха в събрания. Продължавам да бъда такъв, какъвто бях през 1999 година - идалго! Не се колебая, и най-добрият специалист от екипа на Община Свищов, ако тръгне в друга посока да осребрява позицията си, да го отстраня на момента...

- Имате ли много такива сигнали през годините?

- Винаги е имало, но не се колебая да бъда категоричен, когато се наложи. За мен най-важното е честността, прозрачността, принципността. 

- Да ви върна за изборите. Очаквате ли една по-екзотична подкрепа, като от ГЕРБ например?

- Никога няма да ме подкрепят от ГЕРБ. Аз не искам да ги уязвявам по някакъв начин. Те си имат своето самочувствие, а и генерираха страшно много доверие, каквото не беше понятно. Но поведението им е различно от поведението на партията, на която аз съм член - СДС. В нашата партия всеки има възможност да отиде да каже на председателя си г-н Димитров: „Тук грешите, не сте прав". На президента Петър Стоянов ние сме си позволявали да даваме съвети, на Надежда Михайлова - позволяваме си да говорим, ние не се страхуваме да критикуваме съмишлениците си. За мен най-важното е свободата, а тя е състояние на духа.Затова и очаквам да ме подкрепи онази автентична десница от съзидателни и демократично мислещи хора. За мен също така няма разлика между кмета на Морава, който е подкрепен, а може би и издигнат от БСП, и кмета на Ореш, който е тъмносин. И още нещо, какъвто и да е резултатът от изборите тази година, аз няма да се разсърдя. 

- Следващият ми въпрос не касае пряко кметската институция, но все пак - как ще коментирате скандалите напоследък около Стопанската академия?

- Това е тъжно, защото Стопанската академия отдавна е надскочила рамките на нашия град. Ние сме провинция. Ние сме с изявена периферност спрямо областния център и това е така чисто географски. Академията обаче има своето национално значение. За мен тя е най-доброто извънстолично висше училище. Наш почетен гражданин е бившият ректор проф. Нено Павлов. Блестящ преподавател и невероятен учен! Това се отнася за една голяма част от свищовските преподаватели. Академията ни трябва да има - и аз работя за това - своята автономност. Не можем да се месим в политиката на управление на академията, защото ще я вкараме в един битовизъм. Не крия, че съм притеснен страшно много от проблемите там. Едно нещо мога да уверя - не се месим по никакъв начин в управлението на академията. Лошото е, че Академията е фактор в града и затова ни връзват на мартеничка - нас, общината и Стопанската академия.Другият фактор, който искам да спомена, е „Свилоза". В момента там работят повече от 2800 души. За мен това е най-големият успех на общината. Това, че в 2009 г. комбинатът възкръсна, е по-голям успех, отколкото изборът ми за кмет през 2007 г. 

- Свищов винаги е имал свой депутат, обаче сега те са двама в лицето на д-р Ваньо Шарков и Аспарух Стаменов. Това помага ли на общината?

- Със сигурност отношенията ни с д-р Шарков са перфектни, той е един невероятен човек. Няма жител на нашия град, който по лош или добър повод да се е обадил и да е бил пренебрегнат. Изключително активен е. Няма процес в община Свищов, към който той да не е бил съпричастен. Ако такива са всички депутати, нещата ще изглеждат по-добре. С Аспарух Стаменов работим делово. Той в момента е част от управлението на държавата. Всички жители на града ни разчитат на съдействие. Лошото е, че местната организация на ГЕРБ не е единнаТе не са заедно. Ако са заедно, пък било то и опозиция на кмета, можем да мислим за доброто на Свищов. Само ще дам пример - колко се инвестициите в Сливен, когато Асен Гагаузов беше депутат. Нека фактически да покажем, над 100 млн. лв. са инвестициите там. Сигурно господин Стаменов е бил съпричастен към проектите, за които говорих в началото, но аз знам на мен и моя екип какво ми е коствало всичко това...

- А с болницата как се развива ситуацията?

- Много тежък проблем, като воденичен камък! Тройната коалиция в Свищов - „Атака", БСП и ГЕРБ, смениха, мобилизирани от своите политически амбиции, управителя Ваньо Атанасов - изключително добър мениджър и лекар. Това за мен беше тотално безумие. Смениха го без всякакви мотиви с един доктор Михайлов, на когото му отпуснахме 1, 2 млн. лв. при задължения 1, 4 млн. лв. За една година и половина той натрупа още толкова. Не че е виновен, но ситуацията, средата в общинското здравеопазване от типа на Свищов е такава, че генерира отрицателни резултати. Д-р Михайлов не оправда доверието, дори и на тези, които го назначихме. Сменихме и него, вече и с мое желание. И назначихме Гаврил Гевезов - по предложение на „Атака" и ГЕРБ, които бяха инициаторите за него. В момента отново се трупат задължения, сега и него искат да сменят. Аз нямам обяснение за тази политика на безпринципни смени.Те смятат, че той е направил грешки, без да се позовават на анализи, и искат да го сменят. Ако го сменят, съм сигурен, че и сегашният финансов министър, предният - Орешарски, който за мен беше най-добрия, и по-предният - Милен Велчев, и тримата да ги сложат при тези правила, състоянието на общинската болница следващата година ще е с 300 000 лв. допълнителни дългове. Защото няма реформа и няма политическа воля за реформи. 

- Имате ли полезен ход?

- Имаме. Трябва държавата да покрие дълговете на болницата, които към момента са 1, 7 млн. лв. Това просто е задължение на държавата. Нито една община няма задължение да плаща дълговете на болниците. Ние сме принудени от обстоятелствата да заделяме средства от общинския бюджет за болницата. Даже продаваме и терен от болницата. Кога продава човек собствеността си? Когато е притиснат, само в краен случай! И резултатът е нулев... Държавата трябва да поеме ангажимент не само за нашата, а за всички болници!

- Посланието ви към свищовлии в навечерието на Великден?

- Свищов е активен град! Аз вярвам в енергията на съгражданите си, убеден съм, че ще успеем да превърнем Свищов в модерен град. Пуснахме ферибота, икономиката се развива по време на криза, безработицата е овладяна, което, разбира се, е цинично за тези, които са без работа. Но ние ще се опитаме в рамките на правомощията си да продължаваме да работим по този модел. Аз съм сигурен, че в Свищов след години ще има и мост, който ще ни свърже с Румъния. 

Елена ЧАМУРКОВА


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...