Мартин Димитров: В СДС винаги сами сме си пречили, сега сме вече много сплотени

11.10.2010

 Интервю на председателя на СДС Мартин Димитров за в-к "Борба".

- Като председател на парламентарната икономическа комисия кога смятате, че ще свърши кризата?
- За кризата народът е казал нещо много умно - каквото сам си направиш, никой друг не може да ти го направи. България е една от четирите страни, които най-бавно в целия Европейски съюз ще излязат от кризата. Другите са Румъния, Латвия и Гърция. Имаме едни и същи проблеми, за които говорим всяка седмица. Поставяме ги пред кабинета, но правителството върви в грешната посока, което за съжаление има своята цена за бавното излизане от кризата. Едното от тези неща е високият бюджетен дефицит, който дърпа всичко надолу. През 2011 г. икономиката малко по малко ще живне, но бюджетът ще е воденичният камък, който ще я дърпа надолу.
- Визията на „Синята коалиция" за справяне с този проблем?
- Още в началото на годината представихме антикризисна програма по точки с 20 конкретни идеи. Сега предлагаме фискален борд като най-важна мярка за стабилизиране на бюджета. Надявам се с идването си, независимо от краткия престой, Ангела Меркел да каже колко добре това работи в България. Поканили сме и един друг премиер, който засега няма да обявявам, но той трябва да дойде ноември месец и да каже как в неговата страна работи фискалният борд. За мен това е най-ключовата идея за стабилизация на бюджета и икономиката и като краен резултат - излизане от кризата.
- Коментирали ли сте я с управляващите?
- Сериозните икономисти в управлението като цяло са "за". Те обаче нямат думата. Все пак светлината в тунела ще дойде по следния начин. ГЕРБ ще си променят икономическата политика, като срещнат бързия влак, а това ще се случи следващите месеци... Той приближава и много неща ще започнат да се променят. Първо, ГЕРБ ще разберат, че не се заяждаме с тях, а правим сериозни и обмислени предложения. Второ, ще разберат, че всъщност има такова нещо като икономика и не може да го замениш с други методи и начини, и надявам се да разберат, че ако проблемите не започнат да се решават веднага, ще има само смяна на министри...
- Значи, бързият влак ще отнесе нечие министерско кресло?
- Със сигурност. Много ми е сложно да предскажа кои министри ще си отидат, но когато не правиш реформи, трябва някой да е виновен. Най-лесно е да е съответният министър.
- Не подкрепихте новия здравен министър, но подкрепихте правителството при вота на недоверие...
- Гласувахме „въздържал се" за новия министър, защото той не можа да представи ясен план за действие оттук нататък. И СДС много настояваше той да не получи подкрепа от „Синята коалиция". А колкото до вота, ние с БСП и ДПС не гласуваме заедно. С тези хора нищо не правим заедно. Тяхното място е в най-тъмния ъгъл на българската политика. Те са опасни за себе си и за държавата. Вижте, хората вече се убеждават в правотата на нашата политика. Защото от много време предупреждаваме как ще започнат да се вдигат данъците. Премиерът казваше, че няма такова нещо, но накрая стигна до увеличение на пенсионната осигуровка. Ще мине още някой ден и месец и ще се предложи вдигане на ДДС. Предупреждавахме и за АЕЦ „Белене", че тази колеблива позиция ще доведе в крайна сметка до строежа на централата - много скъпа и много неефективна за България. Т.е. нещата, за които предупреждаваме, и рисковете взеха да се случват.
- Само критики ли имате към управляващите?
- Както виждате, резервите са много, особено в икономическата област, където за мен те вървят право към пропастта. Ако трябва да кажа нещо хубаво - в момента има закон за Сметната палата, който и аз съм подписал. Той цели една голяма промяна - Сметната палата да стане сериозен контролиращ орган, който да пази държавния бюджет наистина. Това е нещо положително. Другото е, че има поне политическа воля у вътрешния министър да се справи с престъпността. Но пък тези хора не влизат в затвора, което е проблем не само на съдебната система, а на цялата верига. Проблемите са особено много в досъдебното производство.
- Да поговорим за СДС. Задават се местни избори. В какво организационно състояние е партията?
- Най-важният въпрос, който успяхме да решим, е с вътрешните ежби и драми. Поставихме си за цел да преодолеем този най-сериозен проблем на партията, защото винаги сами сме си пречили. Сега вече сме консолидирани. Сега сме много сплотени и това е първото важно нещо. Другото е, че сме оставили възможност на местните ръководства да правят много широки десни коалиции, което е традиция и е давало винаги резултати. Обаче майсторството е да намериш точния кандидат, който в дадения регион да се припознае от местните хора като качествен и свестен човек. Иска ми се кандидатите ни за кметове и за местната власт да са почтени и решителни хора. Т.е. да е ясно, че около тях няма никакви скандали, и да е ясно, че могат да вземат трудни решения, когато се налага. Нещо, което го няма в ГЕРБ.
- Тук, във Велико Търново, СДС имаше няколко мандата кмет, обаче се оказа, че той вече не е ваш член. Как ще избегнете подобни ситуации за в бъдеще?
- Проблемът е, че никога няма сто процента гаранции. Един човек се тества от самата среда и ситуации. Мога да ви дам конкретен пример с кмета на Плевен - Зеленогорски, който остана почтен и принципен докрай. И за кмета на Свищов се отнася същото. Във Велико Търново, знаете, кметът не си е плащал членския внос, а това е благоразумната и подходяща причина да се разделим. Това не подлежи на разглеждане. Сега въпросът, който поставям пред местната организация, е, че ни трябва много силна фигура. Догодина са едни доста сложни избори - ГЕРБ въобще няма да имат такава подкрепа, каквато сега или на последните парламентарни избори. Просто защото хората очакват от тях икономически чудеса, но няма да видят нито едно чудо. При това положение ГЕРБ ще има малко подкрепа и на много места ще се окаже, че на нас основен опонент ще са ни БСП и коалициите, които БСП прави. На това трябва да акцентират нашите структури по места и да се хвърлим в битката здраво.
 


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...