Мартин Димитров: Наша основна задача засега е да подготвим силни кандидати на десницата

19.04.2010

Интервю на председателя на СДС Мартин Димитров за в-к "Борба".

- Защо бяха необходими 6 месеца, за да бъде регистриран новият устав на партията?

- Защото искахме да бъде регистриран заедно с новото ръководство на партията. Документите бяха внесени в пакет и този път нямаше разтакаване от страна на съдебната система. Нещата станаха в сроковете, предвидени по закон, а имаше и необходимост първо да бъдат подготвени документите. Мисля, че всичко е наред, и можем да продължим напред.

- Това обаче блокира работата на местните ви организации. Ето търновската структура стои вече над една година без областен председател...

- Не, напротив. Има много време преди местните избори. Сега спокойно можем да проведем своите събрания и да бъдат избрани легитимни органи. Такъв проблем няма, има време за всичко.

- Събрахте във Велико Търново част от регионалните си активисти, за да поговорите за местните избори и за координацията помежду ви. Как оценявате работата на местните си представители?

- Поисках от тях още повече активност. СДС и „Синята коалиция" в парламента имат изключително активни депутати. Ние имаме инициативи всяка седмица и молбата ми към местните представители е да бъдат пренасяни на местно ниво. Хората трябва да разберат, че защитаваме техните интереси, че сме разумната партия в българската политика и правим страшно много неща. Това трябва да бъде разбрано и обяснено на хората. В този смисъл имам нужда от помощта на всички местни организации. Надявам се великотърновската да бъде още по-активна и да се включи в това много важно начинание.

- А местните какво поискаха от вас като техен лидер?

- Поискаха образователна помощ, обучения и, разбира се - финанси. И ще ги получат. Ние сме първото ръководство на СДС, което ще оказва такава помощ на местните организации, тъй като кризата не е само за държавата, тя е и за политическите партии. Колкото и да е трудна ситуацията, ще помагаме с колкото можем на местните организации. Следващите местни избори са страшно важни за нас. СДС има едни от най-добрите кметове в България. И смятам, че  колкото повече кметове има СДС, толкова по-добро ще бъде управлението

- Част от сегашните ви кметове ярко се разграничиха от СДС и дори пристанаха на явен ляв проект като президентското движение. Търновският кмет Рашев е подобен пример. В този смисъл - как ще търсите следващите си кандидати?

- Такива случки винаги е имало във всяка една политическа система, във всяка една страна. Не всички кандидати се оказват удачни, но на фона на други партии в последните 20 години СДС наистина успя да предложи и наложи изключително качествени хора за кметове.

- Как оценявате „модела Рашев"?

- Нека оценката на „модела Рашев" бъде дадена от местната организация на СДС.

- Как ще се явите на местните избори?

- Стартират разговорите за общи действия в дясното пространство. По време на срещата във Велико Търново призовах местните организации те да бъдат инициатор и двигател на тези разговори, тъй като те най-добре знаят конкретната ситуация в дадена община и най-добре могат да организират тази работа.

- Задължително ли СДС ще е водещата партия в подобна коалиция?

- По дефиниция това няма как да не се случи, защото СДС е най-голямата партия в дясното пространство.

- Тогава съществува ли вариант ГЕРБ да подкрепят ваши кандидатури?

- Такъв вариант съществува единствено ако има двустранно сътрудничество - ние да подкрепим техни кандидати и те - наши. До момента такива разговори не са водени, ние не ги търсим засега.
Наша основна задача е да подготвим силни кандидати на десницата за кметове и общински съветници. Трябват концентрирани усилия на местните организации и на централно ниво.

- Каква е ролята на СДС в днешната политическа ситуация?

- Все повече политолози, социолози, интелектуалци, учени признават, че СДС е разумът на българския парламент. Това, според мен, е най-точната квалификация - партията, депутатите и коалицията, която предлага разумни и добри решения и коригира неправилните предложения, които прави правителството.

- Тогава можем ли да кажем, че ГЕРБ не слуша гласа на разума?
- ГЕРБ понякога слуша гласа на разума, тъй като подкрепиха нашите идеи за ГМО, за приемането на рестриктивен режим; приеха нашите мерки да се спре масовото подслушване по интернет, макар да имаха подобен проектозакон. Оценката ни е, че ГЕРБ понякога слушат гласа на разума.

- За какво ще настоявате да ви послушат?

- Написали сме цялостна антикризисна програма, която подарихме на правителството и на българските граждани. Тя има много силни елементи, които трябва да бъдат възприети и изпълнени, а това, което предлага кабинетът, просто няма да свърши работа.

- Заговорихте, че скоро може да се наложи страната да тегли заем от МВФ?

- Даже казах нещо повече - скоро може да се наложи МВФ да дойде в България и да внесе антикризисни мерки, което ще е много лош вариант. Ние трябва да си свършим работата, за да не идва някой отвън.
Лошо е по няколко причини. Мерките, които налага фондът, винаги са много рестриктивни и тежки за едно общество. Това е много лош сигнал пред целия свят - тези сами не могат да се оправят, затова МВФ идва ги спасява. Това е лошо за кредитния рейтинг, т.е. веднага ще скочат лихвените проценти. Лошо е във всяко едно отношение, затова не трябва да го допускаме.Ако претендираме, че сме европейска страна и имаме умни и отговорни хора тук, нека сами си свършим работата

- Като икономист как оценявате колебанието на финансовия министър за влизането в еврозоната?

- Искам да напомня, че СДС беше в основата на влизането на България в ЕС, и макар да сме имали много трудности, никога не сме се отказвали от тази цел. Същото трябва да бъде и по отношение на еврото - никакво отказване и трудностите трябва да бъдат преодолявани. А еврото е важно, защото с него лихвените проценти в България ще паднат и за домакинствата, и за бизнеса.

- Как оценявате здравната реформа?

- Няма такава. В момента има паника и хаос и аз се притеснявам, че новият здравен министър досега не вдъхва доверието, че ще се справи с тази най-тежка сфера за реформи в България. Ако бъде забатачена здравната сфера, може да повлече всичко надолу.
Много неща трябва да се свършат, но на първо място трябва да се спрат кражбите, източването, далаверите с лекарства, които костват милиони. Парите никога няма да стигнат, ако тези практики продължат.

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...