Ваньо Шарков"Ние два пъти сме доказвали, че можем да вадим страната от тежки кризи"

01.07.2009
Роден през 1962 г. Образование - медицина и здравен мениджмънт. 14 години работил в болницата в Свищов, последните три години като управител на лечебното заведение. Един мандат народен представител от парламентарната група на ОДС. Заместник-председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и член на Комисията по здравеопазване на 40-ото Народно събрание.
- Остават броени дни до изборите. Какви са личните ви очаквания за вота?
- По-висока избирателна активност и добър резултат за „Синята коалиция".
Направихме много срещи с граждани, неправителствени и професионално съсловни организации. Очаквам предел на мобилизацията на хората, които вярват в синята идея, на тези, които настояваха обединението на десницата да се случи, на всички, които искат да видят тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ в опозиция. Ние вече два пъти сме доказали, че можем да вадим страната от тежки кризи.
- Смятате ли, че сте разпознаваема личност от избирателите във Великотърновски район?
- Тук са моите приятели и колеги, тук са хората, на които винаги съм разчитал, тук започна професионалното ми и политическо развитие. Няма човек, на когото да съм отказал помощ, и ще продължа да помагам. Държа на думата си и никога не съм се местил от една партия в друга. Каузите, за който съм работил, никога не са били лични, а обществени, и затова считам, че съм познат.
- Какви са вашите приоритети и какви конкретни ангажименти бихте поели към хората от областта?
- Разбира се, на първо място е подобряване на здравеопазването в региона. Това минава през осигурено финансиране за общинските болници, възстановяване на диалога с професионално съсловните и пациентски организации. Качествена промяна на инфраструктурата в областта, защото през последните години няма направена нито метър нова пътна настилка. Прекратяване на поголовното и мафиотско изсичане на горите в региона. Необходимо е бързо завършване на Хаинбоаз, продължаване на магистрала "Хемус" и започване на нов магистрален път между Велико Търново и Русе.
- Все повече се увеличават предупрежденията за задълбочаването на икономическата криза у нас през есента. Как ще се борите с нея?
- Управляващите и лично Станишев твърдяха, че икономическата криза ще заобиколи България, а сега ни лъжат с антикризисни програми. Точно тези, които не знаеха размерите на това бедствие, сега твърдят, че знаят изхода от него. Ние сме последователни в политиката, която водим, и можем да направим това, което предлагахме в края на този парламент - намаление на данъчноосигурителната тежест, намаление на ДДС на 18%, намаление на данъка за едноличните търговци от 15 на 10%. Така ще увеличим покупателните способности на гражданите и фирмите и ще увеличим потреблението на български стоки. Ние ще осигурим свежи пари за икономиката и чрез усвояване на еврофондовете ще стимулираме производството и ще съживим пазара. Време е българинът да получава достойно възнаграждение за достоен труд. Всички тези мерки могат да върнат страната ни във верния път и да възстановят доверието на Европа в България.
- Промениха ли политиците своя подход през тази кампания в сравнение с изминалата за Европарламент?
- Кампаниите и посланията са съвсем различни. Ние от "Синята коалиция" навлязохме много повече в конкретика и наблегнахме предимно на проблемите във Велико Търново и всяка община от областта. Други си останаха кресливи или арогантни, или и двете. Някои от тях след изборите ще трябва да отговарят за изявленията си.
- Какво пропуснаха да включат политическите партии в посланията си?
- Кандидатите за народни представители от БСП, ДПС и НДСВ пропуснаха празника на първия освободен от турско робство град Свищов. ДПС и "Атака" пропуснаха да покажат ясна политическа програма. НДСВ не направи отчет за действията си в правителството на тройната коалиция.
- Доколко е етично и морално изказването на Ахмед Доган, за което гръмнаха всички медии?
- Всяко изказване на Ахмед Доган взривява медиите с демонстрация на политически цинизъм, надменност и безпардонност. Този човек заяви, че еднолично управлява държавата, а коалиционните му партньори БСП и НДСВ дадоха мълчаливо съгласие за това. Единствено когато сините са били на власт, Ахмед Доган е бил в опозиция. Затова ДПС положи максимум усилия да ни попречи да се явим на тези избори. Активно им съдействаха от БСП и "Атака". Това само амбицира допълнително нас и нашите избиратели. Ние отново ще извадим Доган от властта.
- Кои са възможните коалиционни партньори и кои са най-невъзможните?
- Сьвсем естествено е наши партньори да са партиите от Европейската народна партия, защото имаме сходство в програмите и посланията. Затова можем да управляваме заедно.
досегашната коалиция беше направена безпринципно, като брак по сметка, при съвсем различни програми, цели и намерения. Това е причината през последните 4 години страната ни да не може да намери верния път. Ние никога няма да направим коалиционен партньор.
- Всички политици обявяват, че са срещу купуването на гласове, тогава кой ги купува?
- Купуват ги онези, които най-силно крещят, че са срещу купуването на гласове. Купуват ги тези, които дори при доказано купуване твърдят, че са невинни и правят опровержение. Единствено за нас от "Синята коалиция" никога не е имало твърдение и дори подозрение в купуване на гласове. Органите на реда и прокуратурата трябва да си свършат работата и моментално да се самосезират при всеки медиен сигнал за тази порочна и антиевропейска практика. Купуването на гласове трябва да бъде прекратено, защото тези хора всъщност купуват бъдещето на нашите деца.
- Защо предложихте увеличение на депозита за политически партии на 50 000 лева за участие в изборите?
- Защото парите на партии фантоми, които не минат бариерата, отиват във фонда за лечение на деца, а всеки лев в този фонд за мен е златен и може да донесе живот.
- Кои са най-тежките проблеми в здравеопазването в момента, според вас?
- Толкова са много, че можем цялото интервю да изпълним с тях. Като започнем от липсата на диалог, минем през недостатъчното финансиране, през липсата на кадри, през липсата на здравна карта, през централизацията и бюрокрацията и стигнем до най-важното - ограничения достъп на пациенти до медицинска помощ. Тези хора, които ни управляваха през последните осем години, съсипаха българското здравеопазване. Дори в Албания са отделени 6% от БВП за здраве, а в България се отделят 4,3%. Черна гора е консултант на Световната банка за изработване на информационно здравна система, а в България още няма такава.
Всичко това трябва да бъде прекратено и ние от "Синята коалиция" можем да го направим.
- Какво предлага "Синята коалиция" като алтернатива? Ще настоявате ли за промени при ДДС-то за лекарствата, увеличаване на процента от БВП за финансиране на системата и т.н.?
- През изминалия мандат четири пъти предлагах диференцирана ставка на ДДС за лекарствата, храните и печатните издания. Не е нормално букварът и порнографското списание да имат еднакво ДДС. Унизително е българските граждани да ходят в Румъния и Гърция, за да си купуват по-евтини медикаменти. Ние ще свалим цените на лекарствата, като намалим данъка от 20 на 5%, гарантираме най-ниските пазарни цени за всички лекарства от позитивния лекарствен списък на здравната каса. Ние ще премахнем направленията, за да гарантираме достъпа на всеки гражданин до качествена медицинска помощ. Ще увеличаваме поетапно и ежегодно средствата за здравеопазване като процент от брутния вътрешен продукт, за да можем в края на мандата да достигнем поне средното европейско ниво. Това са добри мерки и затова казваме, че е време за добрите.
- Бяхте член на работната група, която изработваше промени в изборното законодателство. Доволен ли сте от крайния резултат и какво още може да се направи?
- Категорично не. Предложенията ни за електронното гласуване не бяха приети, както и предложенията ни за прекратяване на манипулациите на вота. На тези избори има мажоритарни кандидати, които всъщност са политически назначени. Такъв избирателен модел няма никъде по света.
Управляващите търсят служебна победа на изборите
Доказателство за това е отсъствието на мажоритарен кандидат на ДПС в нашия регион, защото те ще помагат на БСП да имат повече мандати. Това е изкривяване на вота и лъжа за избирателите. Крайно време е следващото Народно събрание още в началото на работата си да приеме избирателен кодекс.
- Забележителен и много интересен е фактът, че в "Синята коалиция" няма нито един агент от бившата Държавна сигурност. Как ще коментирате тази новина?
- Да го коментират тези, които имат най-много ченгета в листата си. Все пактовае гаранция, че само на депутатите от "Синята коалиция" в бъдещата ни парламентарна група няма да се дърпат конците от задкулисни играчи.

Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...